Nesnáším kojení 😢. Jak odstavit závisláka?

26. říj 2023

Hezky den, je to traskave tema, ale musím se přiznat - nemám rada kojení. Strašně mi to vadi. Poslední dobou víc a víc. Dceři je rok. Starší jsem kojila taky do roka. Mladší bych chtěla odstavit, ale vůbec nevím, jak na to. Usina tak, ze ji nakojim, dam dudlik a hladim ji, než usne. V noci se budí cca pětkrát na nakojeni. Byla by u prsu ideálně furt, ale já už proste nemůžu. Mám k tomu až odpor 😢
Můžete mi poradit, jak ji odstavit nějak citlive? Jak jste to dělaly vy?
Uměle mléko ji nevadí. Měla ho parkat, když jsem byla pryč, ale ideálně bych ani to nedavala (kvůli zubum). Starší jsem dávala v noci vodu a šlo to.
Mate někdo tipy, jak to přežít?😀

vero987nika
26. říj 2023

v první řadě hluboká poklona že jsi to vydržela až do roka ... já byla ve stejné fázi jako ty ale už po 6 měsících. Bohužel ti neporadím jak odstavit roční protože s tím nemám zkušenost, ale já odstavila teď přes víkend a můžu říct že se nám doslova přes noc změnil život k lepšímu 🙈 všichni jsou spokojeni, já, dvouleťák na kterého mám více času a energie konečně, a i to mimčo celé dny neřve jak tomu bylo denně celých 6 měsíců kojení... takže přeji hodně sil ať se zadaří 🌸

ajja87
26. říj 2023

Rozumím ti,ono to chce odhodlání,kdyz jsem prožila s ročník ditetem noc,co bylo co deset minut ma prsu,tak jsem řekla a dost,tohle uz fakt nedám... druhým den js.se rozhodla prostě nedat, žádném postupné odstavování, žádný um(ještě v noci dělati um,to určitě 🙄😁),ale chce to odhodlání a vydržet...to ze mela dudlik byla pro mě výhra, prostě se ududlala a spala....slo to o celkem hladce,bala jsem se proplakanych nocí,ale bylo to v pohodě....

konidana
26. říj 2023

Jak to prezit?uplne jednoduse. Prosze si v hlave nastavit ze to co a jak delas je to nejlepsi, co pro vas, pro celou rodinu, muzes udelat. Obe deti jsem odstavila take okolo roku. U prvni jsem tedy v roce zkusila zrusit pouze nocni kojeni, protoze jsem to vstavani nekolikrat za noc take nedavala. No to moc nepomohlo, o to vic se dopijela pres den a k tomu zacla vstavat uz ve 4 misto 6 rano. Takze v 15m jsem si rekla dost a odstavila ze dne na den. S tou moji prisavkou jsem to jinak vymyslet nedokazala. U druheho to vyplynulo uz samo. Ale vladtne mi k tomu pomohlo i moje vycerpane telo a nemoc. Takze toho jsem odstavila take ze dne na den asi ve 13m. Obe deti to vzaly celkem v pohode, druhy nebo treti den si uz ani nevpomely.

aedoss
26. říj 2023

Hele uplne neporadim, ale resim to stejne a to mam treti dite. 🤦 U prvni to slo tak nejak samo, pres den a na noc jsme nekdy v roce presli na UM, pak casem dostavala cucnout kravske mleko v noci skoro do tri let. Uspavala jsem ji houpanim a zpivanim. Dudlik nechtela. Asi mozna den, dva plakala, ze neni mleko od mamy, ale dobry. Prostredni byl vetsi prisavka, ale postup +/- stejny. Jen nevzal UM na milost, tak dostaval mleko kravske. Spal celkem slusne od miminka, v noci se moc nebudil. No ale ten nejmladsi, to je mega prisavka. Skoro pul rok resim, jak ho odstavit. Zatim jsem teda nenasla cestu a misto hodinoveho hysteraku, kdy ze me servava tricko a podprsenku povolim. A to je asi ta chyba. UM nechce, kravske mleko nechce, mlecne vyrobky obecne nechce, celkove spatne ji, takze jsem to zatim vzdala a kojim, dokud ma zajem a aby aspon neco snedl. Kojim porad hodne, ale jinak nez kojenim se mi ho nedari uspat. Ovsem, jak dlouho to jeste takhle dame nevim. Budto na to jit postupnym utlumem nebo striktne a dost, ale k tomu bych asi potrebovala zmizet z domu na par dni.

konidana
26. říj 2023

@aedoss ani jedno moje dite po odstaveni nepilo zadne mleko. Odmitaly um i kravske. Z kravskyho jsem delala akorat kasi. Jinak jen jedly pestre jidlo a pily vodu. Druhy teda i stavu (domacisirup s vodou) . Prvni prisavko az do ostavu skoro nejedla a nic nepila. No ty deti nejsou uplne blby a hlady ani zizni neumrou. Hned po odstaveni zacala najednou jist, spis se uplne nehorazne cpat. To se srovnalo asi za 14 dni. S pitim to bylo horsi, ale proste holt nektere deti piji mene. Takze mela kolikrat sotva 3dcl vody denne a pak jsem ji cpala polivkama, presnidavky redila vodou, jedla melouny a salatove okurky.

ai30
26. říj 2023

Ja jsem teda odstavovala starsi, ale podle me to vyjde uz nastejno. Odjet na vikend pryc. To je uplne nejjednodussi. A kdyz prijedes, tak uz proste vubec nenabizet, mliko neni, hotovo. Par dnu je to potreba vydrzet, je to holt zvyk, ale kdyz budes dusledna, tak mas za chvili odstaveno. Rok je dobrej, nic si nevycitej, jestli je ti to do takove miry neprijemne, tak proste skonci.

pilzzee
27. říj 2023

@ai30 Souhlasim. Takto jsme odstavovali zavislaka v roce a pul. Byl doma s tatinkem a babickou a ja dve noci pryc. Citlivy to neni, mel mensi depku, ale jak jsem se vratila, tak efekt stoprocentni, ani si na to nevzpomel. Jako bonus zacal spat celou noc a lepe jist. Takze toto doporucuju.

majaveja
27. říj 2023

Jedno dítě jsem odstavovala v roce, jedno v roce a půl, závislé byly obě hodně, také u kojení usínaly a budily se. A prostě večer, když jsem šla spát, jsem nedala. Obě děti samozřejmě plakaly, první noc se několikrát vzbudily a znovu s pláčem usínaly, když mléko nedostaly, ale další den už to bylo v pohodě a my se konečně vyspali. Nevím, jak složitý návod chces. Nechceš kojit, tak proste nenakoj...

ferda90
27. říj 2023

Ahoj, kojila sem téměř 2 roky a 8 měsíců syna. Byl to taky závislák na prsů, u prsa usinal, kojila se v noci, přes den, víceméně se kojila kddy chtěl, kde chtěl. Kojení bylo občas únavné hlavně v noci, ale kojila sem ho ráda. Nicméně sem si jeden den zalepila prsa, že mám bebinko, s tím si vystačil do večera, kdy chtěl mlíčko, měla sem je zalepene i přes noc. Druhý den to samé, pak sem si prsa odlepila a řekla, že mlíčko mamka nemá, že už ho všechno vypil a že musíme nechat mlíčko pro ségru nebo bráchu. Víceméně to odstavení bylo v klidu, víc než sem snad čekala. Teď si, ještě občas vzpomene na mlíko, ale sám si odpoví, že maminka už mlíčko nemá, že ho vypil. Někdy chce dokonce zkusit sáhnout na prso jestli tam mlíčko fakt není 🙂Nabízíme kravské mléko od farmáře, malý ještě tehdy když sem kojila říkal, že chce buď mlíčko od maminky nebo od kravičky, teď už jen od kravičky 🙂

dashyyy
27. říj 2023

Odstav v 16měsících z absolutního vyčerpání, stačilo jít spát přes půl baráku vedle, tři noci a ze dne na den spala 12hod v kuse.. byla teda odstavená přes den, prso jen v noci

sandrabar
7. pro 2023

@konidana Dobry den, mohu se zeptat, zda-li se Vam ve finale odstav podaril? Jsem s dcerou (26 mesicu) v podobne situaci a uz to nedavam. Rozjela se mi i lupenka. Dekuji za reakci. S.

konidana
7. pro 2023

@sandrabar no vsak to nahore v mem prvnim prispevku pisu. Odstavila jsem ze dne na den prvni v 15.m a druheho ve 13.m veku.

sandrabar
8. pro 2023

@konidana pardon, mela to byt reakce na @aedoss

hanka_12345
8. pro 2023

jestli je to mlikofil tak to setrne nebude ani nahodou :D muj syn byl do 2 let a odstav byla nocni mura. Ted cekam druhy a netesim se na to, taky to nejak nemiluju ale co uz... Svagrova preferuje samoodstav ditete AZ SI SAMO REKNE..uz ma tri, nejstarsi ma 7 a stale koji vsecky 3 ..asi ceka do 15. Podle me kojit 7lety dite je UCHYLNY. Nehlede na to jak bude vypadat...dyt to je neco strasnyho

aedoss
8. pro 2023

@sandrabar zatim porad kojim, rano, na uspavani v poledne, na uspavani vecer a celou noc. Je mu 1,5 roku. Ma stavy, kdy se treba ve ctyri vzbudi a je dve hodiny na prsu a pak usne. Zacinam z toho byt vycerpana, tak uvazuji, ze ho proste striktne odstavim.

sandrabar
8. pro 2023

@aedoss ten rok a pul byl u nas take zlomovy, v tu dobu me presne zacalo kojeni strasne vycerpavat a ted po dvou letech je ze me psychicka troska. Dcera se koji neustale na pozadani.
Vcera jsem kojeni na pozadani utnula a delam to prakticky jako Vy, jen na uspavani. Vzteka se, ale vysvetlil jsem ji, ze uz to nejde.

Pomaha docela odvest pozornost hrackami atd.
To nocni kojeni je ale peklo, muzou to byt zuby a potreba kontaktu a dcera je navic nejedlik.
Zvazuji ji nechat dve noci s tatinkem, abych zachranila sve zdravi.

sandrabar
8. pro 2023

@hanka_12345 Kojit sedmikele dite je uz opravdu ulet. Muzu se zeptat, jak je na tom svagrova zdravotne?

hanka_12345
8. pro 2023

@sandrabar no jinak je normalni, papiry na hlavu nema-jestli myslis tohle. Akorat je dost bio ale jako to je spousta lidi a sou normalni.
Jakoze nekoji ji cely dny ale cucne si na pozadani.... Ale kojit 7 let? no me by slehlo.. me uz to tak strasne nebavilo a vadilo kolem 1,5r..jak to to velky decko taha,dela u toho blbosti atd

hanka_12345
8. pro 2023

@sandrabar proto me proste prijde na palici se drzet hesla-kojim dokud dite nerekne ze uz mliko nechce..pak kojis 10 let. takovej odstav proste neexistuje

sandrabar
8. pro 2023

@hanka_12345 Mela jsem spis na mysli, jestli nema deficit vitaminu, mineralu, v jakem stavu ma napr. zuby po tolika letech kojeni? Je to teda mazec, protoze ja uz melu z posledniho po tech dvou letech.

Pro me jsou maximum asi ty tri roky, dokud diteti nedorostou petky. Vidim to na dceri, ze se koji i kvuli bolesti z rustu zubu, takze to fakt chapu, ale nechapu, co to muze dat sedmiletemu diteti, to je bizar proste.

hanka_12345
9. pro 2023

@sandrabar jo ták...tak to nevim. Nestykame se. Tchyne ale obcas neco vypusti

autor
9. pro 2023

@hanka_12345 Tyblaho, sedmiletý dite, sem si trochu ublinkla😂

andelka
9. pro 2023

No, u nás prostě fungovalo nedat. Ve chvíli,kdy jsi si 100% jistá,že nevymeknes. Spaní se u nás zlepšilo u druhého i třetího ( první nebyl závislák, u něho jsem poslední měsíc držela kojení 1x denně a ve 13 měsících skončila, snad si ani nevšiml, v noci spal celkem dobře od 8 měsíců). U obou jsem musela k tomu dospět. Jednomu bylo 15 měsíců, druhému 3 roky. Během dvou dnů ( nocí) hotovo.

hanka_12345
9. pro 2023

nejsi sama :D
ale ona ma pocit ze je nejlepsi matka sveta

mishicka
14. led 2024

Také kojení nenávidím a chtěla bych odstavit své 9 měsíční dítě. Většinou píšete nepolevit a vydržet to, ale co tím myslíte? Už zkouším za posledni dobu po třetí nedat prso a už řve 2,5 hodiny, předchozí pokusy jsem vzdala po 2 hodinách. Nepomaha nic, nošení, houpani, zpivani, povidani, hlazeni, lezet spolu, lezet v postylce, ani manzel ji neuklidni. Přes den nekojím, jen večer před spaním a 2x za noc. Přes den skoro nezapláče, tak si říkám, jestli je to pro ni fakt tak těžký, že musí tak plakat. Takže se každý den přemlouvám, ať ještě vydržím, ale už to fakt moc nezvládám. :(

vero987nika
15. led 2024

@mishicka mě by možná za tento můj názor některé ženy udupaly, ale nikomu to necpu, jen můžu říct jak to bylo u nás…. Já s kojenim bojovala 6 mesíců, jeden bojkot přešel pozvolna v další a malý furt jenom řval, určitě je v tehle a apouste dalsich diskuzi nejaky muj starší komentář s prosbou o radu … kojení jsem ukončit na jednu stranu chtěla, ale na druhou stranu jsem si připadala strašně že mu to beru když mléko mám. Ale pak jsem se prostě už sekla že uz to nezvladam a začali jsme zkoušet UM, nešlo to hned, což pro mě bylo ještě horší, ale pak najednou během pár dní začal pít UM a hlavně-přestal furt řvát, začal dýl spát a celé rodině se ulevilo protože najednou mě mohl zastoupit i manžel s lahví a já měla i najednou čas na staršího atd atd a pak jsem se s tím nějak vnitřně smířila díky tomu že jsem viděla jak to opravdu všem prospělo a vše je dobré 😌 už má 9 měsíců a na kojení opravdu nevzpomínám ráda. Naopak ráda vzpomínám na to, jak vlastně odstav vůbec nezměnil nic na uspávání, malý si vypil láhev a pak usnul v leže obličejem ke mě jako při kojící poloze v leže na boku, a usínal rychleji protože se hodinu nekojil, a zlepšilo se i to pouto mezi námi, protože jsem cítila že je mu u mne dobře i bez prsa, že nejsem jenom zdroj jídla který se nesmí nikam hnout, a já mu byla tak vděčná že jsem si to fakt strašně užívala od té doby 🫶 a ten názor za který možná schytám kritiku je: kojení u nás vůbec nestálo za to, a kdybych zpětně mohla, tak dám bez legrace láhev už v prodnici 😀