4měsíční dítě chce stát

zlatik1
12. zář 2014

Ahoj, jsem tu zase s otázkou jeslti i vám to dítě dělalo. My paseme koníky dobře, malý už ale chce i sedět a hrozně se vzpírá a chce stát. Taky vám to dělalo? Nenecháváme ho ale už i umí pérovat na nohou. Je to hrozně brzy.....

anetka1701
12. zář 2014

Tohle je těžký odpovědět - ale pokud si sedá, vstává sám třeba v postýlce bez dopomoci, asi se toho moc dělat nedá... S první dcerou jsem řešila něco podobného a dostala jsem od dr. doporučení nechávat přes den volně na zemi na dece, kde nemá nic, o co se může zvednout... Dělala jsem to tak, pomohlo to :o)

pisisvori
12. zář 2014

@zlatik1 synovec chodil v 8 měsících, v 5 už určitě taky stál...když to dělá sám a správně, tak nechat a mít radost jak je šikovný🙂, kdyby na to jeho svaly...nebyly připravené nedokázal by to🙂

kajalka
12. zář 2014

@zlatik1 Pokud je dítě omezováno v pohybu postýlkou, ohrádkou, tak nemá jinou možnost, než pohyb nahoru. Nejlíp ho nechávat přes den na zemi na dece. A podívej se na manipulaci s dítětem do knížky Něžná náruč rodičů nebo Rozvíjej se, děťátko. Obé by mělo být na uložtu.

romantika
12. zář 2014

Ano je to hodne brzo, mne se mala postavila v 6 mesicich, ve vaseem veku uz obratne nejak lozila dělala strechy. Nicmene v 6ti mesicich mne neuro rikala ze není ještě vyvinuta noha, ze by nemela. Ale také jsem ji neudržela. Následek preskoceni vývoje je - plocha noha, rozestup brisnich svalu, neprobehlo vzprimeni a casem to odskáčou jak vidim zada. Cili urco vemte nohy na ramene a jdete nekam rehabilitovat at ho donuti zacit lozit a věnovat se vsem fazim. DOted mne mrzi ze mne nikdo nenakopl s tim něco delat. Pry když chce at dela. Je to blbina. Dobry je bobath, nauci vas jak mu přizpůsobit prostředí aby delal co ma a nesel do vysky spatne.

kvakuska
12. zář 2014

@zlatik1 pokládat na zem daleko od nábytku, až si k tomu nábytku doleze po kolínkách, potom ať se klidně i postaví ... naše malá byla pohybově hodně zdatná, takže na zemi trávila ve čtyřech měsících hodně času, bylo to v zimě, takže koberec, na něm deka a na ní pěnové puzzle, hrací deka nám nevyhovovala, jak se zvedala na kolínka, tak si ji neustále pod sebe shrnovala ... někdy se také vztekala a chtěla být zvednutá na nožkách, ale ona je dost urputná, když ji nikdo nezvednul, o to víc se snažila sama ... jo a postýlka u nás byla a je jen na spaní, jinak volně na zemi a v případě nutnosti ohrádka, u hodně akčního a pohyblivého dítěte vidím ohrádku občas jako nutnost 😎

pisisvori
12. zář 2014

je zajímavé jak se v dnešní době každý bráním nějakým tabulkám a pravidlům pokud jde třeba o kojení, váhu...ale u chození sezení a podobně jakmile je nějaké dítě napřed tak je to špatně🙂
@romantika není to kravina dítě, které svaly nemá vyvinuté se prostě nepostaví i kdyby mělo okolo sebe pouze nábytek a nic jiného mu nezbývalo. Některé děti prostě nelezou, ale rovnou stojí a chodí...je to stejné jako to, že některé děti nechtějí dudlík, některé nepijí mléko ani sunar...A chtěla bych vidět studii, která dokazuje, že děti, které lezly nemají ploché nohy a problémy se zádama🙂. Prostě xx let se tvrdí posazujte za každou cenu, další xx let zase neposazujte za žádnou cenu a někdo to otrocky všechno dodržuje bez kouska zdravého rozumu🙂

ivular
12. zář 2014

@zlatik1 Souhlasím plně s @romantika - pokud má dítě tendenci přeskočit určitou fázi motorického vývoje, doporučuji hned na rehabilitaci, aby jej "narátili" zpátky k té fázi, která odpovídá jeho stupni vývoje. Už tu byly zmiňovány knížky Něžná náruč rodičů a Rozvíjej se, děťátko - obojí obsahuje všechny fáze tohoto vývoje, vč. jejich správné posloupnosti.
Přeskočení některé fáze se zpravidla vrátí jako bumerang. Největší průšvih přináší přeskočení fáze lezení - ten seznam možných důsledků je opravdu nepříjemně dlouhý ☹

frantiska85
12. zář 2014

Cokoli, co dělá dítě samo od sebe a svojí silou, je v pořádku. Stejně mu v tom nezabráníš.

kajalka
12. zář 2014

@frantiska85 To není tak úplně pravda. Týká se to pouze toho, pokud rodiče nepřekáží motorickému vývoji a existuje vývojová posloupnost. Většinou nevhodnou manipulací, nevhodným polohováním, častým pobytem v postýlce a ohrádce narušují vývoj dítěte a to se pak vyvíjí už jinak.
Pokud by nepomohla osvěta u rodičů, též bych navštívila rehabilitaci. Jak si dítě nevytvoří pevný svalový aparát, nemá dál na čem kvalitně stavět.

terezapetrova
12. zář 2014

@pisisvori my jsme lezli straasne dlouho a mame straasne ploche nohy, takze v tomhle s Tebou souhlasim 😉

lv
12. zář 2014

Nemyslis tím spis přitahování do sedu a tzv.chuzovy automatismus /kdy i novorozeně když vzprimis, bude nozkami jakoby chodit, tapat../

hojda
12. zář 2014

ty jo rychlík, moje děti seděli až v 10 měsících 😀 , to si to miminko moc neužijete 😀 , ale je pravdě, že něco podobného jsem četla o Jardovi Jágrovi, ale toho nějak kšírovali, aby to nemohl dělat, tak je naděje, že máte doma budoucí hvězdu NHL 😀 .

hojda
12. zář 2014

@pisisvori No já zase četla, že ty co nelezli, mívají problém třeba ve škole s různými dysgrafiemi, že to lezení je hodně důležité pro vývoj mozku, že když se to přeskočí, tak to tam prostě chybí.

ivular
12. zář 2014

@hojda Jojo, od té doby, co jsem si o lezení něco nastudovala, jej považuju skoro za zázrak 🙂 Mj. se takto propojí mozkové hemisféry, přičemž toto propojení je využíváno nejprve v rovině pohybu a následně i intelektu. Čili pokud dítě neleze, tak kromě desítek fyzických důsledků, vzrůstá u něj pravděpodobnost specifických poruch učení.

svoba
12. zář 2014

A sedí přes bok? Leze nebo alespoň péruje? Jestli se posazuje přitažením, je to špatně. Myslím, že nemůže mít tak posílené svaly na zádech. Koukněte od knih od Kiedroňové.

katyxq
12. zář 2014

koukni na https://www.modrykonik.cz/motoricky-vyvoj-ditete ... silně pochybuju, že dělá ty pohyby (sed, stoupání) správně, spíš má posílené z nějakého důvodu špatné svaly a slabé jiné. Čím dřív to zkusíte napravit (vhodnou manipulací, motivací a přinejhorším bude potřeba speciální cvičení - třeba Bobath koncept), tím líp - tohle zásadně ovlivní dítě na celý život, nepodceňte to.

vera_vila
12. zář 2014

ano, je brzy a dělala bych vše pro to, abych tyto jeho snahy eliminovala... Takže na zemi, ve volném prostoru, aby měl tendence se pohybovat jinak a správně...

romantika
12. zář 2014

@pisisvori
@zlatik1 ja bych rada sdelila svou zkušenost, také jsem naivne verila ze když chce a ma pevne svaly ze je pripravene. takze jsem samozrejmne u první nic neresila a ve 4rech letech bohužel vidim, ze mame dost co napravovat. To ze ma dite pevne svaly neznamena, ze je mentalne ne vyvoj prizpusobene a vi jak na to. To se mi potvrdilo az s druhym, se kterym pro zmenu musim makat jak fretka a vidim, jak cviceni muze pomoct a ze opravdu dite často nevi jak na to. Ikdyz ma ci nemá svaly, pohyb je zalozen na vzruchach z mozku a když dite nevi jak, nebo nemá posilenou danou skupinu tak si najde jak se zvednout, nicmene blbe a pak uz to jde jedno s druhym,. Cili zaver je, jako každa mama která ma sanci diteti pomoct na zacatku kdy je to ještě jednoduche , jdete na rehabky se poptat. Vojtovka je razantni tam jsme bojobali a pro detije dost nasilna, ale třeba bobath, který formou hrani navede deti mne neuveritelne prekvapil. A ukazalo se, ze opravdu dite často chce, ale nevi jak na to. A to bez toho zda svaly ma ci nemá. Mam zkusenosti z oběma extrémy - extra rychle dite a dite pomale a doted mne mrzí, ze ikdyz jsem byla pysna jak je první napred mne nikdo nenakopl a nepomohl mi ji ukočírovat. O to vic práce nas ceka v budoucnu. Pupecni kyla, roztahle brisko, ploche nohy, zadicka zadna slava, spatne dychani. Krom toho doku můžete cvicit a dite to bere zábavou cvičte, jak se blizi 2-4 roky neda se s dítětem moc pracovat, protože nejakou pani cvičitelku poslouchat nebude. Kdybych mohla vrátit cas, strcim nadseni o diteti napred do kapsy a mazu cvicit. Krom toho vyvinute svaliky, neznamena vyvinute kosti. Krom toho ze prave potom prestala rust a vse se spravilo az se sklidnila.

klar2
20. lis 2014

Naše malá dělala to samé,když jsem se zmínila doktorce,tak se zhrozila a hrozně mi vynadala. Vůbec prej nesmí vědět,že má nohy.Takže jsme jí v tom nepodporovaly,ale občas si skočila.
Kontrola kyčlí dopadla skvěle a pan doktor mi řekl ať jí nebráním ve vývinu,že se stejně dlouho neudrží.Pak se v těch doktorech vyznejte.