Adaptační týden v MŠ, výplata jen za odpracované hodiny

babka
9. únor 2015

Mrněti budou 8.3. tři roky, takže bych měla 9.3. vrátit do práce. tím žádný problém není, už jsem na nástupu domluvená.
Problém se ukázal že školkou. Malá nastupuje 2.3. a školka vyžaduje 1-2 adaptační týdny. Tj. postupné prodlužování doby, co bude ve školce. Chci se vrátit na plný úvazek, takže by ve školce měla být celý den.
Protože ty první dva týdny budu v práci ze začátku jen na pár hodin, nabídnul mi zaměstnavatel ty první dva týdny jako DPPŽe by mi platil hodiny, jak budu moct pracovat. Poté normálně návrat dle smlouvy.
Může v tom být nějaký zádrhel? Mám si dát na něco pozor?

evulina77
9. únor 2015

@babka zkus si domluvit ten adaptační cirkus (osobně nehápu proč na tom tak trvají, ale budiž) před tvýmnástupem do práce. Prostě pokud to chtějí dělat takhle, měli by ti umožnit to provést dřív...

babka
autor
9. únor 2015

@evulina77 To u nás bohužel není momentálně možné. Jinak by to bylo něj řešení 😒

evulina77
9. únor 2015

@babka a proč? Jestli se teda můžu zeptat. Pro tebe by to neměl být problém, co se týká rodičáku...

pisisvori
9. únor 2015

@babka myslím,že zádrhel v tom není, když ti normálně poběží smlouva, ze které jsi na rodičovské. Ale mohl by to také snížit úvazek....

j.a.n.i
9. únor 2015

@pisisvori No, trochu problém to bude, tedy, ne že by to nešlo řešit, ale na své smlouvě si bude muset požádat o neplacené volno, protože RD může být maximálně do 3 let věku dítka.

@babka Tak pokud dcera nastupuje 2.3. a ty až 9.3., tak bych trvala ve školce na tom, že adaptační týden bude jen jeden a pak to krásně stihneš 🙂 PS: mají to uvedeno ve školním řádu nebo ne?

babka
autor
9. únor 2015

@evulina77 Prostě teď na konci února nebudeme v Praze. Mám k tomu vážné rodinné důvody, žádný můj rozmar.

evulina77
9. únor 2015

@babka aha, já myslela, že dělá školka krky. Tak se s tím nedá nic dělat. Zkus teda ukecat ten týden 😀

hojda
9. únor 2015

Kamarádka taky měla problém a pak u ředitelky vypadlo, že pokud by věděli, že budu opravdu nastupovat do práce ,tak by jí tu adaptaci nabídli před.

pisisvori
9. únor 2015

@j.a.n.i no jo mě nedošlo, že už a rodičáku nebude vlastně🙂

babka
autor
9. únor 2015

@j.a.n.i Teď nemám po ruce dokumenty, co jsme ve školce dostali. Je to firemní školka, tak věřím, že mi vyjdou vstříc. Zkusím to DPP dát jen na ten týden od 2. do 9.3.

lu777
9. únor 2015

osobně tuhle postupnou adaptaci úplně nechápu 😕
podle mě když je dítě připravené tak nepotřebuje být ve školce první den hodinu, druhý dvě hodiny apod. (teda nevím jak to přesně máte, ale moje kolegyně to takhle měla se školou dokonce)...

z mojí zkušenosti když se tam dítě těší tak pak stejně nechce jít domů po té chvilce co tam je, jen to člověku rozhází den...
a když se netěší nebo není připravené, tak nevím jestli to týden dva vytrhnou 😕
spíš je to takový zmatek...
uf ještě že už to nemusím řešit... každopádně bych si dala pozor, abys pak nemusela doplácet pojištění apod když už ofiko nebudeš na RD... přijde mi to zbytečná komplikace když někdo fakt nastupuje do práce 😉

lu777
9. únor 2015

@babka kolik tam bude hodin v průběhu té adaptaci? pokud by to nebylo enormně krátké, tak by se možná daly ty hodiny napracovat do konce měsíce? mně to přijde schůdnější než to řešit na týden jiným typem smlouvy... ale netuším co děláš za práci, jestli to vůbec jde..

babka
autor
9. únor 2015

@lu777 Já tu postupnou adaptaci taky nechápu. Myslím, že v tom budmít mrně akorát zmatek. Byla jsem překvapená, když to na mě ředitelka vybalila.
Budu trvat na tom, že týden na adaptaci musí stačit. Od 9.3. normálně nastoupim do prace a hotovo. Naštěstí můžu mít home office, tak to ten další týden nějak už zvládnu. Zaměstnavatele mám rozumného naštěstí.

babka
autor
9. únor 2015

@lu777 To přesně nevím, ale nemyslím si, že bych to reálně byla schopna napracovat. Já původně chtěla nastoupit normálně od 9.3. a ten týden před se v práci sem tam zastavit, abych se dostala do obrazu potěch třech letech. Ale zaměstnavatel nechce, abych tam chodila neoficiálně.

j.a.n.i
9. únor 2015

@babka Tak to se nedivím, že nechce, abys tam chodila neoficiálně, přijít mu tam kontrola, tak máte průser oba... ale pokud budeš řešit jen ten týden do 9.3., tak tam je DPP naprosto bez problémů, protože na hlavní smlouvě jsi ještě na RD, ale ten další týden to chce už jet na smlouvu, i kdyby měla být dohoda taková, že ti ty chybějící hodiny "převede" z té DPP nebo si vezmeš třeba 1 den dovolenou, aby to vyšlo.
A jinak já si nejen myslím, že postupná adaptace je blbost, já to mám i ověřené, vyžadovala to i naše státní školak, u dítěte, které rok chodilo do soukromé a totálně mi ho tím rozhodili.

babka
autor
13. únor 2015

@j.a.n.i Tak nakonec mi včera volali z práce, že mám hned od začátku nastoupit na smlouvu, že to nějak uděláme. Tak jsem zvědavá.
S tou adaptací se mi to taky nelíbí. Budu trvat na tom, aby se to minimálně nějak urychlilo.

buldrik
13. únor 2015

Ja teda tu adaptaci chapu. Jestli je dite zvykle hlavne na rodice, tak to musi byt sok byt najednou 10 hodin s uplne cizima lidma. Nektery deti to zvladaji v poho, ale u nekterych to muze byt docela drama.

jajinka27
13. únor 2015

Adaptacni tyden byl i tady u nas v nove skolce,zalezi hodne na diteti,ty moje by tam asi hned prvni den 9 hodin nevydrzeli

babka
autor
13. únor 2015

@buldrik
@jajinka27 Tak mně je jasné, že tam hned celý den nevydrží, ale zase nevidím důvod, aby tam musela být první týden jen dopoledne a pak teprve prodlužovat. Spíš bych to nechala podle toho, jak to bude mrně zvládat.

A "děkuji" adminovi za přejmenování diskuze. O adaptaci mi původně vůbec nešlo. To bylo spíš vedlejší téma.

j.a.n.i
13. únor 2015

@buldrik No a proč je to tedy povinné u všech? Včetně těch, kteří už třeba chodily rok do soukromé...

blondynka400
13. únor 2015

@j.a.n.i přesně tak. Adaptační týdny by měly být dobrovolné na zvážení rodičů, které dítě to potřebuje a které ne. A určitě ne plošně všem 😝 U nás to naštěstí není a jsem fakt ráda. Když někdo potřebuje, má "individuální plán" na začátku.

buldrik
13. únor 2015

@j.a.n.i

Z pohledu skolky jsou hlavni duvody dva 1) aby si dite zvyklo na nove prostredi, nove ucitelky a ostatni deti. Takze i kdyz chodilo do skolky predtim, bude mit okolo sebe same nove tvare.
A hlavne u mensich deti 2) i ucitelky musi poznat novy "prirustek", najet na rezim atd

Ja se zrovna stehuju, mala je u pani na hlidani od 3 mesicu, a nova skolka i pani na hlidani vyzaduji prvni tri ctyri dny na adaptaci. Trochu jsme se o tom bavili, proste maji zkusenost ze bez toho adaptacniho obdobi to nekdy muze jit spatne. Jinak bydlim v holandsku.

merunkova
13. únor 2015

Do adaptace by se nemělo nutit, ale zase na druhou stranu - pokud dítě řve a chce mámu, tak učitelka se musí věnovat jen jemu a s ostatními dětmi neudělá nic.Je to velmi náročné. Některé dítě se na začátku jeví, že to zvládne a pak otočí a už tam být nechce.Adaptace by měla být výhodná hlavně pro maminku, která by měla mít zájem o to, aby dítě bez ní nestrádalo a nenásilně si zvyklo na odloučení....

j.a.n.i
14. únor 2015

@buldrik Prostě nucená adaptace je pohodlnost školky, nic víc, nic míň... Třeba v naší soukromé byla čistě na dohodě... byly děti, které chodily nejdříve třeba jen na 2 hodiny a postupně prodlužovaly a byly děti, které byly hned na celý den i se spaním. A pokud by nastal problém, tak učitelka volá, na druhou stranu, pokud problém není, tak není důvod, aby dítko, které je v pohodě muselo jít první den domů po 2 hodinách či po obědě...

buldrik
14. únor 2015

@j.a.n.i v jakém smyslu "pohodlnost"? Nevím jak v Čechách, ale v Holandsku je adaptační období vetsinou na "účet" školky za dny, kdy dítě nezůstane min do odpoledního spaní.
já s tím problém nemám, radši se na těch pár dní nějak zařídím, A usnadnim malý nástup.

marcinek
14. únor 2015

holky tak ja s tim adaptacnim režimem mam teda problém velky. U nas je totiž 14 dni a chodi se tam jako první den hodina s rodici, druhy hodina bez rodicu, treti den necele 2 hodiny. U dcery jsem potrebovala ctvrty den pracovat 8-12 hod. a pry si mam pro ni prijit v 10,45. Když jsem poprosila jestli by nemohla zustat do tech 12, ze tam ma stejne bratrance v jiné tride, na kterého je zvykla, tak to byl hrozny problém, ze by to bylo naruseni adaptačního rezimu. Ze ne a mam si to zaridit jak chci. No byla jsem z toho uplne vedle.A to se me dcera každý den rano ptala, kdy tam bude obedvat a kdy uz konecne spinkat. Chodila předtím do soukrome, tak byla zvykla beze me i cely den. Po vikendu zase jen do 12. A ted nas to bude cekat se synem znovu, přitom pujde dohromady s detma, co uz zna ze skolky zrizene radnici (tam jsme měli taky 1 adaptacni tyden).. Ted zatím praci nemam, ale za pul roku muze byt všechno jinak, to abych si na to brala 14 dni dovcu 😝

wendy_
14. únor 2015

Ty skolky s adaptacnim rezimem nechapu. No nastesti v nasi skolce adaptacni rezim ODMITAJI. Pry, kdyz tam ma dite spat, at spi od zacatku a nezvyka si postupne, ze je to lepsi. A podle mne by fakt adaptacni rezim nemely vyzadovat, ale jen nabizet jako moznost. Jedna znama z toho byla nestastna. Uz chodila do prace a malou mela pred tim pul roku v soukrome skolce, takze holcicka nemela se skolkou problem. Stejne skolka trvala na adaptacnim rezimu a chudak maminka resila, co ma udelat s ditetem. Protoze te dovolene neni tolik, aby si clovek mohl vzit tyden dva jen na tohle.

j.a.n.i
14. únor 2015

@buldrik V tom smyslu, že školkovné dostanou v plné výši, ale zbaví se dětí po 2 hodinách, či po dopoledni... a ještě tím naruší režim dětem, které jsou z předchozí školky zvyklé, že se tam spí.
A jinak, pokud bych viděla, že je to pro mé dítě přínosem, tak si to taky zařídím, ale když vidím, že to přínosem není, tak nevidím důvod, proč bych se takovému nesmyslu měla podřizovat.