Dcera ráda polyká zubní pastu, máte podobný problém?

veeeraf
10. čer 2015

ahoj, používáme perličku a nemůžu dcerce vysvětlit, že pasta není k jídlo! Takže při každém čistění má i dezert 🙂..máte podobný problém? Nebo se to dítě naučilo samo, stejně jako vykloktat pusu? Jsou jí dva roky

evaamy
10. čer 2015

Neodpovim přímo na otázku, ale děti si můžou čistit zuby kokosovým olejem a to jídlo je, takže nevadí, když to spolkne. Více viz např skupina Toxicka kosmetika a veci kolem nás....

gepe
10. čer 2015

@evaamy kokosovy olej obsahuje fluor? 😕
@veeeraf mame skoro 22 mesicni, kartacek stale jen minimalne, ale i presto smrncneme zubni pastou. Cisti si vzdy bud se mnou ci ,manzelem a to tak, ze ma vlastni kartacek bez pasty a tim si smrdla. Druhym vzdy docistujeme. Snazi se i uz po nasem vzoru odplivavat do umyvadla.

panda_brnenska
10. čer 2015

Neboj, perlička neškodí. Právě proto je to dětská pasta, aby nevadilo že ji spolkne. Jinak bych to zkusila po zvoru @gepe, děti rádi opakují to, co vidí u rodičů.

evaamy
10. čer 2015

@gepe právě proto, že pasty obsahují fluor, by se neměly polykat. Mrkni na wikipedii a zadej si fluor.

gepe
10. čer 2015

@evaamy vim co se ma a nema se zubnimi pastami. Muj dotaz znel, zda kokosovy olej obsahuje fluor? 🙂

gepe
10. čer 2015

@veeeraf jinak mrkni sem, zda se to neprobiralo nejak vice 🙂 pripadne pegynka https://www.modrykonik.cz/forum/staram-se-o-detatko/detska-dentalni-hygiena-od-prvnich-zoubku--2/

evaamy
10. čer 2015

@gepe no tak na to snad ani nemusím odpovídat..

evaamy
10. čer 2015

jak je to s tím slavným fluorem, úryvky ze skupiny Toxická kosmetika a věci kolem nás.

dlhodoby nadmerny prijem fluoridu, nie len v pastach, ale i vo vode i v mineralkach, i v kombinacii s hlinikom, v teflonovych panviciach, hnojiva v pode, v caji, = nebezpecny pre zdravie i psychiku:

(nebezpecne pre deti, dospelych, kojace, i pre tehotne, poskodzuju plod, interupcie...)

x neurotoxicke ucinky - poskodenie mozgu
x poskodenie funkcie stitnej zlazy
x degeneracia zubov, kosti - maknutie zubnej skloviny a kosti, krce
Nadbytečné množství fluoru způsobuje fluorózu (bílé křídové skvrny na zubech a nehtech, vyskytují se při předávkování fluorem v dětském věku a dospívání).
Pri zvýšenom príjme môže vzniknúť zubná fluoróza, pri ktorej sa na povrchu zubnej skloviny objavujú matne belavé až hnedé škvrnky alebo prúžky. Dosiahne sa tým presný opak toho, čo bolo zámerom.

xx! vhodne su pasty pre deti bez obsahu fluoridu, ale pozor, fluoridy sa mozu skrývat i pod názvom "!olaflur!“ deti pastu jedia, preto nie je vhodna ta s obsahom fluoridu. je vhodne pre male deti, vobec pastu nepouzivat, staci namocit kefku do vody, dolezitejsie je vypestovat si zvyk cistenia a mechanicke cistenie je ucinne i bez pasty.

elana
10. čer 2015

@veeeraf chápu obavy, ale chápu i dceru...já polykala pastu snad ještě v první třídě. Až když jsem rozumem pochopila, že je to vlastně strašně hnusný, všechno co z těch zoubků stáhnu, tak spolknout, tak jsem sama přestala, ale jinak mě nedonutil nikdo. Nezdá se, že by to na mě zanechalo nějaký následky a nakolik se tehdy (před 30-35 lety) kontrolovaly zubní pasty (i dětské), to si netroufám soudit.

gepe
10. čer 2015

@evaamy tak to by jste meli ve skupine vedet, ze napr fluoridace pitne vody byla v CR v 90tych letech minuleho stoleti zastavena.
Teflon, viz vyse odkazovana wikipedie http://cs.m.wikipedia.org/wiki/Polytetrafluoret...
Hnojiva, to myslis ktera konkretne, organicka ci anorganicka?
Caj? No to bylinkarky musi mit z tohohle sdeleni radost, ale je fakt, ze bylinky jsou tzv drogy, ne caj. A je fakt, ze narody/zeme, kde se caj pestuje a i pije vymiraji velmi brzy a mladi 🙂
Skvrny na nehtech ci zubech byvaji napriklad z nedostatku vapniku, u zubu se jedna casto o tzv tetracyklinove zuby, kdy na jejich vzniku fluor podil nema. Vseobecne zuby a nehty odrazi zdravotni stav cloveka, ne vsak na zaklade obsahu fluoru v organismu.
Jediny souhlas s tim, ze je spatny nadbytek fluoru pri konzumaci. U zubnich past pusobi lokalne a pokud ho clovek vseobecne nepozre hodne a to dlouhodobe, tak ze zubni pasty k vyse zminovanym problemum nedojde.
Sama jsem psala, ze mlada dostava vlastni kefku bez pasty a my ji pak s minimem pasty zuby docistime.
@elana taky jsme si cistili s muzem jako deti perlickou ci smouli pastou, chutnaly snad kazdemu diteti 🙂

krystalka
10. čer 2015

@veeeraf - taky používáme Perličku, ze začátku si je tedy čistil jen vodou a pak jsme postupně začali dávat maličko pasty, stačí jen ten kartáček pastou trochu "umazat", pak ani nemá moc šanci toho tolik spolknout 😉 ....a postupem času se to naučí nepolykat, ale vyplivnout...

lv
10. čer 2015

3letá si čistí zuby i 10x denně, pastou jen lehce postraším kartáček, cca 1mm vymačkané pasty, ani to ne, jen se toho tak dotknu. A čím dál tím víc chce tu "páivou" naši, místo dětské..

evaamy
10. čer 2015

@gepe to je pouze úryvek, pokud chceš polemizovat, tak s někým jiným. já ukazují pouze směr těm kdo by chteli vědět víc. pokud si myslíš, že bez fluoru si nevycistis zuby, tak si to dal mysli.

krystalka
10. čer 2015

@lv - tak to u našeho 7letého zatím dospělá "páivá" pasta nehrozí....zatím v podstatě neprošla žádná jiná, kromě Perličky...zkoušeli jsme i jiné značky s podobnou příchutí, nedávno vzal na chvíli na milost jablíčkovou Vademecum, měli zrovna v akci, ale stejně se pořád ptal, kdy zase koupíme Perličku... bylo vidět, že mu taky nějak extra nejede 😉

lv
10. čer 2015

@krystalka Apolenka taky tak, má 7,5 a používáme Perličku, Vademecum a ještě jednu, co si teď nevzpomenu..a prcek tu naši.

gepe
10. čer 2015

@evaamy ne nepolemizuju, jen to co jsi vlozila neni vse pravda, proto jsem se ohradila. Ukazovat smer v diskusi o zubni paste pro dite, ze fluor zabiji a tim agitace pro nejakou skupinu mi prijde zcela nevhodna. Svuj nazor na cisteni zubu jsem napsala, tak nechapu tvoji zcestnou domnenku co si myslim.
@veeeraf Tobe se omlouvam za vymenu s vyse jmenovanou, jejiz nazor na kokos a jedy vsude kolem me nenechal bez odezvy. A neboj, Perlicka opravdu nevadi, stejne jako jine detske pasty 🙂

evaamy
10. čer 2015

@gepe umíš číst? Fluor je toxicky, proto se nema pasta polykat. Nebo jaký je podle tebe ten důvod? Nechápu, proč tě tak dráždí doporučení, aby si dítě cistilo zuby kokosakem. S fluorem jsi tady zcela zbytečně začala ty a já pouze slušně narozdil od tebe odpověděla a doporučila. Měla by jsi se nad svou komunikaci s lidmi zamyslet, jsi zbytečně jedovatá, ačkoli nemáš duvod

gepe
10. čer 2015

@evaamy fluoridy jsou slouceniny fluoru s dalsimi latkami, dane slouceniny jsou bud toxicke ci netoxicke, zalezi na komplexnim slozeni. Je to jako u vseho jineho. Neco dohromady lze kombinovat a neskodi, neco nelze a je zkombinovane spatne a tim skodi.
I ja odpovedela, kdyz se podivas, to Ti asi uniklo 🙂 ten, kdo zije v dobe jedove, vidi jedovate vsechny a vsechno 😉

evaamy
10. čer 2015

@gepe bohužel doba jedova je fakt. Nechápu proč tě tak irituje, že se někdo zajímá o to co je a co není toxické a raději zvolí přírodní cestu. Není lepší, hlavně u dětí, obezretnost? Vždyť jde hlavně o zdraví dětí! Nebo ne? Já budu raději neduveriva, abych si pak něco nevycitala. Já se nerada hádám, tudíž končím zde diskuzi. Co jsem chtěla říct, jsem řekla a kazdej ať si vybere co mu vyhovuje. Rada poradím, od toho mk je.

opravdova_luzy
10. čer 2015

:D:D Mně se líbí jak si někdo pěstuje skleníkové dítě tím, jak dává vše přírodní a extra bio :D Už vidím to dítě v pubertě a dál... jestli si nedá někde ve fast foodu hranolky (usmažené v toxickém oleji), nebo se neumyje nějakým obyčejným sprcháčem, nebo si nedejbože nepřemáchne spoďáry v Persilu aj. místo toho, aby použil mýdlový sliz či mýdlové ořechy :D nebo místo toho, aby se natřel obyčejným opalovákem, si bude doma před odchodem na koupaliště matlat dokupy zinkovou mast a kokosák :´D.
Tady se nad tím vždycky člověk tak královsky pobaví... :D

verdos
10. čer 2015

@veeeraf My jsme začali učit vyplachovat pusu až ve dvou letech, tak jestli má 2 roky, tak se to asi brzy naučí. A vy máte nějaký zdravotní problém, že si musí čistit zuby pastou už takto brzo?

naomi6
15. čer 2015

@veeeraf Řešili jsme to tak, že ze začátku si čistila zuby bez pasty, pak jsem jí na kartáček dávala jen opravdu velmi malé množství a s věkem jsem zvyšovala. Dlouho jí trvalo, než se naučila plivat, teď už zvládá v pohodě. Na čištění není ta pasta tak nutná, důležitý je ten kartáček 🙂. Dcerka neměla zatím nikdy žádný kaz.

marcelka287
15. čer 2015

@veeeraf používám weleda dětskou pastu - je jen z bylinek, takže vůbec neva, že jí malá polyká (jsou jí taky 2 roky) a každé čištění zubů jí to říkám, ale řekla bych že t ty děti prostě baví😀 jsem učitelka ve školce a tam polykají pastu i 3-4 leté děti, ty starší už z 99% ne;)

sariky
15. čer 2015

My používáme momentálně detskou zubni pastu vademecum a ve 3 letech ji porad ji. Ale neresim to. Ta troska pasty je nezabije.

blanka.k
15. čer 2015

@marcelka287 taky jsem teď pořídila Weledu, neb můj 5 leťák furt nechápe, že to nemá jíst 😀 Takže 1x denně mu vyčistím s troškou běžné pasty já, jinak je mi jedno, když si jde po jídle čistit zuby, té Weledy může "jíst" jak chce (a mě vyhovuje, že "voní" jak dospělácká, že je fakt cítit, že si vyčistil zuby, taková mentolová chuť...teda netuším, jak to chutná, se přiznám, že jsem ji nezkoušela)

fibrila
15. čer 2015

Mně tedy přijde ten kokosový olej jako dobrá varianta, důvěřovala bych i dětské pastě od Weledy, Elmexu, dávám občas kokosový olej po čištění pouze kartáčkem, tak možná zavedu čištění přímo s olejem. Nemyslím si, že je tak moc k smíchu dávat dětem přírodní alternativy a kvalitní potraviny, rozhodně to z nich neudělá nějaké choulostivé chudinky. Do tří let je organismus nejcitlivější, vytváří se celkové nastavení a obranyschopnost organismu, tedy obezřetnost, dnes bohužel ve výběru téměř všeho, je na místě. Viděla jsem nedávno asi dvouleté dítě, jak do něj rodiče ládovali onen hamburger s hranolkama a opravdu si nemyslím, že mu to neublíží, asi jako jeho otci, který měl, hádám, kolem 130 kg...

lesni_vila
16. čer 2015

Zubařka mi doporučila pro kluky (18m) zatím jen zubní gely bez fluoru.