icon

Do kolika let se děti odplenkovaly?

95newmommy2020
1. lis 2020

Ahojky přišla mi na mysl takhle otázka. Moje dvě kamarádky, které semnounrodily v únoru 20 už dávají děti na nocnik. Obě vědí, kdy je čas kakani. Teprv stim začaly je to jen jako taková sranda, zkousej jen posazovat formou hry. Já osobně to považuji za zbytečnost a ani se mi do toho nějak extra nechce. Vždy jsem to brala tak, ze se dítě odplenkuje až bude chtít, až to fyziologicky zvládne většinou do 3-4 let stačí. Neumím si představit to svoje skoro 9 měsíční miminko dávat na nocnik. :D

Strana
z3
astyna88
2. lis 2020

Já mám látkové na všechny kluky a třeba tomu prostřednímu je to úplně jedno. Asi to bude tím, že vlivem dysfazii já na úrovni ročního dítěte, nebo nevím. Zkoušeli jsme přes léto, měsíc vše procurane, na kadeni jsem ho skoro vždy chytla. Ale já to nedala pak nervama, mít asi jen jedno a běhat kolem něj a pozorovat ho, tak by to šlo, ale když jsem kojila a vidím, jak tlačí, tak mě už došly nervy 😒 tak ano, patrim do davu lenivych žen 😀

Prvního mi na nočník naučila tchyně ve stylu, že ho tři dny držela na nocniku, dokud tam něco neudělal, tak ani nedostal nic k jídlu. Čtvrtý den pochopil, že musí spolupracovat. Já byla v porodnici s druhým dítětem, ale pak mi hlásila, že J naučila na nočník, on mi pak řekl, jak ho to učila. A to teda bych tímto stylem nechtěla, i za cenu, že mu budu dávat plenky.

hezz17
2. lis 2020

@astyna88 no tak tenhle styl urcite ne ☹ chudák

luci_ela
2. lis 2020

@95newmommy2020 začala jsem to dost rozebírat sama v sobě a říkat si že už je přeci velká holka a hrozně šikovná ☺️ pak jsem o tom mluvila s doktorkou a ta mě uklidnila, ať se tím netrapím a nechám jí, až jednou přijde sama že v noci plenku nechce. Přes den spinká bez plínky a bez nehody, kolikrát se vzbudí že chce čůrat. Ale v noci to je přece jen něco jiného. Pak jsem to probírala i se spoustou maminek a ty mně taky uklidnili ať tomu dám čas. Jinak moc děkuji 😊 je to vybojované miminko, stejně jako byla dcerka

te_reza
2. lis 2020

Ve 2 letech bez plíny přes den, ve 3 na noc. Ale já to vůbec nehrotila.

lolam10
2. lis 2020

Davala jsem v roce ale bylo to kontraproduktivni.odplenkoval se ve 2,5letech.druheho jsem davala az v po 1,5 roku kdy poprve muze pry dite chapat o co jde a odplenkoval se ve 2 letech.odplenkovani chce nechat hlavne na leto,takze zalezi kdy se dite narodilo.a jinak si myslim ze ve 3letech uz by dite melo byt urcite bez plen.ale vim ze casto to tak neni...

amazonkajanik
2. lis 2020

@95newmommy2020 čekala jsem,až bude sám sedět,ale než ho posadím,tak se brání. Jenže potom zjistí,že vidí bimbasa a hraje si s ním,takže z toho nic není. Navíc koukám po jiném nočníku,páč mi přijde,že má v tom,co máme pytlíka moc zmackleho a že se ani vycurat nemůže a když by to udělal,skončí to mimo na podlaze 😟 ale už umí hlasit,že má nacurano v plence i když to je jen lehce,takže otázka času,kdy vezme nočník na milost. Je mu 16měsíců,blíží se zima,takže to zatím nehrotim. Nechám to plně až bude zas teplo a bude moct běhat polonahy

smisha
2. lis 2020

Mám 3 děti, prví v 1,5 roku přes den spolehlivě bez plen, ve 2 letech a 2 měsících bez pleny i na noc; druhé dítě příšerný boj - ve 3 letech se počúrával i přes den, na noc pleny do cca 4,5 roku, třetí dítě - před den pleny do 2,5 roku (čurání problém nebyl, ale kakání byl neuvěřitelný problém - strašně se jí to hnusilo, ale pak ze dne na den začala fungovat bez problémů), teď má 3 roky a na noc plenu dáváme, ale pouze pro "sichr", občas se stane nehoda. U každého dítěte jsem praktikovala stejný přístup, netlačit, nabízet možnost a výsledek je stejně u každého jiný. Tím chci říct, že každé dítě je individuální a nelze srovnávat.

konidana
2. lis 2020

@smisha přesně ! každé dítě je jiné a každá maminka je jiná. Je to strašně individuální. Některé dítě je bez plen v roce, jiné je má do 4. No a co.

tinie
2. lis 2020

Muj maly ma dva roky a o sezeni na nocniku nebo wc nechce ani slyset, takze je porad s plinou. On je od mala hodne akcni, takze mi na tom nocniku nikdy nechtel sedet, ani kdyz mel treba rok 🤷‍♀️ Ted uz cekam, ze si treba sam rekne, ze uz chce na zachod, uvidime. Zatim ho nechci nejak moc nutit.
Presne,, taky mam zkusenosti z Anglie, nekecam, obcas i osmilety deti mely plinu na noc, coz uz mi prijde moc. A deti tam fakt nenuti, maji tam mantru co porad opakujou, ze dite neni ready 😁 Ok, neberu jim to. Ty deti uz umi napsat svy jmeno, vyjmenovat vsechny barvy, napocitat do padesati a porad chodi s plinou 😁K tomu snad u nas nedojdem.

lovemusicsun
2. lis 2020

Já posazovala na nočník asi od roka, ale nemělo to význam. Sem tam se povedlo, ale nic pravidelného. Definitivně jsem se rozhodla v dceřiných dvou letech a plínu sebrala. Asi 4 dny jsem utírala loužičky po bytě, pak to pochopila a jako mávnutím proutku byla odplenkovaná. Za další 4 dny jsem sebrala plenu i na noc a bylo.
Věřím, že do toho dítě musí dozrát. Pokud není zralé, tak je to spíš trápení.

elledh
2. lis 2020

@smisha jsem ráda, že aspoň někdo napíše, že je to taky o dítěti a ne jen o rodiči. Každé dítě je jiné a na vše přichází různě rychle. Ať už je to lezení, chůze, stoj, odplenkování.. jasně, zhruba do školkovyho věku by to mělo zvládnout alespoň přes den, ale že se to někomu povede v roce a půl a jinými až ve 3 opravdu neříká nic o rodiči. A držet dítě násilím na nočníku jsou nechutný praktiky z dob našich babiček, brát to jako hru ano, ale nutit vážně ne..

elledh
2. lis 2020

@95newmommy2020 vývoj dětí opravdu není soutěž ambiciózních rodičů.. pokud jedou bezplenkovku, tak to beru, pokud jedou výchovu našich babiček, že v 6 měsíců se posadí na nočník i nesedici dítě a drží se tam dokud se nevyčura, tak to vážně ne.. jinak syna jsem zkoušela zhruba od 2 let, ale absolutně to nechápal. Nakonec se nám to povedlo asi ve 2 a třičtvrtě (letos v březnu). A rovnou až na záchodě, na nočník prostě nikdy nechodil. Ještě asi 3 týdny dostával plenu na noc, ale i tu jsme hned odbourali. Pak bylo těžší naučit ho čůrat venku ve stoje, to se nám nakonec povedlo natrénovat ve vaně vždy po koupání. A poslední problém byl s kakáním, to trvalo nejdýl. Doma většinou dobrý, doma si chodí na záchod sám, ale mimo domov se vždy pokakal. Syn téměř nemluví a ani si o to neumí říct, takže v tom byl taky problém. Ale teď je mu 3 čtvrt a najednou si to všechno "sedlo" vše mu jde dobře. A i kolem nás, kromě jedný holčičky, co byla bez plen nějak po roce a půl, všechny děti kolem těch 2 a půl..

drakenn
2. lis 2020

Oba bez plen v 18 měsících, cíleně jsem posazovala. O kakání si spolehlivě říkali sami od roku, vadilo jim být v pokakane plíně. Žádné nehody nebyly. Za mě dítě cíleně učit je v pořádku, ušetřila jsem určitě hodně peněz za pliny, o ekologii nemluvě.. dnes se z děti v téhle oblasti dělají malí negramotové, podceňují se. Ale ony by to v klidu zvládaly, je to holt i o práci matek

puhelin
2. lis 2020

Nikdy jsem deti neposazovala, aniz by tusily, co delaji. Cca v roce a pul si deti teprve uvedomuji vylucovani, do te doby je to z podnetu rodicu a bud to vyjde, nebo ne. Dcera se odplenkovala ve 2 letech 4 mesicich. Byl cerven, pres noc se ji udelala slaba vyrazka od potu. Tak jsem rano sundala plenku a nechala vetrat. Nocnik vedela, kde je. Dala jsem ji do obyvaku jeden a do koupelny druhy. Vecer pak plenku na noc nechtela, coz nas znervoznelo, ale fakt se nepocurala celou noc (bezne mivala plenku po noci suchou). Od te doby se pocurala fakt minimalne, vetsinou kvuli tomu, ze se nadchla pro nejakou aktivitu, nebo kdyz byla nastydla. Ale verim, ze pomohlo, ze bylo leto a mohla behat jen v satech. Kdyz jsem ji dala kalhotky, mela pocit, ze to jsou plenky. Takze behala bez. Urcite bych nezkousela bez plenky ted pres podzim a zimu. Spousta vrstev, venku chladno, takze zadek profoukne. Ne ne. Na to bych nervy nemela.
Hsem zvedava, jake to bude se synem. Prece jen je rozdil holka-kluk 🙂

mamio
2. lis 2020

Neřešila jsem žádnou bezplenkova metodu, prostě v roce a něco vyslikla a každou chvíli posazovala na nocnik, když se vycural, zatleskala jsem a bylo... Týden a uměl... Nejlepsi je se řídit sama svým instinktem.

anuliinka2013
2. lis 2020

Je, muzu se s dovolenim pripichnout s dotazem?? Syn ma 2,5 roku, od leta se naucil, ze kdyz nemel plinku a chtel curat, bezel na nocnik, vycural se (a dokonce i sam vylil do zachoda). Jenze... zjistil, ze kdyz nema plinku, musi na to myslet, mozna se i boji nehody, nevim (je to takovy cita), kazdopadne kdyz mu chci plinku vzit, strasny boj a rev, ze ji chce... nic nefunguje 😒. Ma smysl jeste pockat nebo proste i pres rev sebrat? Citem bych pockala, je se vsim pozadu oproti vrstevnikum, ale obcas to na me dolehne, ze vsechny kamaradky uz deti bez plinek, i o pul roku mladsi 🙄.

puhelin
2. lis 2020

@anuliinka2013 Myslim, ze ho matete. Bud mu ji dejte a nechte, nebo mu ji nedejte, ale uz nedavejte.

astyna88
2. lis 2020

@elledh

Mužu se zeptat, když syn nerozumí, jak jste ho to učila, vysvětlila? Můj také nemluví, chápání už je lepší, ale furt není na 3skoro,5 roku...

anuliinka2013
2. lis 2020

@puhelin Zkusim, dekuju...
Ja jsem mu ji nechtela sebrat ze dne na den, proste jen jsem mu ji vzala rano, a kdyz jsme sli ven nebo sel spinkat, tak jsem mu ji dala... Jenze ted kdyz se rano vzbudi, prevliknu ho a reknu: Budes bez plinky, jo? (Nebo cokoli jineho), zacne kricet: Chci plinecku! Prijde mi to spis jak nejaka jeho jistota nebo jak to rict... ze jako vi, co to znamena a neni zmateny, jen si prave nechce myslet na to chozeni na nocnik 🤔

izz76
2. lis 2020

@95newmommy2020 Ne každé dítě je ochotne v 9 měsících vysedavat na nočníku, moje tedy určitě ne.. Až po roce nějak začali chápat na co nočník je, straší byla bez plen pres den 1,5roce,na noc ve dvou.. Mladší o nějaký ten měsíc později.. Osobně si nemyslím, že by se měl na děti vyvíjet nějaký natlak a nutit jim něco co nechápou, na druhou stranu bych určitě nečekala až si dítě samo rekne.. Protože říct si může třeba ve 3-4leteh a opravdu by se mi nechtělo prebalovat 3 lete pos...é dítě. Je lepší to postupně zkoušet, z okolí vím, že většina dětí to do dvou let bez problémů pochopí a bez plen se jim funguje určitě lépe. Máme příbuzné ve Švédsku kde se to vůbec neřeší a zažila jsem dítě které v 5letech vyžadovalo plenu na velkou potřebu a nikdo se tomu nedivil..

puhelin
2. lis 2020

@anuliinka2013 Ja bych to zkusila uplne bez plenky. Jestli to zvladne na nocnik, tak si mozna uz vylucovani uvedomuje. Muzete jit na kratickou prochazku ven, pro jistotu nahradni obleceni. Nic sloziteho na svlekani, jen kalhoty do gumy.
V jinych vecech nevzdoruje? Muze to byt obdobi, kdy je vzdor ve vsem. Proste za kazdou cenu rict opak.

anuliinka2013
2. lis 2020

@puhelin Dekuju, vyzkousim. 🙂 Myslim, ze si to uvedomuje dobre prave... jen na nekterych vecech hodne lpi a ja nejak citem vidim, ze to neni klasicky vzdor, ale ze ho neco opravdu trapi. Tak prave tapu, kdy jit na to "silou" a kdy jeste pockat, ze k tomu dojde a v klidu...Jinak vzdoruje krasne a uz si i vymysli argumenty, proc neco nejde 🙂.

ariellaida
2. lis 2020

Bud to budes delat postaru, tzn. dite budes cpat na nocnik co nejdriv, kdyz ani nebude sedet ani nebude vedome ovladat sverace. A nebo das na soucasne poznatky a nebudes to hrotit, jen zlehka povedes, ukazes, vysvetlis. Druhy extrem je na to kaslat totalne. Nicmene osobni zkusenost, syna jsem se snazila naucit a proste ne. Odmital sedet, vubec nevedel, co po nem chci. Kaslala jsem na to pak. Chce se to obrnit proti prechytralemu okoli. Pliny mel snad do 3, na noc skoro do 4. Dcera se mi v 19 mesicich totalne odplenkovala i na noc, bez sebemensiho meho usili. Vse okoukala, vse ji bylo jasne. Nikdy se nepokadila do kalhot, u syna to bylo jeden cas furt. Takze zaver...kazde dite je jine. Nejdulezitejsi nakonec neni to, jak to budes delat, ale zohlednit moznosti a schopnosti ditete a naopak kaslat na to, co si o tvem postupu mysli okoli.

jannym
2. lis 2020

Neurolozka nam rekla dve pravidla ucit na nocnik az zvladne sama sed a kdyz uz umi zadrzet curani tj plina vydrzi dve tri hodiny sucha a pak bum je plna...

me_druhe_ja
2. lis 2020

Me teda hrozně mrzí, jak se i tady v diskuzi maminky předhání, kdo dřív a odsuzujou děti, co třeba mají i ve 3 letech plinky. A říct, že by se za tři lete dítě v plince styděli, je strašne smutné. :( Přece stejně tak, jak některé dítě chodí v 9m a některé v 20m, tak i s nocnikem to některé pochopí dřív a některé později. W rozhodně to není ostuda. Já osobně plánuju koupit klukovi na vánoce nějakej pěknej nočník a pak začnu pomalu zkoušet - v nějakých 14m. Teď mu bude rok, sedl si před měsícem, ale vidím, ze dávat ho na nočník by absolutně nemělo cenu, protože je prostě celkově pozadu a vůbec by to nechápal. Na co to hrotit.

bubinko1506
3. lis 2020

Necitala som vsetky komentare. Moji sa cez den odplienkovali ako 2,5 rocni - jeden mal ale este dalsie 4 mesiace plienku, ked chcel kakat. Presli sme si psychickym blokom, kedy na zachod ani za svet kakat a cakal, kym dostane plienku. Zo dna na den to preslo. Na noc sa jeden odplienkoval 2 mesiace pred 4 narodeninami, druhy 2 tyzdne pred 4 narodeninami - v noci ziadna nehoda, ked potrebuju, idu v noci aj sami.

hanve
3. lis 2020

@95newmommy2020 syn odplenkovan v 22mesicich,ve chvíli,kdy si začal naznačovat,tak jsem jí dala pryč. Starší dcera odplenkovan v 17 měsících,ale od malá jsme bojovali s brutálním opruzenim,až do krve,takže trávila čas dole bez ničeho nebo látkové pleny a ta si na kakání naznačovala už v 6mesich,fakt odmítala kakat do pleny. Nejmladší odplenkovan teď cca týden zpět v 16 měsících,naše covid pozitivita a izolace měla vliv na to,že jsme se jí víc všímali a zachytili první náznaky,teď už si říká tak z 95%,občas nehoda ujede. Ale na nočník jsem neposazovala,do náruče,do klubíčka a nad kýbl. Prostřední přešla z kýblu rovnou na redukci na záchod,nočník total bojkotovala. Takže co dítě to originál,ale vysledovat signály jde už ve velmi mladém věku.

codal
3. lis 2020

Obě holky přes léto před druhým rokem, nějak to přišlo samo během jednoho týdne, asi už byly zralé. Přes noc teda ta starší až ve třech a půl, tam byly plíny dlouho hodně mokré. Té mladší jsou teď dva a na noc plínu má a je vzdycky nacurana, máme taky problém s kakanim, po střevním viroze se bojí kakat, kaká jen každý čtvrtý den a jedině do plíny, jsem vůbec ráda, že se vykaká, vždycky u toho pláče, takže tomu nechávám volný průběh, tam to bude asi trvat dýl.

janinasm
Autor odpověď smazal
terezz29
3. lis 2020

Nase deti oba ve 2 letech.

Strana
z3