Jak naučit miminko otáčet hlavičku na obě strany?

snufi
2. říj 2011

10 týdenní miminko stále preferuje jen levou stranu. Má někdo zkušenosti jak naučit miminko točit hlavičku i na druhou stranu. Nechtěla bych chodit cvičit, raději bych ji to naučila sama... Pokud to teda půjde...

hansed
2. říj 2011

Ahoj, nám bylo doporučeno krom vojtovky, abychom dávali hračky na obě strany, když ukazuješ dítěti hračku, ukazovat hlavně na té straně, kterou nepreferuje (hračkou pohybuj 😉), když bude nejhůř, doktor doporučí pravděpodobně vojtovku....

antarres
2. říj 2011

máme stejný problém ☹ ...ale za zvukem ji sama otočí na druhou stranu

barevka
2. říj 2011

Ahoj, naše Anet měla stejný problém a bez správných cviků z RHB bychom se neobešly. Šlo o Vojtovu metodu, miminku to moc nevyhovuje, ale je to velice účinné cvičení. Cviky je potřeba se pořádně naučit, aby měly nějaký smysl. Co můžeš doma dělat je dávat na stranu, kam se nechce točit, všechny hračky, zrcátko atd..., aby se nutilo hlavičku otáčet.

camelinka
2. říj 2011

taky sme mely ten problem, ale vyresila sem to tak ,ze dole ma postylku otocenou tak ze kouka na jednu a v loznici na druhou stranu (na nas) 🙂 .

lucmart
Autor odpověď smazal
Zobraz
camilca84
3. říj 2011

Naše dcerka už od narození také preferovala jednu stranu a nakonec jsme se bez Vojtovy metody neobešli, ale výsledky jsou vidět. Je to velice účinná metoda a raději než čekat, jestli se to nespraví, bych začala cvičit. Čím dřív, tím pro miminko líp.

jmisa
3. říj 2011

Syn taky preferoval jednu stranu, otáčel hlavičku na obě, ale spal stále k jedné straně, mohla jsem ho v postýlce točit, jak jsem chtěla, stejně měl hlavu na tu jednu stranu. Hlavu za hračkou otočil, ale ...
Nakonec na plavání (asi v 4 měsících) nám doporučili rehábku, chvilku jsme chodili, šíji jsme srovnali, díky tomu má syn makovičku pěkně tvarovanou a ne jako můj muž slehlou (tedy si vystačili s točením postýlky, dokonce hlavičce bránili v otáčení pytlíkama mouky apod.).
Cvičili jsme základní cvik z Vojtovky, synovi to nijak nevadilo, dostali jsme spešl míček, kterým jsme tzv. míčkovali kolem páteře.
Pak jsme cvičit přestali, sice na rehábku chodili dál, ale cvíčo jsem doma už nepraktikovala.

llllucka
3. říj 2011

Pomáhá,pokud dítě nosíš na tygříka tak,aby musel namáhat nepreferovanou stranu.Ale pokud je to vážnější,tak se rehabce nevyhnete.

miri9
11. říj 2011

rozhodně polohovat v postýlce, aby když je bdělé, mělo mimi vjemy na nepreferované straně a při spaní důsledně polohovat...nestačí otočit hlavičku, musíš na bok a podepřít (mně na to stačil kojo polštář).....nos v klubíčku, aby muselo točit hlavu "tam kam chceš" k tvému obličeji. jinak fakt hrozí oploštění a deformita hlavy, což když prošvihneš už nedoženeš zpět a pak vývojové "opoždění"...a Rhb se nebraň, jde o to, naučit i psrávné manipulaci s mimi

jessulik
11. říj 2011

ahojky, nám se také holčička otáčí jen na levou stranu ☹ včera nám doktorka napsala doporučení na neurologii a čekám, že budeme muset rehabilitovat...
jinak co se týká postýlky ( ulehávat opačně ), tak to u nás nezabírá - my jsme kolikové dítě, takže jakmile se vzbudí, řve, ještě než otevře oči - čili se ani nestačí podívat, co je okolo.
jediné, co docela zabírá, je krmení z lahvičky ( my už nekojíme, protože není co ) - vždycky jí savičkou šimrám víc k té straně, kam chci, aby se otáčela a v té pozici pak zůstane sát...

ivkaj
12. říj 2011

Já bych si na rehabce nechala přeci jen poradit. Byla jsem tam dneska s prckem a dozvěděla jsem se, že špatné plazení a nelezení může být způsobeno i tím, že měl slehlou hlavičku. Naše Dr. to řešila tím, že se to časem spraví samo. Pravda je, že spravilo, ale o to je teď pozadu s vývojem.

hojda
12. říj 2011

Zkusila bych na spaní pohovací válečky a stimulovat z té méně oblíbené strany. Nechat u dr. překontrolovat jestli nejsou zkrácené svaly, pokud ano tak jedině asi Vojtovka.

lucinkaaah
1. pro 2016
Uživatel lucinkaaah je nedůvěryhodný
Je možné, že nejde o reálnou osobu, ale o profil nebo více profilů vytvořených za účelem propagovat konkrétní výrobky/služby nebo účelově manipulovat diskuzi. Podívej se na příspěvky od lucinkaaah.

Naše Eliška preferovala pravou stranu už od narození. Ve věku asi 2 týdnů jsem s ní začala na doporučení neuroložky chodit cvičit vojtovku. Nyní jsou jí 4 měsíce a pořád tu stranu preferuje. Sice se to mírně zlepšilo, ale pořád spí pouze na té jedné. Polohuju jí hlavičku, natočila jsem postýlku, na hrazdičce jí dávám více hraček na nepreferovanou stranu, zkoušela jsem ji pytel cukru k hlavičce, ale pořád nic. Každý říká, jak je ta vojtovka zázračná, ale nějak začínám být zoufalá. A to opravdu pravidelně 4x denně po 10 minutách cvičíme.

bibikulda
31. bře 2017

Maminky, prosím, nemáte některá z vás k dispozici nějaké videjko, třebas i vaše, na kterém by bylo vidět, jak vojtovku cvičíte??? 🙂