icon

Jak řešit pocity neschopnosti při volné výchově dítěte?

21. říj 2021

Každá to své dítko miluje a je ráda za každý pokrok. Ten náš 1.5r nemluví, ale běhá, vše montuje, kuchyň je jeho království. Dnes jsme byli u kamarádky a ta má synka 15m. Malý si způsobně sedne ke stolečku a zkouší kreslit. To jsem vůbec nezkoušela. Zkouší jíst lžičkou. My zásadně rukama. Ano, asi bych už měla zkoušet a vytrvat....Můj házel do koule tvary jak ho napadlo. On dle pokynu maminky do příslušného otvoru. Naštěstí ho pak ten můj zkazil a opičil se po něm, což mamince nebylo po chuti. Můj v teplákách válí sudy, její džínky a svetr sedí a dívá se. Měl zakázáno se válet. Bylo mi pak řečeno, že bych se nad sebou měla zamyslet. Že to je ta má volná výchova a vše může. Že jsem proti zákazům a k ničemu ho nevedu. Je starší a jak se chová. Asi holt nemám malého génia, co poslechne na slovo. Ale nemyslím si, že by ten můj byl nějak pozadu. Přesto se to ve mně pere.

Strana
z2
andelka
21. říj 2021

@eviicka Ja jednu zažila na vlastní oči. Kolegyně z ozdravovny,takže jsem je pozorovala 3 týdny. Bohužel dostali pokoj na našem patře, kde jsme byly další 3 maminky s dohromady 6 kluky od 1,5 do 6 let. Kteří rozhodně neseděli kam je postavíme, nebyli potichu, vymýšleli lumpárny a byli živí. Kromě jídla a procedur jsme byli neustále venku. Chudáka nenechala ani aby si normálně hrál s našimi na pískovišti ( ušpinil by se a mohlo by se mu něco stát).. bylo mi ho hrozně líto. Jak za těmi našimi koukal a bylo vidět,že by se chtěl přidat.

maaaadlaaaaa
21. říj 2021

Chudák ten kluk, dělá z něj malého dospělého. Děti mají poznávat svět.

eithelwing
21. říj 2021

To se vůbec nedá srovnávat. 🙂 Dcera byla taková, že chtěla poradit odmalička, chtěla nosit sukýnky a satecky a kabelky. Koupila jsem jí to na bazaru, ať si netrham vlasy, kam s tím všude poleze. 😀
A syn naopak vše dělá po svém a vůbec ho nezajímá, co si o tom kdo myslí. 😂

eliska_f
21. říj 2021

A to já jsem si říkala jak mám klidne dítě :D ale že by na slovo poslouchal to ani za mák :D syn teda je klidnější, ale rád objevuje svět a když jsme na návštěvě, kde to není pro prcky upravené (vše nebezpečné v dosahu), tak jsme s manželem mokri až na zadku, jak za ním běháme a furt kontrolujeme a bereme vše z rukou a to opakuji, je klidne dítě :D si nedokážu asi takového robutka představit, co by v roce a čtvrt dělal jen to, co se mu řekne...
Jinak ohledně oblečení máme od známé spoustu fakt pěkných košil a rifli, co její malý skoro nevynosil, já se těšila, jak budu malého oblékat za frajera a ten na mě akorát udělal dlouhý nos a do rifli nechce ani za nic. Nevzteka se, ale fakt u nich smutné brečí.. Takže my jsme za trhany všude, protože má tepláky :D ale je pravda, že je mi úplně fuk jak moc se uspini 🙂

eviicka
21. říj 2021

@martt
@andelka je fakt, že z doslechu o jedné takové u nás na vsi taky vím, já to tedy nemyslela ani tak na čistotu, jako spíš, že by si 15ti měsíční dítě (jeden exemplář tu leží vedle mě) vydrželo organizovaně hrát, vzorně sedět u stolečku, kreslit pastelkami, to je úplný sci-fi...

mysh_me
21. říj 2021

@treasurka proc se to v ni pere, to docela chapu… ja se taky snazim male venovat, rozvijet, nabizet podnety, ale taky jsou chvile kdy toho mam plne kecky a rozhodne to nedelam nonstop. A tak potom logicky prijdou pochyby, kdy si clovek rika, udelala jsem dost? Mohla jsem udelat neco navic, jinak, lepe? Bylo by lepsi kdybych udelala xy? Jako obecne mam v hlave srovnany nejaky hodnoty a priority kterych se drzim, ale malokdy jsem se sebou tak spokojena, ze si jsem jista, ze jsem udelala vse spravne. A to se s nikym nesrovnavam. Takze videt nejake vzorne dite, i kdyz je uplne jine, muze snadno vyvolat pochyby typu “nedelam ja nekde chybu”…
Jinak souhlasim s nazorem, ze kazde dite je jine a muze to byt vychovou, ze ho matka do neceho tlaci (viz ty extremni pribehy tady o zakazu umazani), ale taky muze byt to dite takto samo sebou a matka jen rozviji jeho zajmy (o tvary misto o pohyb treba). Jo ze ta matka pak nevidi, ze to je zalozenim ditete a ne jeji “spravnou” vychovou je vec druha…

mysh_me
21. říj 2021

@martt tohle chovani bych mozna pochopila v dobe, kdy kvuli kazdemu flicku musela mama nechat ruce na valse a prani byla makacka na cely den… dnes v dobe automatickych pracek mi hlava nebere, ze nekdo resi jestli se dite umaze? Ja to svoje prasatko prevlikam nekolikrat denne, vsude se vali, ve vsem se patla, ale prijde mi to normalni a zakazovat to stejne nema smysl, to jeste nechape. Popravde je mi to uplne jedno, kolikrat tydne vyperu…
Manzelovi jsem musela opakovane vysvetlit, ze dite se umazava a dela binec a je to normalni a prejde to az vyroste, protoze on byl takove to dite co si samo dava na vse pozor, umazat se nechce (bez ovlivneni rodici) a chova se sporadane… povazoval to za standard… byl rychle vyveden z omylu 😀 ale je dukazem, ze i takove deti fakt existuji.

jako_mala_holka
22. říj 2021

No... Tak moje 16m dcera zrovna škube a požírá kalendář...ale sedí u toho celkem v klidu 😂👍

andelka
22. říj 2021

@eviicka já nevím,takové dítě jsem na vlastní oči ještě neviděla. Jako ten chlapec ( byly mu asi 4) byl takový klidný, hned poslechl co mu řekla..ale bylo vidět,že by chtěl něco jiného, nicméně maminka nedovolila,tak ji poslouchal. Ale ona byla divná celkově. Z léčebny odjela o týden dřív,protože si to představovala jinak ( asi jako lázně s individuální péčí).

me_druhe_ja
23. říj 2021

@mysh_me Hele teď jsme u rodičů a oni jsou taky na prášky z toho, že se furt pere. Protože prostě se všude válí, ji rukama, prasi...Já je v přiměřené míře nechávám žít a zkoušet samozřejmě. A oni to furt komentujou. Že je to hrozný, aby měli každej den 1-2 body a 1-2 tepláky, že se oblečení ničí, spotřeba vody, energie...a prostě "vždyť je to hrozný takhle furt prát". 🙄

chrystyanna
23. říj 2021

@me_druhe_ja my jsme dnes v třetím. Oblečení , ráno jogurt, oběd omáčka, bryndak by mi hodil na hlavu.
Jasně, když se dítě krmi, nepustí ven, nesmí se hrnout.. Je pořád jak z cukru. Ja holt vezmu tepláky z druhé ruky, 2x tydne potkají pračku a mám to bez strachu, že ty super kalhoty staly 3/4/5 stovek

me_druhe_ja
23. říj 2021

@chrystyanna I kdybych měla všechno úplně zadarmo, tak je to podle nich škoda....Oni jsou taková stará generace, všechno je škoda, všechno se musí šetřit a tak...

properjoey
23. říj 2021

@alla007 Taky mám tento exemplář v holcicim vydání, pouze s tím rozdílem, že šaty a sukně vyžaduje, že je to špinavý a vlasy má jak vrabci hnízdo, to vůbec nevadí 🤣a to je ta klidnější ze dvou, která kreslí, je milá, hodná, poslouchá, jen si ráda hraje venku a hází šišky a padá, no a co, že má sukni a děravý silonky 🤣zato ďábelský bratr (6 let), to je jiná liga...džíny má, ano, když jedeme k doktorce, jinak pouze a výhradně tepláky, rukama zkouší jíst ještě teďka 🤦 strašný čuně, všude vleze, všecko zkoumá, neposlouchá a je fixovaného na maminku nebo na ségru...každé dítě je jiné a nelze je srovnávat.dcera je klidnější, krásné kreslí, je samostatná.syn zase skvěle počítá a má logické myšlení, ale odmítá se osamostatnit a jakkoliv poslouchat...přesto myslím, že jsou oba normální

kukysenemyl
28. říj 2021

Jeeeee😁😁 mám dva syny, první způsobný a šikovný chlapeček, kterého mi všechny kamarádky záviděly. Je mu skoro 7 a stále sedí u jídla jako hříbeček, používá příbor a ubrousek snad od roku a půl, odnáší po sobě nádobí, prosí, děkuje, poslouchá na slovo. A pak jsem vyhrála v loterii druhého syna, který je neřízená střela a sedět jsem ho snad ještě neviděla 😁 Výchova stejná, výsledky diametrálně odlišné 😁 Velkou roli hraje naturel dítěte. A upřímně obojí má něco do sebe 😉

Strana
z2