Jak vysvětlit dětem kousání a bití od jiných dětí?
Milé maminky, zajímá mě, jak svým dětem vysvetlujete, že je ostatní děti koušou/bijou.
Já jsem asi zjistila, ze to vlastně nějak nedokazu sve dvouleté dceři vysvětlit.
Jako první mě napadne, ze je to dite zlobive. Ono ale neni, zejo.
Dam příklad. Včera jsme byly v hernicce. Naše mala si vzala kočárek, který stal v koutě a jezdila si s nim. Okamžitě k ni pribehl chlapeček a začal ji ho rvat z ruky. Jeho maminka pila kafe a nebyla u toho, tak jsem mu rekla, ze moje dcerka ho měla jako první a poprosila jsem ho, ať ji ho nebere. Chlapeček se ho snažil dal vyrvat. Tak jsem ho pevne drzela a nedovolila sem to. Když viděl, ze má smůlu, sel po male pesti. Nastavila jsem mu svoji ruku a malou se snažila pritahnout k sobě. Bohužel ji v jeden rychlý moment ruku vzal a vsi silou do ni kousnul.
Vysvětlovala jsem ji pak, ze chlapeček asi moc ten kočárek chtel půjčit, ale ze to neuměl říct, nic jinyho me nenapadlo.
Jak reagujete vy? Nechci dceru vybizet k tomu, aby násilí vracela zpět, ale zároveň nechci, aby si to nechala libit.
Díky moc za vaše názory. 😊
@marimanta No někdy si říkám jestli to není na škodu. Když třeba na tom hřišti ta 5 letá jde pořád po naší, a naše jen smutně kouká a nedokáže se bránit. My pak vždycky radši jdem s malou domů, když se tahle holka objeví, protože bych ji nejradši už naflákala, což ale nemůžu že jo...
Řekla bych synovi to, co si doopravdy myslím, a to, že chlapečka jeho maminka nenaučila, že se nemá ubližovat, protože to bolí a že se máme k sobě chovat hezky. Že když si někdo s něčím hraje, tak mu to nebereme a počkáme, až si s tím dohraje. A že my to tak nebudeme dělat, že se chováme hezky...i když to zní složitě, můj syn vždycky nějak pochopil co tím myslím, ať mu byl rok a půl nebo dva. Jinak takové matky nesnáším, vždycky jsem jedna z mála, která de synovi věnuje a dává pak pozor i na cizí děti, i když nechci 🫣 Syn si vždycky takové scénky zapamatuje a pak se mě na to ptá i doma a kolikrát to probíráme třeba další tři dny (co je slušné chování, co se dělá v herně apod).
@klokanka31 Kolik je tve dcerce?A zkousela jsi tu holcicku proste upozornit,at tu vasi necha byt? Ja zatim,kdyz uz jsem se na nejake vetsi ditko,co bylo bez rodice ohradila,tak daly pokoj.
@kristyn86 Naší v květnu budou 3. Tohle se děje už někde od loňského léta. Říkali jsme jí že musí dávat pozor aby nebouchla naší malou, ale ona to dělá prostě naschvál. Začalo to tak, že naše malá chtěla na houpačku, a abysme ji s manželem houpali. No přiřítila se ta holka, viděla to, a dělala na naší dceru posunky jako že je padlá na hlavu. Naše začala pofňukávat, ta potvora mrňavá se tomu jen uchichtávala, skočila na vedlejší houpačku, a houpala se do strany tak, že chtěla naší z houpačky srazit. Jindy zas viděla že si naše malá chce vylézt na skluzavku, tak honem skočila ona nahoru, sedla si aby jí visely nohy dolů, a chtěla naší malou kopnout do hlavy. A takhle furt něco, proto už radši chodíme pryč když tam je.
u nas to bylo ve skolce, kdyz syn mel asi 3. Predem upozornuji, ze jsem matka co kraviny fakt neresi, dokud netece krev tak dobry. Behem jednoho tydne kluka nejaky kluk 3x hryznul tak, ze mel krvave modriny s jeho zubama, vzdy na zadech- psaly zapis. Poprve se mi pani ucitelka omlouvala, te uz to resi s jeho rodici, ze proste hryze deti. Podruhe v tom samem tydnu syn uz kdyz kluka videl tak tam ani nechtel byt, ucitelka bezradna a v patek, kdyz jsem videla zase hryzanec tentokrat na rameni - podlitina jak prase tak to uz zvedlo tep i me. Zrovna prisla maminka pro toho kluka a ucitelka ji to hned zase hlasila, ze to fakt nejde a co mymu zase udelal.. Maminka desne kluka omlouvala, ze ma tezky obdobi vzdoru atd. Narovinu jsem vybafla na kluka, ze at si prohlidne moje zuby, pac to je naposledy co ma muj kluk takovy kousance, ze se to nedela a pekne to boli a priste at pocita, ze ho teda hryznu ja, kdyz je to sranda a bude ho to taky bolet. .. Ucitelka me zna a vi, ze deti mam rada vsechny svoje nebo cizi a nikdy bych to neudelala.. Ale svete div se ten smradek uz nikoho ve skolce nekousl.. matka koukala jak puk, ale nerekla ani popel...Jako ono odsud podsud a jestli to bylo vyvhovnx nebo nevychovny je mi sumak..
@klokanka31 Aha,tak to je jeste dcera mala. Resenim je samozrejme tam nejit a nekazit si den. Nebo to te holce rict fakt razantne. Synovi takhle jednou jeden kluk slapal na zebriku na klouzacku schvalne na ruce. Jemu tak 5,synovi 3. Maminka nikde. Tak jsem mu rekla,ze jestli to mysli vazne a jeste jednou mu dupne na ruku a jde dolu z ty klouzacky. A proc to dela. Utekl...A fakt bych ho sundala. Ovsem nic neni zaruka,nektere deti uz jsou okleple nebo zvykle i z domu na takovehle chovani.
@kristyn86 Na téhle holce je už od pohledu vidět že je hrozně zlá, což mě u takovýho dítěte děsí. Manžel říkal že jednou asi její rodiče viděl, matinka typická umělá blondýna co jen kouká aby si neulomila nehtík, a otec nabušený týpek kterýmu by se člověk pod ruce nechtěl dostat. Ani nebyli schopní si pro holku na hřiště dojít, jen houkli její jméno a že je odjezd. Jak na psa 🤦♀️ Naše malá má celkově smůlu na holčičky, to jsme šly nedávno po chodníku, a najednou přiskočila holčička cca 4 roky, postavila se proti dceři a že ji nenechá projít. Naštěstí ale její máma byla pohotová, chňapla ji a vynadala co to dělá. Takže se naše už holčiček bojí, tak je zvědavá spíš na kluky.
@klokanka31 Ne, dítěti ukážeš, že kdo je silnější, ten může toho slabšího mlátit a ten slabší se prostě bránit nezvládne.
@klokanka31 Mně přijde, že s tou 5-letou na hřišti máte problém, protože ji nikdo neumí laskavě "srovnat" - prostě ona moc asi nepoznává takovou tu klasickou lásku a zájem, tak se snaží dělat cokoli, aby zaujala, aby si jí někdo všiml. Prostě třeba chránit vlastní dítě - a třeba se s holčičkou dát do řeči a podobně. Jen to si člověk nesmí myslet, že by jen zasloužila na zadek.
Líbí se mi stejně, jak ochotně každá hodnotíme cizí výchovu, od pohledu analyzujeme psychiku dítěte. A přitom má dítě špatný den, matka si chce jedno blbé kafe týdně vypít v klidu. Tady platí člověk člověku vlkem - a kdo jiný by měl mít pochopení pro nevhodné chování dítěte nebo únavu matky než jiná matka? Dítě není malý dospělý a matka není robot. Já jsem nikdy nebyla ten typ, co bude donekonečna vysvětlovat, nejdu daleko pro plácnutí, ale koukám, že jsem vlastně tolerance sama.
@klokanka31
na pohled zla?tak to pak chudak dite jestli se k ni vsichni v okoli stavi takhle
Pokud cizí dítě dělá cokoli, co já synovi zakazuju, tak mu to vysvětlím prostě podle situace. Buď je druhé dítě moc malé a ještě neví, že nemá dělat to a to, ale určitě se to brzy naučí. Nebo že se to druhé dítě zlobí, že mu bereme hračky (bohužel náš častý případ 🤦♀️), že bít někoho je špatné, že se musí domluvit jinak (mám dvouleťáka, co zatím nemluví, takže si nedělám iluze, že se domluví, ale prostě ho to učím). Takže se zeptáme, jestli si můžeme hračku půjčit a pokud druhé dítě/maminka nejeví známky, že by se chtěli dělit, tak beru vzpouzející se dítě stranou, nechám ho trochu upustit páru a potom krátce řeknu, že to auto patří chlapečkovi a teď si s ním nemůže moje dítě hrát, že najdeme jinou zábavu.
Narovinu - moje dítě je většinou to, které někomu bere hračku (snažím se to eliminovat, ale i já se občas otočím, napiju, apod.), takže je to on, kdo dostane ránu. Já neřeším, jak se k tomu postaví druhá maminka, řeším si to svoje dítě. Pokud je to moje dítě, které někoho uhodí, tak to řeším tak, že beru za ruku, aby nemohl pokračovat a důrazně řeknu: "Nesmíš bít chlapečka". Klidnějším tónem řeknu, že se omluvíme a omluvím se druhému dítěti (syn nemluví, takže mluvím já). Mám malého vzteklouna, co zatím nemluví, takže ty situace jsou prostě často nepříjemné 🤷♀️
@zelenaesmolda Takhle zlý oči u dítěte jsi možná ještě neviděla. Ale tady nejde o její oči, mně by bylo fuk jak vypadá, ale má se chovat normálně.
@merope Proč my se máme ale dávat do řeči s jiným dítětem? Jako napadlo mě že tu holku třeba štve že ona chodí na hřiště sama, a naše malá tam má maminku i tatínka, ale to není můj problém, když to řeknu hnusně, nebudu tam dělat chůvu jiným dětem.
@klokanka31
jak se ma chovat normalne kdyz ji to nikdo nenaucil?
@zelenaesmolda To chápu, ale zase - není to můj problém 🤷♀️
@klokanka31
tvuj problem to sice neni ale to dite za to fakt nemuze
@mourovatakocka Jako jo, souhlasím. Ale “vypít si v klidu kafe” jako argument proste neberu. Jasne, taky bych se proste chtěla ideálně v klidu najíst v restauraci, to kafe si vypít bez toho, abych musela neustále kontrolovat moje dite. Ale to je proste sobecky. Jakoze já mám pohodicku, ale ostatní ať se třeba zblázní? To fakt ne.
Takhle jsme byli s kamarádkou na dovoleny. Její dite šlo otravovat cizi lidi na deku, bral si tam hračky. Ona desna pohodicka, hahaha, ať se stará někdo jinej. Těm lidem to bylo očividně nepříjemný, furt po nás koukali, jestli se teda laskavě někdo uracime dite si konečně vzít. Tenkrát jsem byla ještě bez děti, ale styděla sem se za ni silene.
To máš jako když je rodina v restauraci, dospělí si v klidu jedí, pohodička, a děti jim lítají po celé restauraci 🤦♀️
Ale sama víš, jak umí být děti v lumpárnách rychlé. Takže vzít do ruky hrnek a napít se je někdy dost složité. A ne, moje děti si troufám tvrdit nikdy nikoho neobtěžovalo v žádném restauračním zařízení. Uvidím, jak do budoucna. Ale stát za zadkem děcku, aby náhodou v herničce neobtěžovalo, tak to fakt jako ne. Kousanec fakt není konec světa, pokud teda agresor není pacient nula v budoucí zombie apokalypse. Stanou se horší věci. Důležité je se k tomu rozumně postavit, na to jsi tu dostala velmi různé tipy a doufat, že je nebudeš potřebovat.
Třeba to s tím v klidu vypít kafe vyznělo blbě, ale prostě to ber takhle - jsou i matky, co nestojí dítěti za zadkem a do kavárno herničky si jdou i vypít kafe a nemají oči všude. Případně mají ratolestí více a nemůžou být všude. Proto se mají věci řešit v klidu, snad to teď vyznívá lépe 🙂
@klokanka31 no trochu to tvůj problém bohužel je. Protože tvoje dítě je to obtěžovaný. Takže máš buď možnost se té holce vyhýbat (a tím ustupovat), nebo být na ni hnusná anebo to zkusit jinak... i když popravdě v zázraky nevěřím...
To buď ráda,že druhá maminka aspoň reagovala. Na naší roční holku hodil jeden čtyřlístek chlapec obří dřevěnou kostku... Jak jsem se lekla,tak jsem krikla.maminka přiběhla a tedy tobiasku,to nesmíš...tobiasek znovu,maminka se usmála a tobisenku,tobě to zase upadlo ? A odešla...na některý matky fakt nemám slov.
@sylvka Achjo. A pak si lidi nemají myslet, ze respektující přístup vychovava parchanty. Tohle nemá s respektem co spolecnyho. Protože moje svoboda konci tam, kde začíná toho druhyho. Já nevím, ze si dneska některý matky mysli, ze je v pořádku svoje děti nechat to, co se jim zlíbí i když to znamená, ze tím obtěžuji jiný lidi. 🤷♀️
@sylvka Já už kvůli podobným matkám přestala chodit na určitá místa. Čumí do mobilu nebo plkají s kámoškou a děti si dělají co chtějí. Na hřišti jsem měla tendence je hlídat aby někde nespadli a to nemám zapotřebí.
Konkrétně když se 4 leté dítě houpe samo hlavou dolů, 2 metry nad zemí může to být sakra průser. Tento chlapeček když se nesnažil zmrzačit sám, tak ho hrozně bavilo zkoušet to na ostatních dětech. Shazování z prolézaček, podkopávání nohou, šlapání na ruce. Matka totální ignor. Ještě se hádala že by to její Maxíček schválně neudělal a ona vlastně ani nic neviděla. 🤦
Moje dítě je v kolektivu zatím docela klidné ( jako ďáblice vyvádí jen sama), ale i přes to jí nespouštím z očí. Nestojím ji přímo za zadkem, ale vždycky jsem připravená podle potřeby zasáhnout když sama neví jak.
Tohle nesnáším. Na veřejných místech odmítám hlídat cizí děti, jenže těžko některé věci nevidět. Zajímalo by mě, na základě čeho mají některé maminky pocit, že v dětské herně je skvělá příležitost vypít si v klidu kafe a přečíst si knížku? Když to nejde doma, tak to asi těžko půjde v herně, že? Hřiště a herny naopak znamenají mnohem větší červenou kontrolku, protože těch rizikových situací je tam nepopsatelně víc. Takže když někdo řekne, že si do herny jde číst a vypít kafe, tak už jen to samo zavání potencionálním problémem. Nechápu. Pro mě jsou taková místa naopak o tom, že hlídám mnohem víc. A to mám dítě "hodné" a klidné.
@journals Taky jsem si v herne nikdy nevypila,vlastne ani nekoupila kafe. Protoze muj syn tak do tech 2,5 let by tam udelal peknej cirkus. Takze jsem mu byla furt za zadeli. A dceru,tu by zase nekdo zmasakroval,takze u te jsem taky byla. Ale ve finale,me takova navsteva detskych hernicek tak psychicky davala zabrat,ze jit tam,bylo pro me za trest. Uf,nastesti je to za nami a ted je vypustim nekde na hristi a uz jen ocima kontroluji,kdyby neco.
@journals Třeba proto, že doma buď uklízím, vařím, nebo potřebuju dělat jiné věci 😜 Takže ano, s hodnou starší jsem si tam chodila číst. Prosím, nezávidět 🤭
@mourovatakocka a souvisí to jak? Když máš čas jít do herny, tak máš čas číst i doma 🙈
@journals Tak já obvykle chodím do herny kvůli dětem, ne kvůli sobě 🙂

V popsané situaci bych kluka odvedla mamince a dceři vysvětlila, že děti jsou různé. Že mě to mrzí, že to chlapeček nezvládl...