Jak ženy zvládaly rodinu bez moderních technologií?
Pěkný večer,
už nějakou dobu mi nedává spát, jak je možné že ženy v minulosti zvládaly dvě a více dětí. V dobách, kdy například neexistoval Homer Office, pružná pracovní doba a tak. Mám se ženou dvě děti a ta je naprosto nezvládá bez víceméně toho, že jsem furt ji k ruce tzn permanentní HO, popřípadě dodělávání restu hluboko do noci. Když vidím jaké máme vymoženosti doma, pračka se sušičkou, myčka, jednorázový pleny, koupený příkrmy, tak mi to přijde jako super úspora času. Přesto žena nezvlada-nestiha. Snažím se co nejvíc pomoct, když žena potřebuje cokoliv tak i během pracovního pohlídam . Večer uklidím, navarim. Jak jste to teda dělali dříve když to nebylo? Můj táta v devadesátkach pomáhal, ale dělal tak 10% toho co já, s tím že v tý době skoro něco jako HO neexistovalo a máma to zvládala, protože chápala, že otec pracuje a vydělává abychom neskončili pod mostem. Já mám doma naprostý peklo, a kdykoliv zmíním že se snažím pomoct, ale nemůžu ji být 100% času za zadkem a HO je práce. Tak je zle... Tak jak jste to dříve maminky zvládaly? Je mi to solidní záhadou a smekam před vámi...
@drep ano, otázka priorit. To je pravda. Já mám postižené dítě, takže se o něj starám a nemohu pracovat. Pro mě je priorita domácí marmeláda, vajíčka od našich slepic a ta vymazlená bábovka třeba😁 a ne polotovar z obchoďáku. Pro mě je priorita třeba společné grilování na zahradě, třeba i špekáčků a ne večeře v noblesní restauraci. Těší mě posečená tráva na dvoře. Prostě každá to máme jinak.
@ai30, vše je otázkou priorit. Takhle, jak to píšeš ty, jsem to ale nenapsala.U kariéry bych to pochopila. Znám ve svém okolí ženy, které kariéru nedělají, chodí do práce, ale doma nedělají nic.
@etinka já mám momentálně dvě batolata, ale ač většinu času v domácnosti a mám asi podobný život jako ty, priority mám hozené jinak.
Priorita jsou pro mě děti, pak zvířectvo, zahrada, pak mám asi ráda uklizeno a pak, když je chuť i navařím. Ale klidně dětem o obědu udělám míchaný vajíčka a nemám z toho blbý pocit.
Vaření mě stojí dost času a za pár desítek minut je hrnec prázdný a zbyde akorát bordel v kuchyni.😉
A také samozřejmě musím někam nacpat svůj čas a čas jen s manželem. To je asi také jedna z priorit.
Prostě vždy bude něco bito a u nás v první řadě vázne vaření, ale zase nejdeme v polotovarech, jen prostě toust je teplé teplé jídlo. A uklid také dostává dost na frak.
@etinka Ja jsem si dost jista tim, ze znas i muze, kteri karieru nedelaji, chodi do prace, ale doma nedelaji nic... A promin, ale je docela videt, ze toje predstava zen, co delaji karieru, pochazi prevazne z americkych filmu o zlych marketingovych reditelkach, co pro same nakupy bot na podpatku a luxusni vecere nemaji cas na deti. Dost z nas totiz prijde domu z prace a spolecne s muzem nachystame tu zahradni grilovacku a o vikendu odhrneme bordel z linky, aby bylo kde varit marmeladu. I tak to svete div se jde.
@ai30 přesně, já pracuju na celkem vysokém postu, hodně díky práci cestuju a přesto mám doma slepice, skleník a dítě, kterýmu se musí denně vařit jídlo kvůli intoleranci.. hold prostě nemáme každý tři dny vytřeno a neumývám každý talířek a rozhodně si nepřijdu jako špatná nebo líná matka
@klokanka31 my se tady bavíme o domácnosti, kde je žije máma, táta a dítě/děti. Tak nechápu argument, že kdyby byla ženská sama, tak to taky musí dělat.
Já se divím, že se pořád ten nesmysl,co lidi zvyknou nazývat "tradiční rodina", pořád přežívá. Když je i vedecky prokázané, že jde o ideál - ve skutečnosti ani ne žitou praxi - evropské (a severoamerické) buržoazie z doby kolem poloviny 19. století. A hned když u nás byly ženy právně postaveny na roveň mužům a zmírněna rozvodová legislativa, což se stalo v 50. letech, tak nejčastějším argumentem, proč ženy o rozvod žádaly, byl nezájem muže o děti a domácnost 😁 Takže ten ideál se v podstatě v praxi vůbec neosvědčil! A pořád si někdo (muži většinou) myslí, že to tak fungovalo vždycky 🤦🏻♀️
No, jak zvládaly dvě děti. Většinou to byl studený odchov, nějaká podpora kojení moc nebyla, do ruky se rychle vrazila flaška se sunarem nebo krupicová kaše ma večeři, aby se dítě v noci nebudilo, když se budilo a plakalo, tak se hlavně nesmělo rozmazlit a proto tho nikdo nechoval. Spě halo se s nočníkem, aby se nemusely prst pleny, pres den fungovala šidítka, chodítka, ohrádky, prioritou byla domácnost “aby nás nepomluvili” a “co by tomu řekli lidi”, děti se velmi brzy angažovaly v chodu domácnosti, ať už hlídáním mladšího sourozence, nákupy, mytím nádobí, holčičky v těchto aktivitách měly vždy přednost, protože se narodily bez pinďoura a drž hubu a krok, nebo koho chleba jíš, toho píseň zpívej, když brečíš, tak ti jeďte přidám, ať máš proč. Dostat dítě do jeslí a školky nebyl problém, babičky byly v důchodu a ještě čilé a hlídací. Ze by byly matky v pohodě a všechno to hravě zvládaly, to si teda vůbec nepamatuju, naopak 😃
@llluckaaa ale tak to je prima, že má víc než dvě děti, firmu, kterou řídí v noci, ještě dělá a opravuje nábytek a maluje obrazy a do toho má naklizeno, navařeno a taky čas na sebe 2 hodiny po obědě a pak znovu od 18 hodin a ještě se stíhá věnovat dětem, hrát si s nimi a učit je. já nikomu nezávidím jeho 50 hodinový den. 😄 kdybych to tak měla, tak se taky pochlubím 😁
@klokanka31 pokud je muž v módu, že má ženská dělat všechno sama, horko těžko se tohoto módu, potom co ženská nastoupí opět do práce, vzdává. Takže ne, nošení peněz na stůl z něj nedělá něco, před čím by si ženská měla kleknout, držet hubu a krok.
@pampelina18 😂😂😂😂
@me_druhe_ja
@gbp
@kristyn86
Ženy, tak paní "si sama dělá děti", to bude jistě vyjímečná osoba. Nekrmte, neřešte 🙏, ona zmlkne. Mozek neni obočí, nemáš, nenakreslíš 😉
@etinka však já špekáčky griluju ráda a ve vaření na plynovém vařiči v kempu jsem přebornice. Já nepracuju proto, že potřebuju dva mercedesy v garáži, černoškého sluhu a večeřet kaviar, pracuju proto, že mě to baví, naplňuje a dává mi to smysl. A když nepracuju, tak hodiny hraju pexeso, stavím magnetický hrady a učím dceru carcassonne a možná toho času, kdy se jí opravdu aktivně věnuju, máme ve finále víc než uštvané ženy se švestkovým koláčem. Protože přesně tak to měla moje máma - mohla jsem na ní mluvit, kdyź žehlilac ale na žolíky se mnou čas neměla.
@gbp každý den: spánek 8 hodin, řízení čezu 6 hodin, vaření dvě hodiny, pečení hodina, úklid hodina, smysluplný rozvoj dětí 4 hodiny, sport 3 hodiny, sex s manželem 4 hodiny, mindfullness a meditace 4 hodiny, fyzická aktivita dětí 3 hodiny, restaurátorství 4 hodiny. Tak co naděláš, dyť to přece perfektně vychází, ne?
@te_reza Určitě ne kleknout a držet hubu a krok. Ale když chlap chodí do práce, tak předpokládám že je blbost, aby ženská doma zatím jen lenošila, a pak chlapa nahnala ať ještě uklízí. Jako když můj chlap chce s něčím pomoct, nebráním se, nebo když chce uvařit, nechám ho. Ale jen když on chce. Z mého pohledu on nemá doma povinnosti, protože zas já nemám povinnost chodit do práce 🤷♀️
@klokanka31 jako co znamená lenošit ?
A vemte to tak, že je důležité aby to vyhovovalo té rodině, ostatním po tom je kulový. A když to nevyhovuje v rodině, tak se ti dva rozvedou, nic horšího se nestane 🙂 Pokud zakladatel není troll, a jeho žena se doma nepředře, tak třeba zaloví v jiných vodách, a najde si nějakou která je z jiného těsta. Každý je strůjce svého štěstí 🙂
@alice180 Pro každého to může znamenat cokoliv, pro mě to znamená když není uklízeno a uvařeno 😊
@klokanka31 jen když on chce. To mi asi stačí 🫣😆 já taky dělám spoustu věcí, protože musím. Nevidím důvod, proč by chlap měl dělat jenom to, co on chce.
@klokanka31 A ty se někdy chystáš jít do práce? Protože pokud ne, tak si v tomhle modelu můžeš fungovat, jak dlouho chceš. Pokud máš tady vyřešené i situace, kdy by se náhodou manželovi něco stalo a zůstanete bez jeho příjmu a plus pro sebe zajištění na důchod. Prostě mít řešení i na situaci, kdy tu ten muž jako tvůj živitel nebude (nemoc, smrt, rozchod/rozvod). Pokud bys ses do ní chystala, tak tě čeká to, že kromě práce na tebe bude doma čekat celá domácnost, protože manžel ti pravděpodobně s ničím nepomůže.
@klokanka31 a jak to teda bude až do práce budeš chodit do práce.? Tenhle model má totiž moje kamarádka, chlap doma nehrabne, práce a pak koníčky. Když mel děti pohlídat ve vedlejší místnosti cca. hodinu než ji udělám vlasy, tak byl na mrtvici a to bylo pouze jednou (vlasy jsem ji dělala asi 4 roky jednou měsíčně), protože babi hlídat nemohla. Navíc ještě se mu narodily dvě holky a on chtěl toho syna, to tomu nepřidalo.
Teď začala chodit do práce a má toho dost. Pro něj se nezměnilo vůbec nic pro ni absolutně všechno. Je unavená a on se ještě diví že není sex tak jako dřív.
@te_reza Tak on musí chodit zas do práce...🙂
@hojda Zatím se do práce nechystám, tenhle model nám vyhovuje oběma. Ale kdyby nastala situace že bych do práce šla, nebojím se že by doma nepomáhal. Když jsem byla v nemocnici, o vše se skvěle postaral, a ještě další dva týdny dělal všechno sám, i když už chodil zas do práce.

@klokanka31 Musí, to je ten důležitý detail. Musí i v partnerském svazku, když jsou v té domácnosti dva dospělí???? A fakt nemluvím o modelu, kdy se ta žena rozhodne, že bude doma, to je něco jiného. Mluvím o tom, když ta žena je nucena doma zůstat z důvodu provozu rodiny, v tomto případě by se partner měl podílet na chodu domácnosti a ne si po práci lehnout na gauč a nechat se obsakakovat, protože byl v práci🙈. Prostě by se měl do chodu domácnosti nějakým způsobem zapojit i on. Až se žena vrátí do práce, tak si po práci taky lehne na gauč, protože byla v práci???