icon

Jak zvládnout mateřský stres a být laskavější k dceři?

26. črc 2022

Ráno se vzbudim nálada na hovno, jsem nevyspalá. Furt jen řve a nebo prudí, absolutně neposlouchá 5x ji řekneš nedělej to a ona na truc to udělá. Když něco zakážu i mile začne řvát a je nervni. Dela kraviny, ze si pak ještě ublíží. Už toho mám proste dost, ze si říkám ze ji ani nechci, přes den když fakt zlobí dostává na prdel, pohlavky nebo pres ruce. Mám ji plný zuby.
Jakmile večer zalehnu a ona spi mám plno energie a jsem strašně šťastná ze mi dala pokoj, pak si přehrávám cely den a říkám si jak ji miluju a už nikdy na ni nebudu hnusna, dam ji pusu pomazlim se s ni a jdu spát. A ráno nanovo, furt se v noci budí a já proste toho mám dost. Nemůžu pak spát v noci a když chci spát ona nespi.
Moje přiznání, jsem hnusna mama já to vim ale chtěla jsem to napsat.

Strana
z3
izzylka
28. črc 2022

@martinka_33 doufám, že ten "spratek" žije s tatínkem 🙈 jako snesu hodně výrazů, ale tohle je fakt moc 🤦

lucie_1986
28. črc 2022

@martinka_33 deti jsou odrazem svych rodicu, rikala jsem to a rikat budu. Tohle uz je hodne na psychiatra, chudaci deti. Doufam ze se vam vsechno vrati i s urokama.

kkryplikk
28. črc 2022

@izzylka
@lucie_1986
Hale nerikam, ze je to v pohode, ale napsala to na plnou hubu jak to bylo a jak se rika.. zoufaly lide delaji zoufale veci.. kazda jsme jina a kazda jsme jiny nervak.. nevim proc by se ji to melo vracet i s urokama? Chybama se clovek uci.. a s detmi se da taky posleze navazat ten spravny vztah.. nebo si vse casem vyrikat.. ja bych ji uplne nezatracovala. Co se tyce ale tazatelky, ze 2,5 lete dite fackuje, tak to je teprve uplne mimo.....

orchidis
29. črc 2022

@martinka33
Holka, kdybys věděla, co zvládnou naše děti, plakala bys.
Ano, vím, o čem mluvíš. Že existují děti, které dokáží dovést rodiče do blázince a i děti, které si hrají a jsou fakt zlaťoučké a bezúdržbové, ale dovol mi citovat Tě:

"Kolikrát jsem na ní řvala, že jí nacpu do babyboxu, kolikrát jsem vybouchla vzteky tak, že jsem něco rozmlátila a při mlácení toho něčeho jsem si představovala ksicht toho spratka 😡"

Připadáš si lidsky, mentálně a psychicky v pořádku? A to ti píše matka, která "je taky hladová" a rozhodně ví, jak náročné některé děti jsou - chápu i ten pocit, že tohle břemeno je fakt nepřenosný a jiné matky - těch klidných dětí - ti neuvěří. Jakože až na dřeň, věř mi.

Ale "při mlácení toho něčeho jsem si představovala ksicht toho spratka 😡" o Tobě velmi svědčí...

megi89
1. srp 2022

@martinka_33 uf.. :( 😪 😭 já mám také dítě, které není pro začátečníky... Taky mám stochuti utéct někam daleko aspoň na týden, sama... Mates je satan, ale.... Doufám, že dcera nežije s tebou, ale s otcem...

cekamnazazrak
1. srp 2022

já nebudu soudit, ač si neodpustím jednu věc - děti jsou pouze naše zrcadla, vždy se k nám budou chovat tak, jak my k nim, protože jinak to nebudou umět... 🙏
nicméně tady vidím jistou naději v tom, že si očividně uvědomuješ, že to co se u vás doma děje je špatně a věřím, že to chceš změnit, jen si v tom prostě zacyklená a nevíš jak... doporučuju aby sis prošla pár profilů na Instagramu, které Ti pomůžou pochopit proč v tobě spoustu věcí vyvolává takový šílený vztek, jak jej zvládat a jak reagovat.. případně jak takovým těžkým emocím předcházet a ty věci v sobě zpracovat... @k_detem_s_respektem @detijsoutakylidi @mamy_mimo_davu a @detska_psycholozka a hodně štěstí při změně.. 🍀

pekutra
4. srp 2022

@tasimia tak jde o to, co považuje za ještě normální. Já jsem byla bitá jako malá, máma si vyloženě vylévala vztek. Když bylo mé první dceři kolem dvou let, tak taky dostala občas na zadek. Jednou, to jí byli tři roky, jsem ji dala normální facku ze vzteku. Byla první a taky poslední. Byla jsem ze sebe tak znechucená, že mě to z jakéhokoliv bití vyléčilo. Pořád jsem měla před sebou ten její malý ublížený obličejík. Do dnes mě to trápí, ačkoliv si to nepamatuje. Teď mám další dceru a nikdy ji nic podobného neudělám. Ale jde o to, že já jsem pedagogicky vzdělaná a vím, co je správné. Někteří lidé ale tolik vnitřně nevěří tomu, že bití je tak špatné, když to dělá u nás kde kdo a ještě nedávno to bylo normální. A protože to hluboko v sobě mají jakože povolené, tak k tomu snáze sklouznou ve vyhrocených situací, i když se snaží to třeba nedělat. Paní to zřejmě má za celkem normální a nebere to jako fyzické týrání. Důležité je si to v sobě přenastavit, že pohlavek apod. jsou prostě nepřípustné a nemůže si to k dítěti dovolit. Jenže pak je tu další problém - kam s tím vztekem. Že vztekem je to tak, že nejdříve se musí zabránit tomu, aby vůbec vnikl. Když už tam je, tak ho nelze držet v sobě. Dítě to stejně cítí i když nedostane na zadek.

martinka_33
4. srp 2022

@megi89 žije se mnou i s otcem. Po kázeňských problémech ve škole navštěvujeme s ní psycholožku - společně i s otcem a psycholožka má více výhrad k jeho výchově, tedy absolutní absenci hranic...

pekutra
4. srp 2022

Tak na úvod bych chtěla říct, že je určitě moc dobře, že si uvědomuješ, že je něco špatně. To je první a důležitý krok k nápravě. Další krok jsi taky částečně zvládla. Ochota něco udělat. Tím, že nám to tu píšeš. Je to volání o pomoc a bohužel některé ženštiny to nějak nepochopily. Nevšímej si jich, oni jenom mají pocit, že snědli zeměkouli, protože mají děti. Ode mě budeš možná rady snáze poslouchat, protože i já bojovala se vztekem na dítě a občas mi i ta ruka ujela. Už je to naštěstí pryč a tobě se může podařit to samé. Zjevně máš dítě, které patří mezi ty zlobivější. Každý takové dítě nemá a pak radí. Ale já měla doma to samé. V tomhle věku jsou nejhorší, pak se to bude už jen zlepšovat, to mi věř. Ale problém není v dceři a ty to víš. Tohle chování je opravdu normální. Vždy když mám dětí dost a mám tendenci se k nim chovat nehezky, tak si opakují tohle. Oni se nerozhodly přijít na tento svět, to já jsem je sem přivedla, já jsem je tady chtěla, tak je moje povinnost, aby se zde cítily dobře, ať už je tady v tuto chvíli chci nebo ne. Evidentně máš problém se zvládáním vzteku a negativních emocí. Jak už tady někdo psal, jsi v tom zacyklená. Je to mizerně, tak jsi hnusná na dceru a pak je ti z toho ještě víc mizerně. A tak to jde pořád dokola. Musíš ten kolotoč zastavit. Vím, že se to řekne lehce, ale ty opravdu MUSÍŠ. Je potřeba zaměřit se na to, proč ten vztek vzniká. Když už vztek máš, tak se s ním už nedá nic dělat. Bránit průchodu emocí není úplně dobrý nápad (Ale když se ti podaří zabránit vylévání vzteku na dceři, tak uvidíš, jakou z toho budeš mít hned radost). Proč se na dceru tak strašně pořád zlobíš? Protože ona zlobí. Ale proč tě tak strašně vytáčí to zlobení? Vždyť skoro všechny děti zlobí. Protože jsi podrážděná z rozvodu, možná z finanční situace. Máš starosti a ona to další ještě přidává. Dítě vyžaduje tvou pozornost, ale ty o to nemáš zájem, nejraději by ses někam zašila a lízala si rány. Možná taky části porovnáváš dceru s ostatními dětmi, které tolik nezlobí a máš to dceři za zlé. Taky třeba nechceš před ostatními matkami vypadat jako neschopná máma, kterou dítě neposlouchá. Nechceš, aby tě pomlouvaly. S těmi emocemi pramenící z rozvodu se asi nic moc nadělat nedá. Ale ostatní se dá vyřešit. Je třeba si uvědomit, že dcera ti to NEDĚLÁ schválně. Nesmíš si do ní projektovat nějaký úmysl. Ona neví, proč to či ono dělá. Ještě nemá ani vyvinutou vnitřní řeč, chová se intuitivně, dělá co jí zrovna napadne. Nesmíš jí to vyčítat. Nechce ti nijak ubližovat, miluje tě. Za další, okamžitě přestaň sledovat, co jiné děti dělají a nedělají, koho poslouchají a koho ne, jak vychovávají ostatní matky atd. Jsi jen ty a tvoje dcera. Jedinečné. Navíc je ještě malá na nějakou bůhví jakou výchovu. Neměj na sebe vysoké nároky. Víš kolik jsem viděla dětí, které svoje rodiče vůbec neposlouchají? Pracuji ve školce, takže mi věř, že jich je hodně. A v 6 letech už to vidím jako docela problém. Ale ve dvou? To není nic strašného. Je to v podstatě jen trochu větší mimino. Ale chápu, že někdy nad tím mávnout rukou nejde. Rozmlouvání na některé děti neplatí. Na neposlušnost jsem používala počítání do 3. Velmi rychle se n to děti naučí,když zjistí, že když maminka řekne tři, tak je zle. Určitě se vyhni v této metodě tělesným trestům. Vlastně by bylo nejlepší, kdyby ses jim vyhnula úplně. Prostě si to zakaž, pokud to nechceš dělat. Označ to za nepřípustné. Nějakou dobu tě to bude svádět, ale po čase, když si odvykneš se k tomu uchylovat, tě už nenapadne na ní vztáhnout ruku. Opravdu to není v pořádku. Zkus si o tom něco přečíst. Učený z nebe nespadl, všichni jsme k něčemu museli nějak dojít. Takže - zaměřit se na skutečné důvody tvého vzteku a odstranit je. Neposlouchá jako Sousedovice holka? Tak ne no. Prď na to. Začni vychovávat až bude starší. Teď máš jiné starosti. Přesně proto jsou děti z rozvedených rodin narušené. Protože rodiče to psychicky nedávají, ne proto, že by špatně zvládali rozdělení rodiny. Radši trochu nevychované dítě, než dítě narušené a matku zralou na prášky. Nenapsala jsem v podstatě nic jiného, než tady už zaznělo, ale chtěla jsem být konkrétnější, protože hesla jako - nauč se zvládat svůj vztek, zjistí jejich příčinu, nauč se vzteku předcházet atd. jsou správná, ale nic moc ti to neřekne. Určitě si ohledně toho něco načti od odborníků. Mě pomohli zvládat vztek dítěte. Přitom je to tak jednoduché, až jsem byla mrzutá z toho, že jsem na to nepřišla sama. Stačí jen ukázat dítěti, že rozumíš tomu, proč má vztek. Že ho chápeš. Stačí jeho pocity neodmítat jakože jsou špatné. Dcera je během chvilky bez vzteku.

pekutra
4. srp 2022

Jo a zapomněla jsem na to nejdůležitější! Že nejsi hnusná máma. Nejsi zlá. Já a spoustu dalších matek ti rozumíme, výchova dětí je někdy fakt naprd. Obzvlášť když máš nějaké velké starosti. Nejsi v tom sama, nejsi jediná, která s tím bojuje, tak na to mysli 🙂 Odpusť si konečně. Neděláš to schválně. Emoce jsou strašně silné.

tasimia
7. srp 2022

@pekutra paní zřejmě nemá situaci za normální, když si každý večer říká, že už to neudělá a pusinkuje ji a omlouvá se jí.
Takže si až moc dobře uvědomuje, ze je něco hodně moc špatně.
Vylévá si nervy na dítě, které za to nemůže a ještě nemá možnost se bránit, protože je maličké a bezbranné.
Kdyby se to stalo jednou, tak neřeknu ani ň. Ale ona to dělá každý den, nebudu ji chlácholít jak je to v pořádku, protože není.
Za mě prostě neni normální bojovat z emocemi tim, že plesknu dítěti.
Pokud u tebe jo 🤷🏻‍♀️.

pekutra
7. srp 2022

@tasimia jsi akorát zbytečně agresivní. Ona si vyčítá celkové chování. Ale tady nemá smysl debatovat..

tasimia
7. srp 2022

@pekutra kdybych byla agresivní, tak ji napíšu opravdu od srdce ;).
To, ze ty ji omlouváš, neznamená, ze to musí delat všechny.
Kdyby jí tak fackoval chlap každý den, tak mu taky napíšeš, že bojuje z emocemi, chudak? ;)

pekutra
7. srp 2022

@tasimia běž si napravit svoje citové újmy někam jinam...

tahejhula
7. srp 2022

@pekutra tady bude mít citovou újmu hlavně to dítě. Ale jinak, jediný rozdíl mezi bitím dítěte rodičem a bitím ženy mužem je ten, že ženská má celkem šanci se bránit, děcko vůbec.

tasimia
7. srp 2022

@pekutra Takže když ji člověk nepochválí, jaky ona je vlastně chudák, tak je agresivni atp. Mazec.

izz76
7. srp 2022

@pekutra jedinej kdo je tu zbytečně agresivní je zakladatelka. Bůhví jestli to není diskuze založena za účelem provokace,protože snad žádná normální osoba se takhle k dítěti nechová.

crejzy
7. srp 2022

Doporučuji podcast 13 hříchu rodičovství a FB skupinu/YouTube Dětijsoutakylidi

pekutra
8. srp 2022

@tasimia vy jste duševní chudák

pekutra
8. srp 2022

@tahejhula a já někde tvrdím něco, co by třeba i jen vzdáleně vylučovalo to, co mi tu píšete? Přečtěte si můj komentář ještě jednou se zapnutou inteligencí a nebo mi nepište prosím.

pekutra
8. srp 2022

@izz76 zakladatelka je agresivní na své dítě, ví o tom, a má snahu to řešit. Zatímco zde diskutující jsou agresivní, nepřiznají to a řešit to nehodlají. Jejich agrese sice nemá takové následky jako agrese zakladatelky, ale i tak následky mít můžou. Zakladatelce přibouchávají dveře před nosem, když si jde pro pomoc. Toť vše

tahejhula
8. srp 2022

@pekutra ty jedna osobo, vzore inteligentní komunikace, jsi agresivní také a přiznala sis to už? Nebo je to klasické: já vám můžu co chci, protože jste blbci? Napadáš tady lidi na všechny možné způsoby, což má být v pořádku, ty jeden amatérský psychologu?

2hanah
8. srp 2022

Střídavka???😁

2hanah
8. srp 2022

@lucie_1986 odrazem??? Ona je unavená a pokud má malá divokou povahu, tak proč by měla být odrazem své matky??? Každý je nervově jinak odolný a my nevíme, co zakladatelka jinak řeší, on asi rozvod a k tomu malé dítě nebude med a supr radostná situace, tak má nervy na pochodu, já třeba, čím jsem starší, tím mám taky míň trpělivosti na řvoucí a vztekající se děti, jsme jen lidi a každý bohužel není prototypem učitele pro své dítě nebo vyloženě mateřský typ. Bez partnera - opory se s dítětem zůstává fakt blbě, to mi věřte, pokud to sama neznáte. A pokud si to takhle přiznala, tak aspoň o tom ví a hledá cestu, jak to změnit, žádná nechceme napsat, že nenávidíme svoje dítě, tak bych řekla, že je zoufalá, když to takhle napřímo napíše.

tasimia
8. srp 2022

@pekutra já bych neřekla, ze jsem tady duševní chudák ;). A určitě nejsem agresivní, kdybych byla, lítalo by to tu.
Joo, vlastně. Asi jsem měla napsat ; si dobrá mama, tleskám ti, ze sve problémy řešíš fackovanim dítěte a Diviš se, ze te neposlouchá když od tebe denně vidí jen pohlavky atp. Byla by si pak spokojenější? A tvá duše uchlacholená?

martinka_33
8. srp 2022

@pekutra
Bohužel se děti nerodí s manuálem a někomu trvá to sžití několik let 😥 Přeju autorce i její holčičce, aby k sobě brzy našly cestu. Ono přistupovat k dítěti tak, že se svět točí okolo něj, jen aby se necítilo frustrované, se později vymstí. Sedmiletá dcera má svého tátu absolutně na háku a teprve teď se s pomocí psycholožky učí, jak nastavit dítěti hranice.

lucie_1986
8. srp 2022

@2hanah ja nereagovala na zpravu zakladatelky, ale jine pani, to zaprve. Napr. ja cim jsem starsi, vidim vicero deti a jejich rodice, samozrejme i sama sebe a sve deti, tak mi to prijde jako dobra skola a myslim ze umim reagovat lepe nez kdyz jsem byla mladsi, ale to tu neni podstatne. Ale jak jsem psala, opravdu z naproste vetsiny se deti chovaji tak jako MY, jejich rodice. Ja tady urcite nekomu, kdo da svemu diteti facku a rve na neho od rana do vecera nebudu psat "chudinko, mas toho dost, ja te chapu". Ja sama jsem se nekdy chovala hrozne, zejmena kdyz starsi dcera byla mensi, a samotne by mi nejvic pomohlo, kdyby na me nekdo zarval "uz se vzpamatuj, dite je male, zacni se chovat adekvatne jeho veku a delej neco sama se sebou!" Bohuzel tyto matky urcite nenajdou pomoc tady na MK. A obhajovat facky??? To fakt ne.

izz76
8. srp 2022

@2hanah To že je unavená ji nedává právo mlátit bezbranné dítě. Taky jsem žila pár let sama s dcerou,od jejich dvou let,taky normální dvouleté dítě které se umí vztekat a neposlouchat. Nevím,ale jak by mi pomohlo ji pohlavkovat a řvát na ní,k čemu to jako je. Kde se to ty lidi naucili,takové hrozne chování k dětem,nechápu..

2hanah
8. srp 2022

@lucie_1986 ano, máte pravdu, ale tohle poznání ona ještě nemá, tak proto je tady a někdo jí může tu cestu ukázat a vysvětlit, jak s dítětem zacházet, jak to dělat jinak. A bohužel ani tak úplně nesouhlasím, moje teta je nejhodnější a nejklidnější člověk, kterého znám, desítky let dětská sestra, kterou rodiče i děti milují, její děti měly režim, lásku, klidné mateřské zacházení, věnovala se jim, četla, učila, kroužky, hudba, a stejně jí to nebylo nic platné, starší syn grázl od děcka, lumpárny, nesmysly od tří let, kdy se ohrožoval na životě, navštěvovala s ním psychology a nepomohlo nic, je z něho kriminálník, podvrh, průserář ze slušné rodiny, tak jakou teorii máte na tohle???

lucie_1986
8. srp 2022

@2hanah to je mi lito. Ja napsala z vetsiny, neni to samozrejme 100% deti a navic se jedna o muj nazor. Mne napadaji jen spatne geny, nemusi jit jen o rodice, ale i o generace zpet. Je dobre ze se teta radila s odborniky, ti ji jiste rekli vice, i kdyz bohuzel s pripadem asi pomoci nemohli.

Strana
z3