Je normální, že dítě při vyšetření pláče?
Nějak poslední dobou těžko snáším různé poznámky od lékařu. Mám dceru 1,5. Umí říct jen mama, táta, tatou(jakože tátovo) to je ze srozumitelných slov všechno. A problém, že jestli nebude mluvit ve dvou líp čeká nás vyšetření. Další poznámky na to, že malá pláče a běží za mnou když já ní chtějí sáhnout. Ve zpráve z vyšetření je dokonce vazba na matku. Jako tak by mě zajímalo jestli je to nenormální, že nechce a brečí. Už jsme slyšeli poznámky typu ty ses teda vzteklá, jako děti tu pláče ale tohle jsem ještě neviděl. Prostě jen klasicky řve a je u mě.
malá má sice jen 11mesicu ale potykame se s něčím podobným, sotva vejdeme do ordinace (čekárna úplně v pohodě), tak od půl roku řev, 6 a 8 měsíční prohlídku to tolerovali, nebo spíš sestra, teď na 10mesicni ji furt říkala jaká je hysterka, ať se uklidní apod. Pak ji teda paní doktorka připomenula, že tohle je separačni úzkost a v jejím věku je to normální, ale ona si stála za tím, že tohle řvaní ji vůbec nemáme dovolovat apod. Zaujímalo by mě, jak to asi tak máme udělat, problém máme s určitými typy lidí a u doktorky, např ve městě, v obchodě problém není. Že za ní to nebylo, samozřejmě, za ní se dalo dítě v půl roce do jeslí a hotovo, ano lidi i tak žijou a jsou zdraví, ale já svoje dítě prostě plakat nenechám. Vyšetření, prohlídka trvá jen nezbytne dlouhou dobu, změřit a prohlídnout genitálie v leze, jinak poslouchá a měří hlavičku už doktorka v náručí. Chodíme s přítelem oba, on je první s dcerou v čekárně, já jdu do ordinace sama nadiktovat co dcera umí neumí a pak teprve přijdou s dcerou, trochu pomáhá, že jsme tam oba. Jsme zvědavá kdy to přejde, páč je hodně maminkova, ani doma kolikrát nesmím od ní na krok, hraje si a jakmile odejdu byť jen na 2 metry tak pláč, trvá to už půl roku skoro, s mluvením nevím, nejvíc říka máma táta, ale občas i papá a baba, přijde mi ale, že jakmile se naučí novou věc, slovo, vytěsní tu druhou. A jen taková vsuvka, teta žije v Americe, všichni jí říkali to samé, je rozmazlený, nech ho vybrecet apod. Ona si však jela svoje, uspavala malého pouze v náručí chozením okolo stolu, po roce se to zlomilo a stačilo si sním jen lehnout, spala s ním do 15let!!♥️ mluvilo se na něj anglicky i česky, rozmluvil se po 3 roce, a to tam nikdo neřešil.Dneska mu je 17 a je z něco úplně super kluk, co krásně mluví, jediný co neumí krásně je Ř. V životě bych neřekla, že to byl takový nemluvný mamanek, je samostatný a rozumově úplně někde jinde. Omlouvám se za slohovku, ale každá z nás je maminka a my víme, co je pro naše dítě nejlepší a každé dítě je šikovnější v něčem jiném♥️♥️
@nita1984 v 18.m dvouslove vety? Ok , ale bezne to spis neni. To umela sotva dcerka, ktera ale ve dvou letech uz vyprávěla v souvetich🤣
V roce vety??? Tak to jsem teda fakt neslysela. V roce dite zacina vetsinou spojovat slabiky. Maximalne. Nasi holce rikali vsichni okolo jak je sikovna, kdyz v roce umela zvuky asi 20 zvirat. Ale to bylo fakt vse.
Kazde dite je jine. Jako jo, pokud ve trech letech sotva spoji dve slova tak to je na nejakou prevenci zrale, ale v 18.m fakt ne.
Kopiruji z wikiskript:
Vývoj řeči u batolat
individuální u každého dítěte;
porozumění řeči (pasivní slovník) se vyvíjí rychleji než vyjadřovací schopnost (aktivní slovník) – ve 13 měsících může rozumět 20–100 slovům, ale říká pouze několik slov;
vývoj řeči zpomaluje málo podnětné prostředí, ale také časté otitidy s převodní poruchou sluchu;
ve 12 měsících vrcholí fáze žvatlání, poté začíná užívat k označení předmětů a činností konkrétní slova; nejprve na předměty ukazuje;
v 16 měsících říká 6 slov, souhlásky t, d, v, n, h;
v 18 měsících užívá v průměru 20–50 slov;
po 18. měsíci dochází k rychlému rozvoji jak pasivního, tak aktivního slovníku; dítě začíná chápat symbolický význam slov;
koncem 2. roku (v 18–24 měsících) začíná používat slovesa a říká srozumitelné věty o 2 slovech, popisuje svoji činnost („Jdu ven“.); užívá předložky; začíná se ptát „proč?“; začíná si uvědomovat faktor času;
ve 2 letech správně používá samohlásky; přibližně 270 slov; užívá zájmena;
ve 24–30 měsících říká srozumitelné věty o 3 slovech;
ve 3 letech užívá přibližně 900 slov; srozumitelné věty o 4 slovech;
@konidana jak jsem psala, nehádám se, jen jsem přidala vlastní zkušenost. Řeč u syna řeším více než rok, teď začínám u dcery. Nekopiruju wiki, ale popisují vlastní zkušenosti od odborníků se kterými to řeším. Primárně jsem jen napsala, ze nevidím nic špatného na tom, když se dítě do dvou let nerozmluvi, nechat ho zkontrolovat odborníkem. Kdyz doktor nic neřeší, je to špatne, když řeší, je to taky špatne. Každá máma by měla dat na svůj instinkt. U syna jsem věděla, ze je problém, proto jsem se nenechala odbit a je to jeho veliké štěstí. Jinak by zdaleka nebyl tam, kde je. Dcera zatím nemluvi, ale úroveň porozumění je vysoká, takže tam strach nemám. Každá ať si to dela podle svého.
@nita1984 A syn měl problémy i s porozuměním? Kluk, jak má ten svůj problém a nemluví, tak právě rozumí dobře už docela dlouho. Primárně v CJ, ale teď už velice dobře i ve FJ. Chodí na logo.od října (2x týdně na 30min). Taky prodělal xxxx zánětů středního ucha a od konce září má ventilační trubičky, protože tam měl mega tekutiny (vytikalo mu to přes měsíc v kuse). Teď už začínám vidět pokroky, že používá častěji ty slabiky a zkouší i nové.
A právě díky tomu, že porozumění je perfektní, až tak moc strach nemám, že by nemluvil. Jen to přijde treba až v pěti letech (jako chůze, kde začal ve 2,5).
No to je fakt divné,že 1,5lete dítě ma vazbu na matku,paní doktorka je asi hodně stará škola.. Co se mluvení týká,tak pokud pár slov umí,rozumí co se jí říká,tak je to v pořádku. Řeč by měla naskočit mezi 1-3rokem,to je stejné jak když nějaké dítě začne chodit v 9mesichich a jiné v 18m,oboje je v pořádku. Moje mladší dcera byla v mluvení taky pomalejší,já tedy plašila a už v před 3rokem jsme šly ke klinické logopedie,v té době dcera pouzivala asi 50 slov. Ale brzyy na to se rozmluvila a dohnala i předehnala v mluvě vrstevníky. Tenkrát mi logopedka říkala,že řeč děti se opravdu zhoršuje,těch teorii proč, je více. Moc různých vjemů a zážitků,tv,tablet,ale i například vyšší věk rodiček,protože vajíčka jsou stará a méně kvalitní. Těžko říct,je fakt že já mladší dceru porodila ve 37,ale stejně stará kamarádka taky a její dcera mluvila v 1,5r ve větách.. Kdysi jsem viděla dokument od matejicka děti bez lásky,asi z 60 let.A tam byly pro srovnání dvě tříleté holčičky,jedna vyrůstala v dětském domově,druhá normálně s rodiči. Tak z rodiny mluvila nádherně,tak z detského domova velmi jednoduše,krátké věty,sislala. Bylo poukazováno na to,že holčička dětského domova špatně mluví protože nevyrůstá v rodině. Mě tenkrát došlo,že v dnešní době takhle mluví mě nimslne polovina tříletých děti,přitom je o je postaráno,jsou 3roky doma s maminkou..
V tom případě jsem špatná matka i já. Náš malý bude mít v únoru 2 roky. Moc nemluví, hodně ukazuje. Říká:Ka, tata a máma jen občas, to, ty ty, ne. Toť vše. Už se,, těším,, co na to dětská. Jak nemá pindy na jeho váhu, tak budou pindy na mluvení. Náš malý byl celkem rychlý co se týká lezení po čtyřech a chození. První krůčky udělal v 10 měsících a 2 týdnech. V roce už dobře chodil, běhá, skáče, blbne, jen to mluvení se mu nechce. U dr taky pláče. Když byl menší, tak mu to nevadilo jak teď
@me_druhe_ja syn má PAS, takže problémy s porozuměním má stále
@nita1984 aha, tak aspoň vím, že PAS nemá.... aspoň něco nema. 🙂
@nita1984 hahaha
@nita1984 tak dětská nám říkala dvouslovne věty jsou minimum pro dvouletý… logopedka říkala ze pro dvou a půl letý je minimum dvouslovná věta … dcera zacala s dvouslovnyma vetama až před třetím rokem … dle vyšetření vše ok, jen některé věci běží později, něco je zas napřed ..ale jo, po druhým roce bych preventivně začala řešit, cekacka několik měsíců, s ditetem se dá pracovat.. ale v roce a půl pokud nevyšel dotazník pozitivní, tak si myslím, ze nemá cenu tahat dite po kupě vyšetření jen kvůli tomu, ze zvládne par slov …
@me_druhe_ja jo ten pocit mám taky, že s ní furt musím něco dělat. Nebo když na ni chvili nemluvím tak výčitky. Dneska po ní doktorka na rehabilitaci chtěla ať skládá kostky. Jenže ji to prostě nebaví. Říkám jí, to moc dělat nechce , ale že skládá Duplo, navlika korále atd. Tak mi bylo sděleno, že ty kostky jsou i na rotaci nebo co. Jak ji mám donutit teda? Nebo že má trochu ještě kulatý zádíčka a jestli jsme zkoušeli foukat do brčka. Tak jsem to večer zkusila ve vaně samozřejmě by klidně vypila celou vanu, ale fouknout nechtěla.
S foukanim … malá hrozně dlouho neuměla foukat do vody.. a to chodíme na plavání od malička a zvladali to o rok menší děti .. začala foukat bubliny až nedávno, do te doby vypila neskutečně slané vody 😂 a to me čistou vodu doma nevypije😂
No tak nás kluk nedal dvě slova do kupy ještě pomalu ve třech rokach a po nástupu do školky se modlím aby byl chvíli ticho,mluví ve větách ,říká básničky....takže já patřím do skupiny nikdo to neřešil,dejte mu čas začne mluvit...no a opravdu začal 😊
Moji dceři je 9m a taky se téměř nehne na krok ode mně. Musím být pořád poblíž, nikdo ji nesmi pomalu chovat. Po chvíli řve. Jestli ma nejakou separační úzkost ještě z porodnice🤔
(Narodila se o 3 týdny dřív a prvních pár dní byla v inkubátoru).
A taky poslouchám pořád, že je to zavislačka...🙄
nejsi... pan doktor má vlastní děti? 🤔
Z toho si nic nedělej, nás taky doktorka strašidla, že když v 18 měsících nebude víc mluvit, pošle nás k psychologovi... naštěstí na to pak nějak pozapomněla a dcera začala víc mluvit skoro ze dne na den. Teď jí jsou dva a osm měsíců a už toho řekne opravdu hodně a spoustu toho sama odposlouchá. A k té vazbě - každé dítě je jiné, ale máma období mají všechny jen s různou intenzitou. Malá je na mne také hodně fixovaná
Ne, nejsi. Jsi skvělá máma se skvělou a úplně normální holčičkou.
„vazba na matku” kristova noho 🤦🏼♀️🤦🏼♀️🤦🏼♀️

S takovým lékařem bych vyběhla, nestačil by se divit...vazba na matku? Na koho jiného? Jedno naše dítko mluvilo v roce a už pusu nezavřelo,jedno se rozmluvilo ve dvou letech...