icon

Jen líná 4měsíční holčička?

hihi25
28. zář 2016

Ahoj maminky,

potřebovala bych trochu uklidnit, zda je to normalni ci ne.

Mam 4 mesicni holcicku, ktera je usmevava. Je na UM, spi skoro celou noc. Co me trapi je jeji fyzicky vyvoj.
Detska doktorka nas poslala k detskemu neurologovi, ktery dcerku vysetril. Klepala ji kladivkem po tele. Rikala, ze tam jsou reflexy, ale hranicni. Potom ji delala takovej ten cvik kdy ji tahala za ruce dopredu a misto toho, aby hlavu davala na hrud, tak hlavu zaklanela dozadu. Poslala nas tedy na rehabilitace. Doktorka jeste rikala, ze jde videt, ze jeji mozek chce neco delat, ale telo moc ne. Ma pry slabe svaly na zadech. Vzali ji krev na testy (jaterni testy atd.) Krev v poradku. Jeste pristi tyden jdeme na sono mozku.

Doktorka na rehabilitace je uzasna. Cvicime vojtovku a nektere cviky, kdy se ma ke konci rozbrecet se mi necvici dobre. I kvuli tomu, ze jako kazda matka nechci sve dite plakat, tak i kvuli tomu, ze se mi to doma s nizkym stolem necvici dobre.

Davam malou na brisko casteji. Ma rozestup na mezi jidli 3 hodiny. 45 minut po jidle odpociva (ublinkava), 45 az 50 minut spinka a zbytek je na brisku nebo na hraci dece. Kdyz paseme konicky, tak ma vetsinou celou dobu hlavu nahore.

Kdyz lezi na zadech, tak si kope nozkama, hybe rukama, strka si rucicky do pusy. Usmiva se. Sem tam se snazi dostat na bok. Kdyz ji ukazuji hracky, tak mam pocit spis, ze se jich boji… Ale ta hlava ne a ne spolupracovat. Ani kdyz ji beru na ruce a chovam… ani to ze by se snazila. Jinak ma radsi pravou stranu, ale otaci se a spi tak ruzne.

Jsem kvuli te hlavicce zoufala☹

Nemate s timto nektera zkusenost? Diky

Strana
z6
jujatko
28. zář 2016

Nečetla jsem všechny předchozí komenty. Ale mám podle mne celkem fajn pediatricku. A jestli jsem ji dobre pochopila, tak ono ani tak nejde o to, zda se ditko dodrzuje tabulky zacatku otaceni, lezeni, chozeni atd., ale pri kontrolach s nim dela urcite "pohyby" a to ditko by melo nejak adekvatne reagovat. Aspon tedy ta nase to v prvnich mesicich delala (a nebyly to zadne standardni pohyby). Pokud se tedy nezda neco pediatricce a neurologovi, tak bych to na lehkou vahu nebrala. Ac samozrejme plno maminek napise, ze kazde ditko ma svuj cas a tempo vyvoje. A samozrejme chapu, ze kazda maminka rada uslysi (byt na maminkovske diskuzi), ze je doktorka divna a ze ditko je OK.

jujatko
28. zář 2016

Pro upresneni predchoziho komentu - ty ruzne cviky ("pohyby") dělala s malou do cca půl roka. Jinak moje dcerka se začala otáčet až někdy mezi 5. a 6. měsícem a velmi dlouho se převážně točila jen na jednu stranu. Já si osobně nemyslím, že problém by byl v tom, že se dítko neotáčí - to po něm nikdo ve 4. měsíci snad ani nevyžaduje ....

karlajasmine
29. zář 2016

Já asi proste jenom nechápu proč tolik cviků jen kvůli tomu že 4 mesicnimu diteti padá hlava dozadu? Synovi padala hlava dozadu do pul roku..pak najednou už ne. Žádný cviky jsme nedělali. V 7,5 měsících lezl a teď v necelých 11ti chodí.. Takže opožděné dítě nemam. Prostě mi nedává smysl proč tolik vyšetření a cvičení jenom kvůli hlavičce? Kdyby nepasla koníky a ani se o to nesnažila tak neřeknu, ale dle popisu ditete to nechápu.

shine2015
29. zář 2016

@karlajasmine presne...mi to prijde taky na hlavu - vubec odebirat krev a i vojtovka...a dalsi vysetreni a behani po doktorech..kdyz muze byt v klidu doma a v pohode..
To se pak zacne cvicit radeji s kazdym mimcem po porodu,kdyby nahodou?? Abychom jakoze neco nezanedbali a pak si neco nevycitali....??
Ty tabulky se neustale zprisnuji..prijde mi to total na hlavu,nejsme roboti.....

hihi25
autor
29. zář 2016

@karlajasmine pevne doufam, ze ma Eliska to bude mit stejne jako Vas syn...

hihi25
autor
29. zář 2016

@shine2015 mam stejny nazor... ale noveho neurologa nechci hledat. Na tohodle jsme cekali 2 mesice. A to jsem dostala vynadane, ze mela volat sama pediatricka, ze by nas vzali driv. Pritom pediatricka mi dala dve cisla doktoru at si to zaridim sama....

hihi25
autor
29. zář 2016

Jeste dodam, ze neurolog rikal, ze vidi ze je Eliska v dobre psychicke pohode. Usmevave dite..

mankara
29. zář 2016

@karlajasmine nechápete proč tolik cviků, protože této problematice evidentně nerozumíte. Podle čeho soudíte, že pást koníky je důležitější fáze vývoje než držet správně hlavičku. Odpovím si sama, protože tomu nerozumíte. A ano opožděné dítě teď zdá se nemáte, ale až se jako školák nedejbože vrátí s bolestí hlavy a nebude se moci najít příčina, vzpomeňte si na tuto diskuzi.
@hihi25 z vašich příspěvků se mi zdá, že jste si přišla pro komenty typu ,,to bude ok, však ona to dožene i tak, neurolog i rehabilitační jsou pitomci, že tě tolik zatěžují,, Nechcete stav svého dítěte a postup léčby nechat na posouzení opravdové odborníky? Zajímalo by mě kolik zdejších ,,odborníku,, má tuto problematiku vystudovanou...a stát se matkou, si myslím, že neznamená patent na rozum ve všech oborech. Ale dělejte jak myslíte.

josefina79
29. zář 2016

@hihi25 píšeš, že jsi kvůli té hlavičce zoufalá. Víš, přijde mi, že jsi zoufalá proto, že bys s tím měla něco dělat. Že to bude práce navíc. Že si na Tebe budou ukazovat, že máš opožděné dítě.....

Napíšu to natvrdo z pozice mámy předčasně narozeného dítěte. Teď jsou mu 3 a čtvrt, máme za sebou logopedii, ergoterapii, psychologii, stále cvičíme a chodíme na hipoterapii. K tomu ještě x dalších doktorů a kontrol.
A držím "hubu a krok" a dělám vše, co mi řeknou a ještě něco navíc. PROTOŽE CHCI MÍT ZDRAVÉ A SPOKOJENÉ DÍTĚ. Kdo ho vidí na pískovišti, ničeho si nevšimne, protože mentálně je OK, fyzické problémy má malinké. Ale já vidím, že ještě musíme udělat dost proto, aby dostal co možná nejlepší základ.
Můj syn má "pouze" hypotonii, střední, teď už spíš lehkou. Ale makáme na tom, aby měl pořádný svalový korzet. Aby v první třídě nepřišel s tím, že ho při čtení bolí hlava. Aby v třiceti nepřišel s tím, že ho bolí záda. Aby ve čtyřiceti nepřišel s tím, že musí na operaci plotének a v padesáti na umělou kyčel.
Nechápu, jak se můžeš nechat na internetu uklidňovat bandou ženských, které Tvoje dítě v životě neviděly a nemají jinou kvalifikaci, než že porodily dítě. Jako sorry, ale na to, abys otěhotněla a porodila fakt nepotřebuješ žádnou kvalifikaci. Jak můžeš brát na lehkou váhu to, že se stav tvého dítěte několika odborníkům, kteří ho viděli naživo, nelíbí. Ano, samozřejmě, může se to "samo spravit". Ale spíš se to samo nespraví. Resp. spraví se to tak, že laici nic nepoznají, protože Tvoje dítě bude chodit (možná později), ale za pár let budete nejspíš řešit výše zmíněné problémy. Nebo taky tvoje dítě kvůli špatnému psychomotorickému vývoji přeskočí lezení a pak se budeš divit, kde se vzala ta dyslexie????

mandala
29. zář 2016

Naprosto souhlasím, člověk by řekl, že v dnešní době supermatek udělá každá první poslední pro své dítě a ne, že si bude hledat výmluvy, proč by mu neměla věnovat svůj čas, aby její dítě bylo ZDRAVÉ. Fakt mě to rozum nebere ☹

hihi25
autor
29. zář 2016

@josefina79 za prve je mi u zadku, ze si na me nekdo bude ukazovat jake mam ci nemam dite. Nemam problem s dcerkou cvicit, to si vzala jako kde?
Za druhe ja nemam predcasne narozenou dceru!
A za treti to, ze tve deti maji vselijake problemy prece neznamena, ze je budou mit i ostatni!

hihi25
autor
29. zář 2016

@mankara diky. Budu delat jak myslim...

astyna
29. zář 2016

@josefina79

Nechápu, jak se můžeš nechat na internetu uklidňovat bandou ženských, které Tvoje dítě v životě neviděly

...a ty na něj jistě vidíš pěkně z okna, co 😀

josefina79
29. zář 2016

@hihi25 žij v míru a blahé nevědomosti. Poplácejte se tu s "mamynkama" po zádech, jací jsou doktoři necitové a hraboši na body.
Ono problémy totiž mají i zcela v termínu narozené děti. Jen ty předčasně jich mají o něco víc a jejich mámy to většinou víc řeší.
Já jsem stále nepochopila, proč se tolik bráníš cvičení. Pokud by sis něco zjistila, víš, že existuje i Bobath, hipoterapie a pod.

astyna
29. zář 2016

@mandala

přečtěte si její úvodní příspěvek.

josefina79
29. zář 2016

@astyna viděl ho pediatr a neurolog. Kam ještě ho má jít ukázat, aby uvěřila, že jeho PMV není optimální? K prof. Kolářovi? Dr. Vojta má vstát z hrobu, aby ho shlédnul a zhodnotil???

monikagurthova
29. zář 2016

@josefina79 když uz tak ve slově maminka se nepíše "y" to za prve za druhe paní si přišla pro radu jako každá tady co založí diskusi, to ze se ji neco nezdá a proc by nemohlo? Ja kdybych dělala jak rekl doktor a držela hubu a krok mam z dítěte mrzaka! Ba naopak protože se mi to nezdálo šla jsem za jinými lékaři a ti jen vydesene koukali. A nevim co ze opravňuje zakladatelka obviňovat z toho ze je lina s dítětem cvičit, ty ji znáš a znáš její dítě?

karlajasmine
29. zář 2016

@mankara Takze proto, ze se moje dite naucilo spravne drzet hlavu o nejaky mesic a pul pozdeji, nez uvadi tabulky, bude mit v prvni tride bolesti hlavy :D jiste.... A dite, ktere se nenakoji po 3 hodinach, je prejezene, a dite, ktere chodi v 10ti mesicich by se melo nasilim privazat k posteli, aby nebylo napred.... a tak podobne... Nezlobte se na me, ale drzet se ve vsemu tabulek je nesmysl. Kdyby zakladatelcino dite v 10ti mesicich lezelo na zadech a nedelalo vubec nic, tak by myslim nikoho ani nenapadlo ji odrazovat od cviceni, ale myslim si, ze trapit dite az do breku jen proto, ze je o nejaky mesic pozadu, je opravdu nesmysl. A ne, nemusim mit tuto ''problematiku'' vystudovanou na to, abych si tohle myslela.

josefina79
29. zář 2016

@hihi25 to, že má hlavičku nahoře, neznamená, že jí ma nahoře dobře. Můj syn taky bez problémů držel hlavu nahoře. Ale záklonem hlavy, né tím "správným držením těch správných svalů".
Proto se začal později otáčet, později lézt a později chodit. Laici říkali, že to neva, že to je tím, že je kluk a nedonošený. Odborníci říkali, že to je špatnou souhrou svalů.
Je na Tobě, jaké vysvětlení si vybereš.

mandala
29. zář 2016

@astyna Reagovala jsem na to, že zakladatelka po pár příspěvcích napsala, že vojtovku nejspíš cvičit už nebudou. ☹

astyna
29. zář 2016

@josefina79

no klidně, ať vstane, já si s ním ráda popovídám o tom, jak mám opožděné dítě, které ve 4.měsíci nepáslo koníčko, protože do 3.měsíce leželo jak lazar vinou zlomené klíční kosti. A aha, už je mimo tabulky.

ona stačí drobnost, něco trošku jinak a už je problém. stejně jako s jeho lezením v 7.měsíci - to ho musíte usměrnit, to nesmí dělat. V 9.měsíci - to už chodí? to je špatně.

To, že našlapuje správně, na to mám asi 3 posudky fyzio a nikoho to nezajímalo, prostě v tomhle věku Nemá chodit. A basta fidli.

astyna
29. zář 2016

@mandala

Aha, tak to jsem nečetla, já jen dneska nalistovala poslední stranu, to se ti omlouvám, že jsem tě nařkla z toho, že nic nečteš 😅

Ono rozhodnutí autorky - ona je jeho dítě, ona s ním je pořád, ale subjektivnost tam bude pořád.

josefina79
29. zář 2016

@monikagurthova "mamynka" je terminus technicus. Proto jsem to psala v uvozovkách 🙂
Její dceru viděli 2 lékaři a na RHB. VŠUDE se shodli na tom, že to není optimální. Znám spoustu dětí, které z RHB vyřadili nebo si je zvou pouze na kontroly i když dělají věci "později", ale dělají je správně jen o pár týdnů/měsíců později. Na RHB si většinou drží děti, které něco dělají špatně a proto se nemohou posunout dále a nebo si fixují špatné stereotypy.

monikagurthova
29. zář 2016

@astyna absolutní podpora dneska prave proto ze se každá snazi byt super máma se drzi tabulek jak hovno košile. Když jsem byla mala tak před 30 lety se to tak nezralo

monikagurthova
29. zář 2016

@astyna a taky žijeme

astyna
29. zář 2016

@josefina79

Podívej, srovnáváš nesrovantelné - ty máš opožděné dítě evidentně, má již 3,5 roku. Je nedonošený, musíte cvičit, asi má problémy i s řečí, motorikou. Tam je evidentně ještě hodně práce.

Pak se podívej na dítě autorky - donošená holčička, která má jen pár měsíců, opravdu tady chceš moralizovat, jak se má chovat?

astyna
29. zář 2016

@monikagurthova

A to ještě syn asi 2 týdny vytáčel pravou ruku - rentgen ruky, přeměřování kostí, aby to za 2 týdny odeznělo samo.... To, že jsem každému doktori šla hned na ruku, si neodpustím. Proto jsem taky změnila pediatra, víc se radím doma a je nám všem hej 🙂 Nedávno jsem byla s malým na plavání a doktorka ho chválila, jak má krásná záda.

josefina79
29. zář 2016

@astyna také asi vidíš z okna, že? 🙂 Psala jsem, že laik na mém synovi nic nepozná. Mluví bez problémů ve větách, skloňuje, časuje. Jezdí na odrážedle, šplhá na prolejzačky, jezdí na koni. Udělá kotoul, stojí na jedné noze atp. Pozná barvy, všechny značky aut, čísla do 5, barvy říká i anglicky /naučil se sám podle TV/.
Jedné, s čím má problém je hypotonie, takže některé věci nedělá optimálně - má vystčené břicho , spoustu věcí "tahá zádama a né břichem".

astyna
29. zář 2016

@josefina79

No vidíš, jak jste to dohnali pěkně. Autorka jistě poděkuje za radu, ale tvůj první bojový přístup asi nebyl eňo ňuno....

monikagurthova
29. zář 2016

@astyna presne me první doktorka hnala do všemožných cvičeni ze mala je předčasně a děla to a to nezdálo se mi to protože ba naopak jsem cítila ze ji cvičeni nedělá dobre ze ji to boli a přestala se skoro hýbat. Naštvala jsem se změnila doktora a ten me sice pro jistotu poslal k odborníkovi ale ten si poklesl na čelo a rekl mi ať s ni necvicim ze mala je absolutne v pohodě a ba naopak tahle cvičeni ji nedělají dobre. A dneska? Pohoda mala je spokojena na vše si přišla sama když mela trochu blbe ruce tak jsem ji to jen upravila a bylo. Presne jak říkáš když neco poradím se s mamkou co odchovala dvě děti předčasně narozené a MUDr když malou vidi tak je spokojený jaké děla pokroky. Kdybych ji mela vest podle tabulek musela bych ji asi dat cihlu na hlavu aby nedostala tak rychle v 6m je veliká jako 9m dítě.

Strana
z6