Křik namísto slov

sijane
17. srp 2018

Úvodem, neustále jsem si dělala starosti, že malá neustále křičí. Bylo by fajn, kdyby se mi namísto rad o trpícím dítěti dostalo a na toto téma podobné rady i prosté rady od lidí, že některé děti hodně křičí, protože neumí mluvit. Celou dobu jsem pátrala potom, proč mi mé dítě neustále ječí. Je to fakt o nervy, ta bezmoc...

Je to kolikrát na bednu. Malá na kdejaký podmět křičí a když se ji nevyhoví tak řve. Člověk vůbec neví, co to dítě jenom chce. Prý by už měla mluvit, resp. používat nějaká slova. Umí tak čtyři celkově.

Říkám si, jak je to s mluvou u hodně křičících dětí? Já sama mám vadu řeči, tak jestli to nemá na to nějaký vliv. Snažíme se na ní hodně mluvit a ukazovat.

zlutykonik
17. srp 2018

Naše dcera byla hodně uřvaná, od 8 měsíců říkala slova a teď ve 2 letech mluví ve větách. Od doby co mluví, je mnohem klidnější. Jestli to má souvislost, nebo jak urychlit řeč, to fakt nevím.

nupta
17. srp 2018

@sijane Nemám zkušenost s křičícími dětmi, ale pokud je vám rok, tak má na rozmluvení stále dost času. Sestřenka ještě ve dvou moc nepovídala, jen opakovala a za rok byla chválena, kolik toho napovídá. Klid a pevné nervy!

sijane
autor
17. srp 2018

@nupta No dostalo se mi od sestry, že je divné, že malá v skoro 15 měsících jenom křičí.

cheetah_
17. srp 2018

Zkuste znakovat. U nás se sice tolik nekřičelo, ale stejně začal mluvit až kolem dvou let. Znakování nám to hrozně usnadnilo. (Jinak pozor, nejde to ze dne na den - znakovala jsem jako blbec hrozně dlouho jen pro sebe...ale pak se to zlomilo a občas nakonec i hledal vlastní znak pro to, co potřeboval "říct".) Zároveň, pokud se dítěti podaří znakovat, je to rodiče takové uklidnění, že řeč přijde sama později a že není problém s komunikací obecně.

urtica
17. srp 2018

V 15 měsících je nemluvení úplně normální, naše malá začala s prvními slovy na roce a půl a na neurologii mi bylo řečeno, že s mluvením se dětem nechává čas až do tří let. Naše malá je tedy ukřičená i když vyřídilku má v současnosti už pořádnou, takže asi moc neporadím...snad jen přeji silné nervy.

sijane
autor
17. srp 2018

@cheetah_ A používali jste nějakou klasickou znakovou řeč nebo třeba pro neslyšící atd.?

jaja01k
17. srp 2018

To že v tomhle věku nemluví je úplně normální. Náš starší začal říkat “máma” až po 2. narozeninách, v 2,5 měl pět slov, opravdu mluvit začal před 3. narozeninami. Mladší syn začal tak v těch 15 měsících říkat “máma”, pak rychle přidával další slova a od 2 let mluví ve větách. A to jsem se staršímu určitě věnovala víc, hodně mu četla, zpívala apod.

milius
17. srp 2018

@sijane naše mladší dcera křičela cca od 13ti měsíců asi do 17 měsíců. Bylo to hrozné, příšerné, ani minutu u nás nebylo bez křiku. Už jsem byla zralá na blázinec. Pak jsme přijeli z dovolené a postupně se to začalo zlepšovat. U starší jsem to neznala, mluvila ve větách od roku a půl. Taky si myslím, že to je tím, že málo mluví. Byla frustrovaná, že se nedokáže vyjádřit. Vydrz, přeji pevné nervy

priefi
17. srp 2018

@sijane je jeste mala, co od ni cekas? Nektere deti zacnou mluvit az kolem 3 let, do te doby se nejak vyjadrovat musi. Kdyz ji nechapes, citi se bezmocna a potom tedy dojde i jekotu. Predstav si, ze bys nekomu neco rikala 10x a on by Ti stale nerozumel, no nenervla by ses? Syn ma 2 roky a 2 mesice a taky nemluvi, komunikujeme spolu jinak. Snazim se vysledovat, co chce

anazuzzuzana
17. srp 2018

Můj syn nemluvil do tří let a přesto jsme si rozuměli. Musíš se naladit na své dite tak, abys mu rozuměla. Víš co má ráda, v jaké je situaci, co jí může scházet, co by ji asi tam mohlo zajímat atd. Podle toho jo můžeš rozumět i beze slov. Chtít po 1,5r dítěti aby mluvilo je pitomost. Stále jen hledáš mouchy na své dceři, nervujes se proto, že není tabulková a stále nechápeš že ona je ty a ty jsi ona. Vaše pouto je to nejsilnější co na světě máte. Nezáleží na nikom jiném než na vás dvou... neřeš, co by měla a neměla. Záměr se na vás dvě. Křičí, protože ji nerozumíš a ty jsi její máma a musíš se naladit na její vlnu a pak si budete rozumět i beze slov.
Čím víc diskuzi zde zakládas, tím větší úzkost na mě padá. Dítě není nějaký projekt s pevně definovanými parametry, je to naplnění života, je to kus tebe, tak už se doprdele vzpamatuj a začni se chovat jako dospělá ženská která má zodpovědnost za malé nevinné miminko.

priefi
17. srp 2018

@anazuzzuzana krasne napsano, uplne se vsim souhlasim.

cheetah_
17. srp 2018

@sijane Znaky pro děti - buď si najdi pro inspiraci něco na webu, nebo si udělejte svoje. Třeba u nás: sevřené prsty k puse - jíst, "tleskat" pěstmi: ještě (tohle miloval mladší, je hrozný žrout, moc mu pomohlo, že u jídla může ukazovat, že chce přidat, a nemusí ječet), seknout rovnou dlaní kolmo do druhé dlaně: dost; ukázat si na rozkrok: čůrat, udělat pod nosem fousy: kočička, drhnout pěstmi po hrudníku nahou a dolů: umýt se/koupat... Syn mě dostal, když v roce a půl přišel k myčce, ukázat na ni a udělal znak pro umýt se. Pochopil, že se tam myje nádobí a že je to stejné slovo...

zuzana_ka
17. srp 2018

Já jsem třeba docela háklivá na toto konejšení, že to nic není. U nás to taky nic nebylo a dcera v pěti letech mluví jak tříletá... to že blbě slyší, doktoři začali řešit až ve 4,5letech!!!!
Pokud máš nějaké pochyby, zkus třeba zajít za mudr. at ti vypíše žádanku na orl+foni...

kittyy17
17. srp 2018

Nekřičí, komunikuje. Můj starší syn začal mluvit až ve dvou letech a dva měsíce, do té doby jenom ukazoval rukou a řval Eeee. Už jsem byla smířená s tím, že se naučí až ve školce. Pak během dvou měsíců se rozmluvil, a od té doby tu hubu nezavřel 😉
Každé dítě je originál, jeden kluk začal mluvit až v pěti letech, řekl první větu: polévka je málo slaná. Prostě do té doby mluvit nepotřeboval, domluvil se jinak...

kittyy17
17. srp 2018

Ten starší začal pozdě mluvit, zato od devíti měsíců sám chodí, bylo to na palici. Mladší má 19 měsíců, chodit začal ve 14 ti měsících, a už krásně říká jednoduché věty. Fakt je to kus od kusu, neexistuje dokonale tabulkové dítě.
Pozoruj ji, snaž se pochopit jak přemýšlí, co by chtěla, zkus s ní mluvit jako se starším dítětem. Broučku, já ti nerozumím, ukaž mi co bys ráda...
Moji kluci když jsou protivni, tak mají hlad. Starší si řekne, mladší ječí a nechápe že se musí najist a dokonce se vzteká když se ho snažím nakrmit. Pak do něj barvu násilím první lžičku, on zjistí že to chce a začne jíst...
Chce to fakt vypozorovat, není křik jako křik. Mladší řve jinak ze vzteku a jinak při bolesti...

svetlanalana
17. srp 2018

@anazuzzuzana konečně někdo napsal to, co si spousta žen u příspěvků zakladatelky myslí, ale nenapíše to. Úplně souhlasím s Vašimi slovy

svetlanalana
17. srp 2018

@sijane všude hledáte něco divného, co když vaše holčička je úplně normální dítě? Přijměte to? Ne, budete pořád něco hledat, tamten řekl, pak tamta... Ach jo

sinysov
Autor odpověď smazal
Zobraz
sijane
autor
Autor odpověď smazal
Zobraz
sijane
autor
17. srp 2018

Ne, nehledám. Cpe mi to milé dámy rodina. Podle nich není malá normální. Co myslíte, dokážete pochopit, že to moje rodiče a sestry nechápou?

Poslední dobou je to, že se přes stromy nevidí les. Jenže mám pochybnosti a není to o tom, že chci mít tabulkové dítě. Jsme obě dvě fustrované, že si nerozumíme. Jako něco ji rozumím, ale ne všechno a malá se dokáže hned vztekat, jak není po jejím. 5s je pro ní naprostá katastrofra.

Třeba proto, že mám vadu řeči, při které neumím číst nahlas bez zadrhávání. Slyšela jsem, že to bývá dědičné. Tak si dělám starosti jestli to nemá na to vliv.

A taky je to fakt na palici. A když neječí malá, tak zase ječí babička, že malá ječí a leze jí to na nervy. Hoďte si korunou...

@zuzana_ka Jak jste tedy poznali vadu sluchu? Já osobně ji mám a má ji i můj táta.

@cheetah_ Jak dlouho jsi prosím tě znakovala než jste se doruzumněli?

nupta
18. srp 2018

@sijane Každé dítě je jiné, na druhou stranu na dálku se špatně dávají konkrétní rady. Pokud máš pochyby, poraď se s pediatrem, třeba tě někam pošle a ty budeš mít klid a pokud by nebylo něco v pořádku, začnete to řešit.

cheetah_
18. srp 2018

@sijane No dlouho...ale já začala už před prvním rokem, to bylo fakt brzo. Kluk znakoval asi od 16 měsíců (když pochopí paci paci nebo něco podobného, tak je to vlastně znak, potom pochopí už ostatní rychle, my měli přes 30 slov.)

sijane
autor
18. srp 2018

@nupta A můžu zajít i bez doporučení?

zuzana_ka
18. srp 2018

@sijane vlastně se to projevilo už v porodnici, kdy nevyšlo tympano na 1 ucho...
ve 3/4 roce byla na odsávání tekutiny za bubínkem a od té doby to doktoři neřešili.
To, že blbě slyší jsme ani nezaregistrovali, reagovala na vše, ale prostě pro tu mluvu už ten sluch byl moc špatný.
Taky pořád jen křičela... žádné ty slova jako táta, máma, baf, ham... toto řeka až měla víc jak dva roky...

nupta
18. srp 2018

@sijane Jsem laik, abych věděla, kam bys měla jít. Na ORL se chodí akutně i bez doporučení, ale nevím, zda i v tomto případě. Nejlépe poradí pediatr.

dancamich
18. srp 2018

@sijane no moc Tě neuklidním - naše ve třech letech skoro nemluví a když jí někdo nerozumí tu její čínštinu, tak taky dost křičí. V jejím případě budeme rádi, když začne mluvit a vychodí nějakou školu. Slyší dobře, problém se sluchem to není, byla před půl rokem na ušním.

pratensis
18. srp 2018

Starsi syn zacal mluvit,ale zdaleka ne ve vetach,nekdy po druhych narozeninach.Mladsimu je ted 23 mesicu a rika jen mama,tata bu (=krava), be (=ovce) a ba (=bac,tj. komentar,kdyz neco spadne).Ted,jak uz je starsi,hodne pomaha uz jen to,ze se mu snazim porozumet.Z kontextu se snazim odhadovat a pak proste kladu otazky.Chces tohle?Ne?Tak tohle?atd.Je to zdlougavejsi,nez kdyby mluvil,to jasne,ale jsme uz tak zajeti,ze se domluvime fakt hodne dobre.Hlavne podle me pomaha ta moje dobra vule mu rozumet a vychazet tim doptavanim vstric.Pak neni tak casto frustrovany,ze mu nikdo nerozumi a neni schopny se s nikym domluvit.Pamatuji se,ze kdyz byl mladsi,bylo te h zachvatu kriku a jakoby vzteku podstatne vic.Jenomze on to neni vztek,kdyz se na to zamerite,tak ty deti casto nervou,ze by vzdorovaly,ale jen ze proste neco chteji a vy nevyhovite,protoze nerozumite.Kdyz se navic clovek moc porozumet nesnazi,treba v casove tisni apod.,tak to tu situaci nevylepsi.

emirateshills
19. srp 2018

Zalezi na tom kolik ma let, muze to byt projev autismu pokud uz je dite ve veku kdy by melo mluvit.

svetlanalana
19. srp 2018

@emirateshills ta holčička má pouze 15 měsíců

emirateshills
19. srp 2018

@svetlanalana tak to je jeste v pohode 🙂 Jen nevi jak se vyjadrit, zkuste s ni vic mluvit