icon

Mám posazovat 8měsíční dítě na nočník?

andrrriiik
4. čer 2015

Ahoj holky,malý bude mít 8m a už se umí posadit,Mám ho dávat už na nočník,nebo to ještě nemá smysl?

Strana
z2
linda.r
4. čer 2015

Já bych to určitě zkusila. Já jsem svoje holky začala posazovat na nočník od 8 měsíců a a obě to vzali perfektně, i když ne vždycky se zadaří 😅 Starší byla ve dne bez plen v 15 měsících a v noci v 18 měsících. Mladší byl nedávno rok a přes den už zkoušíme bez plenky, prostě chodíme všude s nočníkem a tak po třičtvrtě hodině čůráme, ale fakt je, že ji na nočníku musím zabavit (většinou si půjčí mobil). A kakání na ní poznám, takže to většinou stihneme do nočníku.

elvira
4. čer 2015

Chce to používat selský rozum - prostě vidím, jaké moje děcko je, jaké jsou jeho schopnosti, co je schopné zvládnout - jedno dítě je bez plen po roce, jiné je nosí ve třech letech...
Takže bych se zařídila podle sebe a svého dítěte. 😉

pisisvori
4. čer 2015

Neznam nikoho komu by to k necemu bylo. Ano nektere deti jsou bez plinek v 1,5 roce, ale to by byly stejne i kdyby nocnik poprve videly v 15m. Versinou je to stejne jako u syna sestrenky, taky vysazovala od 10m a syn byl bez plinek az od 2 let, dceru jsem davala od 15m nechtela od 18m to nechtela tak ve 20 m a behem asi 2 tydnu se nepocurala, pres den nespala od 18m, takze taky plinku nepotrebovala😉. Ale kdyz nektere maminy nemaji co delat😉 a bavi je se chlubit😉.

jasminecek
4. čer 2015

Řeknu ti upřímně svůj názor, líbit se ti asi nebude, ale s tím musí člověk ve veřejné diskuzi počítat že...

Osobně je mi dětiček, které maminy od šesti nebo osmi měsíců vysazují na nočník, líto. To není učení na nočník, to je posazení, dítě neví, nechápe, tak ho zase sundáš, jsi otrávená, že nic neudělalo, takhle to děláš třeba rok, rok a půl...ve stresu ve stylu honem honem posadit, rychle sundat plenu, zas nic, tak zase stresovat sebe i dítě nanovo. Každý neurolog a pediatr ti řekne, že to nemá smysl dřív jak v roce a půl. Navíc v obddobí osmi měsíců dítě leze, staví se a poslední, co ho zajímá, je nočník. Nechápu tady tu uspěchanou dobu, kdy maminky šílí, že dítě nemluví podle tabulek, má plenku, nevyvíjí se jako Mařenka od sousedky... děti neustále někam cpeme, aby byly první, aby všechno uměly honem honem, nenecháme je, aby si na to přišly samy, viz posazování, tahání za ruce, aby chodilo, chodítka a podobné nesmysly.
Takže za mě ne, ale ty si to stejně uděláš po svém a dítě na nočník posadíš, jak jsi psala výše, takže nechápu smysl diskuze 😀 😀 😀

86radka86
4. čer 2015

malýmu budou teď dva roky a když mu řeknu, že jdeme udělat "hačí na nočník", tak přede mnou utíká... nočník nemá rád - pláče na něm a nejsou to nějaký plačící výlevy, který v tomhle období zkouší každý dítko, ale slzy "neštěstí" 😒 vydržela jsem to 3 posazení a pak jsem si řekla NE!!!!!!! není připravenej a já ho nutit nebudu!!! ať si okolí říká a myslí co chce, on je moje dítě a já ho "trápit" nebudu... až to přijde, tak to přijde (včera bylo nádherně, tak jsme mu sundali plínku, aby běhal po zahradě nahatej a neklaplo to - celou dobu plakal, že chce plínku)... takže odpověď pro Vás: jestli vidíte, že Vašemu dítku nevadí sedět na nočníku, tak ho tam dávejte... jste jeho máma, sama vycítíte, jestli je dítko připravený - ale přes koleno to nelámejte, nemá to cenu 🙂

japona
4. čer 2015

@jasminecek Souhlas🙂 Navíc zakladatelka sama píše:

"Moje zkušenost s dcerou je taková,že byla na nočníku od 9m(ale ne mnou),kolem roku začala bojkotovat,takže přestala,a bez plíny přes den je asi od 2 let.Takže počítám s tím,že s malým to může být stejné"

Aneb rok se šaškovalo zcela zbytečně, malá by se to za dva týdny kolem toho druhého roku naučila taky..

japona
4. čer 2015

@tkanicka Proč stresovat? Mně třeba tenhle popis stresující připadá:
"Mladší byl nedávno rok a přes den už zkoušíme bez plenky, prostě chodíme všude s nočníkem a tak po třičtvrtě hodině čůráme, ale fakt je, že ji na nočníku musím zabavit (většinou si půjčí mobil). A kakání na ní poznám, takže to většinou stihneme do nočníku."

Opravdu si dokážu představit strávit den lépe. Odchytávat něco do nočníku každou hodinu? Masakr na entou🙂

tkanicka
4. čer 2015

@japona tak ja nezabavuju, ale jinak nevidim rozdil v tom, kdyz mam co hodinu prebalovat, nebo davat na nocnik. Stahnout a natahnout kalhoty je rychlejsi.

andrrriiik
autor
4. čer 2015

@jasminecek Né,v pohodě,já hlavně chtěla,aby se začal seznamovat s nočníkem,a fakt nejsem ta,co řeší nějaké tabulky.To tchýně dala malého na nočník už v 6m,to se mi nelíbilo,jelikož se neuměl ještě sám posadit.Jinak,dnes jsem to zkusila,ale moc se mu na nočníku nelíbilo,tak zatím pokračovat nebudu,nehrotím to 😉

andrrriiik
autor
4. čer 2015

@japona Jj,zbytečně,ale šaškoval tatínek a ostatní,ne já 😀

cabo
4. čer 2015

@jasminecek nesouhlasim,je to strasne individualni!!!! Ja byla bez plin pres den od 15mesicu. Kamoska od 18mesicu. Naopak jine dite pozdeji. Je to ruzne,ale urcite ne zbytecne. Ja nevim jak vas,ale me davani syna na nocnik nijak nestresuje. A jeho? No nevim. Sedi,hraje si a podobne a kdyz uz nechce, oddelam ho. Nebo samo kdyz vykona potrebu..... zadnej stres

lu777
4. čer 2015

@betelgeuzz naprostý souhlas - pokud to není soutěž 😉 !

což častokrát bohužel je...

vtipné to je pak když děti odrostou - fakt legrační soupeření, když to člověk sleduje 😅 😀

lu777
4. čer 2015

@jasminecek přesně tak, trávu rychleji neporoste, když se za ni tahá 😉
já tohle vidím i u ostatních věcí - např. učení správného držení tužky... zavazování tkaniček... čtení apod...
syn byl ve školce, o některé věci nezájem a mohl to vidět okolo u kamarádů, mohli jsme ukazovat, nic, řekl natvrdo kolikrát "mě to nezajímá, já to nechci" (přitom okolo to fakt všichni už uměli a pozadu nijak nebyl)...
pak najednou zlom a sám to chtěl, přišel a jak měl VNITŘNÍ motivaci, tak to je pak natotata 🙂
takže jsem ho v mnoha věcech přestala porovnávat, honím víceméně jen základní hygienu, dávám mu víc privilegií a světe div se, najednou se sám krásně zhodnotí (a velmi dobře z mého pohledu) a věci chce dělat...

prostě dorostl 😉

patrusa
4. čer 2015

Syna jsem prvne zkusila ucit v 18 mesicich a bylo to bez sance. Zopakovala jsem to znovu mesic pred druhymi narozenina a za 14 dni bylo hotovo, po 2 mesicich byl bez pleny i na noc. Za me tedy opravdu neni kam spechat a s dverou to budu delat stejne. Dam ji klidek a v 18 mesicich to zkusim a kdyz to nepujde, tak zase pockam. Slo to v klidu bez jakychkoli stresu nebo utikanim pred nocnikem. Dceri je 7 mesicu, nedovedu si predstavit, ze bych ji za mesic mela posazovat na nocnik

betelgeuzz
4. čer 2015

@lu777 nevím, mám kolem sebe spoustu matek a nikdo to jako soutěž nebral. 😉 A jestli to někdo bere jako soutěž, jeho věc.

Ono doktoři nakecají spoustu nesmyslů, včetně toho, že dítě do 2 let neovládá svěrače. kdo zkoušek bezplenkovku ví, že i malé mimiko vydrží bez čurání a na "povel" se vyčurá.
Jinak já to posazování nebrala jako snahu zbavit dítě plenek, ale nabídnout mu možnost, být co nejdéle v suchu. protože když jsem přebalila a přitom dala na nočník a vyčurala se, tak jsem věděla, že třeba hodinu bude v suché plence. kdybych jen přebalila, tak s největší pravděpodobností se za chvilku vyčurá a bude v počurané plence.
Až budu stará, tak budu radši, když mi někdo pravidelně pomůže na záchod, než aby mi nechali půl dne plenku, že už to stejně nemá cenu a na těch plenkách brzo skončím tak jako tak.

sariky
4. čer 2015

@betelgeuzz doktori mozna nakecaji spoustu nesmyslu, ale to, ze sverace dozravaji az mnohem pozdeji nez v 8 mesicich je fakt. Bezplenkovka je hodne alternativni metoda a mimino neudrzi sverace a kdyz potrebuje, tak se pocura. Ale pokud chce nekdo davat mimino nad hrnec od narozeni, je to taky cesta, ale z meho pohledu ujeta. Ale kazdeho vec, stejne jako volba latkovek nebo jednorazovek. Jde mi jen o to, ze pokud dite nedozraje, tak je zbytecne ho "trapit"

linda.r
4. čer 2015

Tak podle mě je lepší si půl minuty posedět na nočníku a vykonat potřebu, než trávit většinu dne ve výkalech 😉
Samozřejmě za předpokladu, že se prcek nočníku nebojí a nedělá mu větší problém chvíli sedět. Mě to teda nijak nestresuje. Náhodou je super, když vidím jakou má radost, že jí nočník za vyčůrání zahraje písničku a pak si zatleskáme 🙂 A nic na tom nemění ani ti, že se třeba 2x denně počůrá, prostě ji převléknu a je to. Teď v létě to fakt není problém.

ninive211
4. čer 2015

@linda.r Ono u těch malých dětí to většinou fakt není otázka půl minuty, že by se vyčuraly, ale jinak souhlas. Nejde o to naučit dítě o dva měsíce dřív na nočník. Jde prostě i o ten komfort dítěte, že nebude v mokrým a jako bonus je tu ještě ekonomická otázka ušetřených plínek (teď jich naše malá -7m- spotřebuje denně 5-6.. šestnáctiměsíční neteř dvě nebo tři denně vč. noci)

lu777
4. čer 2015

@betelgeuzz malá miminka tohle mají, to je pravda, to jsem si sama vyzkoušela 😉
ale někde jsem četla, že to pak právě zapomenou a musí se to učit znova a už je to pro ně těžší... 😕

já když dělala chvíli bezplenkovku, tak jsem fakt řekla takové to signální slovo a on čural kdykoli jsem ho řekla... a to mu byl asi měsíc 😉
jak jsme to netrénovali, tak to pak vymizelo, jsem si všimla...

lu777
4. čer 2015

jinak se to musí brát individuálně stejně... některé děti se třeba mimo plenku nevykakají ani v 5 letech (okolo mě už několikáté dítě, které má takový blok a není lehké to překonat)...

a sama jsem viděla, že třeba starší mohl být v mokré pleně a bylo mu to šumes... a to měl látkovky a nezájem, jeho hlava byla jinde... hygiena ho začla zajímat až tak ve 4-5 letech, do té doby to bylo o dohledu a nucení 😝
(bez plenek byl ve 2,5 letech, po ročním odplenkovávání jak jsem tu psala)...
dcerka byla jiná, mnohem čistotnější, ta jak se vyčůrala, tak hned hlásila... (zase jí nešly jiné věci, ale hygiena ano)...
takže ono i tohle je dost podstatné pro to učení, ne každému dítěti mokrá plena tak vadí... náš starší měl třeba totálně zaprasené oblečení, obličej, vlasy - a fakt do 4-5 let mu to bylo jedno 😠
zpětně jsem pak chápala proč i přes moji velkou snahu to odplenkování trvalo tak dlouho... měl prostě jinou výchozí pozici

lu777
4. čer 2015

@betelgeuzz jinak okolo mě to teda byla soutěž dost... a i tady na MK to tak často je v diskusích.. jako kdyby až jednou panu docentovi bude 50 nebylo jedno jestli byl bez plen v 18 nebo ve 24 měsících 😅
ale to je tím, že ten mateřský svět, to je takový mikromanagement, kolikrát se člověk nemá kde realizovat, tak se realizuje přes takovéhle s prominutím ptákoviny... 😅
fakt jsem už zažila xkrát, že mi někdo dával sežrat dost vehementně, že jeho dítě chodilo na nočník o 2 měsíce dřív... uběhlo pár let a je to šumes a všechny jsme zjistily, že je x jiných podstatných věcí a jednomu dítěti jde rychleji odplenkování a druhému třeba řeč nebo zavazování tkaniček 🙂

takže ať každý odplenkovává jak uzná za vhodné, jen to nepřehánět a malé děti za to netrestat, ono to není minimálně pro některé tak jednoduché se naučit.... protože toho mají na naučení se fůru dalšího 🙂

betelgeuzz
5. čer 2015

@sariky já pořád nechápu, v čem spočívá to trápení, když dítě při přebalování posadím na 2 minuty na nočník.

sariky
5. čer 2015

@betelgeuzz psala jsem "trápení", tzn mysleno s nadsazkou, jakoze to je podle me zbytecne brzo.

zo_ja
5. čer 2015

Klidně to zkus - po spaní se vyčůrá 100%, po jídle, zvlášť pokud třeba i kaká pravidelně - ráno nebo po obědě, nebo podle signálů, jak se chová, co dělá, u někt. dětí se to dá poznat dobře.
Před vycházkou, po vycházce - pak ví, že doma bude a často vydrží.
Při přebalování čůrají skoro všechny děti, když jsou chvíli ponechány bez plínky - takže rozbalit, posadit, buď se vyčůrá nebo ne a jedem dál.
Zagoogli třeba na téma bezplenková komunikační metoda - BKM - základní tipy a pravidla můžeš uplatnit i u zcela nenásilného učení Tvého prcka, vybrat jen, co se hodí.
Někt. děti na nočník chodí ochotně a většinou tam i něco stvoří, někdo tam sedí fakt nerad, tak zkusit, zabavit, dá něco do ruky - hračku, jídlo, ale nelámat.
Některý děti ochotněji čůrají nad umyvadlo, zvlášť při puštěné vodě.
Některé preferují tu klubíčkovou polohu.
Může se to taky různě měnit - chvíli tak a chvíli onak.
Určitě zkus.

zo_ja
5. čer 2015

@sariky Až na to, že svěrače dovede perfektně ovládat i čerstvej novorozenec 😀 😉 z nichž někteří odmítají konat potřebu do gatí.

sariky
5. čer 2015

@zo_ja tak to mas info asi od jinych odborniku nez ja. Me detska dr, rehabilitacni dr i detska psycholozka rekly, ze sverace dozravaji az kolem druhyho roku a ze je normalni, kdyz ma dite pleny az do toho druhého roku (ano, je to individualni) a na noc je pry normalni mit pliny az do 4,5 let. Kazdy dite dospiva jinak.

bledulka84
5. čer 2015

Malá má 7,5 měsíce, sedí bez opory už přes měsíc a zhruba 3 týdny na nočníček učíme a moc dobře ví, na co se používá. Nikdy ji tam nedržím násilím, takže občas se nevyčurá, ale většinou ano a pak sama začne vstávat, že už má hotovo🙂 Vždycky jdeme potom společně vylít hrnec do záchodu a to ji hrozně baví 🙂 a samozřejmě chválím a chválím 🙂 Podle mě není brzo, naopak, prcci ještě nejsou v období vzdoru, takže spolupracují. A kdy jindy odnaučovat plínu, než v létě.

Strana
z2