Můj 15měsíční syn stále nechodí - jsem zoufalá

hanule112
12. lis 2015

Ahoj holky-maminy,mám 15 měsíčního synka a stále ješte nechodí.Chodíme na rehabilitaci,poslala nas tam detska doktorka v 8 mesícich,protoze syn se jeste neplazil ani nelezl.Na rehabilitaci nám řekli,že je trochu hypotonický...Takže jsme museli cvicit vojtovku a syn se zacal plazit v 10 mesících a v roce začal lezt.Asi před mesícem si zacal stoupat a obcházet kolem nabytku a u toho zustal.Rehabilitacni mi taky rekla,ze to je castecne zpusobene i tim,ze se syn narodil cisarem a priduseny a nemel moc dobre hodnoty.Jsem uz zoufalá.Jak jste to meli vy?Dekuju moc za rady

kathy_smilca
12. lis 2015

@hanule112
Syn se narodil předčasně o 3 týdny císařem, hodnoty po narození měl výborné a přesto mi začal sám chodit až kolem 22měsíce. Každé dítko chce ve vývoji svůj čas a prostor. U nás mezník vývoje, kdy si stoupal a obcházel nábytek trvala dlouho, jakmile si měl pro něco dojít, tak šup a byl na čtyřech. Lozil teda jak raketa. 🙂 Doktorka nás v 18m poslala na neurologii, tam ho vyšetřili a měl napsáno opoždění v pohybovém vývoji - prostě dle doktorky byl příliš opatrný a potřeboval získat tu správnou jistotu. Zkoušela jsem i cvičení maminek se stejně starými dětmi - abych ho motivovala k chůzi - marně. Cvičitelka mi poradila kutálet před sebou takový ten gymball a zároveň ho jistit zezadu - no pár kroků udělal a pak zase na všechny čtyři. S každým krůčkem následoval oslavný radostný tanec, aby se přestal bát. Ukazovala jsem mu i střídání nožiček, protože vždycky do kroku tu jednu přisunul. Později jsme si ho s manželem zkoušeli posílat mezi sebou - jakmile jsme ale zvětšili vzdálenost mezi námi, šel opět do kleku. Pak jsme ho s mamkou občas vytáhly z kočárku a zkoušelo se, zda nebude ťapkat venku v botičkách. Jelikož už jsem v této době zjistila, že čekám druhé, bylo to jeho nechození pro mě komplikované a trošku i stresující, malý měl přeci jen už nějakých 12kg, takže na běžné nošení to nebylo. No a jednoho krásného dne se prostě pustil a šel sám. Nejprve teda venku, nemohla jsem ho odtáhnout z basketbalového hřiště, kde chodil od plotu k plotu. 😀 Pak začal i doma - ode zdi ke zdi. Dneska má 25 měsíců a nikdo by nepoznal, že chodit začal o hodně později, než jeho vrstevníci, lítá tady občas jako blázen 🙂

tamarila
12. lis 2015

Tento věk je úplně v klidu, znám dost dětí o začaly i později. Obchází, a až bude cítit že už je čas, tak se pustí a půjde sám. Bude to za týden nebo za dva měsíce... Kdo to ví? Ale až ho povedeš do školky, tak si na tento stres ani nevzpomeneš .o) Mimochodem - samostatná chůze má přijít do 18 měsíců, a to tvůj syn s obcházením v pohodě stíhá - je vzorně tabulkovým dítětem.

krizova3
12. lis 2015

Ahoj, vše se dá do pořádku,měla jsem císařák,nelezl , 15 měsícú začal chodit a padal dozadu na hlavu,koukala jsem na ostatní děti,jak krásně oni chodí brečela ,že nám to nejde ,moje mamka řekla chce to čas,každé děcko je fakt jiné,bude to dobré ahoj

rebelie
12. lis 2015

Syn začal chodit v 16m a 99% vývojových skoků má tak, že dlouho, dlouho nic, a pak najednou skok a danou věc perfektně ovládá (takže první den samostatné chůze přešel naši kuchyň asi 20x bez jediného pádu), kamarádky dcera začala chodit tuším v 21m a je to zdravá holka, která chodí na balet a nemá žádné problémy. Ono to jednou přijde 😉.

hanule112
autor
12. lis 2015

Holky díky...Já jsem si řikala,aby třeba nebyl nejaký nemocný.Mám o nej šílený strach..Dcera ta už v 11 mesicich lítala jak drak,ale jak řikate,kazde díte je jiné.Jinak na neurologii jsme byli taky nekdy kolem roku a pry je naprosto v pořádku,žádnou vadu nenašla.Nekdy se postavi na nohy,tak ho chytnu za ruce,takže pár kroku udelá,ikdyž to pry neni dobré ho vodit,kdyz jeste nechodi.Zkousela jsem to jen parkrat..Rehabilitacní mi rekla,ze ani nemá snahu hodit,tak me vydesila.

andelka
12. lis 2015

Děti úplně v normě,lézt začaly kolem 11 měsíce, chodit v 15 měsících.

xsenova
12. lis 2015

@hanule112 dcera chodila az po roku a pol 🙂 bola pozadu a teraz ma takmer 3 a je na tom rovnako ako ostatne deti v jej veku. Ja som sa bala ci nema nejaky problem - nevadilo mi primarne ze nechodi. Doktorka povedala, ze problem nema, a tak sme cakali a dockali sme sa 🙂 Za mna - ak nie je problem, tak sa netrap.

maudn
12. lis 2015

já myslím, že jsi teda v normě, děti mají samostatně chodit v 18měsících a mysli se tím děti, které se narodili v termínu a bez komplikací. Pokud teď začal stopat a obcházet, tak nemůžeš čekat, že za měsíc se posune k samostatným krůčkům. Samostatné krůčky jsou pak o odvaze a tréninku. Jinak můj předčasně narozený syn císařem první samostatný krok 17mesicu, stoupnutí u nábytku a jeden krok u nabytku 13m, kamarádky normálně narozený syn první samostatný krok 17 měsíců.

motina
12. lis 2015

Buď úplně v klidu. To že někdo urči normu, kdy mají děti chodit přece neznamená, že tak každé dítě začne. Pokud máš strach oběhej doktory, ať malého zkontrolují, ale jinak no stress.

eva2bb
12. lis 2015

Syn začal pomalu chodit v 18m, od 3m rehabilitoval. Teď má dva a kus a je to torpédo 🙂 Fakt je to úplně ok, neměj strach.

vercik83
14. lis 2015

manžel chodil až v 16ti měsících a je normální

dannyblakely
14. lis 2015

Neřešte. Naše malá se narodila jako naprosto zdravé dítě, chytrá a šikovná je jak opice a až teď, v 16 měsících si začíná stoupat. Ani nábytek ještě neobchází a slova fyzio "nechte ji na pokoji, ona si na to dojde sama, až bude čas". Lézt začala až po roce, sedla si asi v 11 měsících. Jestli bude chodit za půl roku, tak bude. Není kam spěchat.

jbzirafa
14. lis 2015

jestli je to mesic co obchází nábytek tak buďte v klidu, má čas, muj syn se začal pouštět od prvního postavení se po půl roce. pořád je v normě. (narozený hodně předčasně, cvičíme vojtovku stále, ale to vůbec nemusí souvicet)

marketa11112
14. lis 2015

ja mam nedonoseneho synka ( o 9 tydnu).. lékařka mi rekla, ze do 18 mesicu by mělo chodit kazde dite... nevim zda teda samo ci se stavet a chodit s oporou. maly s e mi zacal stavet ted v 10 mesicich, tedy 8 korigovane, takze asi ok... ale poradne neleze, jen třeba 2,3 krůčky a zalehne, když se mu ale chce, dostane se zahadnym pidalovanim všude.......
vim ale, ze manželova maminka zacala chodit az ve trech letech a vůbec nevi, proc, co ji bylo, jeji mama ji to nikdy nerkekla ???

lutu11
14. lis 2015

Ahoj, muj syn se plazil od 8m, lezl od 12, to soubezne obchazel i nabytek, a chodil od 15 m. Od pocatku bez jedinyho padu. Proste sel na jistotu.

lennus
14. lis 2015

@hanule112 Naprosto Tě chápu, ale jediné, co Ti můžu doporučit je, abys byla trpělivá. Náš se narodil předčasně, byl hypotonický, v roce se začal teprve plazit, když ani po třech měsících nelezl, šli jsme konečně k fyzioterapeutce, a to začal téměř hned lézt. Pak to trvalo ještě asi pět měsíců, už dva měsíce, než začal chodit, obcházel nábytek, ale doteď je takový pan opatrný. Tím, že se narodil dříve, jsem na něj nikdy nespěchala, ale už to bylo náročné tahat ho a on sám byl nespokojený, protože hlava věděla, že má navíc, ale tělo to nezvládalo, takže mi to přišlo jako scifi. Ale jsem ráda, že si tím dlouhým lezením aspoň krásně zpevnil záda. Podle kamarádky, která hodně cvičí, je má fakt vymakané. 😀 Začal chodit teprve teď v září a dva roky bude mít v prosinci, korigovaně by to bylo tedy až na konci ledna. Ale je to více než v roce a půl.
Takže moc držím palce, cvičte dál, ono to přijde, i když se to zdá nekonečné! No a musím říct, že tou chůzí se i posunul dál mentálně, dělá velké pokroky a dělá nám radost, takže určitě to u vás taky přijde. Berte to tak, že jinak je určitě zdravý a nespěchejte na něj. 😉

luciina
14. lis 2015

@hanule112 dcera začala chodit v 18ti měsících a o nic nepřišla ani my rodiče. Občas bylo náročné dívat se na ty překvapené tváře (jen určití lidé) , ale vyspala jsem se z toho. Klid! A MUDr. byla také v klidu. Narodila se CS bez komplikací. Dej mu čas a netlač, neboj, klid 😉

paja.83
14. lis 2015

Dcera začala chodit na začátku 19.mesice

korin
15. lis 2015

Nezoufej, všechno přijde 😉 Můj syn se narodil bez potíží, nicméně vojtovku jsme cvičili od 10 týdnů. Dostal neurčitou diagnozu koordinační porucha, v 10 měsících mně bylo řečeno, že je i lehce hypotonický a "vy budete cvičit dlouho". Plazit se začal v 8,5 měsících, stavět se a popolízat v roce, opravdu se rozlezl až skoro ve 14 měsících. První krok do prostoru přišel v 16 měsících, venku lézt přestal v roce a půl. Sám si nesedl, začali jsme posazovat na pokyn rehabilitační a neuroložky až někdy v 14 měsících, sám na to nepřišel, vystačil s vysokým klekem... Dost mi lezlo na nervy, jak jiné děti chodí už v roce. Dnes se tomu směju, ale těžko jsem to nesla. Plus uklidňování, jak to měli jiní rodiče hrozné, když dítě chodilo v 10 měsících 😀 Ale dočkali jsme se a vy se taky dočkáte!

pavlak5
15. lis 2015

Ahoj,syn byl po porodu resuscitovany,cvicili jsme Vojtovku,mezi diagnozami taky hypotonie.Neurolozka nam rekla,ze jak zacne po ctyrech je jen otazkou casu ,kdy zacne chodit,ale ze proste zacne a nekonec zacal cca v 16.mesicich..tak prosim neves hlavu a bud trpeliva ,delate vse co se da...tak ted jen vyckat.Ale chapu ,ze je to frustrujici,kdyz vsechny deti stejneho veku kolemmchodi...taky jsme zazili... .
Drzim pesti.

vercik83
23. lis 2015

Moje holka je zdravá a stejně ve 14ti mesicich ne hodí. Nechejte tomu čas🙂 hlavne ze jinak vyvoj je ok

jjustyna
24. lis 2015

@hanule112 můj syn po přirozeném porodu, naprosto zdravý, bez jakýchkoliv komplikací, chodil v 15ti měsících. A taky měl skoro do 3 let plíny a ve třech letech mluví tak málo, jako možná tvůj v těch 15ti měsících. Nechej mu čas, on se rozběhne, až bude chtít.

ava9
24. lis 2015
Uživatel ava9 je nedůvěryhodný
Je možné, že nejde o reálnou osobu, ale o profil nebo více profilů vytvořených za účelem propagovat konkrétní výrobky/služby nebo účelově manipulovat diskuzi. Podívej se na příspěvky od ava9.

Moje neteř také nechodila v 15m a nikdo to neřešil. Začala chodit až v půlce 17 a byla to velká sláva. Prostě se jí jenom nechtělo 🙂

marketkab
24. lis 2015

Syn zacal v 15,5 mesicih, cca od 6 mesicu jsme cvicili Vojtovku, do 18 mesicu ma cas, je to uplne normalni vek pro samostatnou chuzi

helen_h
24. lis 2015

Syn začal lézt po kolínkách v započatém 8m (ve stejné době se i stavět kolem nábytku), prostě vývojově měl vše klasicky, přesto chození trvalo, se samostatnou chůzí začal až v 16 měs. Nestresovali jsme se, netahali ho na ručky, až dozrál, tak se rozťapal.
Rehabilitační říkala, že ideálně, aby min. 5 měsíců dítě lezlo, aby si posílilo stabilizační systém, že také není úplně dobře, když je ta lezoucí fáze krátká a dítě hned začne pochodovat.
Nebála bych se, nechala jste si syna zkontrolovat, však on s tím začne 🙂 Obzvlášť jestli i s lezením začal později, chce to čas...

hz
24. lis 2015

@hanule112 Ahoj taky jdu povzbudit. Syn taky dlouho nechodil, cca 4 mesice obchazel nabytek a ja z toho byla nestastna, taky jsem zakladala diskuze tohoto typu, navic nemel zadny zub . Vsichni nam rikala navic, ze to je tim, ze nema pevne boty, jinak by uz davno chodil. Pak se jednoho dne sam odvazil udelat parkrucku samostatne a najednou do tydne chodil suverene i bez bot. V tu dobu mu bylo 15mesicu, ted ma o mesic vic a uz ho nic v chuzi nezastavi(mozna tak ockovani MMR ☹ )... Vydrz, moc to neres a hlavne synovi ver!! casem vse prijde samo.......bude chodit, neboj.....

vercik83
24. lis 2015

Není kam spěchat, ještě se za nima naběháme až až

losice
25. lis 2015

nas mladik zacal chodit dva dny pred svym 17. mesicem. Do te doby jsme ho vsemozne vnadili, lakali, aktivni choditko/vozicek, zkouseli jsme si ho posilat mezi sebou... nic, proste nechtel, hned sel na kolena. A to nabytek obchazel tou dobou uz asi pul roku. A pak se najednou pustil a usel dvacet kroku :D Manzel rikal, ze to proste nechtel "zkouset", ze cekal, az bude vedet, ze chodit umi :D Dneska jako petilety radi jak tornado, leze po stromech, lyzuje, jezdi na kole... Proste nepoznala bys, ze se naucil chodit az "pozde". Ono se to podda i u vas 🙂

sisstin
25. lis 2015

syn bez komplikací začal chodit na začátku 16 měsíce, norma pro chůzi je do 18měsíce, pokud je hypotonický, tak je jasné, že to bude trvat déle, tam je čas až do dvou let...

soleilll
25. lis 2015

@hanule112 Můj extrémně líný syn začal stoupat někdy před 1. rokem a chodit bez opory začal až v 19-ti měsících, do té doby jen lezl po čtyřech (i když děsně rychle) a nikdo mě na rehabky neposílal, takže nepanikař. Aspoň máš ještě chviličku klid. 🙂