Od kdy nechat dceru rozhodnout o náušnicích?
Ahojte, tenhle dotaz je pro ty, kteří nedávali náušnice hned malým miminkům. Nechali jsme dceru prozatím bez náušnic, protože (hlavně manželovi) přišlo, že je to zásah do těla, který si má rozhodnout ona sama, až k tomu uzraje. A ted je otázka, v kolika letech dítě na takové rozhodnutí dozraje? Z dcery se vyklubala typická holčička (takže žádný klučičí typ), má ráda šatičky, ozdoby, dívčí věci. Na náušnice se už mnohokrát ptala a chtěla by je, ví, že to píchání zabolí (občas dělá hrdinku, občas se zalekne, podle nálady). Tak od kolika let věku už by měl člověk brát, že to "velké" rozhodnutí udělala? Myslím, že litovat toho nebude (i když v pubertě buhví co bude 😀). Já původně hlavně chtěla, aby ucho bylo dostatečně veliké a dírky udělané co nejvíce v pořádku a třeba i podle nějakých dalších poznatků, do malých pidioušek se mi píchat nechtělo. Podle čeho dalšího jste se třeba taky rozhodovali? Díky
Nastreluji se miminum, pak se nemusí resit tyhle věci. Podekuj manzelovi
Dcery chtěly nastřelit naušnice v 10 letech, no spíše do nich hučela tchyně, no naušnice měly holky pár měsíců, jedna dcerka zjistila, že u tancování disco dance jí překáží a pořád naušnice vyndávat se jí nechce, druhá jezdí na koních a také jí nějak otravovaly, takže naušnice přestaly nosit a dírky zarostly.
Nechala jsem to na rozhodnuti dcery. Prislo to kolem 5teho roku. Pokud je tvoje dcera chce a touzi po nich tak ji je nechte pichnout ne?
@alicebrook jedna z mála odpovědí k věci, s kosmetickym salonem a recenzemi mi to prijde jako fajn tip
@eithelwing to je dobre vedet, ze se tomu nekdo venuje az takto peclive a poctive
moje mamka ma treba jednu dirku niz a ma zdravotni potize ktere s tim mohou dost souviset
@me_druhe_ja nezarostou - naušnice nenosim, nelíbí se mi a dírky jsou stále vidět. Já jsem také zastánce toho, že to tomto by si měly holky rozhodnout samy, mě například dirky vadí.
@kamino Tak to jsi asi výjimka. 🙂 mě stačí nemít náušnice měsíc a už cítím odpor když si je dávám. 🙂
Každopádně holčička z dotazu si náušnice sama přeje už.🙂
My jsme dali ve 4 a pul letech, dcera je opravdu moc chtěla. Nebylo to tak, že nechtěli dceru dát, ale byla očkovaná dost pozde, takže jsme odložili i tohle. Nechávali jsme nastřelit.
@daasqua nejstarsi si rekla v prvni tride, prostredni to videla u ni tak v 5 letech a nejmladsi 3 leta chtela taky, kdyz uz jsme byli u doktorky na nastreli (u nas nastreluji na orl), tak jsme ji rovnou vzali taky. Ale te nejmensi to nevydrzelo, bylo fajn, ze nijak neplakala, mela radost, ze ma nausnicky, ale po mesici ji zacaly vadit a chtela je sundat.
@me_druhe_ja No on zaroste ten pruchod, ale ta dirka bude videt navzdycky.
Možná sama tušíte, že jste udělala chybu a nedala ji je jako miminku. Teď se akorát bude bát propichovani. Moje obě dcery je mají od 3 měsíců a nausnicky maj rady. Já sama jsem ráda že je mám od miminka a neberu to od našich, že něco rozhodli za mě.
@blondynka400 muzu se zeptat, jestli tem akupunkturnim bodum rozumis? A doporucovala bys spus pichani jehlou?
Dáme, jakmile projeví zájem. Tipuju někdy ve školkovém období 🙂.
Já šla v první třídě, chtěla jsem je sama, bylo mi líto, že je nemám. Klasické píchání a docela to tedy bolelo a to bych řekla, že nám práh bolesti dost vysoko.
@daasqua Mohu pridat nazor z druhe strany? Ja jsem to dite, kteremu rodice (resp. otec) nechtel dovolit nausnice ze stejnych duvodu jako vas manzel. Ale pry pokud nausnice chtit budu, nechaji mi propichnout dirky. NIkdy k tomu nedoslo a ja si nechala propichovat usi az v 25 letech, moje sestra (dnes je ji 39) nema propichnute usi dodnes.
V me generaci jsem byla obrovska rarita, protoze 'za nas' bylo bezne, ze se holcickam propichovaly usi, kdyz byly mimina. Osobne s tim nesoushlasim. Ale zaroven nesouhlasim ani s postojem meho otce -ackoliv to myslel dobre, byla jsem ve skole skoro sikanovana, protoze jsem byla v kazde tride (na zakladce) jedina holka bez nausnic. Dnes uz se na to nastesti nehraje. Ale asi v 10 letech jsem nausnice moc, opravdu moc chtela. Mluvila jsem o tom porad, chtela je k narozeninam, k Vanocum a vysledek? Ackoliv se otec holedbal, ze az budu chtit, nechaij mi usi propichnout, kdyz melo dojit na lamani chleba, nechtel do dovolit. Jste si jista, ze vas manzel to opravdu bude chtit dceri dovolit? Ne, ze o tom jenom mluvi?
Jedna vyhoda je, ze kdyz jsem si konecne ve 25 letech nechavala propichnout usi, poradne jsem si sama pohlidala, ze dirka bude uprostred lalucku, aby to vypadalo symetricky (pred propichnutim se v miste udelal cerny puntik), takze mam opravdu hezky propichnute usi presne tam, kde maji byt. Na rozdil od mnohych mych vrstevnic, kterym propichli usi, kdyz byly mimina a dirky maji vsude mozne po celem lalucku jen ne uprostred. Na druhou stranu ja bych to sve dceri splnila, pokud ji to slibim a az by si o nausnice opravdu rekla, nechala bych ji je dat. Na rozdil od mych rodicu kteri slibovali, slibovali a houby z toho.
@kate02 To je zajímavé, že já to jako chybu (zvlášť ne jenom MOJÍ) nevidím a naopak jsem ráda, že nejdeme s proudem a necháme rozhodnutí na dceři 😀 Dvě kamarádky ze dcery školky taky nemají náušnice a hned u mě jejich maminky stouply na ceně, když jsme se o tom s nimi bavily. Jako problém to rozhodně nevidím, prostě bude mít náušnice, až bude chtít (klidně teď po Vánocích).
@fire85 Mně nevadi, že to teď třeba budu řešit, aspoň z toho má dcera rozum a bude to jinak brát, třeba slavnostně. A moje rozhodnutí to bylo taky, manžel na mě nemířil pistolí, jak si tady půlka myslí, prostě hodně věcí řešíme společně a asi to tak ve většině domácností tak nechodí.
@kacvorus Jo, říkala jsem si právě třeba k Vánocům, že by si nějaké vybrala a my potom obvolali nějaké lepší salóny 🙂 Nebo potom k narozeninám. Vysloveně po tom neprahne, ale říkala už hodněkrát, jak se jí náušnice líbí a že by je chtěla... Zkusím na to zaplést znovu rozhovor 🙂
@zanett Manžel nebyl (a není) proti náušnicím obecně. Dcera měla taky později očkování (byla hubená, takže i doktorka chtěla později), chtěli jsme, aby se rozhodla sama, aby měla rozum a dalo se s ní domluvit, plus ty akupunkturni body apod. Já taky nechtěla, aby si je jako miminko rvala dolů, to mi přišlo jako větší riziko, než že je dáme o pár let později "rozumně myslící bytosti" 😀 Prostě až bude na to pravý čas. Já náušnice mám a tajně jsem doufala, že je dcera taky bude chtít 🙂 Tak jen doufám, že si to za pár let zase nerozmyslí 😀 Ale jo, snad už na to má ten rozum 🙂
O tom, že by chtěla náušničky, se dcerka zmínila už několikrát předtím, než jsme to podnikli. Ale čekala jsem, až to nebude jednorázově vyslovené přání, ale opravdu to bude chtít, včetně toho, že to bude bolet. Nakonec dostala poukaz na náušničky k šestým narozeninám. Mladší občas mluví o tom, že náušničky chce, až jí bude devět .-D
Jedna dcera v 6 a druhá ve 4. Obě to absolvovali v pohodě (já v 38 a taky dobrý 🤣🤣😂)
@daasqua ale ona se uz rozhodla..jasne pisete ze je chce..tak na co zase cekate? :D nekteri lidi proste hroti i kraviny
@hanka_12345 Tak napadlo mě, zda třeba jiné maminky nemají třeba zkušenost, že dítě náušnice chtělo a pak po nasazení je zas nechtělo (nebo třeba po půl roce), plus mě zajímal třeba věk... Asi už to teď rozsekneme 🙂
@daasqua ale to ze by se to stalo jedněm, neznamena ze se to stane i vam 🙂
@hanka_12345 To jo 🙂 Já si dělám takový "průzkum trhu" 🙂 Očividně to zvládly i mladší děti, tak by mohl být ten pravý čas.
@jerrabina dceru nemám ale nechápu tyhle věci jako dovolili dítěti něco a podobně. A ne proto že se to tak dělá, ale proto že jsou to jen nausnice, já mám odmalička a jsem ráda. A fakt se budeš ptát malého děcka jestli chce nebo nechce nausky? Hm pak to s některými nemá být špatný .

Náušnice u nás dcera dostala jako miminko. Šla jsem k pediatrovi, který nastreluje a provádí akupunkturní vyšetření. Dírky jsou trošku výš, není to na všechny typy náušnic, ale naprosto bez komplikací, bez hnisu.