Podpora pro rodiče dětí s pomalejším rozvojem řeči
Zdravím všechny maminky.
Mám doma dva syny z toho staršímu budou koncem září 3 roky. Poslední půl rok od všech schytávám jen samé otázky na jeho mluvení a žalostné pohledy, když říkám, jak to syn má - skoro nemluví.
Nevíte někdo, jak tyhle lidi utlumit nějakou odpovědí a ne jen tou mojí : však jednou ještě budeme rádi, když tu pusu nachvilku zavře", která už absolutně nezabírá 😥
Martínek od roka a půl umí klasické slova jako "máma, táta, bába, dědě, ham, ble, ne". Od jeho dvou let se přidali další pravidelné slova jako "pa, haf, tam, čí (u čůraní)" a místo "máma a táta" začal říkat "mami a tati".
Aktuálně je na stejné slovní zásobě s tím, že se občas snaží opakovat (na bráchu se mnou volá "Bibí" místo Samí, když hledám po bytě kočku tak voláme spolu "čičí", už párkrát po mně zopakoval "kde je" když jsme něco hledali, atd. Snahu opakovat prostě má.
Ohledně porozumění je na tom skvěle. Když něco hledáme nebo chci něco podat, vždy ví, o čem je řeč. Snažím se na něj mluvit jednoduchými slovy a hlavně aby jim rozuměl. On se ale nejradši dorozumívá tak, že přijde, zahouká si a pak ukazuje co chce. V mluvení se ho snažím podpořit tak, že na to houkání dělám blbou (jako že nerozumím) a pak se snažím danou věc, kterou chce, pojmenovat tak, aby to mohl říkat. Umí i krásně ukázat, když se mu chce za jízdy v autě čůrat (pleny máme už jen na noc), ukáže si o pití, jídlo, záchod, hračku. Hrubá i jemná motorika je dle jeho věku odpovídající.
Celou dobu se ho snažím vychovávat s klidem a aby si na hodně věcí přišel sám - popřípadě se ho snažím jen tak popostrčit správným směrem (nové hračky, skládačky, pomoc s úklidem, vaření, malování) nebo se s nim domluvit (když jsme brali dudlíka nebo když dostal velkou postel na spaní).
Hodně lidí mě nutí, abych syna nutila mluvit - ignorovala jeho houkání, aby se více snažil rozmluvit, ovšem když jsem syna do něčeho více tlačila, tak se mi začal nehorázné vztekat a odmítal spolupracovat. Prostě nesnese, když tlačíme moc na pilu. Má svoje tempo a já to narozdíl od ostatních respektuju a ty pokroky tam vidím víc než babičky, které ho vidí jen 1-2x měsíčně.
Už to fakt nemůžu poslouchat a byla bych ráda, kdyby tu byla nějaká maminka, která to má podobně a vzájemně bychom se mohli podpořit 🍀

@anet_98 Já si myslím že určitě 😊 🍀🍀
@teate Tak oční test neudělá a posune se, naše u toho absolutně nechtěla spolupracovat tak to doktor taky odložil...
@teate Ocni test: Syn ve 3 letech neumel rict,co tam je a tak dostal stejne obrazky pred sebe a ukazoval. Ovsem dlouho nevydrzel a delal si pak z toho spis srandu. Kdyz nebude spoluprace,tak se nic nezmeni ani u ocniho lekare. To mi prijde zbytecne psani zadanky a zatezovat ocni,kde jsou i dost dlouhe lhuty kvuli diteti,ktere nema problem se zrakem,jen kvuli tomu,ze nereklo blby obrazky. Proste se ten test zopakuje za par mesicu znovu. Stejne tak by vysla i ta lhuta. U vas to dcerka zvladla,tak jak vis,ze se posila na ocni? Pak nemaji byt prehlceni...🙊
Každé dítě je jiné a má jiné tempo. Náš syn začal mluvit tak 2 měsíce před 4 narozeninami. Do té doby to byl jen naprostý základ slov a potom jen jeho řeč, ktery nikdo nerozuměl 😄 Buďte v klidu. A ano také jsme poslouchali vtirave dotazy a řeči typu ,, už dávno by měl mluvit normálně,, ...... Jak říkáte, přijde ten čas, kdy začne mluvit a vám bude chybět houkani.. 🙃
@anet_98 Jo ještě taky doporučím rybí tuk, mým oběma dětem hrozně chutná 😀 Ale u dcery asi nic převratného neudělal. ADHD ani VD nemá, v rodině jsme všichni mluvili normálně, tak nevím. Respektive podezřívám očkování proti meningokoku ve 2 letech, protože potom měla rok regres skoro ve všem. Do 2 let byla oproti vrstevníkům napřed, pak rok plonkový a v něčem byla pak i pozadu. A po tomhle očkování jako jediném měla velkou reakci, bolela ji dlouho hlava a měla horečky. Na bratra jako malá nežárlila (teď je to horší 😀), takže v tom to asi nebude.
Ještě případně potom vyšetřit přetrvávající primární reflexy (ale to se dělá v pozdějším věku) a lateralitu, zda není zkřížená. A hodně pilovat jemnou motoriku, ta souvisí s mluvením.
@anet_98 když jsem byla s klukama na 3lete prohlídce u pediatry, mame kluky dvojcata, tak mluvili dvouslovne ve vetach a ptala jsem se na to a rikala, že ve 4letech mi maji říct, co za cely den dělali a když to tak nebude, tak nas doporučí na logopedii. Ve 3letech nastoupili do skolky, ve 3,5letech meli v řeči a celkově vůbec veliky posun. Ted je jim 4,5 roku, nezavrou pusu. Ano, některé holčičky mluví jako oni ve 3letech, ale ty kluci maji prostě svoje tempo. Babičkam bych rekla, at ho neřeší a ty dej na svuj pocit. Mam synovce 3roky a 3 mesice a kromě auta mu snad taky není vůbec rozumět. Jeho bracha mluvil nádherně ve vetach ve 2letech. Nikdo nic neřeší, rozumí nám skvěle, funguje, jen to prostě ještě pořádně přijde.
Můj nejstarší syn mluvil v roce a půl ve složitých souvětích se skvělou výslovností slov typu "artistka" apod. Prostřední byl tak normal, do dvou a půl nic moc, velký posun byl až mezi 3.-4. rokem. Nejmenší má 2r8m a zdá se mi z kluků nejpomalejší. Mluví pořád ale často svojí řečí. Ta-to je traktor, ale při lehké změně důrazu na jednotlivá písmena/slabiky je to bagr. Opakovat slova nechce. Ale třeba umí pár lehkých vět, např. "mami, pojď". Jsem z toho někdy na mrtvici, obzvlášť když mám porovnání s nejstarším. Dávám mu prozatím čas do třetích narozenin.
Přidávám se do klubu 😉 Naše čerstve dvouletá používá asi 10 slov, zřejme je řeč pod její úroveň 😀 A víš co říká její tatínek kdyz se nekdo ptá proč nemluví? "To víš, asi by musela bejt sprostá" 😂😂😂
@anet_98 nas prvni syn do tri let nemluvil, mel svoje vyrazy pro urcite veci, zacal az nekdy ve 3,5letech. Plinecku nemel od roku.
Druhy syn od roku papulu nezavrel.
Treti ted rok a pul, a jen mama tata baba dede cici pipi haf ham jak dela srdicko rika bach bach.
davam rybi olej equazen.
syn se rozmluvi, chce to jen cas.
Holky děkuju vám všem moc! Jsem rada, ze jsem si mohla přečíst vaše zkušenosti s nemluvkami a i rady🍀
Každopádně uvidím, co mi řekne pediatra příští týden na prohlídce. Očního testu se nebojím, určitě nám ho odloží jako nedávno známé, která chodí ke stejné pediatře a kluk se styděl, že nic neřekl. Můj syn je taky stydlínek, takže i kdyby mluvil tak si myslím, že to u dětské dopadne taky s odkladem.
Situaci určitě řešit chci, ale zase syna nechci zbytečně stresovat a tlačit na něj - není úplně spolupracující a nevim, jak bychom to na logopedii zvládli, takže se zkusim zaměřit i na zde zmíněné rady ohledně procvičování svalů v ústech, rybí olej a zkusím pořídit nějakou obrazovou knížku (takovou tu s nálepkami), která by syna mohla zaujmout a tím pádem i namotivovat k opakování. Půjdu na to jeho způsobem a dam mu nejspíš čas přes tuhle zimu se rozpovídat. pak bych z jara pediatru požádala o žádanku k logopedovi!
Během čtení příspěvků jsem si vzpomněla, že když se narodil mladší syn, tak 2 měsíce na to přestal starší opakovat a před měsícem se to zase vrátilo zpět, takže je možné, že žárlivost nebo změna s příchodem sourozence tu jeho mluvu pozastavila. Ale ted tam vidím snahu z jeho strany a věřím, že se to bude jen a jen zlepšovat, tak nám držte palce 😍🍀
@anet_98 muj syn zacal mluvit az ve skolce ve 3,5 letech. Jako rozumel perfektne, rekl si mami, tata, a dalsich par slov. Ve vetach mi mluvil nez se mi narodila mala, pak chtel byt mimino jako ona. Ve skolce to slo raz dva rovnou ve vetach. Potom jsem zacala chodit na logopedii pac trosku jakoby patlal a me to proste vadilo, pry by se to spravilo casem, ale ja nechtela cekat. Ted mel 7, ma vyssi IG a dohnal vsechno ba i asi vi vic nez musi.. neboj se toho, jestli reaguje, kdyz na nej mluvis, rozumi tak to bude OK
@anet_98 řeknu to asi takhle: může být problém a i nemusí. Jako u všeho platí: každé dítě je jiné.
Jsou děti, co v roce a půl válí ve větách a jsou děti, které do tří let řeknou pár jednoduchých slov a zvuků.
Upřímně hodně dam na ten mateřský instinkt: sama syna znáš nejlépe. Jaký z něho máš pocit? Jak se vyvíjel od miminka? Jak je na tom hrubá, jemná motorika, sociální a emoční dovedností? Byl vždy pomalejší nebo v ostatních oblastech dopředu/průměr? Ono ač se to nezdá, často je všechno propojeno dohromady. Nejde oddělit různé části vývoje.
Každopádně tak jako bych sehnala logopeda a objednala se. Stejně asi dostaneš termín za dlouho. A aspoň budeš mít klid na duši. Pokud se rozmluví nebo bude vše ok: jedině dobře. Pokud najdou nějaký problém, aspoň budeš vědět jak na tom pracovat. 🙂
Hlavně žádnej stres. Můj starší syn má handicap mj i neurologický. Jeho vývoj je absolutně mimo všechny tabulky. Ale teď je mu 3 a 3/4 a pomalu mu naskakuji slova více či méně srozumitelně. 🙂 Ono to přijde, neboj. ;) jen nekdy to chce víc pomoci.
Ahoj, robíš všetko správne 🌹 a uplne chápem tvoje obavy. Moj syn nechcel opakovať, len zopar slov a začal vlastne až v 2rokoch a 8 mesiacoch. Malo to veľký spád, teraz má čerstvo 4 a hovorí pekne zrozumiteľne, lepšie ako jeho vrstevníci. Dokonca hovori aj L a zvláda češtinu +slovenčinu.
Odporúčam stránky Mama logopedka a Logopedie jinak. Vedie ich klinicka logopedicka a poskytuje aj online konzultácie.
Čo sa týka očného testu, chodím s deťmi od roka na Plusoptix. Je to meranie pristrojom, stojí to asi 400 Kč. dieťa nemusi povedať ani slovo, stačí mať otvorené oči.
V neděli bude dceři 2 roky. A máme stejný problém, moc taky nemluví. Ona moc dobře chápe co po ní chci když jí řeknu kde má zajíčka nebo cokoliv tak ona jde a podá nebo jde. Co řekne tak je mňam, jéé, ne, občas teta. Máma a táta neříká. Když něco chce dojde si za mnou vezme mi ruku a dojdeme pro to co chce. Je ve vývoji trochu pomalejší, seděla až na 11 měsících a 3 dnech. Chodit se naučila až na 16 měsících. Tak se modlím aby se krásně rozmluvila.
@me_druhe_ja jaký mám ze syna pocit? Ze je to normální šťastné dítě, které poznává svet a je prostě svůj 😁 ve vývoji mi vždy přišel stejný jako jeho vrstevníci, občas byl v něčem rychlejší a v něčem zas pomalejší. Je strašně šikovný na hrubou i jemnou motoriku a kolikrát byl v tomhle napřed než sousedovic o 3 týdny mladší holka, která sice chodila dřív na nočník a mluvila, ale manuálně byla strašně pozadu oproti synovi.
Jediný, v čím jsem se zatím strachovala bylo to, že byl syn dlouho malinký (výškou a byl hodně pod tabulkala). Vše to ale dohnal a vytáhl se. Ted už chybí jen ro rozmluvení. Nakročeno k tomu má a když se na to nesoustředím, tak dělá mnohem větší pokroky než když se na to snažím myslet 😅
Kamarádka má syna a ještě ve 3 letech skoro nemluvil (sem tam nějaké slovo, spíš mručel, křičel..). Od února je ve školce a včera mi ukazoval nové auto " teto, to je hezký auto". Nemluví ještě úplně hladce, ale ve větách už ano, udělal velký pokrok za ten pulrok. Ale je fakt, že ona s ním i chodí už cca rok k logopedovi,tak to může mít také vliv.
Jinak na tříleté prohlídce doktor pry nic neříkal, jen pro jistotu poslal na foniatrii (eh doufám že to nepletu)
@rejalin Můj syn mluvil ve 3 letech asi jako tvůj, ale ve 3,5 se rozmluvil ve větách, i když se špatnou výslovností. Stejně jako tvůj byl ale komunikativní , všemu rozuměl a měl velkou pasivní slovní zásobu, v motorice a technickým myšlení byl naopak hodně před vrstevníky. Než šel do školy, tak díky logopedii mluvil líp než většina vrstevníků. Teď je mu 10 a je to normální, chytrej kluk, kterej se dobře učí.
Maminky holčiček, co v roce a půl už říkají básničky, budou v těchhle chlapečcích vidět spíš adepty na zvláštní školu, ale neboj, tvůj malej mluvit bude. Na logopedii už bych se ale šla minimálně ukázat, ať máte zajištěný místo do budoucna, protože to pravděpodobně budete potřebovat.
@anet_98 držím palce, syn na tom byl ještě hůř, narozený také koncem září, když nepomohla školka, objednala jsem ho v lednu na logopedii. Než nastal termín, přišla první vlna covidu, takže schůzka zrušena a paradoxně během toho jara, kdy jsme byli zavření doma, se krásně rozmluvil.
My teda máme kliku na příbuzné a kamarády, nikdo to neřešil, nehrotil, takže jak na ně, to neporadím, max, že doktorka sleduje a případně si tu žádanku vyžádat, ono než vás objednají může taky chvilku trvat.
@anet_98 Moje dcera přesně ve 3letech uměla 60 slov i s citoslovci. Vím to jiste,protože jsem z toho byla na nervy a počítala každé slovíčko. Nastoupila do školky a za 4mesice mluvila ve větách.My tedy ještě před 3rokem byly u klinické logopedky,protože jsem nechtěla nechat nic náhode,ta mi potvrdila,ze je vše oka.
Ahoj , mám podobný problém malý bude mít 3 roky v říjnu a taky nemluví . V pondělí jde do školky a jsem zvědavá jaké to tam bude . Neumí říct ani své jméno . My mu rozumíme všechno ,ukazuje , barvy pozná ale všechno svou řečí . Je to takovej veselej chlapeček který furt mluví ale rozumíme mu jenom my . V říjnu jdeme na logopedii , docházíme i na neurologii . Pořád doufám že mu ta školka pomůže .
@marki90 mě řekly učitelky ve školce, ze si poradi. Ze tam měli i chlapečka co nepromluvil cely rok 🙈
Nás detska před třetím rokem poslala na orl jestli není hluchá, to bylo v pořádku, ale poslali nás na mandli a po té mandli pomalu začínala věty, když ji bylo 3,5 začali jsme chodit na logopedii, dcera začala mluvit tak že si ve školce o vse řekla až ve 4,5. Teď ji bylo v létě 5 a už konečně začala věty, zvládá L, teď máme sikavky až se je naučí dostaneme R...já taky začínala později, ale ne až takhle pozdě jako ona.
Jo a když nastupovala do školky, čůrat si ukazovala, jmeno neřekla, o pití taky ne. A učitelky si s ní poradili, nebyla jediná...
@daasqua tak to je jako u nás. Staršímu je 6, sykavky děs, R a ř občas někde naskočí, občas je agramaticky, ale slovní zásobu má neskutečně bohatou (dle logo i psychologa). Mluvit začal rovnou ve větách ve 2,5 roku, do té doby nic moc. Oproti tomu mladší holčička mluví ve větách od roka a půl, budou ji 4, pozná všechny pismenka a čisla (český, anglicky). Staršímu jsme od miminka zpívali, četli, s mladší bylo taky min prostoru a je prostě jiná.
Jinak k tazatelce, u nás se k.logopedum chodi málo mluvící děti už od 3 let, sousedka má chlapečka 3 roky a taky skoro nemluví, ale jde do školky.

@anet_98 I naše 1.5 letá mluví lépe, než popisuješ. Uvidiš na prohlídce u MUDr., no. Jak zvládne oční test, když nemluví? …. Já vim, že každé dítě je jiné. A mnoho z nich potřebuje jen trpělivost a víc času. Ale kde je ta hranice “víc času”? Není to už to moc, když mu budou třeba 4? …. Jestli si nejsi jistá, zda je to ok, řes to s pediatrem. To koukám, že děláš. Tak super. A buď se rozjede sám, nebo mu pomůže třeba pár logo cviků… 🙏 Podle mě obecně do 3.5 let má ještě trochu čas. 👏