Proč je důležité číst dětem před spaním?
Holky, tak mě napadlo jestli se ta tradice ve většině rodin drží.
Já upřímně každý den opravdu čtu. Miluji jak ty moji rarášci po tom celém dni, jen leží a opravdu poslouchají. To mě každý den utvrdí v tom, že to má svůj smysl. A zároveň vim, že v ten moment jsem tam jen pro ně. Úžasný balzám na duši.
Máme období, kdy čteme denně, pak období, kdy je to vůbec nebaví. A někdy to nebaví mě..
Každý den před spaním (syn necelé 4 roky), moje nejmilejší část dne. 🥰
Ano! 🙂
Četli jsme když byli menší.Ted už nechtějí a docela mi to chybí.Treba je ukecam v adventu na nějakou knížku.
Také čtu, nebo vyprávím pohádky před spinkáním. Občas i zpívám 😄 dceři jsou 4 roky a je to takové hezké zakončení dne.
zajisté🙂 dokud mě s tím nepošlou někam, tak číst budeme.
zvu do zdejší skupinky ohledně dětskýho čtení🙂 https://www.modrykonik.cz/group/2229/ Dáváme si tipy na kvalitní literaturu.
Četla jsem i hodně zpívala
Také čtu. v létě méně, v zimě více. ještě loni na podzim chodil poslouchat tehdy 9ti letý. dnes čtu tedy převážně poslednímu (5,5 roku)
@lucifux S manželem o tom přemýšlíme už od dob těhotenství. Ale syn (1,5) usíná krásně v postýlce sám. Měl období, kdy nás tam vyžadoval - to mu bylo zhruba půl roku a trvalo to do cca roka, teď usne lépe, když se rozloučíme a odejdeme. Uvidíme do budoucna. Ale máme knížku "Péťa se učí mluvit" a ta ho strašně zaujala a každý den chce do ní koukat a říkat slova 🙂.
Ano, čtu, dětem je 8 a 9.
Před odpoledním spaním i večerním (3 roky).
Mladší si chce pořád dokola prohlížet obrázky v knížkách (1 rok)
Jj čteme. O vikendu ne, to maji dovolenou pohadku v tv, ale pres tyden kdy chodi spat pravidelne, tak čteme. V knihovne jsme i v projektu Bookstart s knihou do života- u nas tam je uvitaci balicek a kartička v knihovne zdarma.
Nečtu, mame 3 děti, zatím mají společný pokoj, ale každé chodí spát jinak, navíc u toho většinou nevydrzi, prekrikuji se u toho a nemám na to po celem dnu nervy :D občas poustim audio pohádky.
U nás se to střídám . Máme období kdy čteme každý den pak třeba i týden dva ne . Syn 2,5 roku
Ano, denne (deti 3 a 7)
Ano a od 3,5 let dcera má svůj vlastní čtenářský průkaz v knihovně. Každý měsíc si půjčí cca 6-7 knížek 😅
@linusha to bude spíš o intelektu a hodnotách a zájmech🙂)) většina těch "normálních" lidí dětem i dneska čte🙂
Podle toho v kolik hodin jdeme spát. Pokud brzo, čteme...pokud déle, tak už ne.
Ale přes zimu když chodí děti pravidelně spát okolo 19h čteme pravidelně každý den.
Každý večer čteme před spaním. Pětiletá, vybíral si sama - krtka, klasické pohádky, pejska a kočičku, někdy prohlížíme Rok v…, Edu neposedu atd. A pak zpíváme. Jsem ráda, že mám možnost ovlivnit kulturní vkus nějakým normálním směrem a místo retardovaných dětských písniček o popelářích si dcera říká o Vanu plnou fialek, Růžičku a Bratříčku, zavírej vrátka a já se o toho dmu rodičovskou pýchou🙂
@lucifux rozhodně!! Má to neuvěčitelnou hodnotu pro děti. Aktivní přítomnost, rozvoj slovní zásoby, řeči, rozvoj představivosti, apod. Problém byl, že jsem u toho usínala první já 🙂 Ve školce je hrozně znát, kterým dětem se čte a které poslouchají audioknihy...nedejbože čumí před spaním do mobilu...
Ano. Čteme teda i přes den, ale večer je to rituál. Dceři byly v červnu 3 roky a od malička knížky miluje, tak uvidíme, jak dlouho jí to vydrží.
Cteme detem kazdy vecer, ze zacatku kratsi knizky/pribehy, ted uz jedem delsi knizky s tim, ze kazdy vecer precteme jednu kapitolu. Cteme od miminka a budeme cist dokud nezacnou knizky pred spanim cist sami.

@lucifux čteme 🩷 6a 2,5