Skoro 9 měsíců a nesedí. Pomůže sporťák?
Co kdyz ho dam do sportaku? Pomuze to? Protoze kdyz ho posadim nekam (s oporou) tak sedi, ale sam tak to neeeee (((
@olakolesnikova do sporťáku bych klidně dala, ale jen mírně zdvižený... ne sed 😉
To důležité už bylo řečeno, neposazovat, nechat, až si sedne sám, to většina dětí udělá potom, co začne lozit, posadí se z kleku šikmo do boku, tzv. šikmý sed. Pokud se nevleze do korby, tak může do hlubokého, ale jen mírně zvýšit. Ani přitahování za ruce není správně.
Ještě bych doporučila knížku Rozvíjej se, děťátko, kde je popsaný vývoj dítěte od narození do roka, je tam spousta obrázků, jak vývoj vypadá a jsou tam i cvičení, jak dítěti ke správnému vývoji pomoci. s druhou dcerou jsem byla poslána na rehabku, protože za 2 měsíce neudělala pokrok, ale díky knížce jsem ji rozpohybovala, než nás objednali.
@helen_8 no spis plazi jako raneny )))
@achjonetusim uz jsem to cetla a pak tohle -
gabriiela @lu777 panebože a to jste slyšela kde, že je to mýtus? všechny děti co znám, včetně toho mého si sedli kolem 6 měsíce a nikdo je neposazoval. prostě byli jen šikovné.
to jako ten muj neni sikovny, blbecek? (((( prave kvuli takovym recem jsem ve stresu.
mě všechny holky začaly sedět až když už chodili, kolem 11 měsíce...
@olakolesnikova Šmarjá proč stresovat, neznám žádný půlroční dítě co by se stresovalo tabulkama! Ty mimina jsou nehorázný, dělaj si co chtěj, učej se a rostou si podle sebe 😀
😉
jsem zastáncem toho neposazavat (ani do pasivního sedu > s oporou). Dítě si sedne až bude samo připraveno - jde i o zádové svalstvo + když ho posazujete tak není motivovaný se to naučit.
@achjonetusim souhlasím, mimina jsou nehorázný, naše dcera v 6m začala sedět (už předtím lozila) a na konci 8m začala chodit a @olakolesnikova představ si, že naše lékařka z toho neměla vůbec žádnou radost ... a stará sestřička od lékařky mě sepsula, že jsem to neměla dopustit ...a co jsem jako měla dělat? dělala si co chtěla, nemohla jsem ji přece přikurtovat do postýlky ... navíc jako stará matka jsem počítala s tím, že alespoň do roka dcery budu mít veget ... 9m chodící dítě je něco jako malej sebevrah, rozum nula nula nic, domluva naprosto nemožná, děs běs ... někteří si dokonce mysleli, že jsme chtěli být zajímaví a mít chodící mimino ... ty máš dva, takže na tvém místě bych byla ráda, že do ničeho moc nespěchají, až začnou lozit a běhat, budeš mít co dělat ... a čím s nima bude lepší domluva, tím líp ... a ještě jedna rada, nesrovnávej je, ber je jako dvě samostatné jednotky, prostě dva sourozence, kteří se jen náhodou narodili zároveň ... takových rozdílů mezi nimi bude ještě spousta ... jeden bude třeba dřív chodit, druhý zase dřív mluvit, ale třeba ve třech letech na tom budou oba naprosto stejně a bude úplně jedno kdo kdy s čím začal ... a nebo třeba jeden bude aktivista, do všeho hrrr a druhej bude kliďas a nic ho nevytočí ... a do sporťáku ho klidně dej, ale jen malinko pozvednutého, připásej ho a nedávej mu tam madlo, aby se nemohl přitahovat rukama ... on mu fusak naštěstí moc pohybu nedovolí 😎
Naše Lucka se začala sama štelovat do sedu a sedět koncem 6.měsíce, pomalu dřív, než se uměla dobře plazit. A nikdo jí sed nevymluvil, prostě sama chtěla sedět. Doktorka mě nabádala, ať ji motivuji v lezení, došli jsme domů, to si pamatuji jako teď, já před ní lozila, motivovala ji jak blázen, a ona si stále jen sedala, na mě prděla 🙂Hodně dlouho lozila po čtyřech pak. Chodit začala "až" ve 14 měsících.Každé dítě to má jinak, v 9.měsících je stále v normě, že sám nesedí....;)
@sedmiteckas dekuji
@achjonetusim nevim kolik ti je, ale jsi moudra zenska. dekuji ti moc a pises krasne ))
Moje starší dcera uměla sama sedět až asi v roce a bylo to naprosto v pořádku. Jinak taky doporučuju již zmíněnou knihu Evy Kiedroňové Rozvíjej se děťátko.
@elisc Ad plazení - to je teda podle mě hodně přehnaný názor, obě moje dcery se plazily cca 3 týdny-měsíc, než začaly lézt, je to prostě jen z řady mezistupňů směřujících k chůzi a špatně podle mě jen to, když etapa plazení trvá moc dlouho s nepřejde k lezení... Děti mají potřebu se přemisťovat a vynalézají k tomu různé způsoby, naše starší válela sudy, mladší zase dlouho "chodila" v kleče jako kajícný poutník a obě začaly chodit a nemají žádné problémy, je zbytečné děti tak strašně sledovat.
@cajomilka kajícný poutník mě taky pobavil 😀 takhle "chodila" starší delší dobu. Všichni z toho byli pobavení, jiný děti v okolí jsem tak neviděla.
@olakolesnikova Syn začal sedět až na roce, nepřišlo mi na tom nic až tak divného.. Rozhodně lepší, než ho posazovat a ničit mu záda.. A já teda ve svém okolí neznám dítě, co by si samo sedlo v 6 měsících 😕 Ano, viděla jsem sedící 6 měsíční děti, ale to byly bohužel děti obestlané polštáři nebo je matky držely v sedu na klíně.. 😖 Bylo mi jich vždycky líto..
@olakolesnikova určitě není blbeček - stejně jako moje nejsou blbečkové. Ale kdyby si sedly v šesti měsících, tak taky budu říkat, že jsou šikulkové. Stejně, jako jsem to o nich říkala v těch jejich devíti měsících nebo kdy si to sedli. A stejně jako bych jim to říkala v roce a půl, kdyby si dali na čas 😉 Ten váš šikulka si sedne, až se sám rozhodne, že je čas 🙂
Necetla jsem predchozi komenty. Ale cim dele se dite posadi, cim dele zacne dite chodit - tim jen lepe. Samozrejme myslim to primerene. Ale kdyz dite zacne chodit az v roce a pul, tak jen dobre. To, ze nektere deti sedi v pul roce a chodi v osmi mesicich - je spise fajn pro ego matky, ale ono na tom zas tak nic super neni. Takze Vase ditko je zcela v norme. A vse je zcela v poradku. A hlavne kazde ditko je jine. Moje mala se dlouho jen line prevalovala, ale jen tak aby se nereklo. Nikdy nevalela nejake divoke sudy, nikdy se neplazila. Proste zacala rovnou lezt a najednou se z nejpomalejsiho ditka na cviceni stalo nejrychlejsi 🙂 🙂. Nesrovnavejte deti vzajemne!! A hlavne neverte tem recim, ze nejaka ditka sedi v sesti mesicich. Ani, jsou takova, nerikam, ze ne. A plno matek si vyvoj sveho ditete trochu prikresluje. 🙂 🙂
@olakolesnikova
prosím, neposazuj ho, proto děti pozdě sedí , protože je rodiče o něco opírají a dítě neví, jak se má do sedu dostat. normální je sed mezi 7-12 měsícem, má kupu čase
u.
děti ,které prvního půůl roku prolezou na 4, tak je v budoucnu netrápí bolesti zad, skoliozy ( ve většině případů)
pokud je dětem urcyhlován motorický vývoj - posazování, podepírání, vodění za ruce - tak ty pak v pubertě končí u nás na léčebně
@olakolesnikova neposazuj! Syn se sam posadil v 10 mes.,ve stejnem mesici si stoupl a mezi 11 a 12 mes. zacal chodit. Dcera v 8, 5 mes si sedla, ale ona zacla brzy lozit a v 11 mes chodit. Neboj, nekdo driv nekdo pozdeji, ale urcite to prijde. 🙂 Ted muze mit odpocinkovou a pak behem jednoho mesice muze zvladnout vsechno.
Neposazujte! Mám sama problémy se zády kvůli předčasnému posazování. Syn seděl v 10. měsíci, plazil se do roka a něco, pak 14 dní lezl po čtyřech a pak rovnou začal chodit. Jo, a stavěl se a chodil kolem nábytku dřív než seděl a lezl po čtyřech. A vůbec nic z toho mu nevadilo, plazení dovedl k dokonalosti, měla jsem problém ho doběhnout 😀
Vždyť má pořád čas. Náš malej si sedl 3 dny před 8miměsíčninama, předtím nějakou dobu lozil. Chodit začal týden před 1.narozeninama. Nikdy jsme ho neposazovali s oporou ani jsme ho netahali za ruce aby chodil, nechávali jsme to čistě na něm. A od známé holčička si sedla až v 11timěsících. Nejhorší je porovnávat dítě s jinými dětmi. Já s tím mám občas taky problém, když třeba vidím, že jiné děti už dávno chodí na nočník (nebo to aspoň maminky tvrdí) a to moje se to ne a ne naučit, ale člověk si musí říct, že jednou se to všechno naučí, je třeba zase ,,šikovnější" v jiných věcech, a až půjdou do školy, budou všechny děti chodit, mluvit a chodit na WC. Takže žádný stres 😉 I když chápu, že u dvojčat to k tomu srovnávání svádí mnohem víc 🙂
@olakolesnikova Prominte, ten vyraz jako raneny. Pripomnelo mi to malou. Cvicili jsme vojtu od 3 mes a v 6 uz lezla po 4. Ale ze zacatku styl postreleny Nemec. A duvodem bylo to, ze ji to na plovoucce kouzalo. tak stacily koberce, resp. behouny y hned to slo lepe.
@mircisek @betelgeuzz To jsem ráda, že jsem vás pobavila 🙂 Znám to teda jen z historických filmů a literatury, osobně ne 😉
Jinak mě moje starší dcera úplně osvobodila od úzkostlivého sledování vývoje - chodit začala v 15 m, plen se zbavila ve 3,5 letech a mluvit pořádně začala ve 3 letech, zato hned prakticky bezchybně a s úžasnou slovní zásobou, teď ve 4 letech je to umělecky nadaná, chytrá a společenská holčička, prostě skoro každé dítě je v něčem "napřed" a v něčem "pozadu" (fakt nemám ráda tyhle hodnocení 😖 ) a ve výsledku to stejně dožene 🙂 Takže u mladší tyhle věci už neřeším vůbec a jen se s ní raduju z každého jejího pokroku 😉
@suzanna123 dekuji
@bm77 ne ten muj neklouze. mame koberec a koupila jsem penovy puzzlovy dilky )
@jujatko U nas to bylo tak, že starší dcera nekonečných 5 měsíců chodila kolem nábytku a stěn, než se odvážila samostatně vykročit do prostoru bez opory. Souviselo to zřejmě s jejím zrakovým postižením, které má vliv na její vnímání prostoru. Chodit s držením za ručičku striktně odmítala. Díky tomu ale měla spoustu času na to, aby si chůzi dobře natrénovala, a když se pak konečně pustila, chodila hned jistě, naprosto bez pádů a k lezení už se nikdy nevrátila. Mladší tu fázi s držením se nábytku zase neměla skoro vůbec.

@gabriiela prosím o diskusi v respektujícím duchu... proto jsme tu na diskusi 🙂
některé děti se mohou posadit dřív, ale obecně to tak moc nebývá... když dítě není posazováno rodičem (což se dělávalo dřív a částečně to přetrává dodnes), tak se posadí později... prostě to trvá než si posílí dostatečně všechny svaly samo...
jinak to, že si některé dítě sedne dříve... nebo že začne chodit dřív na nočník.. osobně nepovažuju za šikovnost.... těch věcí co se děti musí naučit je mraky... tohle jsou jen střípky do velikánské mozaiky....
navíc každý se narodíme s nějakými předpoklady.. někde mají děti přidáno, jinde ubráno... jako my všichni dospělí 🙂
jsou děti, které začnou chodit např. ve 20 měsících... holt jim jdou zase jiné věci...
v zahraničí se tohle tak neřeší opravdu, děti se nechávají "dýchat"... v Čechách jsme velmi zvyklí se porovnávat, maminky jsou velmi soutěživé... dětem to neprospívá 😖 😖
(a maminkám dle mého názoru taky ne, je to stresor, protože prakticky každé dítě je v něčem "pozadu" oproti tabulkám 😝)
jak děti rostou tak to člověk vidí z delší perspektivy... když se přehoupne těch pár let kdy je s dětmi maminka doma a člověk vidí denodenně ve školce a škole ty rozdíly, tak má mnohem větší toleranci k tomu co je a co není "v normě"
nakonec se člověka v dospělosti nikdo neptá kdy chodil na nočník, kdy začal chodit nebo kdy poprvé řekl srozumitelnou celou větu.... některé rozdíly se setřou, jiné pozbydou důležitosti tím jak dítě odrůstá... některé věci můžou být potíž, těch je ale minimum naštěstí...
každý jsme nějaký, to že se dítě neposadí v 6 měsících do jeho života, který může trvat i 90 let, opravdu nic neznamená... stejně jako když se posadí až v 10,5 měsících 🙂 obojí je v pořádku...
jak se říká "když roste tráva pomalu, taháním se to neurychlí"....