Špatně snáším návštěvy u lékařů

michaela666
4. lis 2017

Ahoj maminky 🙂
je mi 25, půl roku jsem vdaná a s manželem se začínáme snažit o miminko. Děti mám moc ráda a těším se, až budu maminkou. Možná vám budu připadat úplně praštěná, ale jediné co mě docela děsí jsou všechny ty kontroly a prohlídky u doktorů ( o porodu ani nemluvím). Při každé návštěvě lékaře jsem tak vystresovaná až omdlévám, tlak mi skáče jak na horské dráze, u odběrů krve sebou pokaždé seknu. Bez toho to ale nejde. Zajímalo by mě jaké vyšetření pro vás bylo nejvíc nepříjemné a jak to bylo s odběry krve - kolik ampulek se bere. Každé těhotenství je jiné, ale říkám si že když budu vědět do čeho jdu, tak se na to lépe připravím. 🙂

karlajasmine
4. lis 2017

@michaela666 Krev se bere nejak kolem 10-11tt, dve ampulky, pak na prvotrimestralni screening, pak je test na cukrovku ve 24-28tt, to jsou tri odbery za sebou v rozmezi 2 hodin, pak se jeste bere krev nekdy kolem 32tt myslim, a to je vsechno. Vylozene neprijemne pro me zadne vysetreni nebylo. Driv jsem odbery krve nesnasela, ale prvni tehotenstvi me z toho naprosto vylecilo.. pokazde jsem si rikala, ze to delam pro miminko a je mi to jedno 🙂 Ohledne porodu doporucuju si ujasnit sama v sobe co je pro tebe dulezite, a pak si vybrat porodnici, ktera vyhovi tvym pozadavkum.

deniee
4. lis 2017

Záleží na RH faktoru taky.. pokud jsi negativní jako já a přítel pozitivní, tak Ti budou píchat protilátky..

35_a_budu_mamka
4. lis 2017

@michaela666 Lekare na to klidne upozorni, neptej se, kolik ampulek bude brat a nekoukej se mu pod ruce😉 Porod vydrzis, myslenky na nic jineho, nez na mimi, mit nebudes. Vsechny strasti stoji za ten nepopsatelny naval euforie, az uvidis svoje miminko. 😀

hanka_12345
4. lis 2017

@michaela666 no mela jsem to podobne, u odberu krve sem se hroutila ale vysetreni mi nedelalo zle zadne-mela jsem bezproblemove tehotenstvi, vsechny testy a vysetreni ok...parkrat mi vzali krev, jinak kontroly v poradne stejne jako kdyz jsem tehotna nebyla...pak prisel az porod-jediny neprijemny ale zvladla jsem to 😀 ono uz pak vis ze nic jinyho ti nezbyde, ale pretrpis to a mas krasnyho mrnouska 🙂 a jako bonus mas ultrazvuk miminka-je to nadhera

jen do toho! 🙂

konipasek008
4. lis 2017

Z odběrů mám panickou hrůzu, fobii. Takže na každý beru s sebou manžela, aby pomohl sestřičce a držel mi ruku (jinak s ní mimovolně pořád škubu a vytrhávám, takže není možné odběr provést) - no, je to pokaždé děsné, pro mě i pro sestřičku chudinku. ;)
Ty odběry na začátku jsem nějak dala, jak už psaly nade mnou, myslela jsem na miminko, a že je to důležité.
Pak přišel test na curkovku... A tam se ukázalo, jak je důležitý o fobii informovat doktory předem, protože mi sestřičky hned řekly, že mi odběr udělat nemůžou, protože jak mne chytil hysterák, cukr mi stoupnul a test by teda byl docela o ničem a neprůkazný. Takže mi daly půhodiny abych se uklidnila a pak mi všechny ty tři odběry udělaly z prstu - jenom to štípne a hotovo. A všichni na mne byli opravu moc hodní a pořád chodili kontrolovat, jestli jsem ok. Takže opravdu doporučuju dopředu se omluvit a vysvětlit. Hned se tím zmírní třecí plochy, nekoukají na člověka jako na blbečka co jim komplikuje práci, ale snaží se opravdu pomoct, protože pochopí, že si nedělám srandu a že to opravdu nejde ovládnout.
Přeju hodně štěstí! Ať to zvládnete. 🙂

petrasipkova1
4. lis 2017

Odběr krve neporadím, s tím problém u sebe nemám, jen se nedívám, nejde s tím něco udělat, nejaká terapie ? Uvědomění si podstaty problému , atd .... Nevím, ale za zkoušku to určitě stojí, s dítětem jsemmi přijde u doktora pořád a to je pro mě tisíckrát horší než když jdu někam já. Kontrol v těhotenství se neboj, najdi si dobrého lékaře, a vše probíhá maximálně příjemně, nemůžu se dočkat každý měsíc prohlídky, je to nádhera vidět jak prcek roste, lékařka dělá každý měsíc jen ultrazvuk a je to krásný zážitek a i se člověk těší, že se dozví, že je vše v pořádku, než o sobě dává miminko pořádně vědět. Přijde mi obecně ( jak u mě, tak jsem viděla proměnu kamarádky), že s otěhotněním už člověk na sebe tolik nekouká, miminko je na prvním místě a všechno se dá přežít pro zdraví a pohodu toho drobečka. Držím pěsti, určitě to nebude tak zlé.

fallingstars
4. lis 2017

@michaela666 Mně to s těma doktorama vůbec nepřišlo tak dramatické 😊 Za první trimestr jsem byla u gyndaře 2x plus v laborce na odběrech, to bylo asi 6 ampulí (vč. prvotrimestrálního screeningu), to bych je určitě upozornila, že s tím máš problém. Mně sami nabízeli jít do vedlejší místnosti, kde bych to mohla absolvovat vleže.
Pak jsem chodila ke svému doktorovi až do 36. týdne jednou za čtyři týdny. Nevím, jak zapracuje psychika u Tebe, ale mně to kolikrát přišlo strašně dlouhé, byla bych tam nejradši každý týden, abych věděla, že prcek je v pořádku. Kromě těchto prohlídek jsem v tomhle období šla do centra lékařské genetiky - jen další ultrazvuk na zjištění případných vrozených vad. Pak v kaboratoři test na cukrovku - tam berou asi 3x krev (už si přesně nepamatuju), roztok je hodně sladká voda. A pak kolem 30. týdne znovu v laboratoři odběr krve - asi dvě ampule - na krevní obraz a znovu protilátky (myslím).
Po tom 36. týdnu se chodí (u mého doktora) na prohlídku každý týden a natáčí monitor - nic nepříjemného.
Nejvíc nepříjemný byl porod 😄 Ale měl nejhezčí konec 😉

barchen
5. lis 2017

@michaela666 Reknete to hned lekari nebo pak i sestram pri odberech, oni jsou pak jaksi milejsi a jemnejsi 😊. A hlavne zadny stres, vetsina tehotenstvi je bezproblemovych, to jenom v internetovych diskuzich se doctete ty hruzostrasne pribehy, protoze lidi maji v hlouby duse zakorene soutezeni o tom, kdo ma horsi a vetsi problemy (nejen zdravotni) a ty hezke veci nesdeluji do sveta. Porodu jsem se desne bala a nakonec jsem porodila i bez epiduralu. Ty velke bolesti trvali asi 30 min a bylo to.

michaela666
autor
5. lis 2017

Moc vám děkuji za odpovědi 🙂 Už jsem zkoušela víc věcí ( ležet při odběrech a dívat se jinam, povídat si se sestřičkama o plánech na víkend, poslouchat hudbu ve sluchátkách, jedna sestřička mi říkala že můžu klidně zpívat :D ale radši jsem to ne zkoušela, ještě by chudák utekla). Naštěstí jsem navštěvovala laboratoř na malém městě kde pracovala kamarádka mojí mamky a věděla o to. Teď hledám doktory v Brně a doufám že najdu někoho trpělivého. Musím se s tím srovnat psychicky abych nestresovala toho mrňouska,který nebude moct za to že maminka je drobet hysterka. :D

andelka
5. lis 2017

Mně z těchto problémů vyléčilo ( minimálně částečně a dočasně) právě první těhotenství. Do té doby děs. Brali mi krev v 8 a 30tt, v 10tt na screening,v 26tt 2x na test na cukrovku,před porodem kapacka atb,po porodu odběry. Poměrně jsem si zvykla. Můžu říct že mi snad víc než jednu ampulku nikdy nebrali. U druhého to bylo totéž,místo atb před porodem mi stejně napichli kapacku na oxytocin. A po porodu jsem ještě dostala 2 injekce na zatažení dělohy. Teď mě to teprve čeká všechno znovu a moc se netěším,ale co nadělám, přežiju to. Rodila jsem jinak úplně bez oblbvaku,v pohodě a rychle. Půjdu zas tam kde vždycky,snad to bude dobrý. Mám nízký tlak a blbě se hledá kde to píchnout a kolikrát to prasklo. Ale vždycky to šlo.

aneta33
5. lis 2017

Zadne vysetreni v tehu neni povinné, nemusis na screening, cukrovku..
Ale vzdy si rekni ze to děláš kvuli dítěti, taky nesnáším odběry krve, nekoukám na to a pomáhá mi se sestrou bavit na jine téma...

jipe
5. lis 2017

@michaela666 na cukrovkový test doporučuji v Brně laboratoř Medila, z gyndr. pak Helios 🙂

kafr
5. lis 2017

Tak ja ma hruzu z doktoru taky. Mam s nimi spatne zkusenosti z detstvi a vim, ze je to zakorenene od tud. Cca do 24let jsem absolvovala odbery jedine v leze. Pak jsem se dostala v Brne na hematologii na poliklinice a tam odbery probihaji "kolektivne". Jedou tam fofrem a v sesterne bylo i 5pacientu naraz, jen si stridali zidle. Kdyz jsem rekla, ze ja takhle nemuzu, tak se na me obe sestry oborily, ze jak si to jako predstavuju, jak by to vypadalo, kdyby si tu chtel kazdy lezet, ze takovych padavek uz vylecily, ze dnes tedy vleze, ale priste at s tim nepocitam!!! Byla jsem jak opatena. Z hematologie jsem sla jeste na nefrologii, kde me cekaly taky odbery (radsi at mam tu hruzu za sebou v jeden den) a uz po ceste jsem se odhodlala, ze jestli tam budou 2 sestricky, ze to zkusim v sede. Preci me nebudou trenovat takovehle furie. A na nefrologii opravdu 2 mile mlade sestricky byly, ja jim to cele rekla a ony do toho sly semnou. Byly moc fajn a ja jim jsem vdecna, ze od te doby jsem si lehla uz jen jednou (to mi bylo od probuzeni divne a co by chudak sestra delala, chytat vercajk a jeste me... )

kafr
5. lis 2017

A co se tehu tyka, tak takova hruza to neni. Jsem teprve v 17tt, ale brali mi cca v 10tt vetsi odbery je to celkovy krevni obraz, vcetne krevni skupiny,
stitne zlazy, jaterni.... Trvalo to docela dlouho (zasadne nekoukam a nechci vedet, kolik toho bude!!!) , ty byly neprijemne, protoze sestra byla nesikovna (nikdy jsem na gynde nezazila, ze by mi brala krev a i svagriva -2 deti- rikala, ze oni tak maximalne vypisou zadanku do odberove laboratore, ze sestra krev nebere- takze nema v tom moc praxi, taky jsem mela modrinu)
Pak jsem byla na NT screening v 13tt, to je ultrazvuk+odber a tam jsou na to zvykli a sikovni, berou krev denne. Takze jsem fakt sestricce vybasnila poklonu, kdyby mi nevzala ruku, tak o tom odberu ani nevim (az nepredstavitelne, co?)
Obecne bych rekla, ze ty odborne vysetreni, kde sestricky berou krev porat jsou snesitelnejsi, nez nezkusena sestra u obvodniho gynekologa.

A hlavne, kdekoli reknes, ze jsi tehotna a mas nizky tkak, tak zacnou kolem tebe behat a chovat se ohleduplne. Nikdo nestoji o to, aby mu tehule omdlela 😂

Mam RH - , manezel ma + ... Takze me asi po porodu ceka ta injekce na protilatky, ale rikam si, ze to budu mit v hlave hormonalni koktejl a budu koukat na miminko, tak to snad preziju 😉

tynka9
6. lis 2017

@kafr u nás teda veškeré odběry nabírá sestřička u gynekologa a je fajn, že nemusím nikde lítat... jediné, co jsem absolvovala mimo ordinaci byl oGGT

@michaela666 Neboj, když předem upozorníš, že by mohla být potíž, tak tě nikdo nekousne 😊 těch odběrů tolik není a kontroly jsou většinou ultrazvuky, spodek mě do teď vyšetřoval dr snad 2x - poprvé při potvrzení tehotenstvi a podruhé teď kvůli stěru na streptokoka. Takže i klasických gynekologických vyšetření je minimum 😉

kuliseks
6. lis 2017

Muj manzel odbery hrozne nesnasi a vzdycky byl z nich mimo a pomohlo mu, kdyz mu doktorka a sestricka pripadne dovolily fakt i lezet a vsechnk vysvetlily, proc mu tu krev berou, co je potreba zjistit a tak... nepomohlo by Ti to taky trochu? Ze bys proste presne vedela, co budou zjistovat a proc je to dulezite? Ja s tim problemy nemam, me naopak ta medicina fascinuje, co je vsechnk mozne a tak... tak ja se jim pod ruce i divam, jak to berou😉 ale zkus to tak... nebrat to jako "odber" a ze uz ti zas neco jdou pichat apod. Ale divat se na to jako na zazrak a co konkretne z toho zjisti a ze je to super vec, jak to dokazou zjistit z tak maleho mnozstvi apod... Nevim, jen zkousim poradit... drzim palce, vsechno urcite zvladnes.