icon

Vývoj nedonošené dcery: Kdy navštívit psychologa?

3. lis 2022

Mám dceru narodila se o měsíc dřív a veškerý všechno dělá prostě pozdeji než ostatní děti. Později lezla, tak jsme chodili na rehabilitaci. Chodit začala v 15 měsících. Na rehabilitaci chodíme stále, protože paní doktora tak rozhodla a fyzioterapeutky neví, co s námi protože dle nich je v pohodě. Tak si tam malá chodí hrát v podstatě.

Teď jsme byli na 18 měsíční prohlídce. Vyplňovala jsem ten test tam všechno v pohodě. Pak se zeptala jaký slova říká. Problém je že malá moc neříká nic. Rozumí všemu co ji řekněme pojď do koupelny atd. Umí ukázat kde uši, nos, ramena, kolena atd. Výsledek byl, že to může být autismus a že pokud do dvou let nebude mluvit musíme k psychologovi.

Jako upřímně já už nevím, co dělat furt na ní mluvím. Čtu ji pohádku. Zpívám, říkám básničky. Mám pocit, že musím prostě pořád. S partnerem se už hádáme, protože on tvrdí,že na ni tlačí. A. Ať ji nechám bejt. Že je šikovná. Ale já si připadám jak nejhorší máma. Na světě.ze na ni prostě kašlu a kvůli mně neumí co ostatní děti.

Strana
z2
autor
4. lis 2022

@emillyhk jak říkám, tohle mi na ní jediný nevyhovuje jinak je dobra. Já nevím jestli má strach, že něco zanedbá tak raději posílá na vyšetření.

emillyhk
4. lis 2022

Kamarádka má taky dítě před termínem, zhruba jako ty a taky jezdí po dalších vyšetřeních. V tom mi postup doktorky nepřijde špatný. Ale to jak vás "zbytečně straší". Takže bych to podezření na autismus prostě neřešila, protože pokud jde jenom o to, že nemluví, nemusí to nic znamenat 🍀

autor
4. lis 2022

@emillyhk no já vím no, děkuju moc.

merope
4. lis 2022

To je jedno, jestli je jejich vedoucí - pokud neví, co má na cvičení dělat, tak je něco špatně.

me_druhe_ja
4. lis 2022

Mladší zdravá dcera začala chodit v 15m, narozená 40+0. Tobě přijde 15m jako pozdní chůze? Je to úplně průměrný a běžný začátek. 🙂 On furt bohužel koluje mýtus ze starých dob, že děti chodí kolem roku, jinak jsou opožděné. Blbost. 🙂 15m je úplně v pořádku, žádný pozdější. 🙂 Později by to bylo, kdyby začala chodit třeba ve 20m. A že nemluví v 18m? Úplně normální. Tohle by mě v životě nenapadlo, že je špatně, když rok a půl roční dítě nemluví. :--D osobně bych to začala řešit až před 3 rokem, kdyby mluva furt nic.
Chápu doktorku, že je pečlivá a nechce nic zanedbat, ale obcas je méně více....

autor
4. lis 2022

@merope ale oni ví co mají s dětmi cvičit ale podle nich má vzorce v pořádku, ale paní doktorka prostě chce do další kontroly rehabilitace.

autor
4. lis 2022

@me_druhe_ja ne nepřijde mi pozdě, že začala v 15 měsících. Vím, že je to v pořádku do roka a půl. Jenom prostě jsem asi podlehla nějakým tlakům. To je všechno.

merope
4. lis 2022

Ale pokud chce paní doktorka rehabilitace, tak by na nich i mělo být jasně napsané, co se na těch rehabilitacích má cvičit. Pokud to fyzioterapeutka neví / není v souladu s názorem lékařky (která tvrdí, že vzorce jsou stále problematické), je na místě, ať se ty dvě domluví. Jinak je to fakt ztráta času jak tvého tak jejich.

@me_druhe_ja Ony tam můžou být ty vzorce špatně a přitom dítě dělat věci i podle tabulek. Jsem se o tom bavila s naší neuroložkou a opravdu jsou tam sem-tam věci, u kterých člověk ani netuší a nevidí, že jsou špatně. A tady je nejvíc špatně to, že rehabilitační doktorka tvrdí něco jiného než fyzioterapeutka, navíc ze stejného pracoviště.

autor
4. lis 2022

@merope tak znovu, na poslední kontrole jsme když malá začala čerstve chodit doktorka řekla, že chodí hezky dobře našlapuje. Ale že rehabilitace necháme, protože chodí krátce, aby na ni fyzio koukli jestli bude potřeba. Na rehabilitaci chodíme jednou měsíčně. Když jsme tam šli prvně po tyhle kontrole u doktorky (asi za měsíc) tak fyzio nám sdělila, že našlapuje hezky. Že jedině, co tam máme chodit více po schodech. Zkoušet různé povrchy to je všechno. Ve zprávě je doslova podpora vývoje kontrola pohybových vzorců.

merope
4. lis 2022

Aha, ona chodí na rehabky jednou za měsíc, tak to tam stejně půjdete už tak max jednou než půjdete na opakovanou kontrolu k doktorce a tam už vás nejspíše vyřadí z evidence. To se můžete buď s fyzio domluvit, že už tam ani nepůjdete. Já myslela, že chodíte 1x za týden (my právě chodili i 2x týdně, vím že u starších se chodí cca 1x za 14 dní).

autor
4. lis 2022

@merope ne od začátku chodíme jednou za měsíc. Od března.

merope
4. lis 2022

zajímavé, jak je to různé 🙂

autor
4. lis 2022

@merope no oni nám ty fyzioterapeutky říkali, že to není na nějaký veliký cvičení. Že se v tom pohybu musí jen posílit. Tak jsme chodili min často než děti, které to potřebovali víc. Jako taky doufám, že po ty kontrole v prosinci už tam.nebudeme muset. Fyzioterapeutky jsou skvělý, ale paní doktorka je hrozná. Vůbec to s malými dětmi neumí. Když tam vejdeme první, co řekne je rodný číslo a jméno. Na malou vůbec nepromluví, ta pak začne plakat. Tak začne jako jestli to dělá u všech cizích lidi. Pak na ni vůbec nemluví, ale vůbec. Pak se taky ptala jako jestli má problém chodit k cizím lidem. Tak se na tu kontrolu zase těším. Minule mi i přítel říkal, že jsem ji trošku odsekávala když se ptala. Vůbec jsem si to neuvedomila, že jsem to dělala.

me_druhe_ja
4. lis 2022

@merope Jasně, chápu...já spíš reagovala na to, že chůze v 15m opravdu není nic pomalejšího. 🙂

me_druhe_ja
4. lis 2022

Třeba frantici tady mají chůzi v tabulkách dokonce až do 20m, takže úplně pohoda. 🙂 Ale nejhorší je ten tlak okolí, to úplně chápu, z toho dokáže vypsychovat kdekdo. A ještě když se k tomu přidá doktorka. 🙈

jana31990
4. lis 2022

Upřímně náš syn v září mu byli 2 roky a jediné co řekne je haf, čičí, ham, hopí, auto, máma, au, ahoj a ee a tohle je vše. Ale jinak taky krásně všemu rozumí přines, odnes, podej atd.. A co chodím se starší dcerou na logopedii tak doktorka mi osobně řekla že to jistak budeme řešit až kolem 2,5let. A dcera už kolem roku nezavřela pusu. Ta mluvila podstatně více. Vůbec bych se tímhle nenervovala holt každé dítě je jiné

autor
4. lis 2022

@jana31990 jako, že budete řešit syna jistě kolem 2,5 roku ?

jana31990
4. lis 2022

Jj to mi sama řekla logopedka že dříve to stejně nemá smysl. Že na to má ještě za prvé čas a za druhé se může do té doby sám rozmluvit. A stejně by to kolem toho 2,5 roku byla logopedie spíš formou hry. A hlavně klasika že i ti kluci jsou většinou takový línější hlavní je že prý rozumí a alespoň pár slov řekne

skarma007
5. lis 2022

Synovec 3,5 let a neumi mluvit. Mluví jakoby čínsky. Ale dle doktora má zřejmě vyvojovou dysfazii. Přítel začal chodit v dětství až ve 2 letech, byl celkově pomalejší, ale vyrostl z nej normalni, chytrej člověk. Neřiďte se dle tabulek...někdy doktoři raději straší, aby se něco nepodcenilo... Nechte tomu čas, netlačte na pilu a dopředu se určitě nestresujte ❤️ každé dítě má svůj čas na to, co se kdy naučí.

kmarie81
30. pro 2022

@jaja01k bože, ten by si rozumel s moji dcerou -22 mesicu - eee ve vsech polohach a toninach 😀😀😀😀

ladyhacek
31. pro 2022

Syn, termínový, začal mluvit ve 3,5 letech. Ve 3 letech uměl 50 "slov" be, mňau, eee ...
Chodili jsme na logopedii, kde si s ním hrála, rozvíjela slovní zásobu, rozuměl všemu, ve 3 letech mě porazil v pexesu, ale mluvit nechtěl. Začal až chtěl on.. má opožděný vývoj řeči, ve skoro 8 pořád docházíme na logo. Ale jinak je chytrý a výmluvný až na půdu.
Pokud je tam PAS nezmenis to, ale když reaguje na děti, emoce řekla bych že problém je jinde.
Opožděný vývoj řeči, vývojová dysfazie a taky tam nemusí být vůbec žádný problém! Má čas, prohlížet knížky, opakujte slova ( dělej blbou že nevíš co chce, pití? Ty chceš pití? Aha to jdi měla říct, že chceš PITÍ) víc dělat nemůžeš

Strana
z2