Jak to ty mámy před revolucí zvládaly?
Momentálně(zhruba rok 😀 )se nejmladšímu klubou zoubky,takže ráda vzpomínám na dobu,kdy jsem se kvůli němu musela budit každé 3 hodiny,abych ho nakojila.Když je mi opravdu nejhůř,začínám přemýšlet o tom,jak to ty naše(nepočítám tu svou,protože ta s námi byla doma 5 let)mámy dělaly,když se po půlroční mateřské vracely do práce a děti odevzdávaly do jeslí.Neumím si představit,že by po každé takové úžasné noci měla v práci dosáhnout požadovaného výkonu 😀
Chtěly byste se vrátit v čase o min. 28 roků zpět?
@anelamates Zní to logicky, ale myslím, že v praxi to není tak snadno proveditelné. Oni se zpravidla nemají na jakou stranu postavit, protože ani jedna není správná. Tady lidé proto, že nechtějí volit mezi dvěma zly, ani nedojdou k volbám, a po jiných chceme, aby šly do války 😐
@anelamates no tak prvně by ani nemuseli bojovat, kdyby tam ti cizí vojáci jaksi nepřišli, že (Irák). O původu konfliktu v Syrii se můžeme jenom dohadovat, stejně tak v Lybii. Takže lidi, kteří bojovat nikdy nechtěli, a jejichž země byla do války zatažena, a na jejímž území si mocnosti vedou svoje proxy konflikty - se mají nechat jít dobrovolně zmasakrovat se vznešeným ideálem "umírání pro vlast" ? kdo chce, ať jde. Kdo nechce... jak to vůbec můžem od někoho vyžadovat?? 😲
Tak ona Sýrie je nesmírně vyspělá země... tedy byla, bohužel. Snad není nikdo, kdo by neviděl záběry z ničených měst, tak mi netvrďte, že tam nejsou žádní muži, jsou, a je jich hodně. Ti, co odtamtud uprchli, mají obrovské štěstí a většinou jde o lidi podnikavé a chytré, proč by si neměli chtít založit nový život tam, kde je bezpečno a dobré příležitosti (ne pro ně, spíše pro děti). Upřímně, já bych též nechtěla žít desetiletí v uprchlickém táboře. Totéž platí pro Afghánce a další jedince z té dlouho nestabilní oblasti. Ne, fakt nejsme pupek světa, a daleko větší tragédie jednotlivých lidí i jejich skupin se odehrávají úplně jinde.
@zaji možná se dozvěděli o konvičkovcích... nebo čtou český internetový diskuse o přistěhovalcích... 🙂 :-P Fakt je ten, že vzhledem k širší cizinecký komunitě už tam třeba část z nich má příbuzný nebo známý. stejně jako ve francii. Nebo Itálii, nebo švédsku, nebo británii. to jsou taky dost "oblíbený" destinace. v čechách moc přistěhovalců nemáme, ale všichni jsme na ně odborníci 😀
Víte, proč nejsou v ČR žádní uprchlíci? Protože se jim doneslo, že tady vaříme turky.
chapu ze my muzeme mit bizarni predstavy jak se zije treba v arabskych zemich a oni presne tak..ale ze je evropan tomuhle schopny uverit je uz fakt konec..jestli tohle je budouci inteligence jakekoliv zeme tak za chvili jsme zpatky v jeskynich..
Známá byla jako au-pair v Londýně a mamá jí vysvětlovala, jak se používá varná konvice, a že to ovoce, co koupila, se jmenuje kiwi, že to u nás určitě neznáme. Ale prý tam pracuje hodně mj. Rumunek, co tu varnou konvici poprvé v životě vidí opravdu až v UK.
@lotosek Ono nemusíš být z Rumunska.Moje mamka mi před 17lety dovezla varnou konvici na Kanáry a můj ex manžel ji postavil na sklokeramickou desku ohřát.Jak dopadla,vám tu asi popisovat nemusím😀Jinak ex pochází z Andalusie
A mamka mého spolužáka pracuje jako vychna na intru.Na výměnný pobyt dorazil Američan.Měl sebou tabletky na čištění vody a další nezbytnosti.Čuměl jak péro z gauče,jak tu žijeme.Čekal "středověk"
Já kdž jsem se v 91 po revoluci dostala se školou na týden do Belgie na výměnný pobyt, tak taky na mě ta rodina koukala divně že jsem bílá, u nich Bohemo je cikán a oni Československo brali jako Bohemiu a hotovo 🙂 Dlouze jsem jim vysvětlovala, že cikáni jsou menšina 🙂
@odula A domníváš se například, že druhá světová byla něco jiného? Ona totiž většina válek má nějakého toho původce. A pak se nikdo neptá, jestli se ti chce nebo nechce. za té druhé si taky nemohli lidi vybírat, zda do války ano nebo ne. To jenom tak na okraj. A dejme tomu z Polska se také lidé nesebrali a neemigrovali masově. Třeba do USA, kam by na ně jen tak Hitler nemohl.
Druhá věc je ta, že mne zaráží, že tito utečenci před válkou pocitují potřebu utíkat přes celou Evropu třeba až do UK. Což celkem jde mimo mé chápání. Když už bych musela odejít s tím, že jdu okouknout poměry a pak přijde zbytek rodiny, tak zůstanu třeba v první bezpečné zemi - dejme tomu Turecko, nebo i Itálie, nebo Rumunsko, Bulharsko, a tak už tedy bezpečno je. A tam to okouknu a pozvu rodinu. Myslíš si skutečně, že třeba ti Iráčané - myslím to byli Iráčané, kteří přijeli sem a poté odjeli do Německa, tu měli strach z válečného konfliktu? já si to nemyslím. a
@anelamates Tak když už se ti lidé musí úplně vykořenit a odejít do neznáma, je logické, že jdou do země, o které něco ví, kde už žije nějaká jejich komunita a kde mají dle svého názoru šanci na lepší život.
Že nechtěli zůstat tady, fakt divný, když tam furt měli navezený televizní štáby a celá ČR je sledovala jako zvířátka v ZOO..
Ovšem potom to popírá vlastně, to, že prchají před válkou a útiskem, a to, že po válce se chtějí vrátit. Já prostě pořád vidím jedno - že z té země, ze Syrie, odcházejí mladí muži, a nějak se nezdá, že by si uvědomovali, že nikdo jiný nežli oni, jim tam bezpečí, mír a demokracii nemůže zajistit. protože sebelepčí řád si musí vybudovat sami. Nemohou ho dostat od někoho jiného, protože potom to bude vždycky řád vnucený. A kdo jim potom zajistí třeba obnovu té země? Já nevím, prostě stačí, když se podívám třeba na fotografie válečných uprcjhlíků z druhé války, nebo Ukrajinců z války současné, a vidím tu hodně veliký rozdíl. jak říkám, být to tito lidé, kteří prchají s dětmi v náručí a uzlíkem základních potřeb, otevřu dům a pozvu je. Tento exodus, který však probíhá, mne nějak touto potřebou nenaplňuje. A nezdá se mi, že bych se dívala až tak špatně. prostě - budu-li prchat se svými dětmi a vnoučaty před smrtí ve válce, budu vděčná za každé útočiště v zemi, kde se neválčí. A nebude mne pobuřovat, že to je třeba olíčený kravín, ano? A navíc - jestliže už tedy zaplatím jo sumu za to, abych se z pekla války dostala, tak se tam za tři měsíce nepotlačím zpátky s tím, že to zde není takové, jak jsem si myslela a mým dětem že se tu nelíbí a nemají tu kamarády. Víte, tohle jsou prohlášení a věci, které mne nutí k zamyšlení.
@anelamates Tak Češi taky zrovna nekempovali za první bezpečnou hranicí, ale asi nemá cenu v téhle diskuzi pokračovat.
@marketa11112 A to píšu kde????
Mile dámy, co tak obhajujete uprchlíky, račte do jejich tábora, jsem zvedava, s jakou zkušenosti se vrátíte. Moje blizka pribuzna pracuje v Německém velkoměstě jako psycholog, 2x byla sama nahodne ucastna prestrelce ubohých Syranu uprchlíků, ordinace se ji začíná plnit napadenymi ženami. Verdikt policie? Mohou za to samy, v zimě!!! Se mají více zahalovat, nemají se k nim vůbec přibližovat atd. Tohle má byť realita mých deti? Nikdy!
@vineta jiste, ja zapomela, ty jsi humanista 🙂)
musim dodat.. ja jsem i pro trest smrti.. a bum.. další rana...🙂).. a byla bych pro, aby byl pouzit na každého , kdo by ohrozoval jakymkoli zpusobem svou vlast a narod.. ..🙂
@kajalka mnoho zprav o tom, co se kde deje, se k nam vůbec nedostane, jen aby se ,,nesirila panika,, 🙂... ono, pokud by se to těchto lidi primo dotykalo nebo byli ohrozeny jejich deti a rodiny, také by mysleli jinak... nechci byt zla, ale nekdy by prave temto lidem mělo byt doprano..

@vineta Za svou zemi? A kdo by to měl podle tebe jiný být? take nedělala bych to s láskou, ale odpovědnost za svou zemi máme my, ne někdo jiný. Jak se potom musí cítit třeba ti cizí vojáci, kteří tam bojují a umírají, když vědí, že ti místní prostě odešli do Evropy a ženy a děti tam nechali? Myslíš si, že je to správné? Tohle je můj názor - jestliže něco chceme, at je to demokracie, nebo vlastní dům, nemůžeme přece skuhrat, ale musíme si pro to něco udělat. ne se sebrat a utéci a říci vybojujte to, postavte mi. To nejde. Chci dům, tak zkrátka šetřím a makám. Chci spokojené manželství, tak se občas i zapřu a nehádám se, i když vím, že pravda je na mé straně. Chci, aby moje děti žily v demokracii a ne v autokracii, tak zkrátka musím riskovat. Jo?