icon

Jak to ty mámy před revolucí zvládaly?

madre1
14. led 2017

Momentálně(zhruba rok 😀 )se nejmladšímu klubou zoubky,takže ráda vzpomínám na dobu,kdy jsem se kvůli němu musela budit každé 3 hodiny,abych ho nakojila.Když je mi opravdu nejhůř,začínám přemýšlet o tom,jak to ty naše(nepočítám tu svou,protože ta s námi byla doma 5 let)mámy dělaly,když se po půlroční mateřské vracely do práce a děti odevzdávaly do jeslí.Neumím si představit,že by po každé takové úžasné noci měla v práci dosáhnout požadovaného výkonu 😀
Chtěly byste se vrátit v čase o min. 28 roků zpět?

kamino
15. led 2017

@drzjicka81 a pekly se buřty 🙂

drzticka81
15. led 2017

jinak ja si teda prazdne masny a zeleniny nepamatuju, asi jsem zila v dobrem meste 🙂)) dokonce i na prodejnu luxus potravin si pamatuju -mamka mi kupovala pierota za 5 korun-to mohl byt rok 86 🙂))) a k te zelenine a ovoci - babicka s dedou meli zahradku (uz po valce si ji tady pronajali a pak koupili)-takze pestovali a zavarovali - skladovali 🙂)))
samozrejme chapu, ze byl rozdil v padesatych letech a treba v osmdesatych (ale tenkrat bylo po valce-takze je pochopitelne, ze suroviny nebyly), ale potom......vase deti budou asi tak nejak stare jako ja, takze bitka o banany a mandarinky -nevim....ja si nepamatuju prazdne obchody a fronty -tenkrat uz ne.......

anelamates
15. led 2017

No možná to máš trošku zkreslené, kdoví. Ale že nelžu, to je fakt. Prostě to tak bylo. Žili jsme na malém městě. A ještě krásná vzpomínka, když jsme opravovali dům a dostal manžel info - do stavebnin přišlyx obkladačky. Tak honem dovolenou a hurá do fronty. Dojel bez nich, a se smíchem, že dovezli pár krabic a ještě se dva chlapi servali. Ale na druhou stranu když si vzpomenu, jak jsme sháněli cihly, přes známé i neznámé, hrůza. My jsme zahrádku neměli, měli moji rodiče. A prostě ty obchody tak skutečně vypadaly. To je složité, protože zase já když vzpomínám na své dětství a porovnám to s tím, co mi vyprávěla maminka, tak je to taky hodně odlišné. On dospělý vidí jiné věci než děti.
Moje děti si ty fronty už taky moc nepamatují, ale vědí, že právě třeba to tropické ovoce jsme měli jenom o vánocích a jindy ne. A ty prázdné obchody, tomu se smějí právě ve starších českých filmech.
Prostě děti mají ve vzpomínkách jiné věci, já když vzpomínám, taky taky neřeším prázdné krámy a peníze, ale to, jaké to bylo fajn, jak jsme mohli hrát v pohodě na ulici na silnici vybíjenou, protože auta přejela dvě za dern, jak jsme celý týden u babičky lítali v jedněch trenckách a triku a jarmilkách, nebo jaká bývala nádherná léta a ty zimy plné sněhu - chacha. Prostě selekce. Dětství je povětšinou, alespon pro mne a moji generaci, už idyla.

kamino
15. led 2017

@drzticka81 prodejny se jmenovaly ESO - u nás ve městě také byla. A přesně jak píšeš, jsem psala výše - byl strašlivý rozdíl mezi padesátými lety, po 68 ( taky utažení poměrů ) a pak od 80 výš.. byla strašná chyba komunistů že neuvolnili podnikání a neumožnili moc výjezdy, tím lidi hodně štvali. Každá doba má svoje.. uvidíme, jak naše děti budou hodnotit divokou dobu porevoluční, kdy se podařilo zlikvidovat prakticky veškerý průmysl v zemi ( hlavně na menších městech ) , krom automobilek.. ted posledních pár let se konečně situace začíná obracet, tak uvidíme...

caverina
15. led 2017

tak ja si taky pamatuju na frontu na toaletak,praci prasek a vlozky...ale to pry byly jen takove vypadky ve vyrobe....pamatuju si jak nasi delali sirup z bonbonu protoze se jednu dobu nedal koupit ani ten...dokonce jsme stali frontu na chipsy bohemia...staly 5 kc a kazdy dostal jen jeden balik

drzticka81
15. led 2017

chipsy, ty snad byly az po revoluci, ne? jinak byly takove ty fajn mastne bramburky, mnam.....
jj, dle me prave detstvi-pokud jsi je prozila v laskyplnem prostredi rodiny-vnimas pozitivne a vlastne ti zadne veci nechybi 🙂)) ono i ty banany a mandarinka jen na Vanoce mely prece sve kouzlo -byly svatecni jako ten den 🙂)) nasi predci taky nemeli takovy stul hojnosti cely rok, ale jen na svatky 🙂)))
kamino@jj, eso to bylo 🙂))) si prave pamatuju toho pierota v kornoutku, bylo to neco jineho 🙂)) nebo jak zacala kopeckova zmrzlina-vsichni z ni byly pos..... a pritom jak bych si dneska dala tu kvalitni komunistickou tocenou zmrzku, mnam 🙂)))
jak rikam, moji rodice-tatka se narodil pred valkou, mamka po ni - tatka to mel horsi -to detstvi poznamenal rozchod rodiny, babicka se jim nemohla tak venovat, i on vzpomina, ze nemohl jit na gympl (bylo jen par mist z kazde skoly), tak sel na ekonomku, na vysce taky nemohl studovat treba zemepis, ale mel kombinaci biologie a pozemky (nic pro nej), potom musel jit do nejakych prdelkovic na samotu -ucit (neco jak v sestrickach 🙂)) apod. mamka ta vzpomina rada-mela pekne detstvi- vseho nejak dostatek (i banany v detstvi mela 🙂)) vystudovala, vysku si dodelala pri zamestnani, a i na ty vlozky vzpomina se srandou, jak se jim to posunovalo az kdovi kam na zada 🙂)) ale jinak - sila-vsechno 🙂)) babicka nam pletla, davala produkty ze zahradky, o prazdkach jsme jezdili k prababicce na venkov-super, ani tamejsi konzum mi neprisel prazdny 🙂)) pamatuju si jak hlasili v mistnim rozhlase prijezd masa, apod. veci 🙂)) pro me nostalgie 🙂)) ale myslim si, ze za valky se meli lidi mnohem a mnohem hur nez za komunistu, a ti pred nima zase hur 🙂))

kamino
15. led 2017

@ drzticka81 chipsy dělali např. v Choustníku, tuším že už kolem roku 87 - 8 už byly k sehnání, i k nám do Jednoty občas zavítaly. 🙂

drzticka81
15. led 2017

kamino@aha, tak to si nepamatuju 🙂)))

dzungala
Autor odpověď smazal
caverina
15. led 2017

@kamino tak ja si pamatuju chipsy od bohemky..pripoustim ze tenkrat se asi jmenovali jeste bramburky....byly vyborne🙂 kdyz prisli do obchodu tak je davali vzdy jen po jednom kuse..to jsem se ja,segra i bracha dobrovolne hlasili ze si pro ne zajdem...jiak byl pro nas obchod za trest🙂

dzungala
Autor odpověď smazal
marton
15. led 2017

zuzineckah: nevím proč, ale nejde mi reagovat přes odpověz☹.
Ano to je pravda. Ty kádrové profily byly.Moji prarodiče měli cukrárnu, naši nebyli ve straně a já jsem se nedostala na zdrávku. Výsledek v papírech...zkoušky vykonala, rodiče se politicky neangažují, živnostnící v rodině.Tak jsem šla na gympl a zdrávku si udělala po revoluci.
Jako jo. Kdo neměl známé, tak i to ovoce se shánělo špatně, i frontu na vánoční stromky si pamatuji,ale že by to v člověku nechalo nějaké následky?
Je to fakt o rodině.Jaký si to člověk udělal a udělá, takové to má. Samozřejmě, že příspěvek někoho, kdo vyrostl v rodině která šla proti režimu, by byl zcela jiný. Ale to už je na diskuzi jinou.
Tak ať se nám podaří ty naše děti vychovat v dobré lidi a rodiče. Tak jak řekl můj 22 letý syn nedávno..mami dík, že jsem měl možnost vyrůstat v tradiční rodině, to už totiž dnes není samozřejmostí🙂.

soyevita
15. led 2017

Omlouvám se za poznámku mimo téma
@lucka00024 Kvůli jazyku v roce do školky?Nevím,můj názor je,že dítě má umět mateřtinu v první řadě.....A pokud máš za muže němce ,učí se automaticky druhý jazyk doma.V roce není školka přínosem pro žádné dítě

anelamates
15. led 2017

drzticka81 Jistěže se měli lidé za války ghůř, a předtím taky a předtím taky. Já jenom nechápu, proč někdo vzpomíná na ten komunismus jako na blahobytný ráj. Copak nemají lidi pamět? Já tedy ano a děsí mne to.
A ještě k těm tvým vzpomínkám - podívej já jako dítě jsem taky neřešila jako tragédii, jestli je nebo není v krámě to či ono, to řešili mí rodiče. Až když jsem já měla děti, řešila jsem problémy s výpadky v zásobování, jak se tomu moc hezky říkaloa dokonce se to objevilo i zde v této diskuzi. Ono když trvá nějaký ten výpadek ve výrobě třeba dětských punčocháčů rok, tak už je to vážně problém. Anebo jednu dobu nebyly k sehnání příze na pletení, jenom chemlon, a pak ještě pár takovýc strašně ostrých umělin. Takže se nedalo plést doma ani ty svetříky pro mimča a čepice a takové věci. Jo, děti to neřeší, protože nakonec mámy vždycky ty čepice a punčocháče někde sehnaly, vyštrachaly, prostě bylo co bylo nutné. V tom to je. A proto se dětem to dětství nikdy nezdá tak hrozné. Myslím dětem z funkčních rodin. Ne jako prožila dětství třeba maminka, která vyprávěla, jak si seourozenci vždycky prřáli, aby jejich otec, můj děda, někde umřel. Protože měli hlad a řezal je. Asi tak.

marton
15. led 2017

dzungala: to je mazec číst co píšeš. A jistě máš pravdu, tu svoji, svoji zkušenost.
Ano, také si pamatuji lampionové průvody, první máje, ale jako srandu. Učitelky u nás neměly bílé pláště, nepočůrávali jsme se, jen možná ten rybí tuk si pamatuji jako hnus. To vidím tu učitelku se lžíčkou. Pravdu máš s těma špitálama, Moje sestra takto pár dní byla a návštěva mohla jen pod okna. Já osobně až v 6 třídě/ rok cca 83/, a to jsme tak jako ty nevnímala.Učitelky byly teda dost podobné těm dnešním, ale zase je to kus od kusu.Nedávno jsem byla u malých kluků skrze zápis a prošla tam učitelka, že jsem se téměř postavila do pozoru😅.

dzungala
Autor odpověď smazal
lucka00024
15. led 2017

@soyevita hadat se nebudu,je jasne že ne každy bude semnou souhlasit (tedy skoro nikdo) ale stojim si za tim že mu to neubliži,ze začatku par tydnu tam s nim vždy mužu chvilku byt.Ne neminim rozvest diskuzi tady to o tom neni ale děkuji za nazor 🙂 a navic nebude tam cely den max 4h

rousse
15. led 2017

@dzungala hele shodou okolností, já si právě tu školku vybavuju a právě v době těsně po revoluci....to jsem měla 4 roky a pamatuju si to jak dnes, když najednou přišla SOUDRUŽKA učitelka, že teď už není soudružka, ale že jí musíme říkat PANÍ učitelka....no a já to popletla a oslovila jsem ji soudružko a musela jsem za to do kouta....uplně živě se mi vybavují takové ty harmonikové dveře, co byly u toho kouta....já to tehdy brala jako strašnou křivdu - vždycky jsem byla takové to snaživé hodné nikdy nezlobící vzorné děvčátko a teď jsem musela do kouta, ani jsem nechápala proč😀
a zprostředkovaně od našich mám zážitků na hodiny vyprávění🙂 a vždy se tím královsky bavíme.... jen nechápu, jak je možné, že to tolik lidí z hlavy vymazalo - ty věčný fronty, výpadky v zásobování aj. věci, které se tehdy děly....

properjoey
15. led 2017

Já si taky pamatuju školku,když se to změnilo že soudružky na paní učitelku.a jak jsem se ségrou měnila mandarinky za čokoládu,ta byla hnusná,ale ji chutnala.a že ovoce bylo málo a dostaly jsme každá kousek a doteď to ve mě je,že jsem schopná sežrat kilo ovoce a užít si ho,protože dřív jsme měla každá jen jeden pomeranč,nebo napůl na den a to na Mikuláše a nebo na vánoce.pamatuju,jak děda vozil jídlo z Francie a oblečení a já byla ve školce a pak i ve škole za frajerku...

izzybickerstaff
15. led 2017

@dzungala bile plaste jsem zazila taky, a to jsem chodila do skolky az po revoluci.

caverina
15. led 2017

ono kazda ta doba mela svoje.....me bylo 17 kdyz to skoncilo a proto jsem to nevnimala negativne jako dospeli..a je to pochopitelne, vzdycky jsem mela co jist,byla jsem normalne oblecena a ze jsme nikdy nebyli u more?z mych spoluzaku nebyl nikdo tak jsme to neresili...dneska my a deti mame vsechno a chvilemi si toho ani nevazime..k mori jet muzu ale kdyz na to nemam tak je mi to celkem houby platny...ale nemenila bych..

barchen
15. led 2017

@dzungala
Ja si treba skolku pamatuji a to bylo pred 1989. Pamatuji si situace dobre i ty spatne, pamatuji si nektere rozhovory,vim jaky plast a obleceni nosily ucitelky, co nosila uklizecka, v jakem nadobi jsme meli obedy a svaciny, jak vypadala koupelna v MS, vim, jake kytky jsme meli na dvorku MS ale take si pamatuji i jinou MS, tam kde ucila mama a obcas nas tam vzala, kdyz nase MS byla zavrena . Deti si toho pamatuji vic nez si dospeli mysli. Takova moje babicka si pamatuje z valky (bylo ji od 3 do 8 let) na takove situace, ze cloveka mrazi. Ale taky zazila a videla veci, na ktere se snad zapomenout ani neda... 😞

drzticka81
15. led 2017

Tak treba skutecne muj tatka, ac rika, ze byl vzdycky proti komunistum-nikdy nebyl ve strane a nelibilo se mu, co se delo, ale jak rikam, ted na ne vzpomina a rika, ze tento bordel po roce 89 nema obdoby a boji se o nas, jak dopadnem -mu je to uz celkem jedno, je mu 80, ale o nas ma strach......takze asi proste nekteri lide hodnoti predeslou dobu a dobu ted......navic je ekonom-umi si prepocitat, co bylo tenkrat za platy a za kolik se vyzilo a co je ted........

marton
15. led 2017

dzungala: no to jsou mrchy. Musím říct, že kluci mají všichni velké štěstí na učitelky. Hlavně na prvním stupni, což je fakt důležitý. Prostřední syn teď studuje rok v Texasu a za celá léta jsem od něj poprvé slyšela, jak se špatně s profesorama domlouvá, neb má individuál a oni se zavázali spolupracovat na zasílání úkolů.Což se jim moc nedaří.
No nic.To je taky na jiné téma🙂.

anelamates
15. led 2017

A víš co je zajímavý? že za těch komančů byly potraviny skutečně dražší než ted. A neříkám to jenom já, to říkala i ta moje 80letá maminka. Protože třeba kuře stálo 30 Kčs, hovězí přední 27, hovězí zaDNÍ 47, mlíko2, máslo 10, cukr myslím7,30 a mohla bych i ještě pokračovat. Jo veka stála 2 koruny a rohlík 40 halířů. Ale když vezmu průměrný plat tehdy a průměrný plat ted, je to nebe a dudy. Skutečně to bylo dost složité.

magdalenax
15. led 2017

@ dzungala
o Černobylu jsem nenapsala ani slovo

Navíc, je logické, že mám zcela jiný pohled na tu dobu. Ty jsi ještě nechodila do školy a já jsem se starala sama o sebe, bydlela sama a chodila do práce, takže toho opravdu pamatuji dost. Prostě jsem dobu před revolucí prožila jako dítě, student i jako dospělá.... .

marton
15. led 2017

caverina: asi tak, mě bylo 18🙂,

anelamates
15. led 2017

Ale to už jsme úplně jinde od toho, jak se to dalo zvládnout. jednoduše, když musíš, tak musíš. Asi tak. Prostě jsme neměly čas na to nípat se v takových rádobyproblémech typu - ona si o mě myslí, on si o mě myslí, řešit jestli má chlap umývat nádobí jako pomoc v domácnosti nebo jako svou práci běžnou. Stačí se podívat, zo za hlouposti se řeší tady jako otázky života a smrti. Takže nám to nežralo čas. A to nádobí bylo jedno, jestli to umyl jako pomoc anebo jinak, hlavně že to bylo.
A tu dobu jsem prožila jako dítě, svobodná studentka i máma dvou dětí. A to ti potom utkví podstatně víc, než když jsi měla v roce 89 třeba 5 let.

marton
15. led 2017

anelamates: no, problémy byly asi stejné,jen se neřešily na fórech. Trochu to zlehčím.Kamarádka má dceru a vyprávěla mi, jak je smutná, že se pohádala s kamarádkou a že se mezi ně plete třetí holčička. A já si vzpomněla, jak jsme to měly taky tak🙂. A když jsme byla v kanclu na praxi, tak tam ženský probíraly chlapy jako tady v některých tématech😉.

magdalenax
15. led 2017

Holky, a teď k tématu i mimo něj. Není to zmiňováno jen tady, ale ve všech diskuzích, které jsem kdy na internetu četla.

Pomeranče, mandarinky, banány..... . Všude se píše o tom, jak se na ně stála fronta, to je pravda, ale také je pravda, že jakmile byl kupř. pomeranč, či jen jeho půlka, to samé i s banánem - jako přídavek k obědu, tak v okruhu minimálně sto metrů od škol byly všude. Bohužel. Ani jsem nemusela dojít do školní jídelny, protože už před ní jsem naprosto přesně věděla, co bude "zákusek", buď to bylo ovoce, nebo třeba kousek něčeho sladkého. ALE VŠICHNI v té době TRPĚLI NEDOSTATKEM.
Já jsem si vzala pomeranč a velice ráda jsem si ho odnesla třeba i domů. Pokud jsem ho z nějakého důvodu nechtěla, tak ho snědla sestra, nebo mami, tatí...., ti, kteří nám je ve frontě koupili a sami si ho nevzali, aby dopřáli nám.

Další věc..., toaletní papír. Já si pamatuji, že jsme ho ve škole na wc ani nemívali, smutné, ale bohužel, tak to bylo. No, a můj syn mi říkal, že toaleťák ve škole mívali, ale do doby, než lítal z oken..... .

Rozdíl v životě matek tenkrát a dnes? Dříve, i když ty ženský chodily do práce, tak na ně bylo pohlíženo nejen na matky, ale jako na ženy celkově. Dneska? Dneska ne. Dneska je všem zaměstnavatelům naprosto ukradené, zda máte doma dítě, nebo tři. Pracovní doba je při ranní směně od šesti do dvou, u odpolední od dvou do desíti a noční od desíti večer do šesti ráno. Udělej si to jak chceš, upravovat nic nebudeme, hotovo. Potřebujeme, abyste šla do práce v sobotu - v neděli, - jo vy nemůžete? Tak si hledejte jiné místo... . Která z nás, z těch, která prožila éru komunismu, slyšela něco takového?

Strana