icon

Jak to ty mámy před revolucí zvládaly?

madre1
14. led 2017

Momentálně(zhruba rok 😀 )se nejmladšímu klubou zoubky,takže ráda vzpomínám na dobu,kdy jsem se kvůli němu musela budit každé 3 hodiny,abych ho nakojila.Když je mi opravdu nejhůř,začínám přemýšlet o tom,jak to ty naše(nepočítám tu svou,protože ta s námi byla doma 5 let)mámy dělaly,když se po půlroční mateřské vracely do práce a děti odevzdávaly do jeslí.Neumím si představit,že by po každé takové úžasné noci měla v práci dosáhnout požadovaného výkonu 😀
Chtěly byste se vrátit v čase o min. 28 roků zpět?

dzungala
Autor odpověď smazal
dzungala
Autor odpověď smazal
terezapetrova
15. led 2017

@majkoz
s tim se asi da souhlasit, na druhou stranu verim, ze tehdy si mamy materstvi i uzivaly /nemely srovnani/ a dalsi otazka je co si treba budou myslet mamimky za  30 let o tom jake jsme to mely my 🙂🙂

anazuzzuzana
15. led 2017

já (ročník 83) si pamatuju dětsví v komunismu více méně pozitivně... jak tu někdo psal, měla jsem milující rodiče, kteří dělali všechno pro to, abych se měla co nejlépe... pamatuju si frontu na výjezdní doložku našich, lampionovej průvod, ale v podstatě bez "ideologického zabarvení"... nicméně si moc dobře pamatuju, jak jsme se dívali s našima na nějakej pořad v TV, kde byl obrovskej zábavnej park v Kanadě a já jsem strašně chtěla na jednu horskou dráhu, táta ze srandy řekl, že teda emigrujeme do Kanady a pojedeme tam... já to druhej den vítezoslavně oznamovala ve školce - budeme emigrovat do Kanady - naštěstí učitelka měla rozum a jen řekla našich při vyzvedávání ať si doma dávají pozor na pusu... naši mi promluvili do duše, že o některých věcech se mluví jen doma a že by z toho mohl být problém, že by je mohli zavřít...pod vlivem pohádek jsem se ptala, jestli do hladomorny, jestli tam budou mít co jíst, naši že hladomorna ne, ale že to bude malá místnost velikosti koupelny... a já celé dětství před očima obrázek jak naši sedí v pruhovaném oblečku na vaně v naší panelákové koupelně... to jen tak na odlehčení 🙂 ale zároveň tím chci říct, že i kdyby bylo milion jendotlivin, které třeba mohly být snadnější, tak ta nesvoboda musela být ubíjející a přesně tak mi to i vyprávějí naši... hodně věcí bylo dobrých a v podstatě zvládnutelných... nicméně ta nemožnost svobodně dýchat v jejich vzpomínkách všechno přebije...bez ohledu na to, že je většina věcí nebetyčně srala - úplatky, podpultovky, fronty, matka právnička tři krát menší plat než táta, kterej dělal na stavbě, protekční komunističtí kolegové, kterým vše prošlo, čekačka na auto...atd atd atd... na druhou stranu byli mladí, takže částečná nostalgie po letech před 89 je z u nich hlavně nostalgií po mládí

magdalenax
15. led 2017

O jaké pauze píšu?
Já?!!!

dzungala
@magdalenax

Teda ty jsi ale ve formě! Ty si nikdy nedáš pauzu? Nech už mě prosím být, mohu-li snažně prosit. S tebou se dohadovat nehodlám, a proč, to ti raději nebudu psát, pokud jsi to nepochopila prvně, nerada bych urazila já tebe.

dzungala
Autor odpověď smazal
magdalenax
15. led 2017

dzungala
Ty jsi začala brojit, Ty jsi začala útočit, Ty ses cítila urážená, ne uražená, ale urážená. Nevím, čím jsem Tě urazila, ale rozhodně nemám potřebu zakopávat něco, co jsem nevykopala.
A že mne máš za blba? Klidně, a nemusíš se ani omlouvat, protože jsem blb, jak si napsala a já si to uvědomuji natolik, že bych tu omluvu nepochopila

andryyysssek
15. led 2017

No,já nevím, ale já jsem ročník 83,a mě teda nikdo nefackoval,ne nutil dojídat,ve školce i škole jsem chodila na záchod kdykoliv se mi chtělo, tudíž jsem se nepochcavala.Do školky jsem šla až v pěti letech,protože máma byla na mateřské s mladším brachou,on do školky ve třech.

majkoz
15. led 2017

@terzapetrova To je taky relativní, že si to užívaly- asi tak, moje mamka se např. vykodrcala s kočárem do hustýho kopce- k nemocnici,s mojí mladší sestrou v horečkách- jinam a jinak neměla kam a jak. Miminko si převzali se slovy: "Tak my se jí, maminko, pokusíme zachránit. " a nazdar bazar, toť vše, a mamka šla zpátky z toho kopce s prázdným kočárkem... O stavu svého dítěte se mohla dozvídat telefonicky jednou denně. Brrrrrr!!! (ségra je v pořádku, dobře to dopadlo😉 )
Ale jinak...vím, jak to myslíš..😉

dine2
15. led 2017

@dzungala nuceni do jidla a susky kravy si taky pamatuju. A trhani mandli taky - jeste jak me dali igelitovou zasteru a rekli, ze pujdem do zadni mistnosti, at to neni tak slyset...

mialagia
16. led 2017

Tak ono právě totiž záleží kdo měl jaký kádrový profil a profesi, vzdělání a tak..podle toho tu dobu vnímal.. tj. vpodst.čím větší komouš a svině, tím se měl líp a taky dělnické profese že.. ty vzpomínají s nostalgií a láskou..zatímco inteligence pracovala za almužnu..takže to byl mj. paradox a zvěrstvo tý doby..

a z toho důvodu jsem já třeba musela být už v jeslích, páč rodiče oba VŠ neměli dost peněz, máma musela jít do práce..zdravotnictví fakt hrůza..dítě vyrvali matce z náruče a zamkli a čau..máma mě vůbec neviděla třeba týden (hospitalizace)..vzpomínek z jeslí ani mš moc nemám..vim že v mš jsem nenáviděla jednu direktivní učitelku a dost jsem jí bojkotovala a furt si stěžovala na mě..a pamatuju si nějaký děti stát za trest v koutě..samozřejmě škraloup fakt hnus taky jsme tajně plivali😀jinak nevím že bych to vytěsnila radši? bůh ví co se tam dělo..

Jasně že se máme líp dneska..🙂

odula
16. led 2017

@mialagia to je hodně relativní. Mamina byla "dělnice", stejně se s ni nikdo nebavil, mý dva bráchy MUSELA dát do jeslí v pul roce. Ja jsem ročník 81, takže ja jsem šla až ve dvou letech, ale jenom díky tomu, že měla takovou práci, kam si me mohla brát. A ráno jsem pak musela sama čekat pred šestou nez otevřou školku, pže mamka pak lítala na pichacky. Takže žádnej zazrak pro delnou třídu to taky nebyl.

odula
16. led 2017

@andryyysssek ja jsem ročník 81, dojidat jsem musela, teplý mliko byl hnus, kterýmu se nikdo nevyhnul a zfackovala me jedna uca na zakladce s výborným kadrovym profilem jeste cca v roce 88 ("zkazila" jsem vystoupení jisker - rozuměj mávla jsem z podia mamce) mňam.

drakenn
16. led 2017

@andryyysssek no mozna kdybyste nastoupila v tom pul roce ci ve trech, tak by se vam postestilo nasbirat vic zkusenosti.😀 s 5 letym neni tolik prace jako s triletakem

vineta
16. led 2017

@dzungala Jsem ročník 84 a také jsem nacvičovala, dokonce jsme stihli i nějaký oblastní kolo, než tu spartakiádu zrušili, takže tak..
A
@magdalenax, tvoje uvedení do diskuze bylo útočné a nadzvedlo by mě též.

anelamates
16. led 2017

anazuzzuzana
bez ohledu na to, že je většina věcí nebetyčně srala - úplatky, podpultovky, fronty, matka právnička tři krát menší plat než táta, kterej dělal na stavbě, protekční komunističtí kolegové, kterým vše prošlo, čekačka na auto...atd atd atd... na druhou stranu byli mladí, takže částečná nostalgie po letech před 89 je z u nich hlavně nostalgií po mládí

A to je přesně to, o čem tu mluvím. Ty podpultovky, úplatkářství - to že nebyly nutné věci a musely se takto shánět. Vážně si myslím, že vy jao děti jste asi nevnímaly to, jak těžce třeba vaše máma sháněla ty hnusné hnědé bavlněné punčocháče, které se většinou po vyprání vytáhly na jeden metr! nějaké silonové - to už byl panečku někdo, kdo je měl.
Ale byli jsme mladí. Tak je to. A mládí je pěkné.
A myslím si, že kdybyste vy přestaly tolikmvysedávat a řešit věci na netu, budete mít tolik volna, že se o tom vašim mámám nikdy ani nezdálo. A svým dětem přejte volnost. Samy vzpomínáte na prolítané dětství - tak nehonte děti z kroužku do kroužku, ušetříte čas a benzín, a děti budou mít dětství. A přejte jim prázdniny u babičky i s žaludkem zmrskaným nezralýma jabkama a vycpávkou sladkostmi od prarodičů. A jednou se tomu s těmi dětmi budete smát. A taky vám třeba jednou řeknou - děkujeme vám za to, že jste spolu, že jste se nerozešli a že jsme měli takové dětství. To byl nejlepší dar ke stříbrné svatbě. Amen a končím.

mialagia
16. led 2017

@odula Tak jasné všechno je relativní😀ne jde taky asi o to jaké dělnické profese..ale jak tu někdo psal stavební dělník 3x víc než právník cha cha..jinak jasně že zase venkov měl výhodu, že např. se o děti starali víc babičky nebo i mámy když pracovaly v jzd ta prac.doba byla jiná a nemuseli do jeslí+ měli svoje ovoce, zeleninu..btw u našich nostalgie fakt nee i když byli mladý tak asi jak kdo..

@anelamates hey zato zrovna ty u toho netu vůbec nevysedáváš..😀

anelamates
16. led 2017

Já už můžu, coby babka. A navíc momentálně pracuji!

netopejr
16. led 2017

@mialagia A nepleteš si to trochu? Spousta te inteligence vykonávána delnicke profese. Vyjma chemické, prip.techniky šance na VS nebyla, a ja se teda pohybuju mezi i intelifgenci, která si často nesměla ani udělat maturitu. Inteligence vyrabela záchodové misy (doslova), dělala topice, zeny - matky malých deti - dělaly na stavbě pomocnou silu, dovedeš si to vůbec představit? Tahat tezky veci, na který nemůžeš mit poradne silu, v zimě...

A jak tu někdo psal, ze "matka pravnicka" - pokud nemela titul z první republiky, o čemž dost pochybuju, tak ma tom nebyla spatne, když ji nechali prava vystudovat a vykonávat profesi.

barchen
16. led 2017

@kamino
Manželovi rodiče taky nebyli ve straně a jeho táta pracoval na ministerstvu, bez stranických funkcí, bez konexí, prostě byl hodně schopný, stát ho potřeboval a do strany i přes naléhání nevstoupil a místo si udržel. Není to ani tak o době ve které člověk žil nebo žije, jako o lidech, které má kolem (bez ohledu na funkci, příslušnost nebo národnost). Babička za války přišla o rodinu při náletech a vyrůstala v sirotčinci a paradoxně sourozenci, kteří přežili, byli rozděleni po sirotčincech v celém Československu. (nebyli židovská ani romská rodina, prostě deportace se týkali i normálních občanů). V 50tych letech to snadné neměla (první 3 děti umřeli), teprve pak porodila 4 další a přežili 3. Máma měla šťastné dětství ale stavěli barák, takže děti neměli kolo ale časem děda pořídil auťák, takže jezdili a mohli si toho dovolit víc. Děda hodně pracoval a byl hodně schopný a i přes nesouhlas s režimem to ustál v pohodě. Já vyrůstala na vesnici (80tá léta), bydleli jsme se starými rodiči, moc nám toho nechybělo (kromě otce, ten se na rodinu vybodnul) ale museli jsme si máknout. Už ve školkovním věku jsem měla na starosti slepice, kachny a králíky – vypustit je, dát jim vodu a žrádlo, brácha se musel postarat o dřevo a zahradu, protože máma chodila do práce aby nás uživila a udržela si dobré místo a hlídala babička. Vypěstovali jsme si všechno (i červené melouny), děda měl hospodářství, prasata, krávy, se senem jsme museli pomáhat, kopat brambory, kukuřici, trhat plevel atd. Máma pletla, šila a pekla. Na školku z těch let mám dobré vzpomínky, samožrejmě škraloup na mlíku nesnážím dodnes. Horší doba pro nás nastala po revoluci, polovina devadesátých let a dál, kdy začali vyskakovat lidi, co předtím prý nemohli. Učitel dějepisu a matematiky se hrozně divil, že máma mě chce poslat na středním ekonomickou nebo gympl a já měla z matiky dvojku. (Až časem jsem se dozvěděla, že to bylo proto, že děda byl horník a prý automaticky platilo, že horník=komunista=špatný člověk, ačkoliv to nebyla pravda). Ani mi to nepodepsali a skončila jsem na střední odborní, co mi vlastně ale otevřelo dvěře do světa a z matiky jsem stejně maturovala a bez problémů. Peněz ale bylo málo, protože doba umožnila otci neplatit alimenty a máma nemohla utáhnout dvě děti na střední škole, takže už v 16ti jsem musela celé léto pracovat a vydělat si něco a tak to pokračovalo všechny prázdniny (letní í zimní) až do maturity. Na té střední v 90tych letech jsem byla jedna z nejchudšších ve třídě a nejela jsem ani na lyžák. Měli jsme ale rozumní třídní a ta věděla, že jsme na tom špatně, tak mi zařídila aby mi to nezhoršilo prospěch. VŠ jsem si udělala už při práci, mám odpracováno několik let v zahraničí a 13 let v ČR. Studuji druhou VŠ, nemáme se špatně, jsem teď doma a děti si chci nějaký ten rok užít. Každá doba má něco své ale jak jsem psala výše, je to o lidech, které potkáte a máte kolem. Babička říká, že by se mnou neměnila, máma taky ne ale některé vymoženosti mi v dobrém závidí.

alisek
16. led 2017

@mialagia, přesně jak píše @odula ne všichni dělníci měli VIP zacházení jako btřeba horníci a další. moje mamka pracovala v kravíně, dělala na dvousměnný provoz, peníze docela dobrý na to co dělala )kdo by to taky dělal zadarmo,že) ale když jsem měla jít do MŠ tak musela chodit po práci na brigádu stavět nějaký kulturák aby si odpravovala hodiny a já mohla nastoupúit do MŠ, to samé když šel bratr do jeslí. Jinak žádné výhody.Otec jezdil s kamionem ale jen po československu, za hranice nesměl,neměl dobrý posudek. Zbožé když vozil k obchodu např. spotřebiče, tak si je kolikrát lidé brali přímo s kamionu, do obchodu nešly (pračky, lednice). pak máma dělala v obchodě prodavačku na vesnici a kolikrát ji přivezli pro všechny obyvatele vesnice na kramám třeba půl kilový pytlík buráku na vánoce, 5kg pomerančů..a tak prostě nebylo, tak to šlo pod pult...

Nechápu, že se tazatelka může tak blbě ptát, kdo by to vrátil, to snad může jenom komunista. Doba byla dost hnusná jen pro přívržence režimu to byl ráj na zemi. A i když jsem ročník 80 takže vpodstatě "pohoda", ta příkoří v MŠ a ŽŠ nepočítám to je prostě nic, zažila jsem režím jen do 9ti let, tak bych nikdy nikdy nechtěla ani na jeden den nazpět.

anazuzzuzana
16. led 2017

@ anelamates teď teda nevím proč na mě útočíte a kde jste vzala, že já svoje děti honím... já jsem jen psala, že jsem byla malá, takže jsem to vnímala svýma dětskýma očima a fakt jsem netušila v jaké debilní době žiju a svým příspěkvek jsem chtěla říct, že si myslím, že ta doba byla pěkně zkurvená a že bych jí rozhodně neměnila... mojí citaci jste si pěkně vytrhla z kontextu... začínala totiž tím, že: " i kdyby bylo milion jendotlivin, které třeba mohly být snadnější, tak ta nesvoboda musela být ubíjející a přesně tak mi to i vyprávějí naši... hodně věcí bylo dobrých a v podstatě zvládnutelných... nicméně ta nemožnost svobodně dýchat v jejich vzpomínkách všechno přebije...bez ohledu na to, že je většina věcí nebetyčně srala..."
Protože i když je třeba něco sere na dnešní době, tak mají svobodu... svobodu být nasraní a spokojení kdykoliv se jim zachce a to by za nic na světe nevyměnili!!!!
Jinak já jsem teda nikdy nikde nepsala, že bych neměla čas a že by mi dnešní doba nevyhovovala... naopak, já jsem v dnešní době maximálně spokojená, protože vím, že to co mám a tím čím jsem, je pouze v mých rukou a nemůže mi do toho nikdo kecat 🙂
Možná byste si svoji flustraci, kterou z vašeho příspěvku cítím, měla zkusit vybít na někom jiném 🙂

alisek
16. led 2017

Mámy to prostě zvládly, musely, jako zase jejich mamý v jiné době..asi horší než komunismus musí být válka kterou zažily naše babičky/prababičky, tu jsme nikdo nezažil. Každý měl jiné možnosti a podle toho se mu žilo. my žijeme v totálním luxusu..určitě né všichni ale luxus je už jen to že žijeme v bezpečné zemi, nehrozí (zatím ) ždáné válečné konflikty atd..a moc si toho nevážíme, nepřijde nám to.

anelamates
16. led 2017

A to já bych to brala, hezky napět, tak na půl roku! Aby se lidi vzpamatovali a přestali blbnout"! A hezky natvrdo - žádné takové nechat si vymoženosti jako automatky, myčky, sušičky nebo snad mobily a počítače! Ani tuk bych jim nnenechala. To by lidi čuměli, jaký to byl blahobyt. Hezky zboží z obchodů postahovat, supermarkety pěkně zavřít, natáhnout jenom to, co bylo běžně za socíku. A za ty ceny, a zabloknout na půl roku účty. Aby si lidi uvědomili, že automatka stála za komunistů 10 litrů takže stejně jako ted, jenom ty příjmy byly dost jiné. To by bylo probuzení! Já bych to snadf nějak přežila, a byly by to hořké kapky pro nás všechny.
A že si je zasloužíme!

anelamates
16. led 2017

anazuzzuzana
Ale ne to jsi jen špatně pochopila. Já chtěla právě upozornit na to, co jsem ocitovala - že to je přesně to o čem mluvím.
Ten zbytek, ten jsem psala obecně, pro mámy, které si stěžují, jak nemají na nic čas. bože tady jsou lidi strašně vztahovační. takže to jsi prostě chybně pochopila. Mně se líbilo právě to výstižné - známosti, podpultovky, úplatky.
Takže skutečně frustrovaná nejsem. Frustrovaná, prosím, flusat bych si nikdy nedovolila, po nikom, nedělám to.

anazuzzuzana
16. led 2017

anelamates .... ok... tak to je ta zrádnost internetové diskuze... mě by se totiž strašně dotklo, kdyby si někdo myslel, že snad já nebo moji rodiče nějak komunisty obhajujeme... je to právě naopak a vždycky to bude 🙂 omouvám se...

bruckner
16. led 2017

@magdalenax
@dzungala a ostatni
Holky, já se Vám divím, že to řešíte?! Blbci byli, jsou a budou v každé době, s tím nic nenaděláme, spíš je hrůza, jak se k sobě lidi dnes chovají, to si dovoluji říct, že je daleko horší než v době minulé😞

anelamates
16. led 2017

Jo zrady internetu. Jinak ono to vážně bylo strašně rozdílné, strašně záleželo na lidech. Třeba to vzdělání - jistěže byli lidé, kteří se dostali na školy kvůli kádrovému profilu rodičů - ted je to často přes prachy, že ano. nebo byli lidé, kteří škodili, at cíleně, at bezmyšlenkovitě. Ale zase byli lidé, kteří se snažili pomáhat. Mám to z vlastní zkušenosti, když jsem se hlásila na VŠ. Okamžitě mi řekli, že jen techniku, no bohudíky jsem nic jiného nechtěla. Jenže pak přišel posudek na mého otce, který dřel celý život v jedné fabrice u mašiny jako blázen. A tam stálo - vystoupil z KSČ. Nic víc. A náš ředitel, at byl jaký chtěl, nelenil, zatelefonoval a tak se dohádal, že mu tam aspon připsali, že tam celý život dělá jako dělník u mašiny a dělá dobře. Jinak jsem se nedostala nikam. Asi tak Prostě jako každá doba - strašně záleží na lidech. A já si myslím, že jako v každé době je i ted nejdůležitější dobrá a spokojená rodina. A nemyslím tím jen tu jádrovou, myslím tu velkou, která si má navzájem pomáhat, má se podržet, má držet dohromady. Asi tak.
Jo a zajímavé bylo, že vystoupení ze strany se v roce 69 baralo jako horší, než když byl člověk vyloučen. Protože to znamenalo, že si dovolil tu partaj odsoudit, kdežto když ho vyloučili, soudila strana a to tak má být, žeáno. Jo, to byly doby.

caverina
16. led 2017

myslim si,ze cilem tehle diskuze nebylo zjistit to jestli by to nekdo vratil...za prve proto ze maloktera z nas to doopravdy zazila a kdyz jo tak jako dite a zname to spise jen z vypraveni...a za druhe proto;protoze by se k tomu asi malokdo priznal🙂 slo jen o to porovnat nase podminky k zivotu s podminkami nasich maminek..a my jsme vysli vitezne...a to nemyslim praci a tak podobne,ale to ze mame automatky,susicky,mycky...mame v tomhle smeru zivot bezesporu pohodlnejsi..bohuzel se nam i to kolikrat nelibi a porad si na neco stezujeme☹
.

pajula123
16. led 2017

@anelamates taky potvrzuji,tatka v 69 vystoupil (vstoupil v nadseni za ery Dubceka a spol). S maturitou a polovinou uz nedostudovane VS delal uz jen delnika ci skladnika. S mamkou se tehdy domluvili,ze i pres dusledky vystoupi,abychom se my deti za neho jednou nemuseli stydet. Tou dobou meli doma trileteho syna-meho brachu. Moc si ho za to vazim.

Strana