Jak vycházíme s penězi?
Ahoy holky mám osobní a možná netaktni dotaz. Kolik vydělávají vaší chlapi? Doopravdy mě zajímá jak to mají jinde. Já máme vyjít s české mateřské a jedním platem? Můj chlap má cca 20000, já těch 9000 a jak s toho vyjít?
@dokument Aha, už to chápu. Tak to samozřejmě ano, výdaje se mohou lišit. I když pokud někdo nezdědí nemovitost nebo se nezadluží při koupi zámku, tak tam asi takové rozdíly nebudou. Největší rozdíly jsou stejně ve výdělku. On je dost rozdíl, jestli chlap vydělá 20 tis. nebo 100 tis.
@klea81 nehnevaj sa ale moralizovat tu o duchovnych hodnotach, ked byvas zadarmo, to je trapne. Vela ludi da vacsinu penazi bud na najom alebo na splacanie hypoteky. Kazdy musi niekde byvat, nie? Zamysli sa nad sebou, ako sa tu povysujes a pritom si oproti mnohym za vodou. Hovoris, ze byt casom zdedis, dnes sa bohatstvo medzi "beznou triedou" meria tym, ci vlastnia nehnutelnost.. ty si sni neuvedomujes co mas a zvysujes si tu ego tym, ako paradne usetris.. Ako fakt, prepacte vsetci, ze to tu tam napisem, riesit jak mas menej penazi a viac usetris ako ostatny je fakt vylozene trapne, ked polka z nas da 20+ tisic na byvanie 🤦🏻♀️
@anny87 chlapa nemám. Mám rodičák, téměř čtyřleté a dvouleté dítě. Chodím do dvou zaměstnání. Celkový příjem mám asi jako ty, dohromady cca 30tis.
Na splátky hypo, úvěru a inkasa mi jde skoro 15tis. Dalších 4tis mám na školku, benzín do práce, internet, telefon. 11tis mi tedy zbývá na jídlo, drogerku, plenky, lékárnu, oblečení, boty.. většinou dám 5tis za jídlo a 5tis se snažím šetřit, beru z nich jen když je.potreba buď ty boty nebo mimořádný výdaj. Nákupy a jídelníček plánuju podle letáků, zpravidla vše v akcích.
Jo, není na dovolené, není na rozhazování. Akorát sem tam si koupím něco malého pro radost, knížku nebo svíčku.
Teď o prázdninách budu prodávat dům, doplatí se úvěr na pozemek a hned bude 5tis měsíčně k dobru,už se na to těším. Navíc jde malý od září do školky, a já začnu v jedné práci dělat na plný úvazek, takže se příjem zvýší o cca 10tis. Takže bude pak už úplně dobře.
@ah1234 asi tak, no 😀 případně se ozývá ještě někdo, kdo v prvotním příspěvku často machruje, jak utratí za jídlo pro tři 2000,- a diví se, že ostatní deset. Pak z něj vyleze, že prakticky vše, co stojí nejvíc peněz (maso, vajíčka atd.) fasuje od příbuzenstva 😝 to mě dokáže taky pobavit😂
já mám cca 23 a manžel kolem 50 ... máme 2 děti, 3 psy, velký byt (který postupně rekonstruujeme, bydlíme v podkroví, takže díky šikmým stropům máme víceméně nábytek na míru ☹ ... ale asi bych to nebrala podle toho, kolik kdo vydělává, ale kdo má jaké náklady (bydlení, jídlo, provoz aut, "provoz" dětí a tak ... a i když máme takové příjmy, tak se kolikrát už klepu, aby byla výplata 🙂
ja tedy take nekdy nechapu, ze si lide berou takove pujcky a vysoke hypoteky. vubec nepremysli o tom, co se muze po....kazit. muze mit nekdo uraz, byt dlohodobe nemocny, zemrit... a co pak ? nekdy si lide berou pujcku na kraviny (ten novej mobil za 20 tacu je fan, ze? ) , na vanocni darky ci dovolene. nechapu ani hypoteky, kdy padne cely jeden plat apod. a pak se lide divi, ze z druheho, ktery je treba 15000 nejsou schopni vyzit.
my treba hypo mame, ale sli jsme do castky, kterou jsme schopni poplatit i z jednoho platu ci nemocenske, pripadne smrti jednoho by to clovek zvladl pomoci sirotciho ci vdovskeho duchodu. proste by se nemusel clovek vzdavat bydleni a resit co dal. i bez toho v tu chvili ma vseho nad hlavu. sli jsme do castky, kterou jsme schopni po par letech doplatit a mit cisty stit.
my s manzelem jsme jedni z tech, kteri se vzdali dovolenych a vetsiho uzivani si, na ukor super bydleni. jsem rada, ze to nejhorsi mame z krku a po nastupu do prace bude vic penez . ze konecne budeme spolu, uzijeme dovolene a vse s detma. clovek fakt nevi, kdy se co muze stat a najednou na to traveni casu s druhymi bude pozde. chceme si zacit vic uzivat a mene frkat do bydleni, proste proto , ze na to mame narok.
jinak naklady se vzdy daji upravit, ale i sprijmy je mozne neco delat. ikdyz ne vzdy jde o jednoduchou cestu. manzel mel treba skvelou nabidku prace v zahranici, ale byl by malo doma. dohodli jsme s e, ze nam to za to nestoji, ze se chceme videt kazdy den, ikdyz treba jen vecer. radeji tedy setrime. kdyby nam bylo dvacet, nemeli bychom deti, brali bychom to asi jinak.
dostat deti do skolky ci jesli je nekdy nadlidsky ukol. nam s e to ted povedlo. takze ja s e pomalicku do prace chystam. bojim se a tesim zaroven. bude vic penez na to ,,uzivani si,, , ale zase nebudu uz stale s detma. mrzi me to moc kvuli male a modlim se, aby to zvladla bez problemu, place apod. ten cas s detma je uzasny a fakt si vazim toho, ze jsem s nima mohla byt . za to uskromneni to stalo. a az budu chodit do prace, veskery muj cas bude jejich. a manzela. snad si konecne uzijeme nejakou tu dovolenou.
@nita1984 Díky za vysvětlení, abych to osvětlila, tak ja byla právě vychovávána, že dluhy jsou zlo, takže jsem třeba ani nikdy neměla paušál. Vím, že je to dnes běžný mít několik úvěru a i když příjem máme větší, tak případný závazky jsou pro mě představou pekla, člověk nikdy neví co se stane.
A k té důvěře, tak přeci jen když má člověk manžela a nerozdělené sjm tak je sakra co do financi druhého, to je můj pohled. Ty jsi věděla, že vás ex tak zadlužuje? To je to čeho já se třeba bojím. Takže manželé nejsme i když jsme spolu pres 10let a majetek máme tak, aby se ho třeba něco z podnikání nedotklo.
@marketa11112 vy nemáte životní pojištění, ze se tak bojíš “kdyby něco”? My když jsme uzavírali hypo, tak to byla samozřejmost. Je vinkulovaná ve prospěch banky na případnou dlužnou částku, abychom měli zajištěné bydlení. Zbytek peněz je na mě a zajistil by nám poměrně pohodlný život na několik let. Jako doufám, ze to nikdy nebude potřeba využít, samozřejmě, ale překvapuje mě, ze by ji někdo s hypotékou neměl...
@zuzineckah ano , mame pojisteni. na to jsem uplne zapomela. 🙂. to by poplatilo celou hypoteku. v takovem pripade by ten druhy proste mel o problem mene. ale asi chvili trva, nez se to vsechno viridi, ze? urcite to neni za mesic, ale to ani ty duchody. ono s e o takovych vecech spatne mluvi, ale kdyby se treba me neco stalo, je pro me dulezite, aby manzel s detma mel kde bydlet a vse utahl v pohode. aby deti meli vse potrebne, proste aby to zvladli. pojistku mame nizsi, i hypo je mala. ale doufam teda, ze to nikdy nebude potreba. kazdopadne za 3 roky zrejme, kdyz vse pujde v pohode, hypo doplatime, a pojistka pobezi dal. mame zivotku s urazovkou, jsme tam zapsani vsichni , neplatime zadnou silenou castku. sjednavat jinou pojistku, by byla asi spis hloupost. z teto jsem uz jednou cerpala a v pohode.
jinak ano, bojim se, ze by s e neco mohlo stat. muj muz neni zcela zdrav. oba dojizdime do mesta. ale nepremyslim nad tim teda nijak zvlast. nebudu si kazit den, ze jo. jen kdyby nahodou, budu rada, kdyz deti a ten druhy bude zabezpeceny . jak rikam uz i tak mas v tu chvili hlavu v pejru a jeste resit, ze nemas z ceho nakoupit detem jidlo... to proste nepochopim, ze lidi takto neuvazuji. .
@motylcice29 Vidis a my jsme se na tom dohodli spolu. I na tom, ze budu s detmi doma. Kdybych sla do prace, musely by do jesli, pozdeji do skolky. Kvuli tomu jsme rodinu nezakladali ;) Paradoxne to pro nas zas takove omezeni neni. Deti jsou male jen chvili a my zijeme rodinou.
@ah1234 a že nemáme a nechceme auto je další "duchovní" rozhodnutí, pokud někdo potřebuje 3,tak se holt musí zadlužit a pak makat od rána do večera, to já se radši projdu pěšky a ve zdraví se tak dožiju důchodu, každý má volbu, jak nakládat s penězi a jestli si bude nebo nebude půjčovat
@ah1234 řešíš navíc nájem, i kdybych měl někdo najem 20 tis, tak furt nevím za co nutneho utratí zmiňovaných další 80 tis 🤔jakoze za jídlo a hadry? Můj povzdech měl vyznit obecně, že někomu stačí podprůměrná výplata a někomu nestačí ani 3 průměrné... A jen nájmem nebo jen hypo to není,je to v hlavě 😉
@klea81 to je sice bezva, ale kdyz to reknu blbe, taky nic nemate... 🤷🏻♀️ Pises, ze byt cekas, ze zdedis. Jasne, my casem pravdepodobne zdedime taky dost nemovitosti, to ale neznamena, ze do ty doby nechci mit vlastni. Na ty dalsi se prece clovek nemuze spolehat a hlavne na to nechci ani myslet. Chci byt sobestacna. Dluh na dum me netrapi. Je v takove vysi, aby nas trapit nemusel. Jine dluhy nemame - na veci zbytne to odsuzuji.
@klea81 hypotéku jedinou uznávám. Před lety to nebylo tak vyšponované jak teď a když jsem třeba přednesla svou představu splátky do ( zvladatelna castka za všech okolností) plus rekonstrukce svépomocí, tak se mi spousta lidí vysmála. Padaly šlechtické řeči a nepochopení proč si nechci vzít právě hypo klidně těch 20t a výše, bydlení v novostavbě, či postavit úplně nový dům. Vůbec jsme se nesetkali v myšlence, vlastním to na co reálně mám, což po škole sem se rozhodně necítila na závazek třeba nového domu bytu a třicetileté splácení.
Nemame se nijak spatne, ale jen za bydleni dame 25 tisic, 9 tisic mesicne nas pak stoji synova spec. skola, cca 50 i vice nas rocne stoji jeho rehabilitace, nove lepsi auto mame jen "diky"synovu postizeni. Neco manzel projezdi do prace, 3tisice nas stoji skolni autobus. Ano prispevek na peci uhradi synovo skolne, ale uz ne ten autobus a rehabilitace. Jsem na rodicaku 7300. Manzel ma o neco vic nez prumerny plat. Jen proste za bezne vydaje bez jidla jsme na cca 40ti tisicich . . . Jsme dva dospeli, jedno postizene dite a jedno batole. A pece kolem baraku a zahrady take neni zdarma.
@klea81 tak to neviem, ja sama pisem ze mame prijem nejakych 150 tisic, 20 tisic davame na byt, 30 na rekonstrukciu a vraciame mamke, nezijeme rozhodne skromne a aj tak mesacne obrovske peniaze usetrime. Neviem na co "potrebne" minaju ostatny, ja minam na nepotrebne veci ako cestovanie, vzdelanie, psa, ekologicky sposob zivota, na zdravu stravu.. inak by som samozrejme mohla usetrit este viac.
Potom tiez, auto a pod nie je nutnost, to mas pravdu, ale ty sa tu chvastas jak setris a mas este menej ako zakladatelka prispevku, ale proste vynechas taky drobny detail akoze neplatis byvanie. A to je proste vylozene trapne.
A este taka drobnost, mam pocit, ze nemas vobec predstavu co stoji byvanie. Kamoska teraz v Prahe hladala 1+kk alebo garsonku a nasla za Hajami 10 min busom za 12 tisic aj s energiami - do prace to ma hodinu, je to 32m2. Hold je to tu drahe. My sme platili minuly rok 25 tisic najom aj s poplatkami za 60m2 polhodinu od centra, hodinu od centra sa dostanes tak na 20.. ano no, obetovali sme 5 tisic za hodinu denne co by nam zabralo navyse cestovanie do prace a z nej..
pripominas mi jednu moju spoluziacku, ktora omylom zistila kolko dostavam od tatka vyzivne pocas studii - prislo jej to strasne vela a nechapala, co s tymi peniazmi robim. Ale ked ona chcela nove lyze, pokazil sa jej notebook, chcela ist na erazmus, tak jej to jej tatko vsetko zaplatil, ja som samozrejme uz navyse nedostala ani korunu. Tak to je podobny pripad jak ty - boze jak to ze osoba co ma mensi orijem ako ja nedokaze usetrit tolko, kolko ja ? Nebudem sa vobec zamyslat nad tym, ze mozno tych 10 tisic, co ja usetrim, ona da na byvanie, aby nezili pod mostom..
A inak teda baby je zaujimave dnesne zmyslanie ludi. Hypoteka je pre mladych skutocne nutnost, malokto si moze dovolit len tak kupit vlastny byt bez nej, vacsinou je to s pomocou rodiny v takom pripade. Na hypoteke nie je nic zle. Tak to vnima aspon moja "generacia", predstava ze budee byt "bez dlhov" je uplne smiesna.
@zuzineckah po nas banka zivotko vubec nechtela. Nicmene to asi bude tim, ze mame zastavenou dokoncenou nemovitost. Jeji cenu sem psat nebudu, ale dluh je uz pouze necelych 700 tis, takze by se pripadnym prodejem nemovitosti snadno splatil.
Jinak zivotko mame stejne i tak uzavrene. Jen reaguji na to, ze k nasi hypo nebylo treba. 😉
@klea81 ty za několik let zdědíš byt, jiný za několik let zaplatí hypotéku. V čem je rozdíl, co se týče materialismu? Kdybys neměla tuto možnost, tak tady těžko budeš dělat ramena, protože by si jednoduše musela někde bydlet = platit buď nájem, nebo hypotéku😉 Nebo by si možná svůj komfort natolik podřídila duchovnu, že by ti stačila cimra někde v klášteře... ?? Asi ne, viď? Ad auto - ne každý bydlí v centru všeho. My třeba bydlíme ve vesnici, kde není ani obchod, natož vzdělávací instituce. Takže ač manžel i nejstarší dcera využívají mhd, tak dva mladší jsou odkázání čistě na moje taxikaření. Tudíž auto je pro někoho nutnost, ne rozmar. Rozmar je pořídit si auto, na které nemám 🙂 A druhá věc - páč bys to asi vytáhla - bydlet v centru jsme prostě nechtěli. Nechtěli jsme děti vychovávat v centru Prahy. A taky se nám zdálo, že ceny nemovitostí jsou tam krapet šílené... To by byl teprve rozmar v pravém smyslu slova, i když dnes už bychom i ty zvládli splácet
@puhelin ale já do práce vůbec nemusela, proste jsem chtěla, pracuji na HR a chtěla jsem zůstat v “obraze” pak bych se po několika letech vrátila do práce bylo úplně mimo. Já malou zboznuji, za chvíli bude mít segru, ale to ze mám děti pro mě není překážka i v tom, abych se dal vzdělávála a soustředila se i na sebe. U nás je zase muz rad, když si jdu “odpočinout” do práce....

@bayt ano, ale to uz je nejaka analyza jak to delat do budoucna. O to mne nešlo. Jinak ja se nebudu zapojovat do diskuse o jinych moznostech, o hypotece apod. Dekuji za pochopeni. Kazdy ma jine predstavy a mohznosti. Nejsem financni analytik ani pojistovaci pracovnik. Mne slo jen o to, ze by mela pomer vydaju autorka uvest, orientacne. Protoze samozrejme kdyz neni ten standard nutnosti definovat aspon nejak odhadem, tak se to neda porovnat. Ja bych ji otipovala jako jsem psala. Plus vydaje za telefony, internet apod.