Manžel po porodu doma s dítětem, jak to probíhá v praxi?
zajímá mě, jak to funguje, když žena vydělává víc peněz a vrací se co nejdříve po porodu do práce a partner zůstává doma s dítětem...maminky, které to takhle máte, jak to probíhá v praxi?? jak je muž placený? z čeho se mu počítají peníze??
děkuji za příspěvky
@suzanna123 Ale jak si psala, že už by do toho nešel, tak i to, že si ho pouštěla k různým pracem okolo dětí, to moc nepomohlo
Nesouhlasím s tebou. Podle mě chlapi na to nemají náturu. Nejsou na to stavění se několik let starat o děti. Chlap co se stará o dítě není známka, že by na rodičáku neužíral.
Můj chlap se o malou stará dobře. Má víc trpělivosti. Od začátku byl u všeho, co se dělo, sám koupal, v noci krmil, přebaloval, uklízel po malé, když se pozvracela, prostě dělal vše bez problémů a i tak na rodičáku byl nešťastnej...
@zuzana_ka co moc nepomohlo?
Já prostě tyhle předsudky nemám - u žen se předpokládá, že budou péči o dítě zvládat a že budou šťastné, že s nimi můžou být doma, u chlapů, že by to nezvládli a ti, coby to náhodou zvládli, že se budou užírat. Ale je spousta žen, kterým to nevyhovuje, které se doma s dětmi taky užírají a 3 roky jsou s nimi na RD, protože se to od nich prostě očekává. A já nevidím důvod, proč bych měla brát ohled na to, že chlap na RD bude otrávený a užírat se místo něj. V tomhle ohledu jsme na tom úplně stejně. Rozdíl je v tom, že já byla sama s dětmi až do večera, on jen do půl druhé odpoledne atd., a myslím, že z tohohle uspořádání profitujeme všichni. Netvrdím, že on je šťastnější než kdyby chodil do práce, ale to jsem nebyla ani já
@suzanna123 to že si svého chlapa zapojovala do činností okolo dětí, moc nepomohlo k tomu aby znovu do toho šel...
Jestli jsem dobře pochopila, tak tvůj chlap je na rodičáku 4 měsíce, že?
Já mám ve svém okolí pozitivní zkušenost, kdy naopak maminka nezvládala (psychicky) být doma na rodičáku a tatínek ji pak vystřídal a byl naprosto vpohodě. Ovšem bylo to asi částečně dané tím, že pracoval z domova, a tudíž to pro něj asi nebyla taková změna režimu...
Já si taky myslím, že žádné "předprogramování" pro péči o děti neexistuje. Rozdíl je v tom, že žena má celý život na to, aby se na pobyt na mateřské psychicky připravila a automaticky s tím, až na výjimky, počítá, zatímco u mužů to tak není. Je to podobné jako s délkou mateřské - v zemi, kde jsou ženy doma s dětmi půl roku, jim přijde zcela normální, že nastoupí do práce v době, kdy je miminko třeba ještě kojené, zatímco v ČR by se všichni bouřili. Je to celé o tom, na co jsme z okolí zvyklí...
@zuzana_ka ale houbelec - zapojovala jsem ho od začátku, kdyby ne, tak by mě ani nenapadlo se střídat s chlapem, který se o dítě neumí postarat...
@suzanna123 pochopila jsem, že si ho zapojovala od začátku🙂 ale jak dlouho je na rodičáku???
@zuzana_ka nevím, proč by to mělo nebo nemělo pomoci tomu, aby to toho šel znovu... 😕
Na RD je od Danečkových 6ti měsíů, tj. 4 měsíce
@blahova_andrea A proč by dítko nemohlo mít druhý den stejné oblečení? Proč by nemohlo být na procházce o hodinu dýl a proč by nemohlo jíst venku nebo dostat něco, co je skoro okamžitě hotové, pokud se přijde později? To co píšeš jsou přesně ty případy, o kterých mluvím, máš pocit, že pouze tvůj přístup je ten správný.
@suzanna123 no můj by se vyměnil hned 🙂 ale já bych to teda nechtěla. navíc to u nás nejde ani finančně. myslím, že stále ve většině rodin nosí domů víc muž a proto mužů na rd prostě přibývat ani nemůže 😉
@j.a.n.i protože nehodlám dítě oblékat znovu do oblečení, které je už špinavé. nemluvím o tom, když jsou vytřepané tepláčky z písku, opět použité na písek a na oslavu. ale abych dala dítku poblité bodyčko nebo pocákané tričko, tepláčky...proč proboha? a proč by nemohlo být na vycházce o hodinu dýl jsem napsala. když je dítě zvyklé večeřet v 18h, tak je potřeba být doma před tou dobou, aby se vše stihlo v klidu a ne pak s velkým řevem a nervama všech. jako pokud se počítá s tím, že budeme venku celý den a vše se připraví a zabalí, tak je to jiné. ale ne tak, že se jde na běžnou vycházku na hodinu, kdy sebou člověk bere max. pití a křupky a ono se udělá hezky a najednou bychom chtěli být venku jen tak dýl, to prostě nejde. ono udělat něco na rychlo...to je vidět, že ty mluvíš o starším dítěti, kterému můžu venku na vycházce koupit rohlík nebo koláč a já mluvím o miminku, o dítěti, kterému nedáš cokoliv, kdekoliv a v jakoukoliv hodinu, malé děti mají své režimy a nevyplácí se jim je nabourávat. pak budu zase já ta, co bude celou noc vzhůru uklidňovat rozhozené dítě. nemyslím si, že můj způsob je ten jediný správný. ale jsem si jistá, že znám děti lépe jak tatínek a že tím, že s nimi trávím více času, umím lépe odhadnout co ještě ano a co už ne a jaká bude reakce apod. ten můj nikdy nevezme ven ani vodu. kolikrát mu ani nedojde, že má dát staršího před jízdou autem vyčůrat a pak se rozčiluje, že hned hledáme místo k zastavení.
Koukám, že některé maminky by byly nejraději, kdyby za pár let, mohli tatínkové i rodit, ne? 😀 V tomto jsem podle někoho opravdu zpátečnická, ale myslím si, mateřská je od slova matka - tedy pro maminku a rodičák už je sice pro oba rodiče, ale i tak se mě osobně tatínkové na něm ,,nelíbí''. Absolutně pro mě ztrácí chlapské charisma a přitažlivost 😉 .
Něco jiného je, pokud potkám na procházce tatínka s dětma, ale představa, že mám doma chlapa, který dělá ,,ženské práce'', každý den............No nevím 😅 . A ano, asi jsem sebestředná v tomto, ale aby mi manžel u MÉHO miminka říkal, kdy mu mám dát kaši a kdy chodí spinkat?? Nikdy!! 😀
Já tedy také nejsem maminka na 100%. U rodičáku si dálkově dodělávám VŠ, mám svoje koníčky a mooc ráda dám děti někomu pohlídat, ať už tatínkovi nebo babičkám.
Navíc na tom režimu, o kterém se tady psalo, také moc nelpím ( což babičky těžce nesou 😉 ), takže venku zůstáváme tak dlouho, jak se nám tam zůstat chce a spinkat chodí v rozmezí cca hodiny a půl, ne každý den přesně na minutu. Imunita se má budovat, takže zamazat se smějí jak se jim hodí 😉 . A párky v rohlíku mají občas také dovolené 😀 .
Já chápu, že pokud je velký finanční rozdíl v příjmech, tak z důvodu toho materiálního zabezpečení, je pro některé rodiny lepší, když se maminka vrátí do práce dříve.
Ale argument, že se doma maminka užírala a tatínek to lépe zvládá, ten mi moc nesedí. Protože dotyčný tatínek se podle mě může užírat úplně stejně. Prostě být doma, leze na mozek každému, o tom žádná.
Tatínkové by určitě měli pomáhat, neprásknout sebou na gauč, po návratu domů, případně v opačném extrému nemít padesát koníčků po práci, ale zabezpečovat rodinu po té finanční stránce, je v období, kdy je u nich malé miminko, jejich práce - můj názor 🙂.
A já osobně si myslím, že i když teď někdy zažívám situace, kdy bych nejraději práskla dveřmi a odletěla nejlépe co nejdál 😀 , tak že by mi jednou bylo líto, kdybych si ty okamžiky s dětma, kdy jsou takhle maličcí, zkrouhla na minimální množství 🙂.
Však pracovat pak budu až do důchodu a čas šíleně letí, za chvilku už ti mrňousové s mámou nebo tátou, tolik času, trávit chtít nebudou 🙂.
Je to prostě pro mě trošku smutný, dnešní doba je v tak hektickém tempu a čím dál více lidí, žije ve stylu : nechceš pracovat? jdi na VŠ. nebaví tě učit se? tak ji nedodělávej a vrať se pracovat, zase tě nebaví práce? pořiď si miminko, nebaví tě být na mateřské? vrať se do práce.......a tak pořád dokola 🙂.
@blahova_andrea Vidíš, a to já nechám svého chlapa klidně celý víkend s dětmi, zvládá se o mladší postarat už od miminka. Je to jen o tom, jak si to ten chlap nastaví - ze začátku chtěl, když jsem musela odjet na celý den a měl malou na starost, abych mu sepsala manuál k dítěti 🙂, včetně časů, kdy má jíst, kdy má jít spát, a on si s tím už poradil. Když někam jdeme na procházku, tak oba automaticky počítáme s tím, že se můžem někde "zakecat", takže s sebou berem nejen pití, ale i svačinu, plínku a něco na převlečení pro akutní stavy. Dokonce ten můj je v tomhle směru ještě pečlivější, než já (asi proto, že je poměrně velký puntičkář). Je to prostě individuální - jsou chlapi, kteří tu péči fakt nedávají, a jsou takoví, kteří ji v pohodě zvládají.
@blahova_andrea ale může. Je spousta rodin, kde žena vydělává víc než muž nebo to vyjde nastejno. Ale pokud ten rozdíl není výrazný, tak tahle varianta většinou ani jednoho vůbec nenapadne. Ale abych nebyla špatně chápána - já rozhodně tenhle model neprosazuju a jsem zásadně proti tomu, že to stát chce lidem nutit. Co říkám je, že to fungovat může a že konkrétně u nás to funguje 😉
@michaela_2 Jen drobný detail - miminko není TVOJE, miminko je VAŠE... Sama sis ho neudělala 😉
@somalicats Velkými písmeny, jsem to napsala proto, že je to myšlenko s nadsázkou 😉 . Ano, sama jsem si ho neudělala, děkuji za vysvětlení 😀 😀
@michaela_2 nechápu smysl vašeho příspěvku - představa chlapa na RD se vám nelíbí, OK, to chápu, tak se s ním nestřídejte a je to. Jsem ráda, že jste si to zařídila, jak vám to vyhovuje - já si to zařídila také tak, a váš názor na to mé uspořádání je mi srdečně ukradený 😉 Opravdu začínám být mírně alergická na lidi, co přesně ví, jak by se co mělo a nemělo dělat a chtěli by to diktovat i ostatním (bohužel je jich většina). A pokud vím, nikdo tu neřekl, že "maminka se užírá a tatínek to lépe zvládá" - naopak bylo řečeno, že to zvládají lépe maminky a tatínkové by se užírali, na což jsem napsala, že já se užírala taky, tak proč bych na to měla brát ohled...
@michaela_2 když je to nadsázka, tak by byly na místě spíš uvozovky, velkými písmeny jste to zdůraznila 😉
@suzanna123 Smysl mého příspěvku? Ten je přeci úplně stejný, jako ten Váš 🙂 . Ohledně tatínků na rodičovské dovolené. Stejně, jako jste napsala VY, svůj názor, tak jsem napsala já ten svůj. Pokud si můj příspěvek přečtete pořádně, tak tam hodně opakuji slovní spojení jako : podle mého názoru, osobně si myslím atd.
Nikomu nic nevnucuji 😉
@michaela_2 Ona si spousta maminek po porodu myslí, že dítko je jen jejich, tatínek dodal sperma a tím pro něj jeho úloha skončila... 😉 A nedejbože, když se pokusí se do péče o dítě zapojit... Já souhlasím se @suzanna123 , každý ať si to doma nastaví tak, jak mu to vyhovuje, a nesnaží se ten svůj model procpávat jako jediný správný.
@suzanna123 nehledě na to, že reaguje obecně na všechny příspěvky zde, tak se prosím hned neježte a nemějte potřebu se ohrazovat. Každý ať se zařídí podle toho, jak to nejlépe vyhovuje jeho rodině, ne? Ale přečíst si odlišný názor, by snad neměl být problém.
@somalicats Nebudu komentovat, nezlobte se, ale vzala jste si z mého příspěvku pouze to, co se Vám hodí. Já nikomu nic nevnucuji, pouze píšu svůj názor.
@michaela_2 ne, není stejný. Já tu reaguji na námitky, že tatínek na RD nemůže fungovat, vy jste přispěla elaborátem, jak je to špatně a nelíbí se vám to.
@suzanna123 Bože a co je na tom? To mohou přispívat pouze příspěvky, které vám budou přizvukovat? Opakuji - ať se každý zařídí jak mu to vyhovuje! Názor smí napsat každý, bez ohledu na to, jaký je.
@michaela_2 to není o přizvukování - se svým názorem jsem tu poměrně ojedinělá, ale diskuze je o tom, jestli a proč by to (ne)mohlo fungovat. Vy tu v podstatě akorát píšete, že je to divný a špatně.
@michaela_2 Jenže tohle vlákno je o tom, co a jak, když jde otec na MD, potažmo RD. Až tu bude vlákno s diskusí, jestli může či nemůže otec na MD či RD fungovat, tak tam se bude Tvůj příspěvek hodit.
@blahova_andrea Opět, ty máš pocit, že j potřeba každý den čisté body, ty máš pocit, že je potřeba být doma s dostatečným předstihem... to, že někdo tento pocit nesdílí, neznamená, že není chopen pečovat o dítě ve srovnatelné kvalitě jako ty.
Někdy tady píšete že tatínek se "užírá", ale většinu matek co znám se vlastně "užírá" taky - klesá jim sebevědomí, nebo si jich ten jejich moc za to domácí "nicnedělání" neváží, některé zase mají pocit lva v kleci. Takže se myslím, že po téhle stránce na to ženy často nejsou stavěné lépe než muži.
Znám dva případy kdy byl na rodičáku taťka, a v obou případech to tu rodinu zachránilo. U první začala velmi haprovat psychika už mamky už po měsíci a po návratu do práce vpohodě, u druhé tatínek vydělával velmi málo a neustále si to vyčítal - maminka šla do práce, vydělává dost, a taťka se zklidnil, že jsou zabezpečení.
Jinak pokud by táta nevyměnil poblité body a nedal by dětem venku napít, tak si myslím, že tohle není mužská vlastnost, ale že je to mírně řečeno lenost konkrétního člověka.
Osobně jsem přesvědčená že model táta je doma není uplně od věci a někde to bude dělat jenom dobrotu. A to říká ta, která byla doma s dcerou několik let a za nic na světě bych si to nechtěla s mužem vyměnit 😉
@somalicats Pokud si přečtu příspěvky z posledních stránek, opravdu nemám pocit, že by se zde neřešila role tatínka na RD, jako taková. Ohledně těch praktických věcí toho ke konci moc řečeno nebylo.
@suzanna123 Znovu a naposled - píši sem - že podle MÉHO názoru, je to zvláštní. Ne špatné a ne pro každého. Co se nelíbí mě, může druhý člověk milovat.
@michaela_2 tak já to taky zkusím znovu: ostatní píší argumenty, proč by to tatínkové mohli nebo nemohli zvládnout, vy píšete svůj názor, že je to zvláštní. A já se ptám, proč by to mě nebo kohokoliv jiného mělo zajímat??? Já vám taky nepíšu, co si myslím o tom, jak to máte nastavené vy 😉 Už ten rozdíl chápete?

@blahova_andrea jasně, je to vždycky o tom, jak se ti dva sejdou. Spousta žen by to brala jako útok na svá "práva", kdyby chlap přišel s tím, že se s ní chce na RD vystřídat a spousta chlapů by mě s tímhle nápadem poslala někam (ovšem je důvod, proč jsem si vybrala takového, který mě tam neposlal) 😉