icon

Nástup na mateřskou po rodičovské později než 6 týdnů před porodem. Neřešil někdo?

verunka_korunka
1. zář 2019

Dobry den,
Neresil nekdo z vas, ze by chtel nastoupit na materskou po rodicovske o par dnu pozdeji nez 6 tydnu pred terminem porodu? Tim myslim cca 34+0tt a pozdeji. Jde mi o to jestli je to mozne, jestli to urad prace dovoli. Chci to posunout tak o den kvuli sleve na dani na manzelku. Obavam se, ze o ten den nam to prave nevyjde.
Zitra to samozrejme budu resit s ucetni v praci a s pani na pracaku. Ale jde mi o to, jestli nema nekdo zkusenost

Strana
z2
jatva
2. zář 2019

a teraz som kukla ako to bolo u mna. Nastupovala som 36+0, 4 tyzdne pred TP.

verunka_korunka
autor
2. zář 2019

@malenka3 pokud vím, tak ani u druhé dcery jsem nečerpala žádnou dovolenou mezi mateřskou a rodičovskou (v práci mi bylo řečeno, že na to nemám nárok). Jen u první... takže teď opět zase nic takového nebude

jatva
2. zář 2019

@verunka_korunka tak to s tebou vybabrali, lebo narok urcite je.

verunka_korunka
autor
2. zář 2019

@jatva na urad bych sice mohla zajit, ale kdyz nemam od zamestnavatele ty papíry, tak mi toho asi moc nereknou... vsude je psane, ze ze ti to dopredu nereknou, ze ti to prijde az s prvni davkou. Nereknou ti ani dopredu jestli na to máš nebo nemáš nárok ☹ takže zbytečně se mi tam nechce chodit, těhotná, s 2 letou někde čekat aby mi pak paní řekla vlastně že mi to neřekne... navíc už mám zkušennost, že si tě přehazují jak horký brambor s uradem prace 😀
a to ze jsi sla 4 týdny pred porodem, to jsi sla u toho tretiho ditete z materske? Nebo z práce?
Nicméně tak jak tu psali, napíši prostě 34+0tt den nástupu a budu se modlit aby to nepřelezlo 🙂 nemělo by 🙂 v práci bude ženská co to řeší až ve středu, takže ji papír pušlu vyplněný jak jsem psala a dál to řešit nebudu... myslím, že tam tu rezervu malou máme

malenka3
2. zář 2019

@verunka_korunka to tě teda pěkně okradli. Pokud si měla 60 dnů md v kalendářním roce, měla jsi nárok na kompletní dovolenou za rok, krácenou o dobu čerpání RD. Pokud by ses nevešla do 60 dnů, pak za dny md by ti naběhlo pár dnů. Rozhodně si nějaký nárok ale měla, čerpání mateřské dovolené je náhradní doba pro výpočet nároku na řádnou dovolenou, kterou máš právo čerpat mezi md a RD.

verunka_korunka
autor
2. zář 2019

@jatva taky si myslím, že by měl být, ale protože je pak horší se vracet zpět a dost ženských po návratu z MD bylo "donuceno" odejít, tak bych si tam raději nevýřila vody nějakýma pár dnama dovolené 😀

@malenka3 u té druhé to bylo nějak na hraně těch 60 dnů, myslím, že to bylo kousek pod. už si nejsem jistá, nechala jsem to tehdy být kvůli tomu co píšu výše. Nicméně příští rok by to asi mělo zafungovat, jak to píšeš, ale stejně to nechápu, jak to pak funguje. To pak máš nárok na 25 dnů dovolené a jak je to zkrácené o dobu čerpání RD? Předpokládám, že poměrově, takže za každý měsíc cca 25/12= 2 a kousek dne dovolené... tedy třeba za 4 měsíce MD bych měla nárok jen na 8-9 dní dovolené. Říkám to správně?

malenka3
2. zář 2019

@verunka_korunka MD je 28 týdnů, to je cca 140 pracovních dnů, takže by ti mělo tak jako tak vyjít v nějakém roce nárok na dovolenou. Pokud těch 60 dnů je v tom prvním roce, ve kterém máš předtím RD, tak se ten celoroční nárok krátí za prvních 100 dnů na RD o 1/12 nároku řádné dovolené, za každých dalších 21 dnů (pracovních), které jsi na RD, o další 1/12.
Pokud bys ale byla ten druhý případ, že máš md v roce třeba 50 dnů a pak se to překlopí přes nový rok, tak těch 60 dnů splníš od ledna dál. V takovém případě se nárok na řádnou dovolenou o RD čerpanou následně už nekrátí, navíc za těch 50 dnů ti napočítají pár dnů taky, to by byly asi 2/12 nároku roční dovolené.
Každopádně tě dost odrbali 😞

malenka3
2. zář 2019

@verunka_korunka já to třeba teď počítám na dny, protože když se neuklepnu, vyjde mi 60 dnů na md jak v roce 2019, tak v roce 2020. Za 2019 se mi to zkrátí a z 20 dnů mi zůstane asi 13, za 2020 mi naběhne celých 20 dnů. Takže já po md budu čerpat řádnou dovolenou 33 dnů, to je pecka. Jen to nesmím zvrtat a musím dobře počítat, naše účetní je mimo 🙈

verunka_korunka
autor
2. zář 2019

@malenka3 hmm, zajimave 🙂 ale u tohodle mam tak nejak blby pocit, ze v praci nejsem a jeste vyziram zamestnavatele... potrebuji si pozdeji domluvit pro me zkraceny uvazek a i kdyz to ma zamestnavatel poskytnout... vetsinou to stejne konci tak, ze delaji zenskym naschvaly az samy odejdou... rada bych tam zustala, ale za urcitych kompromisu a proto mi nejak vnitrne neprijde spravne po zamestnavateli chcit vyplatit dovolenou, kdyz jsem u nej ten rok nepracovala. Mu to stat taky neda... nevim, mozna se na to divam spatne.

malenka3
2. zář 2019

@verunka_korunka já nad tím taky takhle přemýšlela. Ale já tam před MD dřela jak kůň nad rámec zákoníku práce, mraky přesčasů jsem tam nechala, 70 hodinový týden nebyl výjimkou, takže tohle beru jako malý drobky, kterými mi to může zaměstnavatel trochu kompenzovat. Ale naprosto tě chápu, kdybych neměla zaměstnavatele, jako mám, těžko bych se někde toužila domáhat svých práv v obavách, aby mi to pak nedal vyžrat, pokud bych o tu práci fakt stála.

verunka_korunka
autor
2. zář 2019

@malenka3 jo, znam to... uplne stejne. Jenze tesne pred mojim odchodem na MD se to zmenilo, jeden majitel vyplatil dalsiho a situace se tam zklidnila a zlidstila. Kdyby to bylo postaru, tak asi si o to bojuji, ale tahle se mi nechce a doufam, ze to pujde domluvit a byt tam stastna.

kristyn.g
2. zář 2019

Jde to úplně normálně. Jen ti propadnou peníze za těch pár dní...

kristyn.g
2. zář 2019

@verunka_korunka kvůli dovolené níž boby pocit nemusíš. Mateřská je jako neschopenka. Je hloupost se o to připravit.

malenka3
2. zář 2019

@kristyn.g my řešíme ale čerpání řádné dovolené mezi md a rd. A tu platí zaměstnavatel ze své kapsy, to není žádná dávka.

verunka_korunka
autor
2. zář 2019

@kristyn.g presne jak píše @malenka3 tady už jsme se dostali k čerpání dovolené u zaměstnavatele mezi materskou a rodičovskou. O mateřskou se rozhondně nehodlám připravit 😀 jen by mi možná prospělo si jeden den mateřské nechat propadnout 😉 ale třeba to vyjde i bez toho (mělo by)

kristyn.g
3. zář 2019

@malenka3
@verunka_korunka ano to já vím že to není žádná dávka. Ale stejně mi přijde zbytečné toho nevyužít a vlastně nechat zaměstnavateli jednu výplatu V podstatě.

verunka_korunka
autor
3. zář 2019

@kristyn.g no, prijde mi, ze dost zalezi na zamestnavateli... mala / velka firma, rodinna nebo anonymní... prijde mi to vnitrne nefer... ted se jim treba dari dobre, ale nebylo tomu tak porad... takze proto nad tim moralne vaham. Ale jak jsem psala, to je do jine diskuze.

blueyonder
3. zář 2019

@verunka_korunka mě to vychází v pondělí na 40tt, takže těch 6 týdnů je zase pondělí 34+0 TT.

kristyn.g
3. zář 2019

@verunka_korunka tak se zeptej jich ... Jako chápu no. Mě to netrapilo protože velká firma

Strana
z2