icon

Nízký rodičovský příspěvek, co si o tom myslíte?

dvorka100
12. říj 2016

Dobrý den, rozjela jsem takovou akci jak vyburcovat všechny k tomu aby se nemluvilo jen o přidávání peněz důchodcům ale aby se zaměřili i na maminky. Zajímal by mě váš názor na to, že nám maminkám dají prostě jen 220 000 a víc ani korunu. A navíc jsem zjistila že tato částka byla stanovena někdy před deseti lety a to bejvalo levněji.

Strana
dvorka100
autor
12. říj 2016

jestli si o tom chce přečíst víc tak na http://chytramaminka.blog.cz/

kacca11
12. říj 2016

Vim, ze budu kamenovana, ale podle me je to oppravdu hodne penez a nema to nikde obdoby. Nez rozdavat penize jen tak, tak radeji jine vyhody (vetsi moznost castecnych uvazku, danove zvyhodneni apod.).

Nechapu odkaz na duchodce, tam je situace uplne odlisna.

margarithka
12. říj 2016

A jeste poznamka: 220 000 a je jedno, zda mate jedno dite, dvojcata, trojcata, atd.

tysek9
12. říj 2016

Ve většině evropských států nedostávají buď ani korunu nebo příspěvky dostávají sice v plné výši, ale pouze pár týdnů či měsíců. Jsme jediná země v Evropě, kde můžeme zůstat doma 4 roky. Jinde musí šoupnout pár měsíců staré miminko do jeslí nebo si platit chůvu. Nebo zůstat doma zadarmo ale z práce je vyhodí.
Podle mě si nemáme nač stěžovat.

fallingstars
12. říj 2016

Já souhlasím s @kacca11 Když se podíváte do zahraničí, maminky tam automaticky ten luxus být na MD roky a ještě s příspěvkem nemají. Já bych třeba taky spíš než víc peněz uvítala třeba širší možnosti umístění dítěte do školek / jeslí, a zkrátka přesně to, co už zmiňovala @kaca11 Aby se o diverzitě pořád jen nemluvilo, ale dělalo se i více proto, aby byly skutečně co nejvíce zohledňovány potřeby maminek s malými dětmi.

yelowangel
12. říj 2016

Já bych byla spíš pro aby ženský po mateřský se mohli vrátit do práce ale i s dětmi nebo aby měli možnost dáte je do firemních školek/jeslí pár kroků od práce.

tulikiss
12. říj 2016

@dvorka100 a kolik by jste si predstavovala ze by vam mel stat platit za to ze jste doma?
tohle nikdy nepochopim, mam moznost byt doma a stat mi na to da prachy, plati za me zdravotni pojisteni a stejne je to nekterym porad malo. Kdyz se to nekomu nelibi tak at jde do prace a neceka ze mu nekdo neco da zadarmo. Nebo at nema deti. Mit deti je svobodne rozhodnuti kazdeho, nevim proc by mel stat davat neco navic.

dokument
12. říj 2016

@dvorka100 Rodicak je socialni davka, dostavas ji, protoze funguje system solidarity.

serenna30
12. říj 2016

To co dostavame je dvoji luxus: penize a cas byt s ditetem. Muzeme byt jenom rádi..

magdalenax
12. říj 2016

@kacca11 Naprosto s Tebou souhlasím! Když jsem byla na mateřské já, tak jsem si nemohla vydělat více jak danou částku, nebo jsem nemohla pracovat více, jak čtyři hodiny denně. Školka tomu byla samozřejmě časově omezena.

dvorka100
autor
12. říj 2016

Tady nejde jen o peníze, ale o ten princip ze ta maminka nemá prostředky na to aby to dítě měla kam dát a když má tak není kam a taky o to že ty peníze co by maminkám mohli dat skončí někde jinde a pokud se podíváme na to jak je to v cizině tak tam ten chlap vydělá vic než tady je tam úplně jiná životní úroveň

monasek84
12. říj 2016

Taky myslim, ze se v tomto smeru mame oproti ostatnim vyspelym statum vyborne. A nikdo nikomu neupira moznost si neprivydelat, jde o to jen chtit....

dvorka100
autor
12. říj 2016

Já bych chtěla ale nemám kde ono v malém městečku jsou nulové možnosti oproti Praze

magdalenax
12. říj 2016

@dvorka100 Jak nemá prostředky na to, aby dítě měla kam dát? Tomu nějak nerozumím. Když bude chodit do práce, tak nemá na školku, nebo jak?

dvorka100
autor
12. říj 2016

@kacca11 s těma duchodcema no nevím když nam všude vnucujou at si setrime na duchod tak sem zvedava co dostaneme mi

nita1984
12. říj 2016

@dvorka100 Kdo chce, hledá způsob. Kdo nechce, hledá důvod... abych se měla lépe podnikám.... zas nedostanu žádnou mateřskou.... "jen" rodičák..... taky bych si mohla stěžovat.... každý má možnost volby.

monasek84
12. říj 2016

@dvorka100 tak se prestehujte... jak myslis ze to delaji v tech vyspelych statech? Za praci se stehuji stovky kilometru, proto, aby meli tu zivotni uroven o ktere pises... je to tam naprosto bezny....

magdalenax
12. říj 2016

Nicméně, stojím si za tím, co teď napíšu. Matka v našem státě je nejlépe zajištěná, jako nikde ve světě. Dneska je to jiné, ale je třeba vzít v potaz i to, že když se vyplácelo automaticky porodné, tak ho matka dostala, i když se (fuj tajksl) narodilo dítě mrtvé, a to proto, že prostě porodila.

shine2015
12. říj 2016

@dvorka100 nemas pravdu...sice muz muze vic vydelavat ale plati se treba area kde bydlis a dalsi poplatky ....navic tam das dite na roce nejdyl do skolky\jesli a sup do prace...a pokud si myslis ze zahranici je takove bajecne tak tam s muzem bezte.....znam spozstu idi co se kvuli detem vratili...
Cr je fakt v podminkach dovra co se tyka financi placeni zdrav a socialniho plus az 4r doma a moznost privydelat...a de facto zdarma muzete byt doma do 6ti let jako pecujici o dite bez RP ale zdravotni vam odpusti....
Ja bych to tedy tak nevidela tragicky...

dvorka100
autor
12. říj 2016

@magdalenax na skolku to jo ale u nas jsou nejbližší jesle asi 30 km daleko a stoji asi 4000 za mesic a kdyz to sectu i s dojizdenim tak potrebuji alespon 7000 takže kdybych sla nekam pracovat ma pul uvazku tak to co si vydelam tak investuji do jesli

puutalo
12. říj 2016

@magdalenax Ráda bych šla po dvou letech do práce, ale v okolí není školka, která by vzala dvouleté dítě. Jedna ředitelka doslova řekla, že budou raději nenaplněné, než by měly dvouleťátka. Na jednu stranu to chápu, je to větší starost, ale pro mě to opravdu představuje překážku. Chůvu bych určitě nezaplatila, to už můžu zůstat doma - zbude mi stejné množství peněz.

kacca11
12. říj 2016

@dvorka100 nechapu. Proc by nemela mit prostredky na skolku, kdyz bude chodit do prace? To je totiz jedno s druhym.

Mne je protivne bojovat za dalsi prnize na ruku a jednim dechem vzdychat ze nemas uplatneni. Radeji penize vrazit do podpory tech uvazku a podporu pracujicich matek.

A ne, jinde muzi nevydelavaji o tolik vic. To je iluze ze zahranicnich serialu. Vetsina lidi si ani v zahranici nemuze dovolit zenu v domacnosti, proste se vraci do prace.

A dalsi vec. Casto, kdyz se zena v praci zviditelni, vyjde ji sef casto vstric se zkracenym uvazkem ci homeoffice. Nejde to vzdycky, to chapu, ale ... kdyz zena otehotni po par mesicich prace, je jasne, ze zamestnavateli za to stat nebude.

nita1984
12. říj 2016

@dvorka100 jak už bylo psáno.. tak se přestěhujte.... já se stěhovala kvůli práci x krát...
Nechápu, že má něko pocit, že proto, že porodil dítě, má se o něj někdo postarat.... mateřská, rodičák, všemožné příspěvky.... náš sociální systém je skutečně téměř nejštědřejší....

tahejhula
12. říj 2016

Trosku jsi pozapomnela na hrazeni zdravotniho pojisteni. 😉 Tady je bida s castecnymi uvazky, nicmene treba v USA bys makala od tri mesicu veku ditete, ani bys nemrkla.

magdalenax
12. říj 2016

@dvorka100 Promiň, ale v profilu máš šestiměsíční dítko, tak proč řešíš jesle?

luj89
12. říj 2016

@dvorka100 A co mateřská centra?

kacca11
12. říj 2016

@dvorka100
@puutalo radeji resit a investovat do techto problemu nez rozdavat statisice jen tak kazdemu do vetru.

Proc se tu neresi treba tema "Jak podporit otevreni skolky v danem miste" nebo "Jak zlepsit uplatneni pracujicich matek tak, aby se prace vypratila" apod.? Proc zase jen ty penize na ruku a stezovat si, ze je to malo?

prostejina
12. říj 2016

Myslím, ze stát dává dost. Si vemte, ze rodicak dostávají i ženský, který v životě nesahly na práci, takže ani nikdy do státního rozpočtu nepřispěly. Kdyby byl vyšší rodicak, museli by i zvedat dane, protože to by se neutahlo všem najednou přidávat. Duchodcum by měli přidat, protoze pracovali a dreli se, a ty jejich důchody, to je fakt výsměch. Moje babička radši topila celou zimu jen v jedny místnosti, aby mela z čeho zaplatit energie a nájem, v ostatních mela kolem 12 stupňů. Takže si myslím, ze peníze jsou adekvátní..

magdalenax
12. říj 2016

@prostejina Ano, to máš pravdu, že jsou ženský, které na práci nesáhly, znám jednu, která se po dvou dětech rozkoukala a začala pracovat asi ve třiačtyřiceti letech. Zřejmě - jak si myslím já, u nich hlášený dospělý, výdělečně činný syn způsobil to, že nedostala takové dávky, aby to postačilo...., ale to jen naokraj....

puutalo
12. říj 2016

@kacca11 To souhlasím. Nepotřebuju přidat, nikdy jsem neměla problém si práci legálně sehnat. Ale chtěla jsem poukázat na to, že to zatím ideální není, školky maličké děti nepřijmou a pak opravdu mamce nezbývá, než doma zůstat do tří let (pokud nemá ideální stav - nadšenou hlídací babičku).

Strana