Nízký rodičovský příspěvek, co si o tom myslíte?
Dobrý den, rozjela jsem takovou akci jak vyburcovat všechny k tomu aby se nemluvilo jen o přidávání peněz důchodcům ale aby se zaměřili i na maminky. Zajímal by mě váš názor na to, že nám maminkám dají prostě jen 220 000 a víc ani korunu. A navíc jsem zjistila že tato částka byla stanovena někdy před deseti lety a to bejvalo levněji.
Já si myslím,že prispevek je dostatečny. Zodpovědný pár by si mel před planovanim dítěte nasetrit peníze, které by pokryly rozdíl mezi RP a mzdou. Ja jsem za sebe opravdu šťastná,ze mohu být s malou doma 3 roky a každý den mohu vidět,jak roste. Je to opravdu luxus,který všude neni. Nesouhlasím ale s tím,že matka vicercat dostává stejný příspěvek jako rodiče jednoho dítěte. Když budu slovickarit,tak je to příspěvek pro rodiče,ale přece jen to slouží na úhradu oblečení, jídla apod. pro děti.
Co mi ale vadí,tak tady nefunguje systém podpory návratu matky do práce. Uvítala bych, kdyby existovalo více míst se zkracenym pracovním uvazkem a delší otevírací doba ve státních školkách, abych mohla dítě vyzvednout později,když bych se zdržela v práci.
@yerry a tobe prijde, ze maji moc? Nemyslim si. Pokud pracovali a vydelavali, maji dostat min? Nestacim se divit.
Ja neziju mezi nijak bohatymi lidmi ale neznam jedinou zenu, co by delala za minimalni plat. Samozrejme kazdy nastupoval za malo, ale kdyz se snazil, dostal casem vic nebo nasel lepai praci. Mnozi se za praci odstehovali.
@koordinatorka_odboje co? Memu tchanovi prave vcera vypocitali 13000
@yerry na důchod jsou výpočty, není.to tak že by si to ten člověk vycucal z prstu...pokud roky vydělávali hodně...nechapu proč nemůžou mít vyšší důchod..taky odváděli vyšší částka
Myslíte že je fwe když můj manžel vydělává přes 100 tisíc a druhý 20 aby měli stejný či podobný důchod? Ano je to fér...?
@yerry nevim presne, strop tam ale je
Nečetla jsem diskusi, jen úvod. ...
Mnohe z vás píši o tom, že maminky dostávají hodně a neví vlastně na co si stezuji. ... v porovnání se zahraničím. ... mám opačnou otázku, když jste tak zběhle v tom, kolik a kde přispívající stát maminkám starajicim se o dítě. ... kolik v ostatních státech odvádějí na sociálním pojištění? Vim, že ho máme dost vysoke a kdyz si chce člověk odcerpat zpet něco málo co do systému vložil, pomalu je vnímán jako vyzirka. ...
@koordinatorka_odboje já si ale vůbec ne stěžují...ale platí čím vyšší výdělek vetsi daně
Spise me "bavi" maminky stylem - jsem tehotna, mam dite a state starej se... My s manzelem nemame zdaleka prumerny plat, ja na druhem rodicaku, ALE manzel jede fusky, klepe o vikendu 12ky, ja mam 3privydelky z domova.. takze si muzeme doprat prodlouzeny vikend, zajit na veceri, ale na vyskakovani to neni. Zadne socialni davky nemam, ani jedno porodne..
Mel by se zmenit system, to ano, ale nikdo do toho nechce pichat, tykalo by se to nemakacenku s jakoukoliv barvou pleti a to proste u voleb popularni neni... ale za par let tresk bude muset nastat.. silne rocniky budou v duchodu a snizujici se porodnost a zyvsujici nemakacenka to nevytrhne...
@lajla vite, ze to je uz nekolikata diskuze, kde se docitam, jak moc vas manzel vydelava? Proc nam to furt pisete?
@koordinatorka_odboje nepisu. To tvrdis ty a ja nenapsala nic co by se tomu blizilo.
Myslim si, ze neni vhodne rozdavat plosne statisice za dite. Ale jsem pro, aby byla podpora po vsech strankach, vysoke ulevy na dani - aby pracujici lide meli dostatecne zazemi pro zalozeni rodiny, ale nemotivovalo to lidi co jen vysavaji na davkach.
@kacca11 vis, ale takova podpora stoji vic nez dat ty davky, proto to stat nedela
@kacca11 ne ne ja nerikam ze maji moc. Kazdemu co si zaslouzi. Mne docela namihlo ze tito co maji relativne dost se zlobi protoze na autobus je prizpevek je 400 kc. Moje tchyne ma duchod bohuzel nizky kvuli tomu ze ma vazne zdravotni problemy a musela brzy do inv. Duchodu ale nikdy si nestezovala a to krom duchodu nebere zadnou dalsi davku ( myslim ze ani o nic vic nikdy nezadala) sli mi jen o ten princip. Je mi jedno kolik berou az maji trebas 50000
Mne opravdu vytaci system socialnich davek pro ty co je zneuzivaji.... duchodcum bych spis pridala... teda aspon nektery.
@koordinatorka_odboje autorka se taky zmínila...a plát může jsem uvedla pro srovnání.. tady aby se člověk fakt bál něco.vysvetlit či se zeptat
@magdalenax no ale to by pak zeny mely prvni dite ve 40, protoze by nejdriv musely nasetrit, aby si ho mohly dovolit
@tulikiss jkao ve Spanelsku
@koordinatorka_odboje stoji vic ale nese lepsi vysledky.
@dvorka100 duhcodcu je vic, vic volebnich hlasu. A ti ukriceni na davkach,texh je sice par, ikdyz nam tvrdi, ze statisice, ale jdou moc slyset a byvaji nebezpecni pro uredniky
@tulikiss Pozor, tohle byl zkopírovaný příspěvek, to nebyla má slova...
@kacca11 to vis ty, ja, tusi to v parlamentu, ale az do dalsich voleb jim to je putna
@lajla jedine, co mohu zavidet, je ta volnost, ze si muzes koupit boty a nemusis resit, zda nechybne jinak.. ale vim od 2dobrych kamaradek, co jedna ma manzela s daleko vetsim prijmem nez je ten tvuj, ale ona ho vidi snad jen v posteli a to i kolikrat ne, deti tatinka znaji jen z dovolenych a fotek. Je porad na cestach, kdyz je vyjimecne doma, tak datluje na ntb nebo telefon u ucha.. vse ma sve pro a proti.. ale jak dobre pises, kazdy vidi ty tisice:((
@koordinatorka_odboje nevim teda na co byla reakce ale pokud chcete stejny rodicak jako ve spanelsku tak se tam prestehujte, ja bych ho teda rozhodne takovy nechtela
@dvorka100 navic podivej se na ty matky - ony jsou nadsene, ze dostavaji malo 😀 jkao proc jim pridavat, kdyz samy nechteji? A jeste ti reknou, ze si mysli, ze si doma valeji sunky zadarmo a stat jim to plati. Ty jsou zrale na zkraceni materske - a jestli parlamentky za rok vyhraje Babis, tak to udela.

@versatilka Fakt?
Já bych to třeba viděla tak, že by se zrušily odvody a člověk by si to dával bokem sám na sebe. Pak bych po státu nechtěla ani korunu, na mateřskou, rodičovskou a všechno by si člověk v pohodě našetřil..