Oba pracujeme, ale nemůžeme si dovolit dítě
Ahoj, už jsem prošla modrou střechou, aktuálně řeším beremko a pomalu bych se ráda přesunula sem 🙂 .
S přítelem se budeme brzo brát a už u nás také často mluvíme o miminku. Oba pracujeme, ale pořád mám strach, že to nezládneme ☹ . Příteli je 28 a mě 24, máme byt, auto a nemůžu říct, že jsme sociální případ, ale mám strach, že můj odchod ze zaměstnání by ho z nás udělal. Přítel vydělá 18-19 tisíc, já 11, ale máme strašně moc nákladů. Když sečtu pravidelné výdaje (byt, telefony, internet, pojištění, atd...) dělá to 13000 měsíčně a to nepočítám naftu, jídlo atd. Vezmu-li v úvahu, že nemocenskou bych měla 5000, protože bych určitě musela odejít na rizikové těhotenství a rodičák by následně nebyl o moc lepší, nevím jak to udělat. Přítel po miminku moc touží, u mě jsou nějaké zdravotní problémy, kterým dlouhé odkládání může šance na početí ještě zhoršit, ale bojím se, že by to bylo nezodpovědné....
Pořád si kladu otázky. Opravdu je dítě tak nákladná záležitost? Jak to dělají rodiny, které mají ještě nižší příjmy než my a mají děti?A je vůbec zodpovědné mít v naší situaci dítě?
souhlasím s holkama...než miminko přijde, dělejte si rezervu. nikdy nevíte, co se může stát a je dobré mít něco v záloze. my jedeme fakt na knop, ale rezervu na nejhorší případy mám a na to nesahám dokud "nejde o život" 😉 než se miminko zadaří, můžete pravidelně odkládat něco bokem. aspoň budeš vidět pozitivně to, že se třeba nezadaří hned první měsíce a nebudeš z toho na nervy. buď bude radost z // nebo z toho, že ušetříte o to více, oč mimi přijde později 😅😉
Určitě na tom nejste finančně špatně, já otehotněla hned po škole, takže příjem 0, přítel bral cca 11 000,-. Ted mam k tomu rodičák, přítelovu výplatu (ted okolo 13 000) a jde to v pohode..🙂 miminko není zas tak nákladné, když nebudes kupovat vše to nejdražší...oblečení se dá sehnat po bazárkách hezké, dost často nové nebo jen málo nošené. A pokud bys kojila, tak do pul roku te nestojí ani jídlo nic...😉 A pokud bych měla koukat na to, že nemáme to nejlepší, nejsme bohatí atd. tak si mimčo nemužeme pořídit nikdy
@smirda @nikinnna Pokud vím, tak se mateřská počítá z hrubé mzdy - takže pokud je 11t čistého, tak to bude tak 13t hrubého a to hodí 9000 na mateřské. Navíc jak se malé narodí, tatínek si může odečíst 1100 ze základu daně za dítě, a v době rodičovské 2000 za vyživovanou manželku (toto se teda doplácí až zpětně). Takže bych to tak černě neviděla... akorát ta nemocenská je propad, jinak by to tak hrozné být nemělo 😉
A pokud ze 30t nic nenašetříte, zkus si psát podrobně výdaje, rozděl si to do kategorií nutné a nedůležité a uvidíš, kde by se dalo ušetřit.
Upřímně když jsme si pořizovali děti tak manžel bral 27tis,já 19tis,přišel úvěr,změna práce,můj nástup na rodičák z braných 46tis bylo najednou 26. Kdyby to bylo takhle už tenkrát tak bych si rozhodně do takovýho života děti nepořizovala,teď mám RD vyšší a brzy půjdu do práce a už se na to těším že bude lépe.
My jsme v době první dcery měli jenom manželův plat, já jsem byla studentka ještě chviličku. Výhodou bylo, že jsme žili u mojeho tatínka dočasně, ale zase jsme měsíčně šetřili nemalé peníze, abychom mohli co nejdříve být ve svém.
Miminko nás nestálo moc. samozřejmě počáteční výdaj je, kočárek, šátek, látkové plenky, nějaké oblečení - to jsme kupovali prakticky výhradně bazarové. Dneska je taková moda, že miminka mají všechno nové, maminky nakupují v nextu apod., to je určitě zbytečné. Až mi povyroste třetí miminko, klidně Ti daruju nějaké oblečení po mých dětech, protože ho stejně nikdo chtít nebude. 😉 No ale bojovala jsem za kojení, příkrmy jsem vařila domácí, žádné předražené skleničky, s látkovýma plenkama jsme ušetřili velké peníze (a ještě ušetříme, protože odlátkuju 3 děti na jednu výbavu).
Řekla bych, že větší výdaje přijdou se školkou (školkovné, akce atd.) a potom se školou, ale to už třebas chodí oba rodiče do práce, tak se dá.
ed už bydlíme ve svém, máme hypotéku, manželův plat, můj rodičák, dvě děti, třetí na cestě, žádná sranda kolikrát, ale ještě pořád zvládáme některé věci kupovat i bio apod.
Myslím, žpe to určitě zvládnete, kor když o tom takto dopředu uvažuješ. 😉 Peníze jsou v životě potřeba, ale nejsou všechno. Kdyby člověk stále čekal, až bude mít vše vybavené na dítě, tak pak zůstane sám s kopou peněz, pro které nebude mít využití. :-/
budeme na tom podobne. 🙂) kazdopadne pokud vite, ze mimco chcete, klidne zacni pořizovat nejdulezitejsi věci z výbavičky uz ted. ja to dělala asi rok dopředu -- pak jsem otěhotněla a ted vlastne uz postupne jen každý mesic dokoupíme to na co zrovna je. a zvladneme to. neboj :.-))me je 31, mam po gynekologicke operaci, cekat uz jsem jednoduse nemohla a ani nemela na co. pokud bych to takto také brala, nemeli bychom bohužel deti nikdy-- a to by byla skoda. 🙂) urcite to zvladnete 🙂)
Náš příjem s manželem činí necelých 20tis. On pracuje, já mám částečný invalidní důchod.
Výbavičku jsem nakupovala už dva roky před tím, než jsme se rozhodli, že si miminko pořídíme. Kupovala jsem použité, ale krásné a víceméně neponičené oblečení po dětech od kamarádek, po dětech od švagrové mám 8 krabic s oblečením od narození po cca 5 let - mix kluk holka, postýlku v dobrém stavu, vaničku.
Budeme kupovat hluboký kočárek z druhé ruky - též super stav, moji rodiče nám koupí nový, kvalitní sporťák. Plánuji lákovat, tak i díky tomu se ušetří za papírové pleny.
Je mi 27. miminko jsem v minulých letech odkládala hlavně z finančních důvodů - až se uzdravím, až nebudu mít invalid. důchod, až začnu normálně pracovat a budeme mít víc peněz.
Jenže v létě jsem pochopila, že už nemá cenu čekat a teď jsem v 7tt. I když nemáme peněz nazbyt, já prostě věřím, že miminko bude mít vše, co bude potřebovat.
Mám štěstí, že mám kolem sebe hodně kamarádek, které už děti mají větší a tím pádem od nich ještě stále můžu kupovat oblečení a další věci.
Vše se dá zvládnout, i s menším příjmem může mít děťátko krásné dětství. Hlavní je, že má milující rodiče 🙂
mit mimco neni levna zalezitost ale jak holky psaly, je to hodne ve tvych rukou, jak moc vysoke ty vydaje budou.
Dobra zprava je, ze naklady za svatbu a vybaveni bytu v te dobe uz budete mit za sebou.
Pro mimco - pro me je velka palka plenky (hlavne na zacatku 8-10 denne) a kdyby si z nejakyho duvodu nemohla kojit, tak UM ti vleze do rozpoctu jeste vic (asi tak tisicovka mesicne, prvni mesice mozna i vic - zalezi co mimcu bude chutnat a to moc neovlivnis)
Obleceni - nema smysl utracet za novy, hlavne na zacatku ze vseho mimco hrozne rychle vyroste.
Kocarek (a autosedacka, pripadne postylka a jidelni zidlicka) jsou asi nejvetsi jednorazovy vydaje v prvnim roce - mozna by rodice prispeli (ci rovnou zaplatili cele ?). Tady radim setrit s rozumem, ono koupit si nejaky super levny kocarek nebo od nekoho z druhe strany se nemusi vyplatit.
A az maly trosicku odroste, tak taky muzes uvazovat se vratit do prace.
a poptej se kamaradek, znamych ... urcite ti nektere veci bud levne prodaji, daruji nebo pujci.
My máme tři děti. Když zaplatíme vše co máme zbyde nám asi 10000kč a vyjdeme. Kdyby jsme přemýšleli jako ty tak by jsme děti nikdy neměly a co by byl život bez dětí.
My v současné době máme příjmy cca 27-28tis., pravidelné měsíční poplatky jsou kolem 12-ti tisíc. Čili nám na jídlo, benzín, oblečení, drogerii atd. zbývá cca 15tis. Máme děti tři a nemyslím si, že by se měly špatně... ano, nemají drahé mobily, značkové oblečení a nelétáme každoročně do karibiku.... ale rozhodně nestrádají 😉. Mají kola, lyže, in-liny..., chodí na kroužky....., jezdíme na výlety... atd. 🙂. Děti zase tolik nestojí, pokud nemají vysoké nároky rodiče 😉
s přítelem jsem rok, oba pracujeme. on dodělává barák do kterého se postupně stěhujeme. já nejsem schopna moc ušetřit, ale miminko bych chtěla. on zatim chce počkat. vim že pak je velký výdaj na výbavu pro mimi a proto už nakupuju teď, něco mám co jsem koupila pro synovce a jinak každý měsíc koupim něco- minulý to bylo povlečení, tento zase fusak. možná je to prdlý, ale na miminko se těšim. prostě každej měsíc koupim něco, tak do tý 500kč, většinu někde na bazárku a věci jsou moc pěkný.
@edeltraut svatá pravda
Děti moc nestojí, ale záleží jak jsou nastaveny finance celkově . Pokud má někdo příjem vysoký, tak mívá i náklady a pak je výpadek jednoho platu problém. Takže si lidi spoří na dobu, co bude jeden z rodičů doma s dítětem. Přijde mi to logické. Raději mít rezervu než spoléhat na to, že výdaje nebudou .
Nám třeba zůstane po zaplacení hypotéky a bydlení ( inkasa, pojistka, nafta ) jeden plat na vše kolem. Z toho ale platíme spoření, investice , výlety a výdaje na zvířata plus jídlo a pod. Takže až bude dítě, tak investice a spoření půjdou na 2 roky k ledu, ale i tak to bude náročné, proto chci mít určitě minimálně 60 000 - 80 000 kč naspořeno do rezervy. Fakt strašně záleží na tom jak kdo má nastavený příjmy a výdaje. Nedá se říci - my to dáváme bez rezervy, jděte do toho taky.
@texetka přesně tak, krásně napsáno.
To, že někomu anonymnímu na netu zbude po zaplacení všeho nutného 10 tis pro pětičlennou rodinu, není důvod, proč se do toho hnát taky 😅 Situace každého je úplně jiná, nikdo tu karty neodkryje úplně a opatrnost je na místě.
Ono i rezerva 60-80 tisíc je za určitých okolností jako nic.
U nás je to tak že já beru o dost víc než můj manžel v momentě kdy odejdu na mateřskou potřebuji rezervu na splácení hypotéky. Rozhodla jsem se našetřit a pak se teprve snažit o miminko. Není to lehké ale nějak jsem se rozhodnout musela a výbava se dá opravdu sehnat za rozumné peníze na to ani nemusí být moc našetřeno ale na ty 2 roky co budu doma ano. Ono je rozdíl když klesneš o 20 000 nebo o 2000 na mateřské.
@svobodpetika
Právě, u nás bude pokles o 14 000 kč v čistém, což se někde musí projevit a mít rezervu je nutnost .
@lenka5731 Myslím, že to je přesné. To, s jakými částkami musí mnozí lidé vyjít ve mne vzbuzuje spíš pocit, že takhle bych žít nechtěla a udělám pro to všechno, co bude v mých silách, než to, že oni to zvládají, tak do toho půjdu taky.
Z mého pohledu je dítě nákladnou záležitostí, ale tím nemyslím značkové hadříky a podobné věci. Pravda, běžný provoz není tak nákladný, ale nikdo nikdy neví, jaké budou výdaje nad rámec těch očekávaných a já bych si opravdu netroufla mít při dítěti nebo dětech rozpočet na doraz a nemít rezervy pro všechny případy. Opravdu bych se nechtěla rozhodovat, zda koupím zimní bundu nebo třeba nějakou zdravotní pomůcku nebo nemít na to, abych mohla dítě podpořit v jeho zájmu a nadání.
@nikinnna Když se nám s manželem narodila plánovaná prvorozená dcera, měli jsme společný čistý příjem 22.000 Kč, stavěli jsme dům z čáti na hypotéku a zařizovali domácnost. Šlo to a neměli jsme pocit, že bychom my nebo dcerka strádali. Vůbec nás nenapadlo přemýšlet nad tím, jak a zda to finančně zvládneme, byli jsem dost mladí a miminko jsme prostě moc chtěli... Druhorozená dcerka se narodila též plánovaně o necelé dva roky později a také jsme vše zvládali naprosto v pohodě (výbavička po první dcerce byla kompletní, nic se nemuselo kupovat). Dnes je holčičkám 8,5 a skoro 7 let, chodí do školy a náklady na ně nehorázně stoupají, i náš společný příjem je někde úplně jinde (více než dvojnásobný - manžel na vyšší pozici, já na home-office, k tomu podnikáme).
Je to asi dva roky, co jsme zjistila, že zase koukám s nablblým výrazem maminkám do kočárků a že začínám mít pocit, že dvě děti jsou málo. Dlouho jsme si to nepřipouštěla a následně řešila sama v sobě, zda to není jen chvilkový výkyv hormonů, no asi nebyl. Začali jsme to probírat s manželem a můžu Vám říci, že teprve teď, kdy máme velmi slušné příjmy, majetek i rezervy, jsme opravdu vážně přemýšleli nad tím, zda si třetí dítko můžeme dovolit a zda to zvládneme tak, aby to především dcerky příliš nepociťovali.
Ono je totiž to počítání, s čím kdo vyjde, velmi relativní a každý to má v každém životním období jinak.
Jestli mohu poradit, začněte si šetřit a odkládat stranou již teď. Uvidíte, zda Vám to půjde a kolik peněz budete po zrevidování a zapisování si každého výdaje schopni ušetřit. Pokud jste schopni ze svých příjmů šetřit a žít tak trošku očesaný život bez problémů, miminka se nebojte. Jste mladí a tvární, leccos vydržíte a pro dítě tím spíš...
@nikinnna ahoj,neboj sa,to sa vzdy nejak zvladne....my sme mali prijem cca 39 tisic a to sme mali obaja dve prace,teraz som uz na materskej a ideme stavat barak a tiez som sa vseho bala ale vzdy to nejak ide...nase vydavky su s jedlom 20tisic mesacne ...vzdy to zvladnes lebo musis,neboj sa a do toho
My jsme mimčo plánovali do budoucna,kvůli zdravotním problémům s vaječníky a on vyšel první pokus.Máme také hypotéku,dojíždíme do práce atd....Takže jsme čekali že něco našetříme a ono nic.
Ale srazili jsme náklady na minimum.Nevím proč např. řešíte svatbu a necháváte se jí vysát.My se vzali sami dva se svědky na úřadu,prstýnky stříbrné,takže náklady cca 2000kč a rodině jsme to prostě oznámili jako hotovou věc.Peníze které by nám přispěli na svatbu nám dali pro mimčo a vůbec se nezlobili,ba naopak.Výbavičku pro mimi jsem pomalu vybírala po bazarech a myslím že se mi podařilo sehnat supr kousky za pár korun.Nové jsme koupili jen matrace do postýlek,máme dům do patra tak máme dvě.A hlavně vzpomeňte si na naše maminy,ty takové vymoženosti jako jsou dnes nebyli a všichni jsme to bez přebalovacích pultů a pemprsek taky přežili.
Já mám látkové pleny a hold budu prát,pořád to vyjde levnějc.Mě odpadli náklady na benzín do práce,po večerech stejně nikam nechodíme takže manžel si dá lahváče u telky v obýváku a vůbec nám to nevadí..
Hlavně budoucí babičky ti taky občas něco strčí nebo koupí,mateřská taky není tak hrozná,a to sem měla jen 12000 hrubého,dál bude mít manžel odpočet na daních za dítě i za mě a to není zrovna málo,a i za hypotéku nám vrací celkem pěkné peníze.Kdybys měla pořád přemýšlet jestli na mimčo máte,tak si ho nikdy nepořídíte.Ušetřit se dá prakticky na všem,jde o to jestli opravdu chceš.
@nikinnna Máme to samé. Manžel kolem 19000 já 11000. jsem na nemocenské a dítě čekáme (a manžel chce dvě > takže RD u prvního na dva roky a během toho pořídíme druhé= a to pak RD na tři 🙂).
Platíme hypotéku a výdaje máme také. Bydlíme, ale s tchýní(každý má vlastní vchod, ale je to jeden barák a jeden pozemek) a ta trochu pomůže. No my rezervu měli - moje stavebko a z hypotéky(na rekonstrukci) mělo zbýt na zařízení domu a na miminko - rekonstrukce se samozřejmě prodražila a rezervy jsou minimální. Jsme oba moc šťastní a víme , že to zvládneme > NIC JINÉHO NÁM NEZBUDE :D
Máme teď podporu z obou stran babiček jedna koupí kočárek a druhá nábytek do pokojíčku a prababička koupila deku, prostěradlo.............. takže nám to moc pomohlo.
Někde jsem četla článek u kterého byl test jestli jste připravené na dítě - např. máte finanční rezervu...... a další otázky. Takhle to nejde brát a psali tam i v diskuzi, že toto opravdu neměli a že v testu neuspěli a stejně mají miminko jsou šťastní a zvládají to 🙂
Někde psali, že na dítě si připravte 100.000 (kočárek, postýlka, výbavička.....) > to je nesmysl. My je nemáme a to asi skoro nikdo a děti jsou a nic jim nechybí. No tak se budete muset uskromnit. Nekupovat kočárek za 20.000, ale za 10.000 > seženou se. Výbavička - tak nebude nová (kde body je za 300) , ale bude to z bazaru (vždyť děti rostou rychle a mají to pár dní a pak jim to není a stojí to mnohem méně) 🙂
Prosím vás, kdo má zkušenost s tím, že hned při zjištětní gravidity odešel na rizikové těhotenství? Ja pracovat těhotná nemůžu,,,, nevíte kolik se platí?
Je to věc priorit. my máme v současnosti přijem dohromady 21 000. Po zaplacení všeho zbyde na jídlo, drogerii a oblečení 6000. Jsme na to 4 , za chvíli 5. Fakt hodně zaleží na tom, jak to mají nastavené rodiče, krásné věci za pár kaček jsou z bazárků i podarované a pokud koupíte kočátek také tam, vyjde na třetinu i méně a službu udělá úplně stejnou. Za první tři roky jsou největší náhlady plíny a mlíko pokud nekojíte a než budete platit školkua pod.. tak už budete zpátky v práci a mít zas vyšší příjem.
@barbarkaaa I ty plíny se dají vyřešit levně 🙂 taková sada čtverců ulovená po bazárcích, dvoje svrchní kalhotky a pár vkládaček na noc vystačí hodně dlouho... a když se to pak zkombinuje s papírovkou na noc, tak vlasntě po celou dobu.

Dítko neni vec. Je to dar, a ne kazdy ma to stesti, ze se povede. Pokud pracujes, budes mit i materskou a rodicak si pak nastavis dle potreby. Ja na materskou narok nemam, takze me rovnou ceka rodicak. Taky nejsme nejaky socialni pripad, ale nemame ani na rozhazovani, a presto se na prirustek tesime. Dohromady mame to, co vydela tvuj pritel 🙂 zalezi, jak se dojazete prdolkovi prizpusobit. Vybaveni do zacatku se da na bazarech sehnat levne, obleceni...tak to se taky da, hlavne po kamaradech a znamych...zalezi na cloveku, zda chce nove, znackove a nebo se spokoji s malem. Tohle musite poresit s partnerem. Ja razim to, co moje babicka - kdyz da pan buh zajicka, tak da aji travnicka 🙂