icon

Otcovská dovolená, jak se o ni žádá?

danielka2709
23. lis 2017

Ahoj maminy.
Mám dotaz ohledně otcovské dovolené. Ta se bude moct čerpat od roku 2018 po dobu 1 týdně nepřetržitě v šestinedělí. Tatínkovi bude vyplácena částka 70% z hrubého výdělku.
Jde mi o to, jakým způsobem o to táta zažádá. Je na to nějaký formulář? Protože na netu jsem o tom nic nenašla.
Nebo prostě jen nahlásí zaměstnavateli, že se mu narodilo dítě a domluví se s nim? - Jde o to,že si to nebude vybírat ze své dovolené,ale tahle je vyplácena jinak- jako nemocenská, jen s tím,že od prvního dne nástupu na otcovskou dovolenou se mu vyplácí těch 70%.
Poradíte mi někdo, jak to funguje? Na netu jsem našla jen info o tom, že to bude možné i výpočty, kolik dostane peněz,ale nic víc.
Děkuji.

Strana
z2
bayt
1. led 2018

@kachnicky Já si nedovedu představit, že by s námi nebyl - rodičák je finančně taky bída, ale pro to mimčo těch pár výplat obětuju. Budu prostě radši, že se bude věnovat mimču a taky mně, protože ty první týdny jsou asi záhul. Ale já třeba nemám po ruce mámu nebo tchánovce, hlavní je, abys prostě někoho měla při ruce 🙂

Jo a na netu je kalkulačka, kde ti to spočítá, kolik celkem dostanete. Je tam nějaká hranice, ale u nižšího příjmu to někomu dokonce může vyjít tak, že dostane prakicky čistý příjem. Jinak ale dovolená se vám podle mě ještě bude hodit, třeba onemocníš ty, dítě, budete chtít jet někam v létě atd. 🙂 Ale záleží, kolik dovči máte - někdo má šest týdnů a někdo jen čtyři. J

stastnaivka
1. led 2018

@amalkap Jde to úplně bez problému.Manžel se staral o synka,když jsem byla v porodnici. OČR mi vystavili (konkrétně v Motole) na šestinedělí.Nedělá to ani pediatr a ani praktik.

sherrybabe
1. led 2018

@danielka2709 Formulář se jmenuje Žádost o dávku otcovské poporodní péče (otcovskou) - na ČSSZ už mi ho paní okopírovala a dle použení na druhé straně tiskopisu ji podává zaměstnanec u svého zaměstnavatele a ten následně okresní správě soc. zabezpečení.

kachnicky
1. led 2018

@bayt má 30 dnů dovolené a náhradní volna , miminko se narodí na začátku července, už si vzal 8dnu dovolené volno na ty první dny což dělá 16dnu v kuse, nemůžem si to dovolit, tu otcovskou tak alespoň že bude doma i tak 😣 Jinak mám mam nad sebou moji mamku, tak ta alespoň ohlída starší,když nebude táta doma ☺

paulie
1. led 2018

@kachnicky Není to nesmysl - holt byly volby 🙂 Na jedné straně je to týden “volna” navíc (a lepší za 70% než neplacené volno), na straně druhé je pro někoho zase lepší klasická dovča za 100%.

bayt
2. led 2018

@kachnicky tak to ma dobre, manzel ma jen pet tydnu, a z toho tyden povinne v prosinci, a jeste v sezone (kdy i rodim) je komplikovane si vzit vetsi dovolenou...a mama i tchyne daleko

kachnicky
2. led 2018

@bayt to je na prd... on má sice toto dobré, ale byl na svátky i na silvestra v práci 😉

wahu
2. led 2018

@kachnicky ale tech 70% se počítá z hrubé mzdy. Pri prijmu 40.000,- hrubeho bude za ten týden otcovske rozdíl ve výplatě asi 700,- 😉

endyyy
2. led 2018

ku příkladu já mám rodit za 14 dní a můj muž od zaměstnavatele dovolenou jako takovou nedostane. Zkrátka mají málo lidí a jelikož dělá se zvířaty tak mají na dovolenou nějaký pořadník. Takto tu otcovskou dostat musí i když bohužel až od toho 1.2. a na dobu co budu v porodnici bude mít pečovák na starší dítě. Pro nás je tento zákon výhoda i když 70% není moc pořád lepší než nic. Jen jsem nikde nedopátrala zda ten pečovák po odchodu porodnice ukončí nebo nechá běžet celých 9dní. Prý to dělá každá porodnice jinak.

paulie
2. led 2018

@stastnaivka jen si dovolím poupravit: OČR, resp. Ošetřovné vystavuje skutečně pediatr a praktický lékař, ale některé nemocnice též. Jiné mají s vystavováním OČR “problém” a mají pro to i oporu v zákoně, kde se mluví o lékařích vystavujících tiskopis... To že nemocnice vypíše OČR na rodičku, resp. ošetřování zdravého dítěte po dobu “nemohoucnosti” matky, je v podstatě dobrá vůle 🙂

stastnaivka
2. led 2018

@paulie Mě přijde logické,že to vystavili v porodnici na mně.Ani slovo o tom,že by nechtěli. Proč pediatr? Dítě nebylo nemocné.Mě řekl praktik,gyndař i pediatr, že v porodnici na mě a tak to bylo. Možná má někdo jinou zkušenost🙂

stastnaivka
2. led 2018

@endyyy OČR je na dobu od přijetí do porodnice do doby propuštění. Mně třeba přijímaly před půlnocí a ten den se už počítal.

paulie
2. led 2018

@stastnaivka já píšu obecně, kdo vypisuje OČR 🙂 Ve Vašem případě bylo vše ok - tj. lékař praktik/odborný napsal OČR na Vás 🙂

paulie
11. led 2018

Dnes vyšla tisková zpráva ohledně Otcovské ... je tam i tabulka, jaká asi tak bude výše dávky...
http://www.cssz.cz/cz/o-cssz/informace/media/ti...

bayt
11. led 2018

@paulie Díky moc! Jejich výklad mě moc nepotěšil, ale aspoň je to tam hezky souhrně 🙂

nikolka2017
11. led 2018

@paulie jak je to teda když se mi dcera narodila 22.12?

paulie
11. led 2018

@nikolka2017 nástup je možný 1. nebo 2.2. - viz zpráva 🙂

daisymaminka
Autor odpověď smazal
andys3k
31. led 2018

Holky a nevíte jak to funguje u osvč, kde se žádá a kolik se dostane? Vůbec tomu nerozumim

zuzik24
18. zář 2018

Holky, můžu mít dotaz, která OSSZ tu dávku vyplácí - zda je to podle trvalého bydliště partnera nebo sídla zaměstnavatele?

lachtanice86
18. zář 2018

@zuzik24 sídlo zaměstnavatele

zuzik24
18. zář 2018

@lachtanice86 Děkuju 🙂

Strana
z2