icon

Po RD na MD, která varianta má vliv na výši mateřské?

jpetraa
21. lis 2013

Ahoj, potřebuji radu od někoho "z oboru" po 3 telefonátech na různé úřady jsem se dozvěděla pokaždé něco jiného, mám v tom totální zmatek:o( zkusím položit srozumitelně dotaz:
Jsem v pracovním poměru, čerpám RD,který mi skončí 6.12:, kdy budou dceři 3 roky. Nastoupit na MD můžu buď 6 nebo 8 týdnů před plánovaným termínem, v tom mám jasno, teď jde o to, co je výhodnější. RD se vyplácí kalendářně za celý prosinec, pokud nastoupím 8 týdnů před, tj. 7.12., vyplatí mi poměrnou část RD do 6.12. a od 7.12. už mi bude chodit mateřská...pokud nastoupím ale až o 14 dní později, tj. někdy kolem 20.12., dostanu větší část rodičáku a "ušetřím" 14 dní mateřské...je to takhle?? vzniklá přetržka těch 14 dní, kdy už nebudu na RD, ale ještě nebudu ani na MD se prý nijak řešit nemusí, sociální se neplatí a zdravotní taky ne-jedna verze, druhá je ta, že bych musela na PN. Bude mít některá z variant vliv na výši MD?(měla by být stejná jako u prvního dítěte?) |v případě, že bch musela na PN, je lepší rovnou nastoupit na MD od 7.12. a navázat tak na RD?
díky všem za odpověď

Strana
z2
jpetraa
autor
22. lis 2013

@j.a.n.i já spíš myslela, jestli nemůže být problém právě v tom samým jako s neschopenkou, že místo neplacenýho volna už bych mohla být na MD.

kristipa
22. lis 2013

taky si myslím že je to jedno, jestli nástup do práce nebo MD.

j.a.n.i
23. lis 2013

@jpetraa No, já si dokonce myslím, že to s tou neschopenkou není pravda, že ti ji pouze nechtěla napsat a tohle zní líp... V zákoně pouze je, že pokud je nárok na ppm, tak ji musí ukončit nejpozději 6 týdnů před termínem porodu.
A neplacené volno je pouze mezi tebou a zaměstnavatelem.

Strana
z2