Zvýšení rodičovského příspěvku - musím dříve do práce?

kristy12345
18. led 2019

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat zda zvás má nějaké zkušenosti že si navýšila Rodičák ze 7 600,- na 11 500,-?Zkatila se vám Rodičovská dovolená a museli jste dříve do práce? Děkuji za odpovědi.

lenoulinkaa
18. led 2019

@kristy12345 rodičovská dovolená je do max. 3 let věku dítěte a nemá vliv na délku pobírání rodičovského příspěvku.

nita1984
18. led 2019

@kristy12345 rodičovská dovolená a rodičovský přípěvek jsou dvě rozdílné věci. Délku rodičovské dovolené máte nahlášenou u zaměstnavatele. Pokud si navýšíte rodičovský příspěvek, může se vám stát, že zůstanete doma bez peněz, protože zaměstnavatel vás nemusí vzít zpět dřív než vám vyprší rodičovská dovolená, bez ohledu na to, zda ještě máte nárok na příspěvek či ne.

barchen
18. led 2019

@kristy12345 Jak pisou holky, vyska RP nema vliv na delku rodicovske dovolene.

kittyy17
18. led 2019

Pokud vyčerpas rodičovský příspěvek a nenastoupis do zaměstnání ani do evidence úřadu práce, musíš si hradit zdravotní a sociální pojištění. Bez ohledu na to, že máš u zaměstnavatele hlášenou rodičovskou dovolenou do tří let.

kittyy17
18. led 2019

Když vyčerpas příspěvek např.ve dvou letech, a chceš zůstat doma do tří let a pak se vrátit do práce, musíš platit pojistné

kittyy17
18. led 2019

Jde to udělat tak, že poslední platbu rodičovského příspěvku si rozlozis až do tří nebo i čtyř let, minimální výše je 50 Kč měsíčně, a pak pojistné za tebe platí stát

betelgeuzz
18. led 2019

@kittyy17 na to jsi přišla kde? pokud jsi zaměstnaná a nahlášená, že jsi na rodičovské dovolené, zdravotní za tebe odvádí stát. Není nutné si pojištění platit sama. To, co píšeš, se týká těch, které zaměstnané nejsou. Ty si musí pojištění hradit, nebo se nahlásít na úřad práce, nebo na pojištˇovnu, jako osoba pečující o dítě do 7 let.

kittyy17
18. led 2019

@betelgeuzz pokud jsi zaměstnaná, rodičovská dovolená je z pohledu zaměstnavatele neplacené volno s povinností čekat na tebe do tří let dítěte. Při každém neplaceném volnu si musíš hradit pojistné sama. V případě rodičovské dovolené za tebe hradí pojistné stát, ale pouze po dobu čerpání rodičovského příspěvku.
Pokud příspěvek vyčerpas dříve než se vrátíš do práce, musíš si pojistné v tomto období hradit sama.

betelgeuzz
18. led 2019

@kittyy17 a máš nějaký odkaz, kde je to napsané?

kittyy17
18. led 2019

@betelgeuzz se mi to nechce hledat, prostě to vím od kamarádek, které už tohle resily

lenoulinkaa
18. led 2019

@kittyy17 tohle není pravda, a zdravotní pojištění platí pro to co je déle. Buď délka rodičovské dovolené nebo délka pobírání rodičovského příspěvku. Nic si platit nemusí.

lenoulinkaa
18. led 2019
kittyy17
18. led 2019

@lenoulinkaa stát neplatí zdravotní pojišťovně automaticky pojistné. V okamžiku poslední splátky rodičovského příspěvku matka vypadne z evidence, a musí si to vyběhat po úřadech. Zanést na zdravotní pojišťovnu potvrzení od úřadu práce o ukončení výplaty rodičovského příspěvku, to chtějí vždy, nahlásit péči o dítě, atd. Je s tím spousta vyřizování, a úřednice samy pořádně nevědí co s tím, a nakonec poradí nastavit si výplatu rodičovského příspěvku na 50 Kč měsíčně...
Kamarádka to tak udělala a má svatý klid.

betelgeuzz
18. led 2019

@lenoulinkaa super, že jsi to hodila i s odkazem. Nevím, proč tu pořád někdo šíří tenhle blud.

@kittyy17 tady to máš ještě konkrétně popsané https://www.vzp.cz/o-nas/tiskove-centrum/otazky....
žena nijak z evidence nevypadne, zaměstnavatel ji pořád hlásí pojišťovně jako zaměstnankyni na rodičovské dovolené.

lenoulinkaa
18. led 2019

@kittyy17 Ona je do 3 let věku dítěte hlášena v práci na rodičovské dovolené a z toho titulu je pojištěnec státu. (zaměstnavatel ji má hlášenou na ZP) Nejdřív si to načti a pak tu šiř osvětu.

kittyy17
18. led 2019

@lenoulinkaa
@betelgeuzz
Rodicak mi končil v červnu 2016, kluk měl dva roky, a TP jsem měla 1.12.2016. na UP mi řekli, že i když jsem zaměstnanec se smlouvou na dobu neurčitou, musím si do nástupu na další mateřskou hradit sama pojistné, nebo jít do práce, nebo na neschopenku, nebo si rozpočítat zbytek rodicaku do další mateřské.
Tak asi je v Olomouci pitomá krava....

betelgeuzz
18. led 2019

Na úřadech práce tuhle kravinu často radí, podle mě to pletou s tím, když člověk zaměstnán není, tam opravdu musí pobírat aspoň těch 50 kč, aby byl na rodičovské dovolené a nemusel pojištění platit, nebo to řešit jinak. Ale u zaměstnance je to jinak.

marketa11112
18. led 2019

presne jak pisi holky, do trech let, pokud tak mas nahlaseno u zamestnavatele, nemusis nic resit.vysi rodicovskeho prispevku si muzes menit kazde tri mesice, snizit ci zvysit. je to na tobe. a u uradu nic resit nebudes.

barchen
18. led 2019

@kittyy17 Zeptej se u sve zdravotni, podle me mas to pojistne zaplacene dvakrat. Jednou sebou a podruhe statem. Mozna ti penize vrati. Zdravotni si matka/otec musi hradit pouze v pripade, ze je na neplacenem volnu od zamestnavatele a ma vycerpany rodicovsky prispevek. Ale pokud je statusem na RD, tak nic neplati ani po vycerpani prispevku. Ja jsem byla ve stejne situaci, rodicak jsem vycerpala za ani ne rok a ten dalsi rok byla na rodicovske. Zdravotni jsem mela hrazene statem ani jsem nic nehlasila. Mam online pristup do zdravotniho pojisteni a pro jistotu jsem to tehdy kontrolovala.Je lepsi se vzdy ptat v pojistovne nez na UP, ti obcas neznaji co a jak dal.

betelgeuzz
18. led 2019

@barchen možná to na úřadech pletou s tím 4. rokem neplaceného volna, ten je taky jiný, než RD do 3 let. Ale nechápu, že někde můžou tak blbě radit ☹

malenka3
18. led 2019

Bože, to jsou zase nesmysly, co se tu píší. Chápu, že když to řekne ženská na pracáku, tak neznalým nezbývá, než tomu věřit, ale fakt mě to vytáčí, jak jsou na těch úřadech neschopný a spousta lidí šíří bludy.

Statut státního pojištěnce vzniká buď tím, že jste úřadem práce nahlášení jako pobiratelé rodičovského příspěvku (maximálně do 4 let) a/nebo jste u zaměstnavatele hlášeni na rodičovské dovolené (max do 3 let - toto se týká jen těch, co mají stále aktivní pracovní smlouvu).

Obě tyto situace jsou hlášeny na zdravotní pojišťovnu (tu první hlásí pracák, tu druhou zaměstnavatel). Díky oběma spadnete do kategorie státního pojištěnce a tudíž za vás hradí zdravotní pojistné stát. Hradí ho JEDNOU!, nikoliv dvakrát. Nedochází rozhodně k žádnému nároku na vrácení pojistného!

V momentě, kdy jeden z těchto statusů skončí, protože na sobě nejsou závislé, daná instituce to hlásí pojišťovně (UP, že skončil rodičovský příspěvek, zaměstnavatel, že skončila RD a zaměstnanec čerpá neplacené volno, pokud se nevrací do práce). Nicméně tam stále zůstává viset ten druhý status, který dává nárok na to být stále státní pojištěnec a tudíž stále platí zdravotní stát.

Jen mají v pojišťovně tendenci rádi dělat chyby. Tudíž v momentě, kdy doberete rodičovský příspěvek, tak vás UP na pojišťovně odhlásí, ale úřednice si nevšimne, že stále trvá rodičovská dovolená u zaměstnavatele a může vás omylem vyhodit z kategorie státního pojištěnce. Pak stačí na pojišťovně ověřit, jestli je za vás stále placeno státem a pokud ne, udělat nápravu.
Ale stále platí, pokud v práci čerpáte rodičovskou dovolenou, ale už nepobíráte rodičovský příspěvek, STÁLE JSTE STÁTNÍM POJIŠTĚNCEM, za kterého platí zdravotní pojištění stát.

Pokud skončí rodičovská dovolená (po 3 letech) a nenastoupíte do práce, musíte si zdravotní pořešit buď natažením rodičovského příspěvku nebo se nahlásit jako osoba pečující. Ale to už je jiná záležitost.

malenka3
18. led 2019

@betelgeuzz prostě jsou to káči pitomý, co nejsou schopný si to nastudovat v zákoně. Já sama školila úředníci na sociálce, protože to taky nevěděla jistě. Když se mě zeptala, když viděla, že vím, myslela jsem, že si ze mě dělá legraci, až po chvíli jsem pochopila, že fakt neví.
A to nemluvím o účetních, to je ještě horší. Aby mi tvrdila, že na rodičáku nesmím mít brigádu a pobírat rodičovský příspěvek na neplaceném volnu, to už jsem se nas*ala a poslala jí výtahy paragrafů ze zákonů.

barchen
18. led 2019

@malenka3 Když ona ale zaplatila pojistné jak tvrdí ale pořád taky byla pojištencem státu, pokud doopravdy byla, tak to pojistné bylo zaplacené 2x a jaksi to nikdo neřešil. I v pojišťovně můžou mít bordel. A pokud to bylo takhle doopravdy, tak by si mohla žádat o vrácení těch peněz, proč myslíš že ne? Zdravotka mi také změnila adresu a tvrdila, že bydlím jinde. A já se nikam nestěhovala ani jsem jim nic nehlásila.

malenka3
18. led 2019

@barchen v tom jsme se ztratila, nemůžu najít, že si sama platila.

malenka3
18. led 2019

@barchen poctivě jsem četla vše, nikde nic o tom, že si paní něco platila. A stát rozhodně dvakrát peníze neposílá, ale na pojišťovně může vzniknout statut státního pojištěnce ze dvou důvodů.

barchen
18. led 2019

@malenka3 Maminka psala tohle: "Rodicak mi končil v červnu 2016, kluk měl dva roky, a TP jsem měla 1.12.2016. na UP mi řekli, že i když jsem zaměstnanec se smlouvou na dobu neurčitou, musím si do nástupu na další mateřskou hradit sama pojistné, nebo jít do práce, nebo na neschopenku, nebo si rozpočítat zbytek rodicaku do další mateřské." - z toho mi vyšlo, že to platila i když neměla. Také mě VZP zkasírovala 2x a musela jsem po nich chtít ty peníze zpátky.

malenka3
18. led 2019

@barchen z toho mi vychází, že dost možná měla rodičák nakonec rozpočítaný až do mateřské, nic nepíše, že by to platila.

Každopádně v jejím případě, kdyby si to platila v tomto případě zbytečně, tak by jí to vrátit měli.

barchen
18. led 2019

@malenka3 Já to pochopila takhle, proto jsem jí na ten komentář napsala, co jsem napsala. Pokud nic neplatila, tak jenom dobře a nic řešit nemusí. Víc maminek tady avizovalo, jak to ve skutečnosti je, tak si myslím, že věc je objasněná. 🙂

drep
23. dub 2019

@malenka3 měla bych jeden dotaz na podobné téma, neporadilas by mi, prosím. Od prosince jsem na md a čerpám ppm. To mi končí v květnu. Mám i druhého zaměstnavatele, kde mám dpč. Protože jsem zmatená, zapomněla jsem druhému zaměstnavateli dodat potvrzení, že za mě první zaměstnavatel/stát hradí udravontní pojištění. V březnu jsem mělo odpracovala a ve výplatnici je docela značné zdravotko (při celkem slušné hodinové taxe). Pitvrzení jsem dodala zpožděním a teď nevím, jestli tedy to zdravotní není zaplacený dvakrát a pokud jo, jestli jej můžu chtít vrátit?

malenka3
23. dub 2019

@drep To, že jsi státní pojištěnec a platí za tebe zdravotní stát, tě nezbavuje povinnosti platit zdravotní pojištění z každého dalšího příjmu, který takovým odvodům podléhá. Takže to, že ti ho strhávají, je v naprostém pořádku, nic ti vracet nikdo nebude, když budeš mít 3 smlouvy na DPČ, ze všech budeš odvádět, není podstatné, že už sis někde odvedla nějakou část.
Pokud jsi v kategorii státního pojištěnce, máš jedinou výhodu, a to tu, že zaměstnavatel není povinnen z tvého platu odvádět zákonnou výši pojistného, pokud bys měla příjmy nižší, než je minimální mzda. Pokud mají lidi méně, tak jim zaměstnavatel to minimální pojistné jakoby strhne ještě navíc, aby byl odvod ZP v zákonné výši. Ale tím, že jsi státní pojištěnec, tak se toto pravidlo tebe netýká. Ale protože máš DPČ, tak předpokládám, že zaměstnávatel neměl ani žádnou potřebu ti zdravotní odvody navyšovat, to by s tebou řešil. Takže buď v klidu, nic jsi nezanedbala a na žádné vrácení rozhodně nárok nemáš.