Zvýšení rodičovského příspěvku: Má teorie o ekonomice smysl?
Zakladam diskuzi na tema hypoteticke zvyseni RP na 500 000 Kc. Nejsem ekonom a tudiz me zajima tato teorie: Nerozhybala by se naopak vice ekonomika, kdyby rodice s malymi detmi mohli vice utracet, tudiz by navratnost do statni pokladny byla za chvili zpet v ramci odvedenych dani?
A ptam se:
1. Motivovala by tato vyse prispevku mlade pary zalozit rodinu drive?
2. …. mit vice deti (tj. budouci danove poplatniky)?
3. Za co byste utraceli? Nebo naopak vice setrili?
U trileteho rodicaku by byla vyse prispevku kolem 13 -14 tis. Coz stale neni zadna vyhra v loterii pri dnesnich cenach, ale porad lepsi nez soucasnych 9000 Kc.
Ja jsem aktualne na rodicaku se tretim ditetem, tudiz otazku c. 1 ted nejsem schopna uplne objektivne odpovedet. Ale kdybych resila zrovna bydleni a finance, mozna by mi tato castka dodala vetsi pocit jistoty, ze to zvladnem uz nyni.
2. Me by to motivovalo.
3. Utracela bych vice za benzin - protoze bychom jezdili s detmi vice na vylety a za jidlo v restauracich. A take bych delala nakupy kvalitnejsich potravin a kupovala casteji obleceni. A samozrejme bych vice usetrila.
Co si o tom myslite? Je to utopie nebo to dava smysl?
@mydlova Věk není zásluha. 😉 To mnozí důchodci zapomínají. Když se celý život chovali hnusně, škodili, nadávali a pak očekávají že se k nim budu chovat s úctou? To už jsem si zažila dvakrát a rychle se poučila. Chovám se k lidem tak, jak bych chtěla aby se oni chovali ke mně. Když mají problém, mám ho taky.
Pak posloucháš řeči o líných matkách, které je nepustí u doktora/ v obchodě před sebe i když sedí celý den doma na prdeli a ONI jim to musí platit. 😃
Moc děkuji za tuhle diskuzi! Strašně ráda čtu, že většina matek to vidí stejně. 🙂
Zkrácení rodičovské, možnosti umístit děti do školek/jeslí/skupinky/chuvy, aniž by se za to platil majlant, větší vstřícnost zaměstnavatelů, větší možnost částečných úvazků.....
Mě by to nemotivovalo mít děti dřív ani mít jich víc. Utrácela bych stejně.
@prochi
Muj otec ma vetsi duchod nez Ja vyplatu.
@zelenaesmolda můj taky
Jako ja to tem duchodcum preji, myslim, ze si zaslouzi dustojne stari. Ale je fakt, ze mamina s malym deckem ma minimalne o polovinu min a dvakrat vetsi naklady 😅
Jinak ja take dekuji, ze jste se zapojily do tehle diskuze.
Soucasna vyse RP vzhledem k cenam je strasna almuzna. Je to podle meho nazoru az nedustojne minimum. Ano, je spousta zen, ktere si vydelavat behem rodicovske mohou - maji hlidani nebo typ prace, ktery jim to umoznuje. Ale pak je v republice velke mnozstvi zen, ktere by pracovat chtely, ale nemohou, protoze zkratka nemaji hlidani. Je to pak zacarovany kruh.
Jako idealni vychodisko se jevi, aby stat podporil zkracene uvazky, zaroven aby investoval i do nejakych jistot pro zamestnavatele. Napr. nejaky typ pojisteni pri nahlem vypadku zamestnance pecujici o male deti…
Mne se hodne libil navrh Piratu podpora statu tzv. sousedskeho hlidani - ze to decko muzete flexibilne i na par hodin nechat pohlidat osobe, kterou to decko dobre zna, takze zadny stres pro nej, vy si vydelate, hlidacka take a stat diky odvedenym danim taktez.
Akorat to ted nejak utichlo, tak nevim, zda je to stale predmetem reseni. Co si myslite o tom?
@zelenaesmolda
@prochi pri plnem uvazku? 😯
Ano
Můžeš dát dítě na hlídání sousedce/ kamarádce když se domluvíte. Samozřejmě to nebude zadarmo, ale to by nebylo ani to sousedské hlídání.
Osobně v tom vidím negativa a komplikace pro rodiče a nešla bych do toho. Když hlídačka onemocní ( nebo někdo v její domácnosti) najednou jsi doma a musíš řešit svoje volno nebo hledat kam to dítě dáš. V momentě kdy onemocní agenturní chůva nebo učitelka ve školce, tak oni zařídí náhradu aby o děti bylo postaráno a ty nemusíš řešit nic. Navíc je to bez stravy a pedagogické složky, takže si nedělám iluzi, že by to polovina nepojala stylem - Pustím jim televizi, pak si je matka vyzvedne a já mám peníze.
@michaela666 no tak jim se zvyšuje o inflaci a přidám 500 šla ta zasluhovost úplně pryč. Ano, jsou důchodci, kteří jsou na tom špatně, ale dost je jich, kteří přijedou na nakup autem za půl mega. Tenhle stát není pro mladý lidi. Musel by se celkově přenastavit sociální systém přes podporu pracovních míst pro matky, po sociální dávky až k duchodum. A to je neuskutečnitelny.
@michaela666 tak ja bych sve decko nedala jen tak k nekomu. Ale vylozene kamaradce, kterou to me dite dobre zna a ja ji taky. Beru to jako bonus - odskocit si vydelat.
Navic pro toho hlidace je tam ta pridana hodnota - to, co obcas dela dobrovolne a rad, bude mit nyni zaplaceno a nebude mu vadit slevit trochu ze sveho komfortu. Napr. si to predstavuji takto: jsem momentalne na rodicaku doma, takze kdyby kamoska potrebovala jit parkrat do mesice na sestou do prace, tak nemam problem, aby mi svy decko privezla uz v pet klidne jeste v pyzamu, ono by se zavrtalo jeste ke mne do postele a v pohode bychom se vsichni dospali. Rano by nastal bezny rezim jako s mymi vlastnim detmi. Hlidat tri nebo ctyri deti (kteri jsou spolu kamosi) uz neni zadny rozdil, spis prijemne zpestreni.
Tak si to predstavuji ja. V podobnem stylu uz jsme si se sousedy takhle parkrat pohlidali. Verim, ze na te “profi” urovni, by to mohlo fungovat 👍🏼
@michaela666 v lepším případě u telky. Já bych měla hrůzu z pedofilie, úrazů..
Někdy lezou vlastní děcka na nervy tím, že něco rozflákají.. natož pak třeba cizí. Furt mám před očima tu babku, jak hlídala a zkopala toho asi 2 letého chlapečka tak, že mu otekl mozek.
Ne, to chce oficialni instituce..
@sinicka jezis 😱
No ale princip toho sousedskeho hlidani je v tom, ze to dite davas osobe, kterou dobre znas a mate s ni vsichni dobre vztahy. Ja bych ho nedala nake cizi babce 😳
Ahoj, že je teď RP almužna mi úplně nepřijde. Jako ano, není to na vyskakovani, ale člověk se dokáže uskmomnit na 2-3 roky. Ano, je všechno teď dráhy, ale je to pořád příspěvek, ne plat.
Na nás region má přítel průměrný plat (kancelářská práce), já byla do srpna na rodičovské dovolené, měla jsem ji na 2,5 roku a brala sem 11 200 Kč. Platíme hypotéku, od května soukromou dětskou skupinku, jídlo stojí víc, služby stojí víc a i tak jsme to zvládly, málo kdy se muselo sahat do úspor. Ano, omezila jsem chození po kavárnách, kupování drahých věci atd, ale myslím si, že jsme měli a máme na vše co my i syn potřebujeme. Teď v září nastupuji do práce, takže víc penízku, víc možností.
Znám z okolí ženské, které si,, stěžují,, na malý RP, ale jsou doma třeba 4 roky. Nevidím na tom nic špatného to vůbec, jen je třeba spočítat výdaje a podle toho si určit RP. Maminka se může vrátit do práce dřív než ve 3 letech pokud má hlídání nebo vyřízenou školku /skupinku. Možnosti ti jsou i když občas je to náročný. Za mě to máme fajn, že můžeme být doma relativně dlouho oproti jiných zemí a když člověk zakládá rodinu, tak s malým příjmem prostě počítá a podle toho by se měl zařídit a ne čekat zda stát zvedne RP nebo ne.
Taky bych neměla problém svěřit dítě pár kamarádkám, kterým věřím, ale na to nepotřebuju aby stát zřizoval sousedské hlídání. Tohle fungovalo běžně už když já byla dítě. Párkrát u nás byla holčička od kamarádky mojí mámy a pak zase já u nich. Ty peníze, které přes to politici rozkradou a přihrají kamarádům vůbec nemusí dávat tímhle směrem. Určitě je pro ně důležitější využití.
Sousedka ti může přece hlídat i teď. Zazvoníš, domluvíte se kdy, za kolik a mažeš do práce. Nevidím v tom problém.
Tohle byla kdysi moje první "brigáda" a to mi sousedka v mých 16cti svěřovala půl roční holčičku protože musela pracovat. Věděla že to s ní umím, byla to kamarádka mojí mámy a sama navrhla, že mi dá určitou částku na hodinu. Kdyby bylo potřeba, vždycky byla vedle v bytě moje máma, která by mi pomohla.
@ferda90 ale ty porovnavas cizi státy. V cizích státech mají muži 2x, 3x větší výplaty. A srovnatelné náklady. Jo kdyby byly jesle, manžel by měl 2x větší výplatu tak bychom nepotřebovali rodičovský příspěvek. A neznam ženu, která by ze srandy seděla doma do 4 let. Znám ženy, kterým Dite nevzali do školky ve 3 letech. Já nemůžu u sousedů zazvonit ať mi pohlídají dite.
@mydlova
Naklady rozhodne srovnatelne nejsou.
Uz pred par lety stala skolka v Londyne takovych 1500 liber mesicne,to byl treba cely kamaradcin plat.
Doprava draha,bydleni taky.Chtela jit do prace a nevydelala by ani na skolku.Tak zustala doma.
Ono je to těžký, každý posuzuje podle své situace. Např. moje situace partner dělá ve zdravotnictví v nepřetržitém provozu. Já jsem pracovala jako sociální pracovník v terénu. Od osmi rano do pěti. To mi přijde s dítětem nepředstavitelné ještě v kombinaci s partnerovým zaměstnáním, takže tuhle práci dělat nebudu. Budu muset hledat nové místo. Chci mít druhé dítě. Takže teď hledá nové zaměstnání je totální nesmysl.
@zelenaesmolda tak ona tady taky není všude zdarma školka. Moji kamarádce proste do státní školky nevzali a musí si platit chuvu 20000/měsíčně. Jiné platí plnou cenu za soukromé školky..
@zelenaesmolda
@prochi
Třeba moje tchýně má stejný důchod, jako já plat. Žije sama v malém, panelákovém bytě, který zdědila. Žádný nájem, nic. Výdaje jenom za sebe. A pořád brečí, jak má málo, vláda málo přidává a za Babiše bylo líp🙄
@sinicka kontroly z OSPOD by kontrolovaly presne co?
@mydlova to musi vydelat aspon 45 000-50 000
Mě by to rozhodně motivovalo. Každá koruna navíc dobrá a ekonomiku by to rozhodně mohlo aspoň trochu rozhýbat.
@iva_kucerova mě by to teda nemotivovalo
@iva_kucerova Když ty na rodičáku dostaneš přidáno, tak to logicky musí někdo splácet. V tomhle případě to dítě, na které budeš větší peníze brát si může nechat zdát o vlastním bydlení, na které si vydělá. Bude platit tak šílené daně, aby bylo na dluhy a důchody, že se z toho opupínkuje...Jen možný výhled do budoucna. 😉
@michaela666 ježiš, já myslím, že problém je tu v úplně jiných dávkách než v rodičovském příspěvku. Podle některých příspěvků tady by devadesát procent lidí nemělo děti, protože si na ně dostatečně nevydělali.

@mydlova máš naprostou pravdu. Nůžky mezi důchodci a maminkami na rodičáku se rozevřely neskutečně 😔