icon

Zvýšení rodičovského příspěvku: Má teorie o ekonomice smysl?

29. srp 2023

Zakladam diskuzi na tema hypoteticke zvyseni RP na 500 000 Kc. Nejsem ekonom a tudiz me zajima tato teorie: Nerozhybala by se naopak vice ekonomika, kdyby rodice s malymi detmi mohli vice utracet, tudiz by navratnost do statni pokladny byla za chvili zpet v ramci odvedenych dani?
A ptam se:
1. Motivovala by tato vyse prispevku mlade pary zalozit rodinu drive?
2. …. mit vice deti (tj. budouci danove poplatniky)?
3. Za co byste utraceli? Nebo naopak vice setrili?

U trileteho rodicaku by byla vyse prispevku kolem 13 -14 tis. Coz stale neni zadna vyhra v loterii pri dnesnich cenach, ale porad lepsi nez soucasnych 9000 Kc.

Ja jsem aktualne na rodicaku se tretim ditetem, tudiz otazku c. 1 ted nejsem schopna uplne objektivne odpovedet. Ale kdybych resila zrovna bydleni a finance, mozna by mi tato castka dodala vetsi pocit jistoty, ze to zvladnem uz nyni.

2. Me by to motivovalo.
3. Utracela bych vice za benzin - protoze bychom jezdili s detmi vice na vylety a za jidlo v restauracich. A take bych delala nakupy kvalitnejsich potravin a kupovala casteji obleceni. A samozrejme bych vice usetrila.

Co si o tom myslite? Je to utopie nebo to dava smysl?

Strana
z8
martinka_33
31. srp 2023

@ai30 tim jak mi tenhle názor vadí, me vždycky praští do oka 😀

levandulovy_caj
31. srp 2023

@ai30 tři děti a tři nástupy do jeslí, školek a školy. Věř, že já vím, co to znamená.
Jestli potřebuješ mimino dat do jeslí, místo určitě najdeš. Jen holt budeš muset platit. Nečekej, že ti někdo bude přebalovat, krmit atd. tak malé dítě za pár stovek měsíčně...

ai30
31. srp 2023

@martinka_33 Chapu 😀

ai30
31. srp 2023

@levandulovy_caj No ja to cekam, protoze ziju nekde, kde jsou kvalitni jeslicky zdarma pro vsechny od roku 😀 (kdyz clovek potrebuje, tak v mensi kapacite i driv). A bohuzel to evidentne nevis, kdyby se rozhledla kolem sebe, videla bys, ze skolky (a jesle uz vubec) kapacitne bohuzel zdaleka nestaci.

ferda90
31. srp 2023

@levandulovy_caj proč by to dítě nikdo nepřebaloval? Myslím si, že v jeslich s dětmi v plenkách počítají....

ai30
31. srp 2023

@levandulovy_caj A uprimne nechapu, proc kdyz jsi tak rada, ze muzes byt s detma doma a nemusis je rvat do jesli, narvalas vsechny tri deti do jesli 😅

levandulovy_caj
31. srp 2023

@ferda90 samozřejmě, že počítají.

veroniquecz
31. srp 2023

@sinicka ale existuje, jen to chce hledat. Navíc kolem mě mám několik matek samozivitelek a nemají problém zaplatit i paní na hlídání, prz mají nárok na všechny možné dávky, k tomu alimenty a plat a jsou vysmate🤷🏻‍♀️
Ale ono to chce taky jít do většího města, tam jsou ty možnosti jiné, někde v horní dolní asi nebudou fungovat ani chuvy ani jesle.
A kdo chce pracovat, tak cestu najde.

levandulovy_caj
31. srp 2023

@ai30 kdyz žiješ tam, kde jsou jesle zdarma a pro všechny, tak proč tu píšeš něco o nedostatku míst? Nějak přestávám chápat tvůj text...

Jinak nepíšu, že jsem měla všechny děti v jeslích 😀

zelenaesmolda
31. srp 2023

@levandulovy_caj
No jenze drahe jesle neresi problem maminek,ktere chteji do prace nebo aspon na brigadu protoze ziji na hranici chudoby.Na co je ti dostupnost jesli kdyz na to padne cely vydelek?

sinicka
31. srp 2023

@veroniquecz ja ziju ve meste :D v centru dokonce.

veroniquecz
31. srp 2023

@zelenaesmolda proč by je nikdo nezamestnal??

veroniquecz
31. srp 2023

@sinicka tak mi neříkej, ze tam není dostupnost jeslí/dětských skupin/ chův…..

zelenaesmolda
31. srp 2023

@veroniquecz
Zkousela jsi hledat praci s rocnim ditetem?Ja ano.
Tady je zazite ze mas byt na rodicaku,navic kazdy zamestnavatel kdyz vidi tak male dite ocekava,ze bude nemocne.Pokud nehledas pozici kde muzes mit HO tak jsi bez sance.Aspon tady na Ostravsku.

levandulovy_caj
31. srp 2023

@zelenaesmolda tak celý výdělek? To by musely být hodně luxusní jesle...

ai30
31. srp 2023

@levandulovy_caj Co teda znamena 'tri deti a tri nastupy so jesli, skolek a skoly'?

rebe
31. srp 2023

@levandulovy_caj Jesle existují? My teda v naší městké části v Praze máme výhradně soukromé a měsíční školné je 14 000 plus. Při návratu na poloviční úvazek si musí maminka celkem máknout, aby neplatila jen jesle.

zelenaesmolda
31. srp 2023

@levandulovy_caj
https://mujmrnousek.cz/jesle-ostrava-jih-cenik/
Kdyby sla na brigadu tak co tam vydela da za ty jesle

veroniquecz
31. srp 2023

@zelenaesmolda ano hledala, s oběma pracuju doma od roka na home office.

veroniquecz
31. srp 2023

@zelenaesmolda jo, teď čtu, ze ne práce z domu. Tak to měla kamarádka od roka a půl malé, střídali se s mužem doma na směny.
Asi je to o regionu. Tady v Brně s tím problém není. A taky záleží na oboru, někde jsou vstřícní hodně někde vůbec 🤷🏻‍♀️

veroniquecz
31. srp 2023

@rebe tak by musela hledat zaměstnání, kde by se půl úvazek vyplatil. Nebo by holt byla doma a chodila na brigády když by byl doma s prckem tatinek.

levandulovy_caj
31. srp 2023

@ai30 že jsem si se svými dětmi prošla už mnoha institucemi, ale ne všechny prošli stejnou cestou 😉

levandulovy_caj
31. srp 2023

@zelenaesmolda já platila za jesle 6tis v roce 2015😀
Tohle je nádherná cena vůči dnešní výplatě

levandulovy_caj
31. srp 2023

@rebe tak hádám že v Praze i na poloviční úvazky budete mít víc jak 14 tis.

rebe
31. srp 2023

@veroniquecz Ano, tak to ženy dělají, že jsou doma s dítětem a chodí na brigády. A mnohdy čerpají dávky, protože si vydělají tak málo. Kdežto kdyby byl fukční systém jeslí, tak by mohly pracovat pořádně a ze svých příjmů odvádět daně, zaměstnavatel by za ně platil pojistné, stát by nemusel vyplácet dávky a na trhu práce by nechybělo tolik pracovníků. Moho žen má navíc z doby před mateřskou opravdu vysokou kvalifikaci, která doma s dětmi přichází vniveč.

marketka_m
31. srp 2023

@martinka_33 ano muzou.ja mluvila o sobe ze ja bych to nezvladla.mluvila jsem jenom o sobe.ne o jinych

rebe
31. srp 2023

@levandulovy_caj Ano, třeba 18, nebo dokonce i 20. Což zároveň v Praze pro spoustu žen není důvod šoupnot dítě do jeslí a jsou radši s ním. Pro rodinu v pohodě, stá tím přichází o peníze a kvalifikové pracovnice.

zelenaesmolda
31. srp 2023

@levandulovy_caj
Vuci vyplate mozna ale vuci rodicaku + brigade ne

levandulovy_caj
31. srp 2023

@zelenaesmolda rodicak a brigáda ti klidně můžou udělat stejnou výši, co jedna výplata...

veroniquecz
31. srp 2023

@rebe já se na to dívám z pozice mámy. To ze je to pro stát takhle nevýhodné je jasné.

Strana
z8