Zvýšení rodičovského příspěvku: Má teorie o ekonomice smysl?
Zakladam diskuzi na tema hypoteticke zvyseni RP na 500 000 Kc. Nejsem ekonom a tudiz me zajima tato teorie: Nerozhybala by se naopak vice ekonomika, kdyby rodice s malymi detmi mohli vice utracet, tudiz by navratnost do statni pokladny byla za chvili zpet v ramci odvedenych dani?
A ptam se:
1. Motivovala by tato vyse prispevku mlade pary zalozit rodinu drive?
2. …. mit vice deti (tj. budouci danove poplatniky)?
3. Za co byste utraceli? Nebo naopak vice setrili?
U trileteho rodicaku by byla vyse prispevku kolem 13 -14 tis. Coz stale neni zadna vyhra v loterii pri dnesnich cenach, ale porad lepsi nez soucasnych 9000 Kc.
Ja jsem aktualne na rodicaku se tretim ditetem, tudiz otazku c. 1 ted nejsem schopna uplne objektivne odpovedet. Ale kdybych resila zrovna bydleni a finance, mozna by mi tato castka dodala vetsi pocit jistoty, ze to zvladnem uz nyni.
2. Me by to motivovalo.
3. Utracela bych vice za benzin - protoze bychom jezdili s detmi vice na vylety a za jidlo v restauracich. A take bych delala nakupy kvalitnejsich potravin a kupovala casteji obleceni. A samozrejme bych vice usetrila.
Co si o tom myslite? Je to utopie nebo to dava smysl?
@20190418 rok a půl je fakt malo 😀
@levandulovy_caj ale vždyť buď s dětmi doma jak dlouho chceš, ale prostě za svoje. Pokud chceš cerpat peníze od statu, tak dle zasluh a po omezenou dobu. Samozřejmě podminkou je funkční infrastruktura. Kvantita nerovna se kvalita, matka která je s dětmi 3-4 roky doma není a priori lepší matka a nevychova a priori pro spolecnost prinosnejsi jedince. A platí to samozřejmě i naopak.
@levandulovy_caj Já bych například byla pro zkrácení rodičovské. Na dva roky. Ale samozřejmě by se zároveň musela změnit spousta a spousta jiných věcí. A zatím to nevidím reálné. Do toho se prostě žádné vládě zatím nechce. Raději bude nesmyslně přidávat na rodičak částku, ktera průměrnou rodinu nijak nevytrhne, ale zároveň do státních financich to bude velký zásah...
@20190418 hodně lidí i argumentuje, že děti pak nemají s matkou vztah.....no...tady se chodí do práce většinou 3m po porodu. A klidně hned na plnej úvazek. A co znám rodiny, co mají ve věku 5 - 25 let tak všechni, ale opravdu všichni mají velmi dobré až nadstandardní rodinné vztahy. Mají se rádi, pomáhají si, navštěvují se často, děti mají rodiče moc rádi....Já byla doma do 5 let i za sociku....šla jsem do školky az poslední rok (a doteď to mám rodičům za zlé, strašně mi chyběla školka, děti, kolektiv..) a s rodičema mám temer nulový vztah.
Nečetla jsem všechny příspěvky, jen jsem to tak prolétla, ale zaujaly mě názory některých uživatelek. O @levandulovy_caj vím, že je zastáncem delší rodičovské. Ovšem argument, že snad stát nezabije, když budu několik let doma s dítětem je úplně mimo. Ano, jako jednotlivec to asi nevytrhneš, ale jako celek už ano. A jak už někdo psal, daňového poplatníka porodíš, nevychováváš ho 3 roky lépe než někdo, kdo je doma jen rok, dítě pak jde do školky nebo třeba k prarodičům a Ty do práce.
Kdysi jsem koukala na to jak je to v jiných státech Evropy. Ono se to mění, ale myslím, že v západní Evropě není stát, který by dotoval tolik let matky na péči o děti jako to děláme u nás. Nemyslím, že je nutné brát si příklad třeba ze států, kdy je mateřská pár týdnů, ale obecně se dá asi říci, že matky jsou doma s dětmi cca rok, kdy jim buď dává něco zaměstnavatel, stát nebo třeba čerpají dovolenou nebo mohou být na neplaceném volnu s tím, že zaměstnavatel jim drží místo atp. Samozřejmě někde je to míň, někde mají více možností, ale déle jak rok je to podle mě velmi mimořádné. To už se pak mluví o ženách v domácnosti, kdy od státu nepobírají nic a živí je manžel. Matky se pak vracejí do práce dříve, i třeba na kratší úvazek, mají kratší dobu "mimo", takže se lépe zapracují zpět. Jejich platy tolik neklesají, takže rozdíl mezi platem muže a ženy je nízký. Do systému odvedou více za celý profesní život, nejen o ten čas, který by běžně strávily na RD, ale dlouhodobě, protože nezačínají na začátku po dvou dětech a šesti letech doma.
Takže celkově je ten náš systém rodičovské dovolené do 3-4 let věku dítěte podle mě strašně nevýhodný. Chápu, že jsou děti, kterým prospívá, že jsou do 4 let doma s maminkou, ale to je opět příběh jedince a obecně se nedá říci, že bychom byli zdravější, psychicky vyrovnanější, méně milovali rodiče nebo něco podobného, co je většinou argument těch, kteří prosazují dítě u matky po dobu minimálně tří let.
Já bych byla pro zkrácení doby rodičovské, podporu kratších úvazků (a to nejen pro matky s dětmi) třeba daňovým zvýhodněním firem, zvýhodněním systému firemních školek a školek a jeslí obecně. Podporovala bych daňové úlevy pro pracující rodiče, dávala třeba i výhodnější půjčky na bydlení pro mladé rodiny. Ale myslím, že je to celkový systém a nastavení společnosti, které tady chybí. To zkrácení výplaty RP na 3 roky je minimální změna, nic systémového, je to jen proto, aby se ta celková částka rozkládala na méně měsíců a tak lidem chodil vyšší měsíční příspěvek.
@lovemusicsun 👏👏👏👏👏
@lovemusicsun vzdyt si to zkrátit muzes pokud chces! Jsem zásadne proti zkracování. Co chybí je podpora tech které pracovat chtejí ve forme lepsi site skolek a jeslicek. Ale nac nutit do práce ty, kterým soucasna vyse prispevku staci a chteji byt doma 3 roky???
Já bych dala rodicak klidně vyšší, ale jen těm, kteří pracovali a kteří něco odvedli má daních do státní kasy. Např. Já pracuji již přes 13 let, začala jsem hned po škole, tak bych ráda třeba měla víc peněz než nějaká Anča, která má v mém věku odpracovné 2 roky a zbytek roku byla na rodicaku s dětmi. Tohle by třeba mohli taky nějak zohlednit. Samozřejmě je rozdíl když někdo studuje na VŠ a pak má dítě,ale je tady plno takových, které zašli rodit děti pomalu v 15 letech,maji jich nekolik, do práce se nehrnou a ve finále se mají líp jak člověk co do práce chodí
@ferda90 o tom se už mluví dávno, nechat se inspirovat výpočtem mateřské, stejně jako se dávno mluví o tom, že než dávat všem stejně, tak je lépe více úlev na dani pro pracujícího rodiče (většinou otce).
Ale tohle nějak zůstává zarputile nevyslyšeno.
@uzivatelkapetra jako za mě by to bylo určitě fajn i ty úlevy na dani pro pracující rodiče
Ja bych rodicovskou take rozhodne nezkracovala. Dava to rodicum na vyber - muzes jit do prace hned po sestinedeli nebo az ve veku ctyr let. A ta moznost si to individualne rozvrhnout je podle me super. Protoze to je proste kus od kusu. Nektere decko to fakt hodne tezce a dlouho nese, kdyz je ve trech letech odloucene od maminky. Potvrzuji mi to i ucitelky ve skolce, kdy se shoduji na tom, ze ty malicke trilete deti jsou fakt jeste hodne male a jit o rok pozdeji jim akorat prospeje. Ale samozrejme jsou i decka, ktere jsou ve dvou letech hodne spolecenske a skolku davaji levou zadni. Proto mi ta volba prijde hodne fajn.
Takze jako reseni tehle situace vidim tak, ze stavajici system RP ponechat, ale vice se zamerit a podporit ty zkracene uvazky plus ruzne zvyhodneni pro pracujici rodice malych deti. Aby si mohly matky privydelavat pri peci o male decko.
@uzivatelkapetra Ale my potřebujeme dostat do práce matky, otcové tam už nejspíš jsou. Takže nejvíc potřebujeme ta kolektivní zařízení. Protože ačkoliv délce české rodičovské dovolené a délce možného pobírání rodičovského příspěvku velmi nefandím a za rozumné maximum považuju podporu tak 12-18 měsíců, tak v současných podmínkách (naše 100k město, hromada přilehlých vesnic a jedna školka o třech třídách po 20 dětech, která bere dvouleté, navíc s otevíračkou 7-16) asi nelze říct, že se prostě žena může vrátit ve dvou letech do práce. Protože reálně nemůže. Jsem na straně spíš přispěvatele do rozpočtu než čerpače a osekávání výdajů podporuju, ale tady by se fakt početná skupina rodina přesunula jen z jedné dávky (RP) do jiných.
@drep taky se mi zdá ze je stát az moc štědrý k tem, kteří nikdy nepracovali a nemají to ani v plánu a rodí jen další takové a celé to spolecenství nemakačenků se rozmnožuje geometrickou řadou, protoze cim vic detí, tim víc socialnich davek.... a je tady neco zatraceme špatne, kdyz mi kolegyne samoživitelka řekne, ze pri rodicovské s ostatnimi socialnimi davkami mela vyssi prijem nez kdyz ted chodí na pul uvazku do práce...
@martinka_33 A proč ne spíše naopak? Zkrátit výplatu RP a pokud chceš zůstat doma déle, tak se staň ženou v domácnosti. Tím se totiž znormalizuje to, že dítě neznamená 3 roky doma, ale po roce nebo 18ti měsících je normální vrátit se do práce. A pokud jsou rodiny, které si to mohou dovolit, tak klidně může matka zůstat jako žena v domácnosti. Ale stát už to nemusí dotovat, tím se ušetří na dávkách a navíc více žen bude v pracovním procesu dříve a opět tam naskakují ty ekonomické výhody.
Rozhodně nezvyšovat, nesouhlasím ani s těma 50tis. navíc, podle mě by bylo lepší podporovat pracující rodiče, ne rodiče, co si nasekají každé 2 roky další dítě, aby dostali rodičák, nikdy nepracovali a vychovali další nemakačenka. Víc možností umístit děti školky, slevy na dani, podpora flexibilních úvazku u rodičů atd.
@krtikkrtovaty přesně tak! Podpora pracujících rodičů než navyšování. Za mě se to dá prostě zvládnout. Kolikrát některé maminy pindaji na RP a přitom každý měsíc chodí na řasy, nehty, kafíčka, na obědy do restaurací atd... Ono se to nezdá, ale když člověk trochu ubere, tak to jde. Neříkám, že se maminka nemá o sebe starat, ale za mě není nutné nebo dá se fungovat i bez nehtů a řas,kdyz má někdo na tohle peníze včetně kaváren, tak asi to není tak špatný....
@lovemusicsun jen mi řekni čím stát dotuje delší rodičovskou pokud všem dává stejnou částku? Jem nekdo si ji vybere ve vyšších splátkách dřív a jiný v nižších později 🤔 V tom nevidím logiku. Naopak možnost delší rodičovské dává zamestmavatelům povinnost déle držet maminkám místo a tím je potom méne tech nezamestnaných. Neberme si tu výhodu kterou oproti západu máme ☝️ Přesto (nebo práve proto), že jsem se jednou vracela do práce na plný úvazek v 9ti mesících dítete, nechci aby se toto stalo nutmostí, aby dp toho byly maminky tlačené pod pohružkou ztráty zamestnání!
Zvýšení rodičovské a tedy nějaké životní úrovně by mělo smysl jen v případě, že by se dalo bez problémů umístit tříleté dítě do školky. Protože to ale ve větších městech moc nejde, tak se pak rodičák musí rozpočítat do 4 let a to už taková výhra není. Zvlášť když s tím nejprve nepočítáš a máš ho jen do tří let a pak ho rychle natahuješ, když ti dítě nevezmou.
@martinka_33 stát dotuje delší rodičovskou už jen tím, že ta žena nepracuje a neodevzdává daně 🙂
V naší rodině by také konkrétně hodně pomohlo, kdyby měli pracující babičky/dědečci nějakou výhodu při pomoci s vnoučaty.. nechali bychom babičce celý RP + bychom 20k dali ze svého, babičce by se třeba snížil půl rok k odchodu do důchodu, či jiná vyhoda - to by byla bezva.
S dítětem by nebyl nikdo cizí, bylo ve svém prostředí..
@martinka_33 Tak zaprvé maminka na RD nepracuje, tudíž nepřispívá do daňového systému. A druhá věc - zkrácením rodičovské by částka k vybrání nemusela být 350 nebo 500tis. Na rok by stačila nižší. O zaměstnavateli, který by musel držet místo tady vůbec řeč nebyla. Ale když už jsi to zmínila, myslím, že pro něj by bylo lepší to místo držet kratší dobu, když by věděl, že se maminka vrátí dříve než za 3 roky.
@sinicka Tohle by mohlo být taky fajn, více zapojit prarodiče. Bohužel s odchody do důchodu v 68mi letech to bude asi čím dál tím těžší.
@sinicka a když bude nezamestnana, protoze se rozhodla být doma déle tak se tim usetri co? Vubec nic 🤔
Co by opravdu pomohlo, nabízet bežně úvazky 0,2- 0,8. aby se matky mohly postupně dříve vracet do práce a to na pár hodin za měsíc. Aby stát zajistil jesle a školky. Ne plošně zvyšovat rodičák. Lepší je nabídnou maminkám, aby si mohly něco odpracovat a zlepšit ekonomickou situaci v rodině, protože všichni víme, koho každé navýšení dávek motivuje..
@lovemusicsun i za cenu nižší celkové částky nych ráda ponechala možnost volby! Neksem prp nesmyslné zvyšování, na tom vydelají především nemakačenka, jsem ale pro více možností, isnadnení cesty tem, kteří se rozhodnou pracovat dřív ale zásadne proti zkracování ☝️ Nemakačenka stejne makat nepujdou a bité na tim budou ty deti, které nejsou na školku zralé. Kdyz porpvnám svoje tři deti, starší jsou užvanění nestydatí extroverni, školka pro ne nebyla problém, cizí lidi nebyli problém. Nejmladší je stydlivý nemluvný introvert, nedovedu si představit šoupnout ji do školky ted ve dvou letech nebo kamkoliv mezi cizí lidi...
@kometkak to je perfektní cesta, pokud to provoz umožní 👍 Chodím na výpomoc, s prací neztrácím kontakt a přispeju neco do rodinného rozpočtu.
@martinka_33 však to tady opakujeme celou dobu - ať si každý vybere, ale kdo chce byt doma, ať má peníze.
Ta hlavní otázka by možná měla být položena právě naopak - Demotivovalo by vás mít děti, kdyby byl RP nižší a RD kratší?
@martinka_33 třeba tím, že si čtyři roky neplatíš např. Zdravotní? Cca 2500,- měsíčně (v minimální výši), neodvádíš daně, prostě vůbec nepřispíváš do systému? Plus nesmyslný daňový bonus na nepracující manželku, to si snad roky myslím, že to je nějaký překlep…
Větší motivací by byl pro mě zkrácený úvazek. Neumím si představit, že budu mít 3 děti a budu pracovat na plný. To raději zůstanu u 2, protože stíhat pak kroužky, školu, úkoly... ano, v některých provozech to nejde, ale ve většině přípdů by to neměl být problém, jen chybí snaha.

@levandulovy_caj ve finále si přítel našel práci jen na ranní směnu s pružnou pracovní dobou. Je docela smutné, že u nás pracuje z 90% ženské a oni v práci nejsou ochotni občas vyjít vstříc.