Bojím se návštěvy gynekologie

9. lis 2022

Je mi 25... Chtěli bysme se pokusit o miminko... Nicméně já jsem kvůli strachu ještě nikdy nebyla na gynekologii... Máma od tama chodila s hroznyma připomínkama a já jsem se tam pak sama bála jít. Čím jsem starší tím je to horší, bojím se co si o mě budou myslet :(

gbp
9. lis 2022

ted nechci, aby to znelo zle...ale jestli nedas beznou navstevu, tak si mimco neporizuj. protoze to tam budes pecena varena a o tom co se deje v porodnici nemluve 🙈

lucina90
9. lis 2022

Mrkni se na recenze gynekologů v tvém okolí, vybírala bych kvalitu, modernost, a hlavně sympatické Dr s dobrými recenzemi. Není se čeho bát, důležité je tvé zdraví a už bych to neodsouvala..

jjasmina
9. lis 2022

Hele prekonej to nebo nemej dítě 😃 v těhotenství tam budeš často a při porodu ani nemluvím. A nebýt do 25 na gynekologii beru už teď jako tvoji strašnou nezodpovednost 👌

lentilkah
9. lis 2022

Kamaradka byla poprve cca ve 32 take ji bylo blbe, ze nikde nebyla a proto to oddalovala. Hlavu ji neutrhli a ted chodi pravidelne.

takyjedna
9. lis 2022

Nic si nebudou myslet... Lepší pozdě, než-li později. Najdi si recenze lékařů u vás v okolí, poptej se kamarádek, kam chodí a hlavu vzhůru 😉 Chápu, že jsi z toho nervózní, to jsem já pokaždé taky... Ale vážně to neni nic hrozného a pokud chceš mimčo, tak se tomu stejně nevyhneš. A lepší zajít ještě předtím, než otěhotníš..

nikolite
9. lis 2022

Určitě záleží na výběru gynekologa . K zubaři taky asi nechodíš úplně ráda , ale jdeš tam .... Prostě je to kvůli zdraví . Nic strašného se tam neděje.

betelgeuzz
9. lis 2022

Ono taky ty gynekologie vypadaly dřív hrozně. Ženský polonahý tam čekaly u sestry, aby nezdržovaly doktora se svlíkáním. Fakt nedůstojný. Ale dnes už to funguje jinak, tak zapomeň na historky maminky, poptej se kamarádek, ke komu chodí, jak to tam funguje, jak jsou spokojené, zatni zuby a jdi.

levandule_k
9. lis 2022

To chápu, já jednou nebyla delší dobu na gyndě, takže mě stálo dost úsilí se tam objednat. Hecla jsem se, načetla recenze. (Nějaké recenze jsou na znamylekar.cz. ) Já se tenkrát objednávala i jinam než jsem původně chodila, protože jsem se i přestěhovala. Myslím, že jsou zvyklí, že se občas objeví někdo, kdo delší dobu nebyl, nebo jde později na vyšetření než je průměr. Mě se tenkrát doktorka ptala, proč jsem se rozhodla objednat, tak říkám, že jsem se chtěla začít chovat zodpovědně a v duchu, fakt si nemyslím, že by byla naše spolupráce dobrá, kdybych tady přišla po x letech a že hledám gynekologa, protože jsem těhotná.
Samotného vyšetření se neboj, nebolí, mně je to teda trochu nepříjemné pocitově a i když mám sukni, tak se nerada odhaluji. (Někdo neřeší ani to.) Pokud budeš vynervovaná a stažená, tak to může být nepříjemné i fyzicky, proto se nauč uvolnit a soustředit na svůj dech. Já jsem měla vždy citlivé gynekoložky, takže si načti recenze. Chce to pečlivý výběr lékaře, někdo třeba může být při samotném vyšetření necitlivý, ale já jsem to nezažila.
Možná je to blbost a víš to, ale můžeš si vybrat kovové nebo plastové zrcátko, to plastové je zpoplatněno, ale nestudí a netlačí. Kovové je zdarma.

tereza0111
9. lis 2022

Neboj se, neni ceho. Mas nejakou dobrou kamaradku, kterou bys mohla poprosit o doprovod? Nebo uplne idelane, rekla jsi to nejake kamaradce? Ktera ma treba dobrou gynekolozku, popise ti s ni dobrou zkusenost, jak to v te konkretni ordinaci chodi. Treba by Vas gynekolozka mohla objednat po sobe nebo te kamaradka do cekarny alespon dobrovodi, pocka tam s tebou.
Jak prekonas prvotni strach, uvidis, ze o nic nejde a uz se bat nebudes. Ja jsem obcas taky necitliva, ale poznamka "ikdyz se bojis na gyndu, urcite si dite neporizuj" je bullshit.
Lekarka si nebude o tobe myslet nic spatneho. Bude rada, ze jsi do ni vlozila duveru a prisla. Nikdo si o Tobe nema pravo kvuli necemu takovemu myslet cokoli spatneho. Stane se to tak snadno, ze nekdo v nekom zasadi bezduvodny strach, ale ono se to tezko prekonava.. Urcite to dokazes. Jestli nepomuze kamaradka, sver se partnerovi. Muzete i gynekologa vybirat spolecne, muze te doprovodit do cekarny a kdyz budes chtit, muze s tebou jit i primo do ordinace. Zvladnes to!

biciklissie
9. lis 2022

Taky jsem měla hrozny strach.. A dal je mi to hrozně nepříjemné, i když je to už o chlup lepší. A děti už mám dvě, těhotenství za sebou už čtyři. Překonala jsem se a začala chodit při zahájení sexuálního života kvůli antikoncepci. Prostě musíme, vždycky jsem to pretrpěla a pak se něčím odměnila. I jsem před prvním těhotenstvím gynekoložku měnila a teď jsem spokojenější a klidnější. Našla jsem si fakt milou, vyšetřuje i děti, má pochopení. Upozornila jsem ji, že mám z toho strach a vždycky se zminim, je pak ještě ohleduplnější. A v porodnici při vyšetřeních, a to jsem jich měla dost s různými doktory, jsem taky většinou upozornila. Většina doktorů projevila pochopení.

blazena009
Autor odpověď smazal
Zobraz
pampeliska1313
9. lis 2022

Záleží koho potkáte.🙂 já mám strach ze zubařů. Ve třiceti, nekecam, mi tečou slzy když tam mám jít, často mě někdo doprovází. Vystřídala jsem jich hodně až jsem nakonec narazila na skvělou zubařku před kterou nemám hysteráky a nejdu tam ubulená. To samý gynda - chtělo to projít víc gynekologií než jsem natrefila na doktora co mi sednul. Nesoudil mě, toho jsem se hodně bála, že mi třeba vynadá, že jsem nesla na kontrolu nebo, že si můžu za tohle a tamto - prostě iracionální strachy. Nakonec mě to donutilo. Chtěla jsem dítě. Pak už kvůli tomu, aby se kontrolovalo jestli je všechno Ok. Ale stejně na prvním velkým ultrazvuku mi měřili tlak asi šestkrát, protože jsem z toho byla v nervu, už si pak dělali srandu, že jen řekli moje jméno, tlak hnedka strašně nahoře.) Pokud se hodně bojíte, což není něco za co byste se měla stydět, požádejte někoho v koho mate důvěru, aby Vás třeba doprovodil.🙂

jako_mala_holka
9. lis 2022

Já si takhle vybrala Dr na netu... Měli na stránkách fotky ordinace, čekárny, Dr tam měl fotku, přišel mi sympatický 😄 a super... Předtím jsem vystřídala dva gynekology, ženu i chlapa, podle místa bydliště a ani jeden mi neseděl, nechodila jsem tam ráda, bála jsem se, vyšetření bylo nepříjemné (chodím na gyndu od 17)... A po přestěhování do jiného města jsem nikam tak 3 roky nešla, až jsme začali přemýšlet o dítěti, říkala jsem si, musím si vybrat dobře, budu tam asi často... A fakt paráda, Dr příjemný, ze mě všechno spadlo, na druhou návštěvu už jsem šla v klidu a cca za půl roku jsem chodila už jako těhotná, jsem ráda, že jsem se zbavila strachu i studu, protože na konci těhotenství už člověk chodí do porodnice, sahá a hledí na něho kde kdo a je lepší to mít tak nějak na háku... Teď nedávno mého dr vystřídal jiný, mladý, jsem podruhé těhotná a taky super, jsem moc spokojená...
Takže zkus se poptat, porozhlednout na netu, super stránky a hodnocením Dr jsou znamylekar.cz
A uvidíš, že to bude v pohodě

krisstina93
9. lis 2022

Najdi si nějakého fajn gynekologa, já tam chodím třeba celkem ráda :D mám děsně fajn doktorku. V těhotenství tam stejně budeš každou chvíli, já tam kolikrát byla každý týden :D

kacka1994
9. lis 2022

Já jsem byla poprvé snad ve 22/23 letech.. taky jsem se bála (hlavně když mi kamarádky popisovaly vyšetření přes konečník protože neměly styk) a styděla a pak jsem sice sexuální život měla, ale antikoncepci jsem nechtěla a čím déle jsem nešla, tím víc jsem se bála přístupu doktorů a taky jsem se bála i toho, že mám určitě rakovinu a nechtěla jsem to slyšet. Bavila jsem se o tom s kamarádkou a ta mě dokopala jít, vůbec to nebylo hrozné, doktorka milá, neměla žádnou poznámku o tom že jsem měla jít dřív (to až teď když se zpozdím na preventivku, ale tehdy neměla, asi vytušila, že bych se už nevrátila 😀). Běž, klidně řekni při objednání sestře, že to je tvoje první návštěva, nebo i tam, ať ti poradí co kdy kde.. já měla třeba stres i z toho, kdy si mám kde odložit :D

inssomnia
9. lis 2022

@kacka1994 mě doktor před prvním stykem vnitřně nevyšetřoval vůbec. Já si vlastně ani nepamatuji, jak to ty první roky probíhalo, jestli jenom pokec, nebo utz přes břicho, nebo jestli bral stěry, ale každopádně první vyšetření zrcadly přišlo až potom.

A na prohlídku jsem se bála přijít s posledním těhotenstvím, protože jsem otěhotněla 2 měsíce po revizi a bála jsem se, že dostanu 'vynadáno'. Nikdo to vůbec nekomentoval.

ivuse20
9. lis 2022

Já to měla stejně. Měla jsem z toho nervy týden před tím a ještě dva dny po návštěvě. Nakonec jsem změnila doktorku a úplně v klidu. Podívej se na doporučení gynekologu v okolí a uvidíš.

sudylichozrout
9. lis 2022

Nejakeho si najdi a to fofrem, mela bys chodit na prevence. Rakovine delozniho cipku je totiz uplne jedno, jestli jsi na ne prdela, protoze jsi byla lina, nebo proto, ze ses bala doktora.

areh
9. lis 2022

Já jsme nejlepší gynekoložka objevila v těhotenství. U prvního syna mi dělala uz a když jsem čekala druhého, tak si otevřela soukromou praxi. Hned jsem přešla. Je to doktorka ke které se vyloženě těším, ikdyž vyšetření nemám nějak extra ráda, stydím se, ale ona je úplně úžasná. Tak kdybys chtěla doporučení v Pardubicích, tK napiš 😉

emillyhk
9. lis 2022

No, chodím na gyndu od dvanácti. První doktorka byla fajn, ale dvakrát se mi stalo, že jsem strávila dopoledne v čekárně a stejně se nedostala na řadu. Další doktorka byla profík, ale lidsky to bylo horší. Sestra nepříjemná, doktorka nepříjemná (i když při vyšetření šetrná). Dlouho jsem se odhodlávala ke změně. Ve chvíli, kdy jsem zjistila, že jsem těhotná a budu na gyndě často, jsem se kousla a objednala se k doktorce kamarádky. Moc si ji chválila a musím říct, že super 👍 Jinak jsem chodila roky do cytologické poradny, tam byl doktor, párkrát jsem skončila i na pohotovosti, snad pokaždé narazila na doktora. A obecně bych řekla, že gynekolog chlap byl vždycky fajn 😊
Takže se poptej kamarádek a kolegyň, ke komu chodí, dej na recenze a prostě se objednej. Možná bude lékař zaskočený, že ve svém věku jdeš poprvé, ale při další kontrole už si na to nevzpomene 😉

kacka1994
9. lis 2022

@inssomnia no teď je mi to jasné, že to tak být nemuselo, ale ono pár přibarvených historek do spolužaček a člověk se vyděsí a nikam nejde už vůbec 🙂 takže já netuším, jak by to u té mé probíhalo :D A asi po dvou návštěvách na gyndě jsem otěhotněla, pak ale taky ZT a revize... tehdy dostala moje stydlivost a důstojnost dost zabrat, nejen psychicky hrozná ztráta (i když na začátku), ale ještě kolečka doktorů, první nemocnice a zrovna tohle no.

izz76
10. lis 2022

Budeš muset strach překonat,nejen kvůli tomu,že chceš miminko,ale i kvůli sobě. Prevence je důležitá a zrovna vyšetření na gynekologii není žádná hrůza.

autor
10. lis 2022

Jakože protože mám strach nemám mít děti? Proto sem píšu, pro uklidnění, pro pomoc... Musím se překonat, ale potřebovala jsem s někým svůj strach sdílet. Už jsem na gynekologii objednaná...

autor
10. lis 2022

@tereza0111 děkuji za krásnou odpověď, bohužel jsme se přestěhovali a všechny mé kamarádky jsou na druhé straně ČR a i tak bych mezi nimi nenašla takovou ktere bych se s tímhle svěřila. Trochu jsem doufala že mě podpoří starší sestra, ale vyprdla se na mě. Nicméně jsemse prostě hecla, napsala email doktorce která se mi líbila (bylo to příjemnější nez tam volat) vše jsem ji narovinu napsala a přišla mi krásná odpověď ať nemám strach a zavolám si o termín, že to spolu zvládneme 🙂

antoinet
10. lis 2022

Ty jo, tak to já bych se víc bála rakoviny než lékaře.
Držím palce, ať vše zvládneš!

levandule_k
10. lis 2022

@antoinet Strach není racionální. Jednou jsem četla rozhovor s primářem dětského oddělení nějaké fakultní nemocnice, kde zavedli velmi empatický a na děti orientovaný přístup tak, aby dítě bylo, co nejméně traumatizované. On v rozhovoru říkal, že když dítě někdo "zaklekne" a provede to vyšetření násilím, tak pak tyhle děti mají tendenci v dospělosti odkládat preventivky a nechodit k lékařům.

Autorko mám radost, že jsi se hecla a napsala email 🙂

tereza0111
11. lis 2022

Krasna zprava, to je moc dobre! 🙂

blazena009
Odpověď byla odstraněná
Zobraz
berushe14
1. pro 2022

Já to měla se zubarem, ze jsem 15 ket nebyla. Teď mám luxusního a už se k němu tesim. Ale tady slo o zuby, ty vypadají a daji se nějak nahradit. Ale tohle je silena nezodpovednost. A tvoje mamka by se měla omluvit, ze ti způsobila svou blbosti žakové trauma. Držím ti palce a třeba se ti to nakonec bude libit.