Strach a úzkostná porucha - jak si pomoct v těhotenství?

strasidelko
31. bře 2019

Ahoj holky je to už skoro dva roky co mám strach ze strachu a úzkosti z toho.
Nelecila jsem to a když jsem konečně chtěla protože je to neúnosné je to se mnou neustale a neustale mám úzkost a strach ze strachu nejde to přepnout myšlení protože se hned začnu bát toho strachu.
Jenze jsem otěhotněla a jsem v osmém týdnu a už nevím kudy kam. Psychiatr a obvodní se schodli a napsali mi asentru 50 jeden denně. Jenze mám strach o miminko.

Ale také mám strašný strach o sebe ze to nikdy neprejde. Je to na provaz. Nadávam si ze jsem to tenkrát neřešila a mohla jsem být zdravá teď nevím zda to po takové době půjde někdy být zase zdravá a myslet na věci okolo.

Co myslíte si o tom a o těch lécích. Gynekolog sám netuší. Děkuji všem.

lv
31. bře 2019

Léky ber, bude to dobrý, jak zaberou.

ange_de_la_morte
31. bře 2019

Léky ber, je to pro miminko určitě lepší než množství stresového hormonu které bys mu dávkovala kdyby jsi léky nebrala. Určitě ti ale souběžně doporučím dokázet ke klinickému psychologovi (hradí to pojišťovna) - mi hodně pomohl s tím strachem bojovat.

Rovněž popřemýšlej o nějakém relaxačním cvičení ( klidně těhotenská joga) - dáš se víc do klidu, naučíš se zrelaxovat i ve chvíli kdy ti bude úzko a navíc pohybem se vyplavují hormony štěstí.

Taky si najdi nějakou aktivitu co tě bude bavit a nejlépe u ní budeš muset zaměstnat hlavu - já jsem třeba v době kdy mi bylo špatně objevila scrapbook - kreatiní tvoření mně bavilo a navíc při přebírání fotek do alba jsem si vybavovala ty krásné vzpomínky , rovněž jsem se pustila do studia jazyka.

Pokud máš čas číst, je spousta knížek které ti pomohou, moje nejoblíbenější jsou dvě - Myslete velkoryse a Buďte šťastní i v těžkých dobách - k oběma se čas od času vracím ale jednu dobu to byla moje bible 🙂

Bude líp, uvidíš 🙂 a kdybys chtěla klidně mi napiš soukromou zprávu, dobře si vzpomínám jak to bylo těžké když nikdo z mého okolí nechápal jak mi je.

anynka1
6. dub 2019

@strasidelko ničeho se neboj..já beru rano citalec a rivotril na noc bez léků bych to nedala..zkoušela jsem vysadit ale po 14 dnech se stavy vratily a musela jsem nasadit zpět!léky ber mudr ví co dělají jinak by ti to nepředepsali!!

veronikao87
20. kvě 2019

@strasidelko Ahojky,přijde mi,jako bych to psala skoro já. Já teda měla 2 roky zdravotní problémy a na základě toho si vybudovala v sobě strach. A jak pises,bojim se hrozne léku,nikdy jsem žádné nebrala a před 2 mesici to vygradovalo tím,ze sem dvě noci nemohla usnout. Tak sem se objednala k psychiatricce a ta mi napsala na spani Mirtazapin,který uzasne zabral. Dva tydny na to sem zjistila,ze jsem tehu a přepadl mě strach,ze miminku těmi leky ublizim a moje doktorka tam nebyla.Takže teď neprozivam vůbec dobre dny a premyslim opravdu o tom,zda toto trápení za to stojí a nebo leky zkusit. Jak si dopadla ty?

veronikao87
20. kvě 2019

@anynka1 Ahoj,mohu se zeptat jak ses citila na začátku,když si leky zacla brat😊

anynka1
20. kvě 2019

@veronikao87 ahoj trvalo to asi týden až 14 dní než začly působit ale snažila jsem se myslet na to že to zabere a bude dobře..a je mi opravdu líp..měla jsem i dost trápení v rodině a pořád mám ale už to není takové jak bylo..panické ataky návaly strachu špatně se mi dýchalo píchání jehličkama po těle končetiny mě neposlouchaly nespavost fakt jrůza stavy 😥

veronikao87
20. kvě 2019

@anynka1 a jak ses citila ty dva tydny,da se to zvladnout nebo je to opravdu taková hruza,jak někdo píše? Chodím do prace,tak zda se s tím dá v začátku fungovat? Ty pocítí co mas,mám skoro vse stejně a co mas na tu nespavost za leky? Dekuju😊

urtica
20. kvě 2019

Pro mě byl nejnáročnější 7-9 měsíc, takže pokud je to takhle těžké už na začátku, určitě bych nasadila léky...

veronikao87
20. kvě 2019

@urtica ty jo opravdu,tak to mě moc netěší a ty beres během tehu nějaké leky? Já se s tím snazim opravdu hodně bojovat,vzdy se mi udela na nějaký cas dobre a říkám si,ze je to za mnou,ale teď tedy tri dny to byla hruza...já mám strach hlavně,ze i těmi leky ublížím tomu miminku,tak nevim co je větší zlo,zda tyto stavy nebo leky.

urtica
20. kvě 2019

@veronikao87 Už jsem po porodu...vysadila jsem je před těhotenstvím a cca do 6. měsíce to šlo, ale na konci to bylo peklo, spala jsem cca 4 hodiny denně a ještě ne v kuse...porod proběhl po dvou dnech, kdy jsme nespala skoro vůbec, byl to celkem nářez. Ideál je nebrat nic a být v pohodě, ale při úzkostné poruše a pokud jsou ty stavy hodně silné - myslím, že léky jsou menší zlo...a asentra je odzkoušená a relativně bezpečná. Kdybych byla znovu těhotná, nasadím je už od začátku.

anynka1
20. kvě 2019

@veronikao87 zvládnout se to dá měla jsem nebo i mám ještě k tomu lexaurin takže když bylo nejhůř tak jsem si lupla i lexík.... teď v těhotenství lexaurin ne jen ten citalec a rivotril

anynka1
20. kvě 2019

@veronikao87 na nespavost nic neberu nechci se cpat kdyz cekam miminko staci ty co beru 😮

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru