Dobrovolné poplatky u gynekologa, standardní nadstandard

vineta
6. dub 2017

Ahoj, momentálně řeším výběr nového gynekologa v Praze a zarazilo mne (asi jsem byla poněkud naivní), že vesměs všichni chtějí paušální poplatek označený jako "nadstandard", přičemž je uváděn jako dobrovolný, nicméně po obvolání pár ordinací tam dobrovolnost jaksi neexistuje. V rámci nadstandardu- asi to znáte- mailové objednávání, recepty mailem atd., v lepším případě pak ultrazvuk v rámci prevence jednou ročně zdarma, popřípadě jednorázová zrcadla (kovová hrazená pojišťovnou mi nikde nenabídli už hodně dlouho- ne že bych o ně měla zájem). Dokonce se jeden z lékařů nerozpakoval napsat, že nadstandard zahrnuje "více času na vyšetření a konzultace" (což mě vede k myšlence, že pokud to někdo nepřiplatí, bude se mu věnovat méně? neexistuje přece delší vyšetření, ale prostě jen řádné vyšetření!)
Nechápejte mě špatně, jsem z lékařské rodiny a znám obtížnost této práce i komplikovanost jednání s pojišťovnami, není mi líto nějaké tisícovky a pokud bych byla s péčí spokojená a potřebovala jí často, nevadilo by mi darovat doktorovi příspěvek, ale zásadní je tam právě ta dobrovolnost.
Faktem je, že vás jako nového pacienta bez zaplacení nepřijmou, přestože mají smlouvu s vaší pojišťovnou, což je diskriminační a protizákonný přístup. Navíc mi podle recenzí na lékaře přijde, že už se jaksi vžilo, že ten, kdo poplatky nevyžaduje, vlastně není tak kvalitní lékař. Navíc podle zákona neexistuje nadstandardní péče, ale prostě jen péče, přičemž pomůcky a výkony nahrazené pojišťovnou si můžete připlatit, ale ne takhle paušálně, ale na základě reálně poskytnuté péče.
Tak nějak si kladu otázku, kde to skončí. Teď je běžná částka cca 1000 Kč ročně (což je v případě, že nemáte zdravotní problémy, nepotřebujete antikoncepci a chodíte jen na prevenci, vcelku dost), daleko horší mi však přijdou těhotenské balíčky, kdy je žena obzvlášť zranitelná a nechce nic zanedbat, takže je ochotná platit vlastně neomezeně, pokud jí doktor dobře zpracuje. Takhle budou ceny růst dál.
A tak se ptám, jste ochotné platit a proč? "Nutí" vás k tomu lékař (ať už přímo nebo pocitem, že budete mít horší péči, když nezaplatíte)? Popřípadě našly jste poslední dobou v Praze dobrého lékaře, u kterého je příspěvek opravdu dobrovolný?
Děkuji za názory 😉

konidana
6. dub 2017

Nejsem ochotná platit. Naštěstí už nebydlím v Praze a gynekologa mám v místě bydliště. Ten tedy před pár lety zrušil kovová zrcadla a musím platit jednorázová, jinak nic. Všechny ostatní odborné doktory mám v Praze.

elesse
6. dub 2017

V Praze to tak bohužel je, poplatky pod 1000,- Kč nejdou, někde je to i víc. A ano, vadí mi to, na nic jiného než prevenci nechodím. Aspoň v tom jsou jednorázová zrcadla a ultrazvuk, doktor i sestra jsou příjemní. Ale nevím, jestli je to něco, co by se platit mělo🙂

evusk
6. dub 2017

@konidana Kolik platíte za ta jednorázová? U nás se také platí ale jen 30 Kč.

konidana
6. dub 2017

@evusk jj nějak tak.

evusk
6. dub 2017

@konidana mně spíše překvapuje, že u nás se platí test na těhotenskou cukrovku 200Kč...

konidana
6. dub 2017

@elesse tak to by se mi snad vyplatilo dojíždět mimo Prahu. 1x nebo 2x za rok se to dá. Jako těhotná tedy ne, ale pak už jo.

veruunek
6. dub 2017

Neplatím nic, ke gynekoložce si dojíždím do Klatov, což mám asi 20km, jediné si platím jednorázová zrcátko, 20kč za kus, ale dále nabízí i ta kovová. UTZ mám vždy při každé prohlídce zdarma (byť jdu s tím, že mě pobolívá podbřišek nebo na prevenčku). Času má na mě vždy tolik, kolik je potřeba, vše pečlivě probírá, vysvětluje, konzultuje... Čekací doby v čekárně pod 10 minut, vše naprosto perfektní.

ma_cherie
6. dub 2017

Na prevenci chodím co půl roku - pokaždé platím 500. Takže to těch 1000 Kč za rok dá.

Je v tom pokaždé UTZ, odběr krve (když jsem brala HA), zrcadla (kovová), zaslání všech výsledků (stěr z čípku, běžné mikroby, krev) v SMS a SMS která připomíná návštěvu lékaře (Zítra máte návštěvu doktora XY v XX hodin).
Ale potom během toho následujícího půlroku mohu už přijít kdykoliv - s jakýmkoliv (i akutním) problémem a neplatím nic 🙂

Teď jsem těhotná a neplatím vůbec nic 👍

klokanka73
6. dub 2017

Já si vždy musím platit 100kc za jednorázové zrcadlo. Jinak nic.

evusk
6. dub 2017

@klokanka73 100? Tak to je fakt dost...

klokanka73
6. dub 2017

No bylo to nejdřív 50 Kč, pak 70 Kč s letos už 100 Kč. Co nadelam, za rok to třeba bude zase víc. ☹

crejzy
6. dub 2017

Chodím k pražskému soukromému gynekologovi a neplatila jsem žádný nadstandart u běžné péče ( i když ho samozřejmě v ceníku má), prostě jsem si jednou ročně doplatila nějaké to jednorázové zrdcátko za 50kč a bylo. Nyní v těhu jsem si ale dobrovolně zaplatila (nikdo mě nenutil) a to například protože pojištovna proplácí pouze 3x ultrazvuky za celé těhu a já chtěla foto z každé kontroly. cena byla 2tis.

jaja01k
6. dub 2017

Mě to taky zaskočilo, když jsem před 6 lety sháněla gynekologa v Praze. Všude aspoň registrační poplatek 1.000 Kč, někde to chtěli každý rok, o "výhodných" těhotenských balíčcích radši ani nemluvím. Nakonec jsem měla štěstí a našla skvělou doktorku, kde se žádné poplatky neplatí. Během těhotenství jsem tam nezaplatila ani korunu, dokonce ani za screening, který paní doktorka dělá sama, ani za ultrazvuk navíc nebo fotku z ultrazvuku. Po přestěhování to mám sice přes celou Prahu, ale to dojíždění se mi (nejen finančně) vyplatí.

andelskakridla
6. dub 2017

u nás se také platí 1000 kč na rok, ale pak když jsem byla těhotná jsem již neplatila vůbec nic ani fotky z ultrazvuku. Mně to přijde přijatelné, stejně jako jsem si platila doktora k porodu.

lv
6. dub 2017

Brno - od vyhlášené lékařky jsem kvůli tomu odešla, bez nadstandartu 1000kč /před 6lety, nevím kolik teď/ nevezmou akutní pacienty /i ty jen od rána v 7 sednout a přijít na řadu třeba v 11/, nátlak, v podstatě i slovní vydírání, ponižování či jak to říct " když nemáte, nezáleží vám na svém zdraví, hazardujete, nemohu vás pořádně vyšetřit, musíte jíst tyto přípravky za 500kč, těhotenský balíček další 1000kč " atd.
A to chápu také náročnost profese, její nároky, komplikace s pojišťovnami a lékařů si velmi vážím.

simone5
6. dub 2017

Já chodím ke své lékařce v Praze, která žádné nadstandardy nenabízí. Na každoroční prohlídce mi UTZ nedělá (ani o něj nestojím), za to mé mamince a všem ženám nad 50+ ho dělá automaticky bez příplatku; pro objednání si volám, pro recept na antikoncepci si ostatní pacientky normálně chodí (já je nebrala, takže mi to bylo jedno), čas na mě má vždy podle potřeby a nikdy nespěchá, v čekárně skoro nikdy nečekám. Teď těhotenství mi žádné nadstandardní balíčky nenabízela, naopak mi říkala, že pokud jím zdravě a podle krve mi nebude nic chybět, tak nemám vyhazovat peníze za předražené multivitamíny pro těhotné, ale že mi bude stačit kyselina listová 2 měsíce před otěhotněním a pak až do konce 1. trimestru. Pro někoho je to příliš málo - od kamarádek vím, že jim jejich gynekologové cpali různé nadstandardy a v ordinacích lobbovali za Femibion nebo Chytré miminko - ale já jsem naopak ráda, že mám tuhle doktorku. Zrcadla má normální kovová s tím, že za 40 Kč si můžeš koupit jednorázová, za screening jsem si nic neplatila, fotky mi dává ke každému ultrazvuku zdarma, ale UTZ dělá klasicky 3x, pouze když je problém, tak víckrát (doposud jsem jich absolvovala 4, takže už jsem to překročila a pokaždé dostanu fotku zdarma). Rozhodně si myslím, že je to velmi dobrá lékařka, obě s mamkou jsme s ní spokojené po odborné i etické stránce.

ttm
Autor odpověď smazal
Zobraz
maggys
6. dub 2017

U nas se neplati nic Normalne, ted v tehotenstvi jsem si mohla dobrovolne zaplatit 70 Euro za ultrazvuk pri kazdym vysetreni, fotka je k tomu uz zdarma. Zrcadla ma kovova, ale predehrata (to mi sedi vic, jeste v cr u puvodni ho Gynäkologe jsem si musela platit plastova a ty me proste vevnitr skrabaly takze za me jsem rada za kovovy) no a ani za nekolikadenni hospitalizaci v nemocnici jsem nic neplatila a to ta pece je fakt skvela

ammmi
6. dub 2017

Praha 9 gynclin, platila jsem sice za registraci - ale tak bylo to asi 150,- a dál neplatím za běžné vyšetření atd nic. Zrcadla jednorázová ano, fotku z utz ano, jinak nic. Vlastně ještě 200,- za určení pohlaví v 16tt. Ale žádný roční poplatek nemají a nadstandard žádný nenutí. A doktorky jsou tam dle mě super, při prevenci je utz automaticky.

ammmi
6. dub 2017

Jinak mi ty roční "Balíčky" taky přijdou dost neomalené a nechápu, že zrovna gynekologové toto zavedli - proč? U obvodaka se s tímhle snad nesetkáte a u jiných doktorů jsem taky nic takového nezažila. To by mohli i pediatři za chvíli vymyslet roční příspěvek třeba za to, že mají v ordinaci hračky nebo za to, že dají prckovi po odběru krve obrázek.. Prostě nechápu a platit to ochotná nejsem.

alisek
6. dub 2017

Sama jsem se s tím nesetkala ale pokud by nadstandardní paušál zahrnoval přednostní přijetí do ordinace a konec s čekáním v čekárně, tak to ráda zaplatím.

kamila297
6. dub 2017

Tak já jsem taky cca před 10-12 lety platila v ordinaci MUDr. Pastora (dnes mediálně známý sexuální poradce) na Národní třídě roční poplatek 6.000,- jako péči při těhotenství, přitom jsem těhotná ještě nebyla, zatím jsme se pouze snažili za použití medikamentů (nikoliv IVF). Jenomže jsem byla vyjukaná, tak jsem jim to dala. Předtím to bylo 500,- za každou návštěvu (i prevence). Utekla jsem odtamtud. Nyní jsem na GynClin a plně se ztotožňuji se zkušenostmi @ammmi Bohužel, medicína začíná být tvrdý byznys.

alisek
6. dub 2017

@kamila297 tak 6tis. to je fakt pálka.

mku
6. dub 2017

já platím 1000Kč/rok, letos jsem dobrovolně dala 2000Kč/rok.
Kdykoliv jsem potřebovala, okamžitě jsem dostala termín navštěvy, nikdy jsem nečekala dva tři týdny. Když jsem se snažila otěhotnět, každý měsíc jsem byla na folikulometrii, teď při každé kontrole podrobný ultrazvuk vč obrázku... Konzultace s doktorkou po telefonu kdykoliv si vzpomenu...
Předtím jsem měla gynekologa bez poplatku a nebylo nic z toho co píšu výše...
Nedávno jsem si zřídila přístup do evidence abych viděla jaký lékař na mě co vykazuje a když jsem viděla ty směšné částky co má gynekoložka za moje vyšetření tak jsem si říkala, že nechápu proč musím platit tak vysoké pojistné, když lékař, kterého potřebuju, z toho dostane tak málo...
takže já těm příspěvkům rozumím a jsem ochotná je platit.

misadan
6. dub 2017

Chodim v Pze na gyndu...na nadstandard se me ptal, jestli chci nebo ne..vysvetlil mi rozdily....ja si ho zvolila, dala 300 na rok...a je to 🙂 tehu balicek 1600..a doktor je to fakt suprovej 🙂

vineta
autor
6. dub 2017

@lv Tak to je teda přístup, to je na stížnost na komoru.. fakt mazec.
@simone5 Taková doktorka je zlatej důl...předpokládám, že asi nepřibírá pacienty? Popřípadě mohla bych poprosit o jméno (klidně do SZ)?

@ttm A u koho tam jsi? Taky jsem na ně na doporučení @xpila koukala, vypadá to vcelku Ok, ale jaksi je to ten případ, kdy to rovnou vybalí v telefonu 😉.. Nechce se mi moc platit předem, když nevím, zda budu spokojená..

@alisek Čekání je na nic, ale když si to zaplatí všichni, tak zas budou všichni čekat 😉

@ammmi
@kamila297 Děkuji za tip, vypadá to moc příjemně. Ke které lékařce tam chodíte?

jezz13
6. dub 2017

Platím 300,- Kč za běžnou kontrolu. Doktor si údajně dřív říkal o těhotenský balíček, ale po mně teda nic od otěhotnění nechtěl. UTZ dělal pokaždé i s fotkou, vše zadarmo. Bohužel obě těhotenství skončila špatně, tak mu možná jen přišlo hloupé si ode mně brát něco za verdikt "revize" a kdyby to prosperovalo, řekl by si o přípatek později.
Každopádně předchozí gynekoložka byla příšerná, takže těch pár stovek mi za ten pocit lepší péče a kvalitní vybavení stojí.

novamamina
6. dub 2017

Také jsem hleadla nového gynekologa. Ten první mi totiž po každé návštěvě napsal sms, že mám mykozu a ať si přijdu pro léčbu... Nikdy mi nic nebylo a z okolí vím, že to psal uplně všem. Platila jsem mu také "dobrovolně" 1000 kč ročně, když jsem mu řekla že už to platit nechci, řekl že nemusím, ale byl hooodně protivnej. Teď jsem si po hledání recenzí našla Dr Vavřinkovou v centru pro nemoci prsu na zahradním městě. Nechce nic, jen jednorázově 50kč za zrcátka. I teď, když jsem těhotná, mi žádný "nadstandard" ani nenabídla. Zjistila jsem že ho má na jejích stránkách. Ale zatím mi udělala všechna vyšetření, která má napsaná i v tomto balíčku.... Platila jsem zatím jen 600kč za prvotrimestrální ultrazvuk. Ale to co jsem slyšela, tak se platí skoro všude.
Takže já myslím, že se dá najít i doktor, který tyhle dobrovolný ani žádný jiný příspěvky nechce.

vineta
autor
6. dub 2017

@mku Chápu tvou potřebu přispět, když dostáváš dobrou péči, ale podle mě není v pořádku dávat lepší péči těm, kdo přispějí..(až teda třeba na recepty poštou) ty si můžeš dovolit zaplatit 2000 a dáváš je ráda, protože získáváš výhody oproti i těm pacientkám, které dávají požadovaných 1000. Pokud vás takových začne být víc, budeš muset začít dávat 5000, aby tě to zase učinilo exkluzivní klientkou. Kde se to zastaví?
Já jsem v tomhle prostě rovnostářská, podle mě ten přístup mají mít všichni stejný, prostě přístup k lékařské péči, jakou vyžaduje jejich zdravotní stav, a ne, že přijde paní v norkovým kožichu a nějakou holku kvůli ní shodí z kozy, pokud to mám trochu nadsadit, protože se jim tolik nerentuje..
takže já si radši počkám na termín i v čekárně, nechce se mi zapojovat do těchhle soutěží, kdo je lepší pacient.. Dobrovolný dar je v pořádku, ale nemělo by proti němu docházet k nějakému nadstandardnímu chování k pacientovi (to už jsme prakticky u definice korupčního jednání).
Oni jsou povinný tu péči poskytovat ze zákona, to, že to je s pojišťovnama těžký, je smutná věc, ale to už holt je risk podnikat v regulovaným prostředí.. a evidentně regulovaným z dobrých důvodů.

ammmi
6. dub 2017

@vineta Původně jsem chodila k dr Klímové, teď to střídám, jak to vyjde. Prakticky je mi to jedno, každá dr je povahově jiná a nemusíš si s ní "sednout", ale zatím jsem s žádnou neměla nejmenší problém. Odmítla jsem OGTT a jak se jinde dočtu že za to holkám dr vynadali, dlouze přemlouvali, případně jim to do průkazky červeně a s vykricniky napsali 😀 tak ani to se mi nestalo. Dr akorát řekla že samozřejmě je to nejpřesnější test, ale v pohodě mi na mou žádost přidala k odběru glykemii na lačno a glykovaný hemoglobin. Na další kontrole jsem byla u jiné dr a ta se radovala, že když jsem odmítla, tak aspoň že bude nějaký výsledek z té krve. Prostě mi přijde,že respektují, chovají se slušně, sestřičky milé a prostředí je příjemné. Čekání jak kdy, stalo se, že jsem čekala třeba půl hodiny po čase objednání, ale většinou tak 10-15min k doktorce (sestřičky na poradnu berou včas). Já si nemůžu stěžovat.