icon

Koronavirus. Co si o tom myslíte?

29. únor 2020

Zajímalo by mě, proč byla smazána diskuze "Koronavirus. Co si o tom myslíte?"?

marcicek84
24. zář 2020

@marketa11112 tvuj pohled je dlouhodobe zaujaty,co rousky,uz mas priobjednano? A jakou praci sis nakonec vybrala?

odula
24. zář 2020

@marketa11112 no - taky to není ideální, hlavně ve velkých městech. Proto se sef zdravotního resortu pro Stockholmskou oblast rozčiloval. A - i když to není asi korektní říkat nahlas- velký problém je v komunitách přistěhovalců kteří buď neumějí pořádně švédsky nebo jsou jim doporučení u zadele. Takže se tu taky zápasí. Zase s jinýma problemama .

meesha
Autor odpověď smazal
marketa11112
24. zář 2020

@odula jasne chapu. problemy se urcite najdou vsude. ja jsem fakt zvedava, jak dlouho bude trvat doba ,, covidova,,.

meesha
24. zář 2020

@marcicek84 ne, opravdu jsem si z tvych prispevku nic nevzala a rozhodne ani nevezmu. Chvalabohu.

odula
24. zář 2020

@marketa11112 už je to na palici. Ale četla jsem že česká vakcína jde do dalšího kola testů ;)

marketa11112
24. zář 2020

@marcicek84 🙂). cekala jsem obdoubne hloupou odpoved. ale protoze, se umi chovat slusne, odpovim ti. latkove rousky si usiju - zapomela jsi? jednorazovych tu par mame, kdyby nahodou nebylo vyprano. prace? 🙂. do konce mesice se musim rozhodnout. a tak trosku nevim. v prvni je super kolektiv, prace z meho pohledu neni nijak narocna a dnes to bylo fakt zabavne. fakt prima den. mam pocit, ze pokud odejdu, zklamu je. prijali me opravdu skvele. v te druhe bych mela o neco vic korunek, jde o zajimave prostredi a o smer, kterym bych se chtela dat (vzhledem k vosce, kterou delam + dalsimu kurzu). plus by bylo, ze v pripade nouze bych zvladala peci o deti i bez jakekoli pomoci manzela (pokud by treba mel skoleni, byl po operaci a pod). navic kazdy rok by se mi mohl pomalicku zvysoval uvazek, coz koresponduje s peci o me deti, jejich vekem a pod. tezke to rozhodovani.

marketa11112
24. zář 2020

@odula take jsem to cetla. ja si jen nejsem jista, zda si neco takoveho nechat pichnout. bude to proste nove. vetsinou docela dlouho vychytavaji vedlejsi ucinky. ale zase ceske testy byvaji docela prisne a z cech preci jen pochazi dost leku, ockovacich latek, ruznych dalsich vylepseni a vychytavek.

mourovatakocka
24. zář 2020

@marketa11112 Zajímavý odkaz.
@pratensis Doporučuju prostě některé příspěvky nečíst. Dost to urychlí pročítání diskuze a proseje to užitečnější informace. Ale je pravda, že na začátku to tu vypadalo jinak a už ani nevím, kdy jsem měla zapnutá upozornění 🙄 Nechápu, jak si někteří najdou tolika času.

llluckaaa
24. zář 2020

Holky, já pořád marně přemýšlím, kde jsou tady ti rouškoví fanatici, kteří si myslí, že nás roušky spasí, jak tu @marcicek84 pořád píše. Nahlašte se mi 😉 Zatím jsem si všimla spíš toho, že je to pro všechny opruz, ale většina věří tomu, že aspoň nějaký efekt na snížení šíření to má, tak se to snaží dodržovat. Stejně je ale nejdůležitější omezovat kontakt s ostatními, držet rozestupy, nechovat se jako prase a při sebemenším podezření se izolovat. Ale holt pro některé je to furt hrozný problém, nebudou to dodržovat a ještě se považují za hrdiny 😖
Omlouvám se za neodborný příspěvek, ale ačkoliv mám zdravotnické vzdělání, tak jsem z jiného oboru, a na odborné příspěvky o covid si prostě netroufám 😉 A vlastně si na MK netroufám už ani na odborné příspěvky z mého oboru, protože, znáte to, tady všichni všechno vědí lépe díky samostudiu na internetu a protože to říkali v televizi 😀

pratensis
24. zář 2020

@mourovatakocka Já jsem diskuzi v mezičase mezi jarním a teď podzimním píkem nečetla v podstatě vůbec. Ale upozorňování zůstalo zapnuté. Teď se vracím častěji, že by se člověk občas něco dozvěděl nebo slyšel na věc víc názorů a utřídil si myšlenky (haha, já vím). Těch zajímavých témat a otázek k diskuzi kolem koronaviru je tolik - vývoj poznání biologie a epidemiologie viru, diagnostika, léčba, prevence, zkušenosti z různých částí světa, politické a společenské souvislosti... Se mi furt nechtělo lámat hůl. 😀
Přeskakovat je určitě dobrá cesta. U osobních výpadů a jízlivostí je ignorování jediné řešení, to souhlas. Jen je škoda, když se tím zaplevelí a zaniknou v tom zajímavé příspěvky. Nebo když to přeruší zajímavé téma a stočí se to zpátky do bludného kruhu. A největší problém mám se zjevnými nepravdami a polopravdami, pokud se týkají oblastí, do kterých trochu vidím. Tam jsou to vyloženě muka a vždycky znovu se chytím jak vosa na lep. 😀 A pak si za to nadávám, protože toho času je fakt škoda. Ale docházím k závěru, že stačí upozornit, a pokud nebude námitka přijata, tak rezignovat a zmlknout. Však je v moci každého, použít mozek a přebrat si to po svém.
Ale tak ať neplevelíme teď my... Už se snad blýská na časy. @odula moc děkuji za zkušenosti, nechtěla jsem tě přímo označovat, ale je super, že jsi napsala.

marcicek84
24. zář 2020

@llluckaaa super,temer vsechny,ktere si myski,ze je rousky spasi, se ti nahlasily laikem 👍

ninive211
25. zář 2020

@odula Tez jsem rada za osobni zkusenosti, ted tu byla chvili vlna oslavovani "svedske cesty", ze na tom nakonec vlastne budou lip...ake clovek uz zapomina, ze si sice Svedi nezavreli ekonomiku a vetsina byla na bazi doporuceni(tady to nefunguje, 90% lidi doporuceni berou, ze to dodrzovat nemuseji, takze nedodrzuji, zde se opravdu musi jet direktivne), ale ze za jako meli pres 5000 mrtvych (my za tu dobu nejakych 350)

marketka_m
25. zář 2020

cituji: Její cenu odhaduje na 9 tisíc korun, v první fázi má být očkováno 3- 3,5 miliónů nejvíce ohrožených. To dělá zhruba 31,5 miliardy. V tom není nic odborného. To je tvrdý obchod. Obchod s lidským zdravím.

jde mi mraz po zadech..hnus..

ninive211
25. zář 2020

@pratensis Pres leto jsem sem taky vubec nechodila, nebyl duvod, ted az ten posledni tyden zas nakukuju.

odula
25. zář 2020

@ninive211 no, on počet těch zemřelých je velmi nešťastný důsledek toho, že zůstaly dlouho otevřené domovy důchodců. Když se podíváš na statistiky, tak 90% obětí bylo starších 70 let. Tohle se opravdu nepovedlo. Ale to jakoby není důsledek nefungovani opatření na celospolečenský bázi, jako spíš toho, že domovy důchodců a pečovatelský domy jsou dlouhodobě v problémech. Škrtá se, finance jsou nedostatečný, personál se rekrutuje z řad přistěhovalců a je většinou bez vzdělání... Prostě "nobody gave a shit". A takhle to dopadlo. Jinak ohledně ty mortality na covid ve v Švédsku. Taky v médiích proběhly různý fake News. Jako že třeba nejvyšší mortalita od velkýho hladomoru atd atd. Tak prosím jsem studovala různý články a statistiky švédského statistickyho úřadu. Mortalita za posledního půl roku byla vyšší než je dlouhodobý průměr pro daný měsíc pouze v dubnu. Duben byl co do úmrtnosti nejhorší od roku 2000. Horší byl ale například myslím únor 1993, kdy řádila opravdu ošklivá chřipková epidemie. To zemřelo ještě asi o 2000 lidí víc za měsíc než v tom dubnu 2020. Takže ... 🤷

marcicek84
25. zář 2020

Ale už je to fakt směšné, tak se vzájemně budeme dávat na seznamy rizikových zemí až budou všechny státy zase červeno oranžové a hranice ani zavírat nemusíme, kdo někde v létě byl, pojezdil po výletech, může být rád, teď zase pomalu začneme všichni sedět doma na pr... Je zajímavé, že Anglie zařadila na seznam rizikových zemí i Slovensko a zrovna to mělo roušky i přes léto, takže té druhé vlně bychom se nevyhnuli tak jak tak...

ninive211
25. zář 2020

@odula Tak u nas taky většina obeti je starsich 70 let, proste stari lide. Pokud umiraji mlafi tak jsoutoti s komor iditami nebo skryte nadorove onemocneni, o kterem dotycny nevedel. Vylozene ze by zemrel NA covid do te doby uplne zdravy, vitalni clovek, to se bud vubec nedeje nebo jen v jednotkach pripadu, statistiku ted nemam, ale i pokyd se takovy mlady clovek dostane s tezsim prubehem do nemocnice, s velkou pravdepodobnosti se vyleci.

hojda
25. zář 2020

@odula Díky za info ze Švédska a i za ověřování dat! S tou ochranou domů seniorů je to problém asi celkově, to by se muselo stále testovat, aby tam nepřišel někdo nakaženy☹.

meesha
25. zář 2020

@odula nezkousel nekdo dat dohromady statistiku nebo model jak by to bylo bez tech ustavu?

hojda
25. zář 2020

@ninive211 To by souhlasilo, jen nám ti nemocní nesmí zahltit nemocnice a zabírat lůžka na úkor ostatní péče, protože to pak lidé místo s covidem můžou umírat kvůli covidu. Uvidíe, jak se to bude vyvíjet, třeba nakonec dobře a zvládne se to.

odula
25. zář 2020

@hojda a teď si představ situaci, kdy je v domově důchodců člověk, který neumí pořádně jazyk, je ve Švédsku řekněme rok, nemá hygienické návyky a žije ve velké otevřené komunitě krajanů kde se na sociální distanc opravdu nehraje... A než vůbec něco na vyšší úrovni začali dělat, než vůbec byly k dispozici ochranné pomůcky ( roušky že začátku v podstatě nebyly) ... Tak bylo pozdě. Třeba v našem kraji se rozhodlo o uzavření domovů důchodců už někdy na začátku března (o měsíc driv) a ta úmrtnost tady byla velmi nízká.

meesha
25. zář 2020

@hojda popravde, ja se “bojim”, aby nezahlcovali peci i ti, co se vylecili, ale maji nasledky, Kdyz si vezmu cekaci dobu na vysetreni srdce pred koronou a predstavim si ten naraz lidi, kteri to budou potrebovat ted. Nic moc. A trvala invalidizace vetsiho poctu lidi taky nemusi byt pro system terno. Ale uvidime. Stejne zatim vime prd

hojda
25. zář 2020

@odula Tak to je jasný, že tohle je rozhodně přitěžující faktor, ale ono vlastně stačí, aby tam přišla jedna osoba, která to tam roznese☹, Kéž bychom měli rychlé a levné testy, které by šlo použít, než tam vstoupíš, to by vyřešilo i tu izolaci seniorů.

hojda
25. zář 2020

@meesha JJ trvalé následky jsou ještě další faktor, první informace už se objevují, je to moc krátká doba a spoléhat na info z Číny, kde to začalo nemá cenu.

hojda
25. zář 2020
ninive211
25. zář 2020

@hojda Jo, toho se obavam daleko vic jak samotnyho covidu, ze proste kvuli strachu z covidu a obstrukcim s tim spojenym se nedostane vcas pece tem, kteri to potrebujou na neco jineho. Uz tu nekolik takovych pripadu zanedbani pece bylo a jiste bude i spousta takovych, o kterych se zatim nevi a dopadne to spatne😔

marcicek84
25. zář 2020

@hojda tak e rouška co do počtu stažení zatím žádná sláva, o kolik, že to překonala první verzi, o 100 tis. lidí. Tak z toho asi terno nebude a vyjde to do prázdna, momentálně se nevyplatí ji ani používat...

Strana