icon

Koronavirus. Co si o tom myslíte?

29. únor 2020

Zajímalo by mě, proč byla smazána diskuze "Koronavirus. Co si o tom myslíte?"?

odula
8. říj 2020

Ohledem takových těch různých vseockovacich konspirací -. Nečetla jsem teď poslední příspěvky ale myslím že se tu diskutovalo něco jako vnucené očkování?? bych jenom chtěla dodat ( doufám že to nebude úplně mimo 😄) že je potřeba vzít v úvahu mnohem širší hledisko. Jistě, stát se může cokoliv. Ale. .... Co země, které pandemii zvládly (a to i bez nějakých ekonomických katastrof)? Korea, Japonsko?co Austrálie, nový Zéland? Mohly by / chtěly by vůbec kdy zavést něco jako plošné povinné očkování? Co jejich vlastní právní řád?Pak tu jsou samozřejmě země, které mají diktátorské režimy, které zřejmě nikdy ani nenapadne jit WHO na ruku. I v Evropském kontextu je ta situace celkem rozdílná - ne všude se dá zákonně očkování vnutit. Ve Švédsku případně vůbec něco jako "povinné očkování" neexistuje. Vzhledem k otevřené debatě o hypotetické vakcine a skepticismu hlavního epidemiologo ohledně očkování proti covidu, si nedovedu představit že by se tady vůbec něco připomínající povinné plošné očkování mohlo odehrát.a navíc Švédsko vytvořilo svoji strategii jako dlouhodobě udržitelnou ať už s vakcínou nebo bez ní. A So far so good. Zavést plošné očkování by nedávalo smysl. A pak tu je samozřejmě otázka právního statutu who. To je organizace která nemůže nic vnutit. Pokud vím tak může doporučit, ale nemá páky ovlivnit konkrétní zákony konkrétních zemí. A navíc pokud vím ani neexistuje neco jako mezinárodní seznam povinných očkování, kam by se dalo očkování covid zařadit a pak se vymáhat. I když WHO eradikovalo neštovice, tak ti lékaři za lidma chodili, přesvědčovali, absolutně se nekonalo žádné povinné plošné očkování. A to byly neštovice jinej zabiják... Prostě - tahle konkrétní konspirace je IMHO ještě o řád nesmyslnější než většina ostatních. Nedává to smysl. Ukazuje to ocesanej pohled na situaci očima obyvatel (některých ) evropských států. A USA. Ale svět je větší než USA a Evropa... samozřejmě - už se staly v dějinách i šílenější věci. 🤪 Ale v tuhle chvíli mi tahle očkovací konspirace dává úplně nejmenší smysl ze všech. A to jsem fakt srdcovej konspirator ;)

odula
8. říj 2020

To je nějaký hrozně dlouhý 😱🤯

marketka_m
8. říj 2020

@odula me to taky nezapada...tedy nezapada mi to:jak to udelaji...ale muj nazor je ze to dokazou...;(mozna to nenazvou povinne..ale treba dobrovolne..abys mohla jit do teska (to byl priklad) ..

werumka
8. říj 2020

@marcicek84 Tak, jak je tam uvedeno. Pokud nejsou příznaky, dodržovat zásady zodpovědného chování, které jsou tam vypsané a sledovat zdravotní stav po dobu 14 dní od kontaktu. V případě příznaků kontaktovat lékaře. Takže ještě pár dní nebudu chodit moc mezi lidi a držet se spíš ve své sociální bublině, která se dá ohlídat 🙂 podle data asi vím, v jaké situaci k tomu došlo a riziko podle mě není tak velké 🙂 ale ostražitost na místě.

hojda
8. říj 2020

@mourovatakocka Souhlasím, tohle si musí rozhodnout, každý sám podle toho v jaké je situaci a co mu každá možnost přinese.

hojda
8. říj 2020

@meesha JJ slušně to tu odposlouchávají, dneska jsem psala o těch HO a hned je Prymula doporučil🙂.

odula
8. říj 2020

@jelenice_zavodnice zrovna teď jsem o tom trochu psala v tom hrooozne dlouhým příspěvku 😉 abych byla úplně upřímná - nesleduju sociální sítě teď. Nemám čas, takže jaký názory převládaj na různých diskusních fórech nevím. Můžu to dohledat. Co jsem zaznamenala, v tisku probíhá celkem živá debata . Mám dojem že převládá jistá opatrnost. Tegnell nedávno prohlásil že se nelze domnívat že samotná vakcína vyřeší problém pandemie. Na druhou stranu se taky připravuje strategie pro distribucí vakcín - protože spoustu lidí ji bude chtít a zdravotnický personál třeba taky. Takže očkování ano, (většina Švédů má koneckonců k vakcinaci obecně pozitivní přístup) ale nezaznamenala jsem takový to "až bude očkování, tak máme vyřešeno". Možná se stane součástí očkovacího plánu, což ale znamená že stát zajistí dostupnost vakcíny pro ty co se očkovat chtějí. Ne že se bude vakcinace vyžadovat. Je to zajímavý téma, mám v tomto mezery takže dohledám info a případně doplním 🙂

odula
8. říj 2020

Jenom bych opravila co jsem napsala - tegnell není skeptický k očkování, jako spíš k postoji že vakcína sama řeší pandemii.

meesha
8. říj 2020

@hojda 😂

puhelin
8. říj 2020

Nesmime ale zapominat, kdo nam ted vede zdravotnici. A jaky vztah ma k vakcinam.
@odula

odula
8. říj 2020

@puhelin 🙊 kladný 🤪🤪

hojda
8. říj 2020

@meesha Co jim doporučíme dál?😂

jelenice_zavodnice
8. říj 2020

@odula Uz vidim dekuji, poctu si. Aha, ja o vlku a on tady u nas v CR. Predplatne nemam, takze netusim o cem je poradne clanek ale sdilim pro predstavu, ze nam predstavuji “svedskeho Prymulu”.
https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/anders-t...

marcicek84
9. říj 2020

Tak dukazy o ucinnosti rousek jsou slabe dle toho Svedskeho Prymuly...asi nema firmu na rousky a vakciny,tak to nemusi lidem cpat...🤔

odula
9. říj 2020

@jelenice_zavodnice švédský prymula ... To je ještě víc hilarious než český Brad Pitt nebo česká Adele 😄🤦

odula
9. říj 2020

@marcicek84 dlouhodobě ji nesdílí, přesto se ve veřejným prostoru se o tom slušně debatuje a přesto ji dost lidí nosí - a nikdo je kvůli tomu nezastavuje na ulicích a nenadáva jim kvůli politický příslušnosti... 🤪

odula
9. říj 2020

@jelenice_zavodnice ja taky nemam predplatny. Kazdopádně jsem zjistila trochu víc o tý strategii a debatě o možnosti vakcinovat plošně, případně povinně. Je to hodně zajímavý. Musím to ale dát trochu dohromady, zatím jenom sbírám info. Určitě se k tomu vrátim. 👍

a ještě jedna věc - zajímalo by mě, proč nebyl v mediích podobnej rozhovor už v době, kdy byly zprávy zahlcený fake news o tom, jak se ve švédsku nedodržují opatření?jako kdyby nějakýho novináře opravdu zajímaly informace z pramene? Teď je potřeba "posunout" veřejný mínění směrem k opatřením a ejhle...
kdyby media nelhala hned od začátku, nemuselo se to takhle proti nim obrátit.

odula
9. říj 2020

@marcicek84 jenom bych dodala, co jsem načetla ze švédských článku (předplatný nemám, takže nevím co se píše na íděsu). Tegnell pochybuje jaksi o účinnosti používání roušek v kontextu každodenního situací - tedy mimo zdravotnická zařízení. To znamená o plošným nasazení roušek veřejností. Mám trochu za to, že si uvědomuje problémy plynoucí ze špatnýho používání roušek a špatný manipulace s nima. Roušky jsou totiž účinný pokud se používají správně - a teď jak vysvětlíš lidem z tisíce různých kulturních kontextů, že na roušku prostě nemáš sahat zepředu holou rukou (když tak ruka není vydesinfikovaná, tak si tam můžeš zavést řádnou dávku viru, že jo) a potom toutéž rukou opatlat všechno v autobuse... nebo v restauraci... tož tak. (btw to nevysvětlíš ani spoustě lidem v čechách) ale to už je jenom moje spekulace. On sám nikdy nic takovýho neřekl.

hojda
9. říj 2020

@odula Jj místo volebních spotů v ČR má v TV běžet praktická ukázka toho jak s rouškou manipulovat a jak se o ní starat, ale opravdu praktická, tj ukazovat reálné situace ze života (když si jí sundám, tak ji dávám do sáčku a neválím kdekoliv...).

odula
9. říj 2020

@hojda to zní dobře 👍

marcicek84
9. říj 2020

@odula ať to zní jak chce, tohle už propásli, lidi k tomu přistoupili jako k nechtěné povinnosti a tak se k tomu i chovají, desinfikovat ruce?? neblázni, sáčky, neexistuje, takže pak se nelze divit, že jim to neúčinkuje a účinkovat stejně nikdy nebude, akorát je z toho nakonec především buzerace pro lidi, ti jsou otrávení a přestávají reagovat na cokoli kolem korony, kdo by se tomu divil...po tom přehnaném jaru, nikdo...

jelenice_zavodnice
9. říj 2020

@hojda A pritom to mohli zakomponovat i do politicke kampane, treba nasazovat rousku s logem strany, nápisem, par vet jak s tim pracovat a na zaver by si vsichni komparzisti mohli ty rousky spravne nasadit a sundat. Ale jsme v CR a zadna strana si netroufla tohle podporit, co kdyby se to obratilo a noseni rousek by nebylo in.

meesha
9. říj 2020

Ja mam z toho dojem, ze on se snazi vyhnout jednostrannymu jednoduchymu reseni. Ockovani nebo rousky, vsechno ale v kontextu souboru opatreni. Nenabyt falesneho dojmu: ted tu mame rousky (ockovani...) a jsme tudiz v bezpeci. ? Ale necetla jsem toho, pravda, mnoho.

Jak to vypada tady vidis na ....(dopln si). “Budou opatreni”-“hu uz zase budou rousky”. “Opatreni nejsou dostatecne ucinna, musime pridat dalsi” -“kis kis, ty vase rousky nefunguji”. “Nakazil se v divadle”-“haha, tak mas rousky a stejne se nakazis, tak to ja si s nima zdravi nicit nebudu”

odula
9. říj 2020

@meesha myslím, že jsi to vytihla naprosto přesně 👍

jelenice_zavodnice
9. říj 2020

@odula Nase media asi nemaji kvalitni novinare, kteri napr. umi cizi jazyky a nemuzou si pocist aktualni deni v zahranici - nevim, soudim podle toho, ze vsechny informace prichazeji ze zahranici s nekolika tydennim nebo az mesicnim zpozdenim. Myslim takove ty odborne vyjadreni nebo rozhovory s temi evropskymi prymuly.

meesha
9. říj 2020

@jelenice_zavodnice na to by zadna strana nemela koule....teda on tam jeden s koulema byl....🙈🙈🙈 ....ale s jinyma 🙄

meesha
9. říj 2020

@odula v tom pripade potrebujeme ceskeho Tengella 🙂 Pujcime vam Prymulu 😅
Je nepochybuju, ze ve finale to Prymula vidi obdobne (dokonce to i zminoval), ale ta nekonzistentnost, od jara takovych rozdilnych zprav a maximalni zpolitizovanost je cesta do pekel. No tak jsme Best in Covid 🙉
Hele a u vas nejsou Smuclerove, ZAloudikove apod popiraci z rad "lekarskych celebrit"?

hojda
9. říj 2020

Dneska jsem se fakt zasmála, miluju český černý humor.

ninive211
9. říj 2020

@hojda Ale o tom, jak správně manipulovat s rouskou, se myslim na jare mluvilo a psalo dostatečně, osveta byla. Pokud to tak nekdo nedela, tak ne proto, ze by nevedel, ale proto, že na to prostě sere/je mu to jedno/má třeba názor, že rouška samotná je stejne jen placebo a je jedno, zda si ji desinfikujes jednou denne nebo jednou mesicne, stejne nefuguje. A takovym nepomuze ani spot na TV Nova kazdych 20 minut.

odula
9. říj 2020

@meesha mno... já bych řekla že tady je prostředí tý diskuse úplně jiný. Tady samozřejmě byla obrovská debata na jaře o správnosti švédský strategie. Lékaři a odborníci (skutečný odborníci - virologové, epidemiologové) psali otevřený dopisy, že s ní nesouhlasí atp. Jedna vědkyně z Uppsala měla myslím nějakou docela "divokou" (rozuměj na švédy divokou) debatu s Tegnellem, ta byla hodně vidět a slyšet, ale prostě to jméno nevyšťourám. Ale i při týhle debatě dál většina lidí respektuje oficiální strategii jak jí určuje folkhalsomyndighet v tý spolupráci se skupinou expertů. takže pokud vím, tak tady není takový to "nálepkování" a pejorativní politizování "no jo, ty jsi popírač", "ty jsi rouškovač" "ty jsi očkovač"... :D nebo já nevim. Takže pokud vím (ale může to být jistou jazykovou bariéroum že jsem si toho nevšimla ) tak tu švédské šmuclery a pirky nemáme 😉

Strana