icon

Koronavirus. Co si o tom myslíte?

29. únor 2020

Zajímalo by mě, proč byla smazána diskuze "Koronavirus. Co si o tom myslíte?"?

ninive211
27. říj 2020

@marcicek84 Jj, roste to vsude, my jsme jen napred. Mam obavy z te Italie, ti po jaru jsou uplne v hajzlu spousta lidí, a podporu od statu se ceka dlouho aje nexostatecna a zrejme tam lidi nejsou nejak zodpovedni, ze by meli nejake vetsi rezervy (no to vlaste ani u nas tak dve tretiny lidí nemá ty doporucene rezervy na min. 6 mesicu...nebo uz je prave vycerpali a nove jaksi nestihli vytvorit)

matire
27. říj 2020

@marcicek84 samozřejmě, mluvím za sebe. Taky na rovinu říkám, že jsme v klidu díky RD. Ti, co nejsou na RD mají zase svůj pohled a promluví, když budou chtít. Ty tu taky prezentuješ svůj názor přece.

puhelin
27. říj 2020

@ninive211 @marcicek84 Reditelem tam je byvaly ministr Nemecek, ktery se verejne netaji svym nazorem na to, jak soucasna vlada kona. Jestli tim nemel dostat pres prsty.

marcicek84
27. říj 2020

@puhelin s panem Němečkem jsem měla tu čest i osobně, těžko říct, zda bohužel nebo bohudík, každopádně jeho vedení čehokoli je velmi zajímavé...když byl ministrem taktéž se psalo hodně o jeho "problémech", ze kterých těžko říct, zda se již dostal. Ale vzhledem k dalším kauzám (některým prasklým) a jiným zatím zameteným pod kobercem bych si o některých lidech nedělala valné iluze.

Dále co jsem tak četla, nový ministr Blatný se některým místo Prymuly nepozdává, protože má ke koroně udajně velmi vstřícně promořovací přístup, takže jsem celkem zvědavá jakým směrem se to dále bude vyvíjet...

@matire pokud má někdo prvńáčka nebo školou povinné dítě a se druhým může být na RD, tak to v tomto čase celkem vyhrál. Maminky který pracují na HO a do toho učí děti nebo naopak musejí být na OČR tak z toho až tak odvázané nejsou. Navíc je také rozdíl, zda třeba některá pracuje ve vzdělávání, že ví jak dítě co naučit, nebo některá je naopak tímto nepolíbená a sama neví, jak s tím dítětem pracovat. Jinak si nemyslím, že těm dětem to do budoucna nepřinese problémy, už jen to soc. začleňování do kolektivu může být horší...

@marketka_m v Itálii jsou stávky kvůli korony a opatřením, ve všech velkých městech i přesto, že tam jsou taktéž už vysoké nárusty, bohužel podpora Italů je malinká, ve srovnání s podporou přistěhovalců se to nedá srovnat, nedívím se, že řekli dost...

@ninive211 myslím, že pokud z nich někdo teď půl roku žil, tak už je nemá, kdo je neměl, je též nemá a navíc má dluhy a co se stane, budou to tak dlouho pokoušet, až se k odpru začnou zvedat masy a pak svržení vlád, které rozhodují v neprospěch většiny čeká v lepším případě jen defenestrace, protože pokud by šli do ulic miliony lidí, tak ta policie a armáda toho už moc nezvládne udělat, je jich výrazná menšina a pokud to bude ve věšech státech, každý se bude starat o své, tak snad vědí co dělají...

puhelin
28. říj 2020

@marcicek84 A vite, kdo Prymulu odvolal z pozice reditele FN Hradec Kralove (mj. za jeho stret zajmu)?

marcicek84
28. říj 2020

@puhelin řekla bych, že Němeček, ještě když byl ve funkci ministra zdravotnictví...

marketa11112
28. říj 2020

Vsak. At jdou vsichni protestovat, at nikdo nic nedodrzuje, vymre par desitek/stovek tisic lidi v cr a bude klid. Se procisti vzduch stejne jako pred sto lety. Ze by nahodna podobnost s tzv. spanelskou chripkou?

ninive211
28. říj 2020

@puhelin Ja si taky myslim, ze jsou za tim politicke tlaky

marcicek84
28. říj 2020

Tak demonstrace zacinaji...

odula
28. říj 2020

Update. Uppsala a Skåne (to jest kde bydlime my). nepoužívat městskou, nechodit nakupovat krom potravin a lékáren, obchody musí zajistit omezený počet lidí uvnitř aby nedocházelo ke shromažďování většího počtu lidí. nedoporučují se sportovní utkání, nedoporučují se sociální kontakty mimo rodinu. kde je to možné práce z domova. základní a střední školy zůstávají otevřené. Takže my máme zase hodiny jenom online. Bleh.

llluckaaa
28. říj 2020

@matire Hm, tak já jsem třeba z těch, co neotevřené prvního stupně docela štve ☹ No ale jsem zase na té lodi, že mám na v první a čtvrté třídě děti a do toho máme HO. Zaměstnavatel předpokládá, že budu i nadále odvádět svou práci ve stejné kvalitě jako dřív, školský zákon a učitelé předpokládají, že budu suplovat školu a všechno své děti naučím já ☹ A děti předpokládají, že dostanou oběd, večeři a tak 😀 Jako teoreticky můžu jít na očr, finančně je to skoro to samé. Ale být několik měsíců na očr a vykašlat se na kolegy, hodit svoji práci na ně, to člověku nedělá zrovna silnou pozici u zaměstnavatele a tak trošku se vystavuje riziku, že až se budou snižovat stavy, bude první na odstřel ☹
Distanční výuka na druhé stupni mi přijde zrovna v pohodě, hlavně takové děcko klidně necháš samotné u počítače, aby si to mohl všechno naklikat, vygůglit, zavolat kámošům o pomoc nebo dát vědět učitelce, když něco nezvládá. V první třídě si dítě ani nepřečte zadání úkolu, natož aby se připojovalo na on-line výuku...
Tím si nechci stěžovat na naši situaci, jen jsem chtěla ukázat pohled z druhé strany. Za sebe vidím největší problém u osvč a u samoživitelek, já mám výhodu v tom, že jsme na to dva, jsme v oborech, které nejsou krizí tak zasažené, a máme pracovní smlouvy na dobu neurčitou... Ale i tak, zůstává finanční nejistota, strach o blízké, strach z toho, že budeme mít oba současně vysoké horečky a nebude nikdo, kdo by se staral o děti.

jelenice_zavodnice
28. říj 2020

@odula Nema Uppsala neco jako dobrovolny lockdown?

hojda
28. říj 2020
marketa11112
28. říj 2020

Myslim, ze opatreni budou az do vanoc. A pristi rok treti vlna. Celkove si pandemii uzije cely svet tak dva roky. Pak se bude ockovat a zacnou se teprve scitat skody.

marcicek84
28. říj 2020

Jestli budou skoly zavrene 2 roky,deti uz to opravdu nikdy nedozenou a budou dost znevyhodnene.Vzhledem k tomu,ze se ma brzy zacit ockovat od zari pristiho roku by melo byt de facto po vsem,max.sem tam to lokalne poskomira a slus.Kdyby se to melo tahnout i po zari 2021,tak to opravdu ekonomicky neprezije nikdo,uz ctu ruzne proockovaci clanky,masaz zacina...snad jsou rizikove skupiny ba ockovani psychicky pripravene ...

odula
28. říj 2020

@jelenice_zavodnice
@hojda
Uppsala a Skane to ma myslim stejny. kdybyste to chtely projet prekladacem, tak tady je ofiko stranka FHM https://www.folkhalsomyndigheten.se/nyheter-och...
o "lockdownu" se tady opravdu nemluvi, ani jsem si nevsimla, ze by o tom referovaly takto media. naopak
https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/41qpoG/lok...
takze se obavam, ze ceska media zase "interpretuji". jinak ty dilci informace - co obsahujou ty novy opatreni, tak ty jsou v tom clanku celkem presny. Takze obchody, restaurace ani skoly nejsou uzavreny. ale plati pro ne prisnejsi pravidla.
jo a zajmovy krouzky pro deti mladsi 15 let taky jedou. to jsem zjistovala predevsim 😉
ale nemuzem - tedy nemeli bychom - do bazenu, muzea, divadla,nakupaku, netrajdat po navstevach atd.

matire
28. říj 2020

@llluckaaa jj, pohled z druhé strany mi není neznámý. Vždyť jsem taky zmínila, že klídek máme díky RD

llluckaaa
28. říj 2020

@matire Jj, rozumím a nehádám se 🙂 Jen jsem tady chtěla pohled druhé strany explicitně vyjádřit 😉

marketa11112
28. říj 2020

pokud nekdo sedi jen na pc a cte tyto clanky, musi na nej padnout deprese jako blazen. jedna dobra zprava za druhou. snad lide vyuzivaji volny cas lepe (u nas dnes stavba bunkru, hra na divadlo, usiti doplnku pro panenku, malovani, zavarovani a spolecna rodinna vecere. - krasny den) https://www.seznamzpravy.cz/clanek/opatreni-nez...

matire
28. říj 2020

@marketa11112 já už jsem asi zblblá, ale copa zákaz setkávání v rodině už neplatí?! A ten zákaz návštěv a maximálně dva lidi spolu venku (pokud nejsou VŠICHNI členy jedné domácnosti) je co?Citace z článku, že prý by to chtělo: "přísný lockdown, tedy větší uzávěrku společnosti. Jeho součástí by měl být i zákaz setkávání lidí mimo práci a rodinu". Já jsem byla pro opatření už dávno, ale zakázat vidět i jednoho jediného člověka, to už je moc. Vždyť už takhle jsou mezi námi lidi, kteří by podle stávajících opatření neměli vidět vůbec nikoho, protože třeba nemají, komu dát pohlídat děti a tak nesplňují podmínku jen dvou lidí pospolu, když se s někým sejdou! Tak buď je tedy vysvětlení tohohle nařízení jiné a nebo je autor článku tydýt, no ne?

marcicek84
28. říj 2020

Nechapu proc by se mel nekdo poddavat depkam,mozna to padne na toho,kdo zije sam a jeste mu zakazou videt jine lidi,nebo nejaka babi,ktera tu pomoc rodiny potrebuje,takze nam dovoli chodit do prace a z prace?To je fakt reseni v te praci se clovek nakazi nejcasteji,ale do prace lidi muzou prece,tragikomedie a bude to pokracovat az do Vanoc...

puhelin
28. říj 2020

@matire Ja to pochopila tak, ze si tu veceri udelali spolecnou, ti kdo spolu bydli v domacnosti. Ne kazda rodina vecer bezne sedi u jednoho stolu

matire
28. říj 2020

@puhelin to byla reakce na to, co se píše v článku, který Markéta posílala. Ne na jejich večeři 🤭

marketa11112
29. říj 2020

Nekdo ma slova opet prekrucuje. Nerikam, ze se bude ockovat az po dvou letech, dokonce ani,ze deti neuvidi skolu dva roky. Podotykam jen, ze si myslim, ze dva roky budeme resit epidemii jako takovou, ze se bude vracet ve vlnach, ze budeme muset dodrzovat nejaka opatreni,nosit rousky, omezovat cestovani, styk v davech lidi a pod. Bude to proste trvat,nez se vse vrati do normalu. Dokonce spis doufam,ze ty da roky ,budou stacit. Snad to nebude trvat dele.

marketa11112
29. říj 2020

@matire omezeni styku s lidmi urcite plati. I v ramci rodiny je doporuceno zuzit kontakt. Ani mi nemluv, ja aktualne resim, jak pristi tyden vyzvednout deti ze skolky, kdyz by nemely mit styk s prarodici. A ja mam byt v praci. Jde o dva dny. Tak ted babo rad.

Jinak otazka na deprese. Deprese, i v bezne dobe, proziva tisice lidi. To,ze v teto dobe jsou nachylnejsi k ataku, je holy fakt. Ale ruzne splyny mohou padat i nove na lidi, co prisli o praci, na izolovane v duchodakach, na lidi v karantene ci pri praci z domova, staci treba i jen zvysena obava o blizke, budoucnost a dalsi. Duvod si lide najdou.

@puhelin Jasne, vecere byla s manzelem a detma. A povedla se.

marketa11112
29. říj 2020

@matire jinak nejvetsi problem bude asi v tom,ze lide opatreni nedodrzuji.

marcicek84
29. říj 2020

To už je skoro jako to, co řekl na tiskovce Babiš a někdo, sice to byl stejný člověk... a dále to známe... :D tak tedy stejným stylem.... Myslím, že někteří tady už šíří poplašné zprávy. Epidemii trvající 2 roky či déle si žádný stát nemůže dovolit...na jednu stranu tady tato osoba plaší, ale prarodiče jaksi nebyla schopna od svých dětí ve školce izolovat (tak takovou základní věc jsme zvládli od půlky září), pak nevím co je horší, zda nesouhlasit s rouškami, nebo se tady kasat, že jedině roušky a každému nadat do sobců, ale úplně prdět na izolaci svých prarodičů a posílat je do školky vyzvedávat své děti, asi by to už měli vydat v nějakém nařízení, když si lidi nedají říct. A pak se tady divíme, že to roste....Roušky nepomůžou, když se starší lidé neodizolují, navíc dle bezpečnostní rady kraje se nám těžiště epidemie přesunulo právě do důchoďáků a do školek.

marulu
29. říj 2020

@marcicek84 píšeš, že epidemii 2 roky či déle si žádný stát nemůže dovolit. No a jak dlouho očekáváš, že tu ta epidemie bude? Jo, kdybysme o její délce mohli rozhodovat, to by bylo žůžo 😀. Jinak máš štěstí, že máte zaměstnání, kde je možný HO a zvládáš si dítě od prarodičů odizolovat. Ale budeš se divit, jsou zaměstnání, která nejde dělat distančně, tak co mají pak lidi dělat? Máš nějaké řešení? To, že to máš ty jednoduché a umíš si vše zařídit, tak neznamená, že to tak mají všichni.
@marketa11112 řešila jsem hlídání minulý týden, potřebovala jsem odejít do práce, manžel se vracel z práce, ale nevykryvali jsme se asi o 3/4 hodiny a děti vyvadely, že to samy doma nedají. Nakonec je pohlidal děda, byl u nás v respiratoru, děti v rouskach a tu hodinu to tak zvládli 😀.
@meesha pořád čekám na zprávu, co bylo ta problém v té labce, ale už se to asi nedozvíme 😀

Strana