icon

Koronavirus. Co si o tom myslíte?

29. únor 2020

Zajímalo by mě, proč byla smazána diskuze "Koronavirus. Co si o tom myslíte?"?

hojda
20. led 2021

@marcicek84
Marge_s dotaz:
19:29 Kam das ty dalsi tisice lidi, kteri budou potrebovat do nemocnice, v okamziku kdyz "zacnes normalne zit".

Marci žádná dopověď a změna tématu:
19:58 Tak si holky si site rousky muze pomalu strcit vite kam 😀 prodava se malo, nebo prisli na to,ze ty doma site jsou prd ucinne,ze.... https://www.lidovky.cz/domov/rozvolnovat-nechce...

Takže do dobrou😘

marketa11112
20. led 2021

No jo, tak když tu někdo nadával na zruinovaný rodinný rozpočet, protože roušky ho stojí , kolik to bylo?, skoro 8000 měsíčně, tak jsme doporučili koupit si stroj a ušít látkové. a šetřit. Co jiného na to říct? Muj rozpočet to nezničí, fasuji v práci roušky i respik. Ve školce děti nemají nic, takže neřeším, kamkoli jinam mají respik. A manžel si do práce ty respiky koupi, to nás nezabije. Ale v určité době byla látková rouška řešení. Lepší mít na puse tu,než nic. Ikdyz mnoho lidí ji nosi i teď.

marge_s
20. led 2021

@marcicek84 nic jineho jsem necekala, proto jsem se uz poctvrte neptala.

Kdybys to chtela pripomenout, tak jsme skoncily: ty -ze je das do polni nemocnice, co se tyce kremaku ses nevyjadrila vubec. Ja na to rikam- nejen ja - ze na to nejsou kapacity, uz ted bys jich musela mit minimalne deset. Desitky polnich nemocnic nemame, ani mit nebudeme, uz ty dve tahali ze shr, o personalu nemluve, takze by tam ty lidi umirali v tisicovkach jen tak, bez pomoci. Takze?

ninive211
21. led 2021

https://www.novinky.cz/koronavirus/diskuze/stra... Rozhodně k zamyšlení. Indonésie jde jinou cestou v očkování než Evropa a USA, očkuje prioritně lidi v produktivním věku, kteří pracují, více cestují, více se sdružují, jsou víc společenští, jinými slovy, s větší pravděpodobností mezi NIMI se nejvíc roznáší vir.

Mělo by to svou velkou logiku, POKUD....
Očkování bohužel 100% nechrání před tím, že TO chytí, jako spíš minimalizuje virovou nálož a pravděpodobnost vážných komplikací. A to u mladších lidí je stejně většinou průběh mírný i tak.
No tak uvidíme za pár měsíců, jak se jim vyplatí tato strategie.

marcicek84
21. led 2021

@hojda je jsem na to ale odpovedala uz o stranu predtim,tak nebud lina si to najit, ono je zajimave,ze trpite s @marge_s v urcitych chvilich zamernou slepotou

marcicek84
21. led 2021

Rousky jsem resila obecne,kdyz jsem to pocitala ve vztahu k vydaji cele rodiny a ze ne kazdy na to ma a neni zastropovana max.cena a vychetelo to prodicu rocni vydaj 25-40 tis. na 4 osoby pri cenach pred pul rokem,tak vych poprosila jistou osobu,at to tady zase neprekrucuje,jelikoz chtela at koupim stroj a ucim se sit,coz ted takova investice by byla pase,tak snad jim to doma k necemu bude ty latkovky,ja latkove rousky nepozivam,takze mi to je burt

ilonne
21. led 2021

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/nasledky-cov...

Dovolím si sdílet článek, že to není jen nějaká "chripecka"....

gramar
21. led 2021

@ninive211 Na druhou stranu to určitou logiku opravdu má, protože pokud padne pracující střední třída (střední věkem), tak sice rizikové skupiny budou v relativním bezpečí před virem, ale pomřou hlady protože ekonomika dlouhodobý výpadek pracujících ve velké míře nemůže přežít... Takže ano není to úplně špatný model, pokud tomu bude odpovídat efektivita očkování...

ninive211
21. led 2021

@gramar Prave, oni maji ekonomickou krizi a potrebují pozvednout ekonomiku. Tj. aby bylo minimum lidí doma, na nemocenské, na OCR (jestli tam neco podobneho tomu vubec maji, spis ne). Takze svoji logiku to opravdu má, jen by to bylo efektivnější, kdyby to opravdu chránilo před nákazou jako takovou. Resp. nevím, jaké jsou přesně studie (zas tak moc tím nežiju), pokud očkovaný člověk i tak chytne covid a díky očko má velmi mírný průběh, tak jestli pak on sám nakažlivý vůči okolí není, tak smysl to pak má...

gramar
21. led 2021

@ninive211 Tak tam i pokud by měl mírný průběh se hodně podepíše, pokud by se léčil např. deset dní, místo dvaceti, tak i to je benefit... Zatím to vypadá že i očkovaný může covid přenášet, tedy z posledních informací co jsem zaslechla... Tak uvidíme, je fajn že to vzal někdo opačně, alespoň budou data k porovnávání

marge_s
21. led 2021

@marcicek84 tak proste napis, ze nevis, nebo nechces, to neni ostuda 🤷🏾‍♂️

(Zeny, jaky slovni obrat naucime podprahove marci dneska 🙂 to me bavi, vzdycky nekdo neco pouzije a do dvou stran se to vrati 🤣...ale fuj, uz jsem zticha...)

marcicek84
21. led 2021

@marge_s prosím tě, přečti si to v historii diskuze a už mě dále neobtěžuj, já nevím co víc po mě chceš...to zase někdo nechce pochopit, že dělá natvrdlého nebo jak, už je to únavné...

werumka
21. led 2021

@marcicek84 Mně by tedy ta odpověď taky zajimala, nějak se nemůžu dopočítat. Psala jsi, že máme polní nemocnice a že se můžou stavět další a že teď je 6000 lidí s covidem v nemocnicích, ale ty přece budou cirkulovat.
Cirkulovat budou, bohužel ale asi víc směrem nahoru, pokud budes chtít vše uvolnit (o tuto otázku tady šlo, ne?). A vzhledem k tomu, že průměrná hospitalizace nakažených je delší, než aby mohlo docházet k neměnné cirkulaci, tak se můžeme odpichnout od toho čísla 6000. To jsou lidé, z nichž polovinu bys mohla dát do polní nemocnice (tu druhou půlku ne, protože polní nemocnice není zřízená jako ARO). Dobrá, dáme tam půlku hospitalizovanych.Druha půlka zůstane v nemocnicích na ARU. Z čehož bude plynout to, co jsem psala výš. Ta polovina v polní nemocnici bude do určitě miry osetritelna armádou. Ale ani ta není nafukovací. Takže jsme opět na začátku toho cyklu. Chybí personál, který by se o lidi staral. A to pořád počítáme s počty lidí, kteří jsou teď. Pokud by se vše uvolnilo, mohl by jich být během krátké doby dvojnásobek.

marcicek84
21. led 2021

@werumka jak jsem psala, postaví se další, vždyť to není tak dávno, kdy měly být nějaké covid hotely a ano i armáda může taková zařízení obsluhovat, navíc pokud se i promoří zdravotnický personál, některý i proočkuje, tak ta nemocnost nebude taková prostě je to více faktorů na které se vůbec nebere zřetel, ani se tímto nikdo aktivně nezabývá, protože vládu vážně zajímá ochrana všech, já bych tento model kombinovala s ochranou rizikových skupin. A že se zase vytáhly problémy a následky covidu, no tak ta paní co má po chřipce doživotní důchod, tak bydlí na naší ulici, prostě ji neustále bolí svaly a rozvinula se ji chronická nemoc, tak proč se taky nemedializují tyto případy, ony jsou, byly i budou...na paškálu je stále jen covid, už se píše o další jarní a podzimní vlně a to neskončila ani tato vlna, tak to už vážně nepřijde úplně normální. Tak jako co, to se udělá PES 6 a na podzim on-li výuka pro všechny, to se asi máme na co těšit, i můj budoucí prvňáček, jsem zvědavá jestli vůbec budou zápisy, nebo je zase zruší, že i to ten přijdeme nebo jak to bude...Sice do konce dubna času dost, ale přece je nová mutace a ta s námi všemi šlehne o zem...možná už v září nikoho vzdělávání zajímat nebude, protože se bude řešit, jak přežít hladomor.

marge_s
21. led 2021

@marcicek84 Nejsem natvrdla, ta odpoved neexistuje. Kdybys ji mela tak se, dle tvych slov-neunavujes omilanim elaboratu kde co si mame hledat a jednou vetou odpovis 🤷🏾‍♂️

Ale nemas, neva. (Mne to prislo zajimave, tak proto jsem o to stala. )

marcicek84
21. led 2021

@marge_s spíš jsi chtěla prudit, to ty umíš ze všeho nejlíp a jelikož máš zase svůj den, tak si na to najdi někoho jiného, ju???🙏

werumka
21. led 2021

@marcicek84 Ale kdo bude obstarávat pacienty v těch dalších? Armáda sama o sobě nezvládne ani ty dvě, které byly plánované. A lékaři a zdravotní sestry, kterých byl v běžných nemocnicích podstav i před covidem, tak zůstanou tam. Protože pokryjí to, co je potřeba v jejich kmenových nemocnicích. Oni nemohou jít do polních nemocnic, leda by pracovali nonstop. Tudíž polních nemocnic může být jen tolik, kolik zvládne armáda. Tedy plus mínus ty tři tisíce míst. A stále to neřeší problém nedostatku personálu na ARO, pokud bude potřeba souběžně pečovat o těžké coviďáky a ostatní případy. Já v tom prostě teď bohužel vůbec žádné řešení nevidím. Dokud je zima a respirační infekce mají pré, tak určitě ne. Sama za sebe odhaduju, že po březnu se situace stabilizuje.

marge_s
21. led 2021

@marcicek84 srabe 🤣

marge_s
21. led 2021

Hele a co kviz:
Pokud zacnou umirat stovky denne, marci a) necham je umrit doma, co oko nevidi...
b) vybuduju velkokapacitni hangary, kam je budu vozit s minimem personalu
c) covid neexistuje, takze to nehrozi
d) mam vlastni tajny plan s templari a iluminaty, ale nereknu

Krematoria. A) vybuduju velkokapacitni krematoria a zvednu emise
B) budu se tvarit, ze kazdy sveho mrtveho schova do gauce
C) vyjednam spalovani v Cine
D) stejne jako u nemocnic

Jednodussi to byt nemuze 🤣 a jo, ted uz si z tene delam trochu srandu a dojel mi obed, tak uz mazu, uz toho bylo dost, to je fakt.

marge_s
21. led 2021

@marcicek84 hele ted vazne, nechtela jsem prudit, chtela jsem ti ukazat, ze tyhle nekoncepcni vykriky do tmy (otevrete, chceme zit normalne...) jsou proste hodne nedomysleny. Nic vic, nic min.

O tebe jako osobu vubec nejde, takovych lidi co se timhle ohani jsou spousty, je to na urovni ctvrty cenovy. U piva, kafe cehokoliv se to plka. Ale my nemame bojovat proti vlade, ale proti koronaci.

(Ale to nic nemeni na tom, ze me to fakt zajimalo).
Ostatnim se omlouvam za spam.

hojda
21. led 2021

@marcicek84 Předtím jsi odpověděla toto:

@marge_s no podivej se nemluv mym jmenem a jeste bez oznaceni uplne plky,to uz prehanis...prece jsem ti psala,ze resis 6000,kteri jsou v nemocnicich,logicky bude dochazet snad i k cirkulaci tech lidi,pak lze vyuzit polni a personal.Tez nebude nemocny naporad,spis vude mit imunitu...myslim,ze to moc prozivas,porad psat o tom jak jsme v haji jak to bude strasne,na pidzim to bude strasne,ockovani neni a kdyby bylo stejne to vsichni nechteji,hafana do sestky,jasne uz nikdy nebudeme chodit ven
A ted mutace na kterou nepusobi imunita,tak jestli na ni pusobi vubec to ckovani,ze?
https://www.novinky.cz/koronavirus/clanek/jihoa...

Takže řešením je tedy jakási záhadná cirkulace lidí? Co si pod tím pojmem konkrétně představuješ? Jak konkrétně budou lidé cirkulovat, pokud vše otevřeš? Teď jsme na 6000 tisících, Ke krematoriím jsi se nevyjádřila vůbec. Vysvětli nám tedy svou strategii až do konce a ne jen začátek, že všechno otevřeme.....

hojda
21. led 2021

@marge_s Taky mě to zajímá, tenhle koncept totiž končí tím otevřením a nic dál už vyřešeno není.

hojda
21. led 2021

@marcicek84 Tak už jsme tři, které tu odpověď nevidí, není to divné?

marcicek84
21. led 2021

@hojda tak se musíš asi praštit mezi oči a odpovědi hledat ještě předtím...

marcicek84
21. led 2021

a jak to tak vypadá asi to vymyslí komunisti na nás, bez ohledu na covid... Děti na 1. stupni se vrátí do škol, požaduje KSČM za prodloužení nouzového stavu

marcicek84
21. led 2021

@marge_s máš asi hodně špatný den dneska, viď...

marcicek84
21. led 2021

@werumka no s tou stabilizací uvidíme, když je ve hře nová mutace...hele tady nejde o ochranu lidí, ale nemocnic, podle toho říká vláda různá sdělení do médií, ale plán oni už fakt nemají, proto dělají co dělají, nekoncepčně a taky se ani nepokusili to řešit jinak než omezenou péčí nemocnic, to je docela smutné...

werumka
21. led 2021

@marcicek84 Nová mutace je pořád respirační nemoc. Takže směrem k létu bude oslabovat. Šíří se rychleji, ale závažností se nevychyluje. Jde primárně o to, aby se ustálo období, které se kříží s jinými respiračními nemocemi. Všechny země střílí naslepo, nikdo s tím nemá zkušenosti. Spousta kroků naší vlády mě štve nebo deprimuje. Ale je to hlavně proto, že pouští do světa opatření na rychlo - bez domyšlení. Viz zákaz prodeje kávy na ulici. Zavřená papírnictví mě fakt naprdla - zvlášť v kontextu toho, že jeden den mi oznámili, že dítě zase bude na distančce a další den jsem se dozvěděla, že mu v tý distančce nekoupím ani pero. Ale neseděla jsem na zadku, něco udělala a myslím, že to mohlo mít vliv i na urychlení otevření těhle obchodů. Buď mrmlám na diskuzní fóra, nebo něco dělám. Já radši něco dělám, pokud to má smysl 🙂
Ovšem personální stav našeho zdravotnictví je velkou bolestí naší země už dlouhodobě. Teď na to dojíždíme.

marge_s
21. led 2021

@marcicek84 naopak, dekuji za optani

marketa11112
21. led 2021

@gramar to byl teda den.

Strana