icon

Koronavirus. Co si o tom myslíte?

29. únor 2020

Zajímalo by mě, proč byla smazána diskuze "Koronavirus. Co si o tom myslíte?"?

linee
2. bře 2020

@marketakra ja ti nevim...uplne selsky rozumem - pokud se jedna o respiracni onemocneni podobne chripce, muzes lecit pouze symptomaticky...chripka ma dokonce priblizne stejnou umrtnost...porad mi to nevysvetluje vysokou umrtnost v jednom state.

linee
2. bře 2020

@llluckaaa uplne uprimne...nerozumim tomu, ze lidi rozebrali rousky drive, nez prakticti lekari. Noviny a zpravy sleduji vsichni. To lekari cekali na prideleni kvoty od statu? Proc se nepredpripravili? Nebo cekali az se situace vyvine?

sudylichozrout
2. bře 2020

@llluckaaa Take si to myslim (ze anonym a Marcicek jsou jedna osoba).

marketakra
2. bře 2020

@linee
Chřipka má úmrtnost udávanou 0,1%(někde je uváděno 0,2%, ale z údajů z USA, která tu někdo dával do staré diskuse mi vyšlo dokonce jen 0,05% ). Tohle onemocnění má zatím odhadem 2%. Přesnější propočet bude známý až bude po. U chřipky není tolik % hospitalizovaných a tolik % vážných případů. Ono totiž informace, že 80% případů má lehký průběh je jen jinak vyjádřeno, že u 20% je ten průběh vážný (ano, můžeme se tu dohadovat, co je to vážný) a onemocnění trvá delší dobu než chřipka. Podle následujícího odkazu je třeba konkrétně v Itálii u 49% z neuzavřených případů hospitalizováno a 9% ze všech pacienů potřebuje intenzivní péči (JIP).
https://www.worldometers.info/coronavirus/#coun...
Musíš sjet dolů pod tabulku na dnešní datum.
Údaje o pacientech ve vážném stavu jsou i v té tabulce. Je otázka, proč z těch dat tak výrazně vyčnívá Jižní Korea( možná se s tím nemažou a tyhle data neaktualizují) a Irán ( možná nestíhají diagnostikovat ty s lehkým průběhem a navíc mají podivně rychle uzavřené "uzdravené")

zlorenka
2. bře 2020

@linee nemam tech zdroju vic, ale nekde jsem cetla, ze 3/4 mil rousek a respiratoru, cili vetsina zasob ceskyho vyrobce, putovalo nekdy kolem Vanoc nekam na Fiji, kde to bouchlo. A dalsi hromadu stahla Cina, kdyz si Cesi jeste piskali. Jakoze koncovej zakaznik za to "zas az tak" nemuze.

merope
3. bře 2020

@linee Tak ono to je docela snadný (ta vysoká úmrtnost) - třeba v Íránu zpočátku uměla koronavirus diagnostikovat jedna jediná nemocnice v Teheránu. Pokud dáš do statistik jenom skutečně potvrzené případy pomocí testů nebo případy se zápalem plic, tak ti z toho vypadnou všichni ti, kteří mají lehký průběh a nedostanou se do příslušné nemocnice na testy. A těch je např. v tom Íránu většina. A možná i v té Itálii, rozhodně tomu tak bylo zpočátku v Číně.

Co je dobré si uvědomit, jsou základní rozdíly koronaviru a chřipky. Ten základní rozdíl je v inkubační době. Tzn. v době, po kterou onemocnění roznášíte aniž byste tušili, že jste nakažení. A tady je ten průšvih. Chřipku jeden den někde potkám a často se rovnou druhý den dozvím, že jsem ji potkala (protože ten, od koho jsem to chytla, už lehnul), za max 4 dny od nákazy ji buď chytím nebo pohoda a nic. Viděla jsem teď u "jednodenní virózy" co lítala po Praze - v pátek přijel k mým rodičům synovec, v sobotu lehnul s horečkami, v neděli v pohodě, v úterý odpoledne můj drobek přes 39, ve středu ráno u doktorky vypadal úplně v pohodě, ač měl ještě zvýšenou teplotu, večer už taky v pohodě. A na pozadí toho pořád rýma, kterou měl už před tím. Vrátila jsem se domů a chytl to (ve slabé podobě) ještě i chlap.

Takže ano, nakažlivost šílená, vím, že to i po Praze mělo dost lidí - někdo prostě jednodenní průjem, jenom u někoho teploty a typicky jenom chvilku.

S koronavirem je problém v tom, že to jeden nakažený stihne roznosit do širokého okolí dřív, než si toho kdokoli všimne. Takže možná paradoxně budou největším problémem osoby s dobrou imunitou, protože ty možná ani nezjistí, že mají koronavirus - a bohužel se ukázalo, že dost lidí už vypadá zcela zdravých a pořád virus v sobě mají a vesele roznáší dál (pokud nejsou v karanténně a izolovaní). Takže tam, kde to ani nezdiagnostikují a lidi uvažují nějak jako běžní "není důvod k panice", tak tam se to vesele šíří, případů budou tisíce až desetitisíce - a ty vážné se dostanou i k testům, do nemocnice a taky bohužel někteří umřou. Test na koronavirus stojí 5000 Kč, to ne vždy někdo dá.

odula
3. bře 2020

@merope a pak si k tomu pridej autoritativní vládu (v Íránu) která nemá potřebu cokoliv komukoliv troubit... Oni přiznali že tam mají nakazu v podstatě až když jim to obcani začali trousit po světě ... :/

merope
3. bře 2020

@odula Jojo, to je taky možná dobré zmínit - navíc se ještě lidi dozví, že není důvod zavírat mešity, protože účast na bohoslužbách lidi ochrání. Nebo tak nějak. Je-li tam významné poutní místo, které navíc odmítnou zavřít, tak je průšvih vykonán. A popravdě když čtu některé hlášky na téma: "Kdyby to bylo fakt nebezpečné, tak by tu či onu část Itálie zavřeli a přece nenechám propadnout peníze a co plašíte." tak do podobných oblastí budou zjevně lidi cestovat pořád. Zvláště když těch "případů" je tam přece tak málo...

odula
3. bře 2020

@merope mno ale už to, ze někdo ani neví že má virus a "vesele" ho trousí ukazuje, jak strašně "nebezpečná" ta nemoc je. Skutečnou smrtnosti třeba vůbec nepůjde stanovit protože třeba-přesně jak píšeš- spousta lidí se kvůli menšímu kašlíku ani nebude obtěžovat jít do nemocnice. Takže ve výsledku může být smrtnost mnohem, mnohem nižší. Ona ani ta virulentniost není zas až tak úplně apokalyptická (jak tu někdo psal v minulý diskusi -ze jec srovnatelná s bio -zbrani) . Nedávno jsem četla o spanish flu -jeden den chlap lehl, další den bylo ve vojenským táboře 522 nemocných. Smrtnost az 20%. Tomu říkám průšvih. Kdyby to takhle bylo o koróny, tak už si toho všimneme... 🤦https://www.idnes.cz/usti/zpravy/koronavirus-pa...

odula
3. bře 2020

@merope šéf jede příští týden na lyzovacku do Itálie ;)
Ještě -ja si myslím ze zásadní problém proč je kvůli tomu takový haló je první reakce Číny. Jenže situace Číny je velmi specifická (taky jsme to tu diskutovaly minule) - režim je na pokraji zhroucení, prý se boji revoluce , takže vytáhnout do "boje proti viru" je velmi vítaná šance režimu jak posílit kontrolu, využít to propagandisticky (silná vláda zachranuje lid bla bla bla). Ale jednou vyvolána panika se v globalizovanym světě šíří dál a -jak psala ta sefka virologie v Miláně - dalsi drasticky opatření (karantena celýho hotelu pri 1 nakazenym atp) jsou pak spíš motivovaný populisticky (co by se asi stalo s politikem který by se na opatření vyprdl s tím že to přece není nutné? Moc by na popularitě asi neziskal... ) toz tak.

vineta
3. bře 2020

@odula Mně třeba v tomhle nepřišlo přehnaný- ač to zní dost děsivě a vyvolalo by to asi i další útok na obchody- ten Hamáčkův nápad s vyhlášením nouzového stavu. Jinak nemá stát možnosti reagovat na věci typu roušky, respirátory, dezinfekce atp. primárně do zdravotnictví, je tak jen jedním ze subjektů na trhu a výsledky pak můžou být fatální. Primárně by měly zdroje směřovat do zdravotnictví, ne do domácností. No jsem docela zvědavá, za jak dlouho s tím přijde Babiš jako se svým nápadem.

Jinak je to bezesporu svinstvo, už jen to, že první testy můžou být negativní. Bylo jen otázkou času, kdy to sem dorazí, ale jezdit tomu naproti je hloupost. Prostě se to tudy přežene a hlavní je zachovat klid... Českému zdravotnictví důvěřuju, nedůvěřuju vládě, že má dobře poskládaný priority, že naslouchá odborníkům a že je schopná zajistit zdroje pro zdravotnictví.

knuffel
3. bře 2020

@vineta Já bych si dovolila mít opačný názor na naše zdravotnictví, nevěřím mu stejně jako vládě. Borca s korona zavřeli na infekční v Ústí vedle jiného pacienta, to je dost hustý. Já být ten pacient, budu s tím mít opravdu problém...a nemocnice velké nepříjemnosti. Tak všichni zdravotníci jsou ve skafandrech, ale borca šupnou normálně na pokoj?

A ještě něco, teď mě tady sežerete, kdybych se vrátila z Itálie a byla nemocná, rozhodně se nejdu nikam hlásit. Jednak by mě čekal veřejný lynč, jednak bych na infekčním ještě něco lepšího chytla.

zuzineckah
3. bře 2020

@knuffel šmarjá, jedno z nejzákladnějších pravidel, které odborníci omílají pořád dokola je, že v případě legitimních příznaků viru nemáš nikam chodit. Ty ani tví blízcí, kteří s tebou přišli do kontaktu. Máš ihned volat z domova svého obvoďáka, který kontaktuje dotčené orgány. Ty zařídí testy přímo u tebe doma.

knuffel
3. bře 2020

@zuzineckah Špatně jsem se vyjádřila. Nikam bych nic nehlásila.

zuzineckah
3. bře 2020

@knuffel a proč, když není nutné se poflakovat po doktorech?

knuffel
3. bře 2020

@zuzineckah Ono záleží na spoustě vlivů, ale pokud by šlo jen o nějakou rýmičku, možná by mě to netrklo a neřešila bych to vůbec.

odula
3. bře 2020

@knuffel meli borca šupnút do sklepa, jidlo mu dávat ďurkou a dveře zalepit izolační pěnou. Jak tamtomu borcovi v Číně ;)

zuzineckah
3. bře 2020

@knuffel no tak to asi nikdo. Myslela jsem, že bys nešla ani kdyby ses vrátila z nějaké rizikové oblasti a vykazovala zjevné příznaky (kašel, teplota, malátnost atd.). A podle mě bude x lidí, kterých organismus se s virem popere tak, že je vůbec ani nenapadne něco řešit a budou to nevědomě přenášet... Proti tomu se prostě nedá bránit.

autor
3. bře 2020

@sudylichozrout ne, nejsme jedna a tatáž osoba 😉 v něčem s ní sice souhlasím, ale v něčem zase ne.

autor
3. bře 2020

@merope @odula 👍👌 konečně někdo, kdo se o tom umí bavit, neurážet, informovat. Díky za Vás 😉

autor
3. bře 2020

@knuffel myslím, že hodně lidí je raději ticho, než aby je zavřeli na Bulovku, případně jinam na infekční odd

autor
3. bře 2020

Jinak menší postřeh, včera jsme byli s dětmi na hřišti, venku krásné jarní počasí, ale venku skoro mrtvo, na hřišti ani živáčka a to bydlíme na druhém konci republiky něž byly potvrzené případy

drep
3. bře 2020

https://video.aktualne.cz/primarka-hysterie-cec...

S dovolením sdílím komentář někoho, kdo tomu fakt rozumí. Paní profesorka Adámková je v čr opravdu top mikrobiolog. A je natolik svérázná, že kdyby pravda byla jiná, zrovna ona by to netajila.

knuffel
3. bře 2020

@zuzineckah Tak to je otázka do pranice 🙂. Teď si říkám, že i kdybych se vrátila z rizikové oblasti a měla bych příznaky, nejsem blázen, abych se šla naprášit sama a dobrovolně (zavolala samozřejmě), protože to poslední, co bych chtěla, aby mě někdo propíral v médiích, kde jsem byla, s kým, co jsem tam dělala, jak dlouho, s kým jsem se stýkala atd. S díky odmítám. ALE ono by mi to nedalo, nejsem asi úplně zkažená... Věřím, že spousta lidí běhá a nic neřeší, neví se o tom.

kejt29
3. bře 2020

Mozna nahoda, u nas normalne plne hriste... Vsude je pohyb lidi jako obvykle, i ve skolce je ted vic deti, jak skoncila chripkovka...Celkove u nas vubec nepozoruju zmenu, nevidela jsem ani jednoho s rouskou...

barunka1408
3. bře 2020

U nás taky nic, zítra pojedu přes centrum do práce tak uvidíme jestli něco uvidíme. Dneska teda nikdo nikde neni, ale je to tim, že od rána prší a prší . Jinak co se týče profesora na ČZU teď mi přišel email ze školy (studuji dálkově), že jméno uvadět nebudou, ale že kdo se bojí, že s ním byl ve styku má volat tam a tomu to jako řeknou po telefonu ? Mi neřikejte, že se toho nechytnou media až se jim ty čísla dostanou do ruky.

jelenice_zavodnice
3. bře 2020

Jinak mensi postreh. Vcera v Praze krasne pocasi. U nas v zeleni mezi baraky narvano. Rodice s detmi, kolobezky, kola, deti na pisku, po dlouhe dobe plne hriste. Sla jsem pesky na nakup, jelikoz delam mensi nakupy cerstvych potravin casteji, vsude dost lidi, maminky s kocarky, deti na sportovnim krouzku, lidi normalne vracejici se z prace. Billa i Lidl maji zbozi dostatek, nechybela ryze ani mouka ani prazdne regaly jsem neznamenala. Jediny rozdil od bezneho nakupu byl ten, ze jsem si do kapsy vzala balicek antibakterialnich ubrousku abych si po nakupu mohla vycistit ruce.

merope
3. bře 2020

@drep Ale i ona řekne, že si máme mýt pořád ruce, po každém vysmrkání, kdekoli se pohybujeme kolem čehokoli rizikového a podobně. Jenom pro ni je možná normální, že si ty ruce myje opravdu často. Většina populace asi nedělá to, že přijde do práce a jde si umýt ruce, že po každém použití WC si myje ruce opravdu pořádně a podobně. Spíše tipuji, že většina lidí si po použití WC prostě ocachtá ruce ve vodě a když přijde do práce, tak první co, tak zamíří do kuchyňky pro kafe.

Takže možná jediné, co nám říká koronavirus je, že musíme myslet na to, že viry jsou všude a že pokud dřív jsme riskovali jenom nějakou střevní chřipku, tak teď je tu něco mnohem horšího a je fajn si ty ruce mýt častěji.

BTW kdo z vás je zvyklý si mýt ruce vždy před jídlem? Já na rovinu přiznávám, že ne. A nevšimla jsem si, že v práci, když se lidi posbírají s "jdeme na oběd" by hromadně zamířili jít si umýt ruce, jak to vidíme třeba u všech dětí ve školce. Ani ve škole už jsme si ruce před obědem nemyli - tam to byl hromadný úprk do jídelny, abychom byli ve frontě první. Na střední tím spíše, když jsme mívali někdy na oběd jenom 10 minut.

Čili v principu vlastně - lidi, myjte si ruce, pokud nemůžete, použijte dezinfekci, chovejte se, jak to učíme děti ve školce a jezte zdravě, jak to učíme děti ve školce a mějte dost pohybu, jak to učíme děti ve školce. Že by to byl důvod, proč neonemocní malé děti? 🙂

merope
3. bře 2020

@drep A ještě mě napadlo jedno - v kolika restauracích vlastně vůbec mají mýdlo a teplou vodu na skutečné umytí rukou před jídlem?

Strana