Koronavirus. Co si o tom myslíte?
Zajímalo by mě, proč byla smazána diskuze "Koronavirus. Co si o tom myslíte?"?
@hojda na čem jedeš, už máš i vidiny? 😂
Jinak souhlas, jsme s manželem oba VŠ a máme tři děti. Brácha s manželkou oba VŠ a mají 3 děti, bratranec VS se ženou také 3 děti. Moje kolegyně v práci také 3 děti. Znám hodně lidí s třemi dětmi a vesměs VŠ vzdělání.
@ilonne Ty si ucitelka, to se nepocita 😉. Zajiste sis nektere dite vzala ze skoly omylem a kdyz se po par dnech zadny rodic nehlasil, tak jste si jej nechali 😀
@jelenice_zavodnice No, mame dokonce 2, jeden v prizemi, druhy v patre. Ale stejne vede nocnik, protoze na rozdil od zachodu ma na sobe obrazky 😀😀😀
@gramar No, asi si zalezu, pac cekam pate 😀. A to mam 2 VS, manzel teda jenom jednu 😀
@jelenice_zavodnice To určitě, spíš se snažím, jestli by někdo nechtěl aspoň na chvíli ty moje 😀😀😀😀🙏🙏🙏🙏
@somalicats Normálně se začínám bát, jaká budoucnost nás v tomto státě čeká, když se tu VŠ množí jak králíci😂.
@somalicats nestras, druhou VŠ studuju, ale další dítě fakt v plánu není. Už nikdy 😁
@somalicats Se ani nedivím, že musejí přijít s tou vakcínou, protože jinak to rozmnožování nezastaví😂
@somalicats Vy budete nejaka modra krev, jinak si to bohatstvi neumim prestavit... dva zachody a nocnik k tolika detem 😀
@hojda No, jako kdybych mela byt po vakcine uz neplodna, tak by mi to fakt nevadilo 😀. Zatim si po prvni davce vakciny uzivam jen tu 5G sit, neomezena data jsou bomba 😀😀😀
@jelenice_zavodnice Tak ja mam modrou krev, takze je to jasny. Manzel je teda neurozeny, ale zato i ve svem veku superplodny 😀
Na jednu matku statisticky připadá 1,7 dítěte ... těžko si namlouvat, že mít 3-4 děti je nový moderní trend... to bych spíše viděla na něco jiného...
@marcicek84 Na jednu ženu, ne jednu matku,takže se započítávají i ty, které děti nemají. Průměrná světová plodnost označuje průměrný počet dětí, které se narodí na jednu ženu v plodném věku, tedy od 15 do 49 let.
mě unikla asi pointa... proč se tu řeší kolik do má ted dětí... já myslela že se bavíme o tom, že ta tendence bude k tomu, že lidé se budou bát rodit děti do budoucna ne ted...
@hojda 1,7 a rodiny se 3 a více dětmi se pohybují kolem 9,7 %, takže se poplácáme po zádech a otevřeně si řekněme, že to je menšinová společnost, takže tady psát o tom, že se mám dovzdělat a podívat se jinde, že když něco neznám, že to není, tak prostě běžné to není, může to být typické pro nějakou komunitu lidí vyznávající stejné názory, kulturu, nebo cokoli jiného, ale není to republikový trend a dokonce 34 % procent takových rodin finančně vychází s nějakými obtížemi. Takže, přesvědčovací masáž je zase mimo mísu, ať si každý má dětí kolik chce, psala jsem to i předtím, že to je každého věc...
@marcicek84 ono nejde o ty počty, ale o to, že tu vytahuješ názory, že každý kdo má více dětí je nemakačenko.
@hojda a ty děti ty matky ty 3 roky nepotřebují? Dělají u toho snad plné úvazky, nebo jen příležitostné práce? úplně jsi přetočila význam. Upřímně mít 3-4 děti, jak dlouho asi budeš spíše nevýdělečná než výdělečná? Takže ano ten člověk se rozhodne pro rodinu, než pro to, aby se nějak vehementně věnoval kariéře a to i do budoucna dokud děti neodrostou...A klidně si mě tu dále kamenuj, ale se 4 dětmi např. 2-3 roky po sobě, buď k nim musíš mít paní co se o ně stará místo tebe a to pak nechápu význam udělat si děti a dát je někomu jinému, nebo jsi hold kariérně na druhé koleji a můžeš mít diplomů kolik chceš, realita je taková, že musíš přijít domu v nějakou rozumnou hodinu a starat se o děti.
@marcicek84 Ale já nepíšu, že se ty matky o děti nestarají, starají se a hodně dobře, jen jsou schopné k tomu ještě i pracovat, nebo studovat, řeší se to přes zkrácené úvazky a HO, ty možnosti tu prostě jsou, zvláště pokud máš nějakou specializaci, tak ti zaměstnavatelé umožní dost věcí.Paní na hlídání žádná z nich nemá. Prostě to kombinují oba rodiče s HO. Ano, jsou tu i rodiny, kde je matka doma a manžel vydělává, ale spíš je to menšina, většina z nich pracuje.
@marcicek84 Taky se dost aktivně zapojují tatínci do chodu rodiny.
@marcicek84 Někdy mám pocit, že když si něco neumíš představit, nebo to neobsahuje Tvoje sociální bublina, tak úplně popíráš existenci té situace. zkus si prostě přiznat, že jsou rodiny, které mají víc dětí a dokážou se při tom i kariérně "uspokojit" 🙂
@hojda obvykle člověk co volí rodinu a hodně dětí je ten, kterému se v praxi nedaří jak by chtěl (tím myslím, že cítí být vnitřně nějak nedoceněný, prostě jeho vnitřní pocit i když to tak druzí vnímat nemusejí) a cítí se být dostatečně uspokojen právě ve výchově dětí. Protože kromě pár specifických oborů na zkrácený nebo částečný úvazek moc kariéry nenaděláš, prostě jdeš v rámci oboru spíše na druhou kolej. Ano ti lidé něco odpracují, ale ruku na srdce kolik a v jaké kvalitě, i za podpory otce rodiny. Pohádky o tom kolik jsou schopny odpracovat, bych si nechala pro někoho jiného, jelikož mám vlastní zkušenosti s takovými "zaměstnanci" a "turbomatkami" a když je vezmeš, musíš jim dávat prostě lehčí úkoly, protože jinak to nedávají. Problémy paradoxně se objevují už u matek co mají 2 děti brzy po sobě, takže pokud si nalijeme čistého vína, jsou matky, které se chtějí věnovat rodině a nejsou to makači na nějaké velkolepé kariéře.
@werumka ony se právě uspokojí více mateřstvím než kariérou, protože kariéra musí jít s velkou rodinou stranou, je to tak trochu volba životního stylu. A ano pak jim k uspokojení stačí právě třeba ten půl úvazek.
@marcicek84 No a věřila bys mi, kdybych Ti řekla, že v mnohých případech to tak není? Protože mám takové ženy kolem sebe? Nebo to prostě je takový sci-fi, že se radši nemám ani namáhat? 🙂 Ano, mnoho žen se v profesi mámy fakt najde. A pak jsou mámy, které milujou svou práci a baví je. A když jsi schopná se udržovat vzděláním a praxí v procesu, máš ve třiceti odrozeno, tak máš na kariéru ještě velkou část života. V době, kdy některé ženy teprve uvažují o tom, že by založily rodinu.
"obvykle člověk co volí rodinu a hodně dětí je ten, kterému se v praxi nedaří jak by chtěl "

@marcicek84 Kariéra musí jít s velkou rodinou stranou??? Marci ty žiješ někde v pravěku.... Začínám chápat odkud se ty tvoje názory berou. V praxi se jim nedaří? To jsou lidé, kteří mají často články v zahraničních vědeckých časopisech, najdeš je ve wikipedii, nedělají nějaké pomocné práce, které jim někdo zadává, nebo nějaké náhodné brigády, normálně pokračují ve své pracovní kariéře.
@werumka vis,kdyz to vidis dnes a denne na vlastni oci,tak proste jiste se svetle vyjimky najdou,ale masivne to takto nevidim...
@hojda myslis,ze vsechny 3 a viceclenne rodiny jsou jen vedci? 🤦🏻♀️😂 Zrovna vedci a psani clanku do casopisu k tomu bych ti mohla rict sve,asi nevis jak to realne funguje,ono ne vzdy kdyz jsi spoluautor clanku,ze ho opravdu napises,takze ano publikuji,ale pisou to doktorandi,kteri tam pripisuji sve skolitele. Oni spise davaji k tem clankum a vysledkum pripominky. Ale jo,prezentovat se to da ruzna,zrovna vedec ci akademik je jedna profese,kde se kracene uvazky docela nosi a tam de facto neni tlak na ten cas do kdy to musi byt,tak proste badas a badas a az vyzmoumas napises resp.nekdy napise tym.Myslim,ze proste mas zkreslene predstavy o realite nektersch profesi a nevytahli jsi ten nejlepsi priklad. Hele ja taky zamestnavam vicematky,ale jen na neco a uz opravdu nepodleham tomu jejich presvedceni,jak se vsechno v terminu zvladne,onemocni jedno,druhe,treti a muzes to udelat sama, az ukazou ze stihaji lehci,tak se muzeme bavit o tezsich. Ono to je proste tak ze 2 deti a pak zvladnes full time nebo 4 a zvladnes pul uvazek nez odrostou.Volba je na kazdem.Takze zdravim tvuj pravek,u me jsi na spatne adrese 😉
@marge_s docti to i v te zavorce,tam to i pro ty co ty vyznamy moc nechapou 😉

@marcicek84 Byla to MP, nikoliv PCr