Můžu mít 11 zubních kazů najednou, když jsem doteď neměla skoro žádný?

ryznicka
14. čer 2018

Zdravím, můj zubař v lednu skončil a tak jsem byla nucena hledat si náhradu, v květnu se tu otevírala nová zubní klinika, tak jsme se s manželem objednali na vyšetření. Nikdy jsem neměla problémy se zuby, do 25 let 2x vrtnuty zubní kazy, prohlídky bez problémů, na prevenci jsem chodila pravidelně vše v pořádku. A najednou mě v nové ordinaci polilo horko, podle doktora mám 11 mezizubních kazů a 2 osmičky na vytrhnutí (jsou prý zkažené a k ničemu). Vystavil mi léčebný plán s orientační cenou 10 tis. za všechno (za mě pálka, ale když pak budu mít zdravé zuby, ok). Teď mě hlodá otázka, myslíte, že je možné,aby si doktor vymyslel kazy, jen aby si mohl něco účtovat? Protože co si budeme povídat ale najít najednou 11 kazů je mazec, když jsem chodila pravidelně k zubaři. Jsem teď čerstvě po porodu a kojim, to může taky přispět ke kažení zubů? Co si o tom myslíte? Moc děkuji předem za odpovědi.

linee
14. čer 2018

Hm...,muze byt,ze ti neco objevi,ale 11 je uz moc i na tehu,kdy se kazi zuby. Pokud s osmickami problem nemas,nech si je. Ale popravde bych zkusila jeste konzultaci jinde,i kdyz chapu,jaky je problem dnes sehnat zubare.Drzim palce!!!

linee
14. čer 2018

Hm...,muze byt,ze ti neco objevi,ale 11 je uz moc i na tehu,kdy se kazi zuby. Pokud s osmickami problem nemas,nech si je. Ale popravde bych zkusila jeste konzultaci jinde,i kdyz chapu,jaky je problem dnes sehnat zubare.Drzim palce!!!

snahnah
14. čer 2018

@ryznicka Dělal bývalý doktor rentgen zubů? Mamka chodila léta ke staré doktorce, v životě ji na rtg neposlala, nevysvětlila jak zuby správně čistit a používat mezizubní kartáček. Vždy vše v pořádku. Po jejím odchodu do důchodu taky přešla k novému, přímo v ordinaci ji udělal rentgen a najednou taky plno mezizubních kazů, takže co měsíc, to odvrtaný zub. 10 tis. za 11 kazů je adekvátní cena, pokud použije bílé plomby, je to za hubičku.

snahnah
14. čer 2018

@ryznicka Ještě k těm osmičkám, problém je, že jsou hodně vzadu, takže kartáčkem se tam špatně dostává, většinou rostou křivě a v dnešní době, kdy je oproti pravěku dobrá zubní péče a zbytek zubů většinou zůstává do stáří, jsou úplně zbytečné.

ryznicka
autor
14. čer 2018

@linee Taky jsem si říkala, že zkusím konzultaci jinde, našla jsem jiného zubaře, ale ten mě vezme až v září. :( A teď jestli čekat další tři měsíce na to, aby mi to potvrdil a nebo to začít pomalu léčit. Tenhle mi ty kazy ukazoval na rentgenu, ale jsem laik, takže prd poznam.

ryznicka
autor
14. čer 2018

@snahnah Právě, že nedělal. Ach jo...Pokud budu mít zuby ok, tak mě ta suma zas až tak netrápí. Jakmile vrtné zub, už se to nevrátí a takhle budu mít vrtnutnou půlku pusy. Asi mu budu věřit, snad si ty kazy nevymyslel a nezničil by mi zdravý zuby. (Manzelovi našel dva a mamince tři).

ryznicka
autor
14. čer 2018

A ty osmi se mi moc trhat nechtějí, když s nima nemám zatím problém.

tete20
14. čer 2018

Když jsem chodila k předchozí zubařce tak jsem pry mela taky zdrave zuby, malo kazu. Ovšem byla to typická stará škola. Přesla jsem jinde a taky jsem mela myslim osm kazu. Ale ta cena se mi zda hodne. Ja za obycejnou plombu neplatim, pouze za bilou 850kč.

snahnah
14. čer 2018

@ryznicka Myslím, že v dnešní době si zubař nemusí vymýšlet a přidělávat práci, když je o ně taková nouze. Já bych mu věřila 🙂 Je to sice šok, ale lepší to řešit teď, než později výměnou všech zubů, to už pak jdou částky do desetitisíců. Ještě perlička, taky jsem měla starou Dr.a před 10 lety během prvního těhu mi začaly natýkat dásně. Prý mám kloktat heřmánek. Jiný Dr.se chytil za hlavu, odstranil zubní kámen, otoky do pár dnů opadly. Vysvětlil, že je to způsobené zánětem ze zub.kamene a když se to zanedbá, vzniknou kazy.

verdos
14. čer 2018

Ahoj, těhotenství i kojení hodně vyčerpává tělo - taky samozřejmě změna životosprávy (obvykle změna stravy - nejen v dobrém, méně spánku...). Je důležité omezit kyselinu fytovou a přidat (hlavně) na vitamínu D (těhotné se většinou vyhýbají sluníčku - takže pozor, mohlo to mít vliv i na základ zubů dítěte, pokud jsi nebrala nějaké doplňky stravy) a také K2. A na zuby zubní pastu s xylitolem nebo výplachy s xylitolem. Počínající kazy se údajně dají zvrátit, zuby lze (do jisté míry) remineralizovat. Také kokosák (výplach kokosákem) - "vychytává" špatné bakterie. Ale je to dobré dělat před čištěním (když by v ústech byly zbytky kokosáku, tak tam zůstanou i ty v něm navázané bakterie).
Cena mi přijde přiměřená, teď od června už se prý ani nesmí používat ty amalgámové plomby (nevím, říkala kamarádka), takže pokud je to za bílé nebo ty "dlouhodobé provizorní bílé" (teď si nevzpomenu správně na ty šílené odborné názvy), tak mi to přijde v poho (ale asi taky záleží na lokalitě).
Kazy by si doktor vymýšlet neměl a nemyslím si, že to někdo dělá (údajně se to prý ani nevyplatí), ale je otázka, jestli není občas nějaký zubař "hyperopatrný" a neřeší třeba i jen počínající kazy, které lze ještě zvrátit (hlavně z toho důvodu, že většinou se to nezvrátí, protože lidi pro to nic nedělají a kazí se jim zuby dál ještě víc).

ryznicka
autor
14. čer 2018

@tete20 Už se dává jen bílá a ta cena je orientační. Je trochu dražší no, snad to bude odpovídat jeho práci. 🙂

ryznicka
autor
14. čer 2018

@snahnah Děkuji. 🙂 Bude to běh na delší dobu, asi mi to bude dělat po jednom, protože když plně kojim, tak tam nemůžu prosedět tři hodiny na křesle (i když bych radši, ať je to rychle hotové).🙂

ira82_ra
14. čer 2018

Dopadla jsem podobně, do 30-ti let podle bývalého zubaře bez kazu, nový udělal rentgen a po dvou dětech a kojeních doslova na každém zubu kaz... Osmičku jsem měla jen jednu, ta šla taky pryč. Znám víc takových případů, takže to klidně možné je. Bohužel. Taky jsem byla v šoku a radši už ani nepočítám finance, které mě to stálo. A můj zubař, pokud jen vrtá kazy a nečistí například kanálky, a je více kazů vedle sebe, umrtví tu jednu stranu a udělá ji celou najednou, třeba i 4 zuby, je to rychlovka.

ryznicka
autor
14. čer 2018

Moc děkuji všem. 🙂

nelinecka1
14. čer 2018

Přítel dopadl stejně. Chodil k zubaři, který vždycky řekl, tady něco je, sestři, dejte tam tečku a uvidíme. Takže mu skoro nikdy nic nedělal, u nového zubaře asi 12 kazů, za půl roku mu to spravil a od té doby dobré. Ale taky si začal po jeho důkladném školení lépe čistit zuby.Takže to možné je.

kachna001
14. čer 2018

Nejenom, ze je to mozne, je to i vysoce pravdepodobne, protoze neni zubar jako zubar 😉 nekteri jsou peclivi a delaji vse pro dobro pacienra a nekteri maji jednoho pacienta za druhym, na kazdeho maji 5 minut a tak to potom vypada ze jo 🙂

nicol22
14. čer 2018

Pokud vám nedělal rentgen, tak to leccos vysvětluje. Některé kazy bez rentgenu vidět nejsou. Konkrétně ty mezizubní. Rentgen by měl každý zubař dělat každé 2 roky, na to má pacient nárok. Zdá se, že váš zubař byl dost laxní...Jako kojící máte nárok na určitý druh bílé plomby zdarma, pokud teda váš nový zubař spolupracuje s vaší pojišťovnou.

linee
14. čer 2018

@ryznicka pokud ti to ukazoval na rentgenu, tak by si to podle mne nevymyslel. Osmicky pokud te netrapi a nemas kazdy, trhat nenech, mne je vytrhly vsechny, ony se spatne cisti, ale ja s nimi problem mela, takze jsem nevahala. Zkus jeste vyhledat na zubare nejake recenze a uvidis. 11 mi prijde opravdu hodne. A chodila jsi pravidelne co pulrok?

fifina86
14. čer 2018

@ryznicka mam stejnou zkusenost,stary zubar rtg nedelal,novy udelal a hruza,pocet kazu si uz ani nepamatuju,jen vim,ze jsem se tam rozbrecela. Opravu delal postupne,neco pres rok jsem tam chodila a vyslo to na 25tisic.

ttm
Autor odpověď smazal
Zobraz
xkalisto
14. čer 2018

@ryznicka Jestli ti nedělal rentgen tak mohl dost prd vidět.

Ty kazy uvidíš nejspíš i jako lajk, jsou to lehce jinak zbarvené na tom rtg. Mezizubní jsou dost zrádné, vůbec ti to nepřijde že je tam máš.

Hlavně ať ti vysvětlí jak čistit a měla bys i na dentální hygienu jednou za rok-dva.

normalnimatka
14. čer 2018

@verdos a můžu se zeptat..u toho kokosáku, není lepší si to tím kokosákem přímo čistit? když si to nějak potřu nebo vykloktám a následně si zuby vyčistim pastou, tak tam přece nic nezůstane a do zubu se to ani nemá šanci dostat, ne? když to vyčistim tím kokosákem a pak vypláchnu tak bakterie snad odejdou..? spíš se právě doporučuje, mám pocit, vyčistit a potom potřít kokosákem, to by vadit nemělo, ne?

verdos
14. čer 2018

@normalnimatka Někdo tím kokosákem přímo čistí, to jo. Ale jinak co jsem četla o tom kokosáku já bylo právě ne že by nějak vyživoval zuby, ale že váže ty bakterie (asi by to teď trvalo, než bych ten článek našla, ale kdybys o to moc stála...). I když ta kyselina laurová je asi i ničí, kdo ví (alespoň podle některých zdrojů). Každopádně na výživu a remineralizaci zubů je D, K2 a samozřejmě pak ty minerály (ale ty vitamíny to řídí a směrují tu remineralizaci tam, kde je třeba, takže bez nich samotné minerály nic nesvedou). Každopádně nejde o to, aby kokosák na zubech zůstával, nevidím v tom smysl. Leda že by obsahoval něco z toho, co jsem psala, že je dobré na tu výživu zubů (nebo ten xylitol, co jsem psala výše). Ale tak hluboké a detailní informace o kokosáku fakt nemám. Sama jsem teprve v počátcích studia "z nouze" (neošetřitelné dítě s kazem).

ryznicka
autor
14. čer 2018

@linee Právě že chodila pravidelně dvakrát do roka o to víc mě to překvapilo.:(

ryznicka
autor
14. čer 2018

@xkalisto Děkuji za názor. Pro mě to bylo jak studená sprcha, takže na dentální hygienu určitě chodit začnu a čištění se taky budu víc věnovat.

ryznicka
autor
14. čer 2018

@ttm Je to naprd, když člověk narazí sice na levného zubaře ale naprd. :(

helca21
14. čer 2018

@ryznicka Bez kontrolních rentgenů nejsou vidět mezizubní kazy, které bohužel patří mezi nejčastější. Takže je klidně možné, že se najednou zjistí tolik kazů, pokud ti předtím rentgeny zubař nedělal. Cena je příznivá, pokud se jedná o fotokompozitní výplně. V Praze na klinice se pohybuje cena za 1 fotokompozitní výplň 2000-3000Kč. Co se týká těhotenství a kojení, zuby se nekazí více kvůli odvápnění, protože kdyby tomu tak bylo, jako první by se odvápnily kosti a maminky by trpěly na fraktury končetin. Problém v těhotenství bývají hormonální změny - z toho plynou potíže s dásněmi, horší dentální hygiena - maminka má jiné starosti než čištění zubů, časté zvracení v těhotenství - kyselé pH v ústech, hodně sladkého k jídlu. Důležitá je prevence - používání mezizubních kartáčků a nitě, návštěva dentální hygieny, omezení sladkostí.

hanka_12345
14. čer 2018

No tak to mi mluvis z duse. Me bolely zuby tak jsem slak zubarce ktera rtg vubec nema (moje stara dr) ta mi rekla ze mam 1 kaz na 7 a ze mozna je chycena dasen a ze mi bude tahat nerv pokud to bude blby...vyvrtala a rekla ze snad ok ale ze kdyby neco mam dojit na to tahani. Mela jsem spatne tuseni a nasla noveho dr s rtg a malem me kleplo kdyz mi nasel 9kazu.a u 7 cisteni kanalku ale tahani nebylo vubec nutne (to sem byla taky stastna ze by to delala zbytecne) Uz jsem tam taky nechala furu penez a jeste tam mam chodit.Bohuzel mezizubni se opravdu nenajdou bez rtg a tehotenstvi a kojeni tomu taky asi prispivaji ale bez rtg ktery to odhali si tam muzou zvesela hovet dlouhou dobu kdyz jeste tehu nebylas . No nekteri dr si samozrejme vymysleji akce jen abys platila ale zrovna.muj dr mi fotky rtg ukazal a i ja kazy videla takze vim ze nejsou smyslene. Moji babicce treba jeji dr hned chtela delat.veci ktere.vubec treba nebyli potreba

kotty
14. čer 2018

10 tis je ještě dobre, my u bývalé zubarky v pohodě, po ní přišel borec co nám to dohromady nauctoval na 70 tis., taky vše převrtat5, mezizubní kazy apod... Odešli jsme do většího města, nová a velmi ChválenA paní zubarky nás pochválila, žádné problémy nemáme... Ehm.. Co mělo tedy znamenat to u toho původního zubaře fakt netušíme a bohužel nejsme v okolí sami se stejnou zkušenosti... :(

hanve
14. čer 2018

Jsme na tom stejně,dneska jsem byla u nové zubařky a ta mi hned mezi dverma udělala rtg a koukala dost udiveně,když jsem řekla,že mi v životě nikdo rtg neudělal. Našla mi tam jeden mezizubní kaz,jak mě poučila,bez rtg nejsou vidět,dál mám špatně umrtvena zub,takže se to celé bude muset předělat a vesměs všechny plomby jsou na předělání,ptz přesahují do mezizubních prostor a mohly by zapříčinit další kazivost. Jo a ty částky,no to jsem valila oči,asi půjdu vykrást banku. Ale zuby mám jen jedny a když už to konečně bude v pořádku,tak co už... A rovnou mě poslala na dentální hygienu.