Můžu mít 11 zubních kazů najednou, když jsem doteď neměla skoro žádný?
Zdravím, můj zubař v lednu skončil a tak jsem byla nucena hledat si náhradu, v květnu se tu otevírala nová zubní klinika, tak jsme se s manželem objednali na vyšetření. Nikdy jsem neměla problémy se zuby, do 25 let 2x vrtnuty zubní kazy, prohlídky bez problémů, na prevenci jsem chodila pravidelně vše v pořádku. A najednou mě v nové ordinaci polilo horko, podle doktora mám 11 mezizubních kazů a 2 osmičky na vytrhnutí (jsou prý zkažené a k ničemu). Vystavil mi léčebný plán s orientační cenou 10 tis. za všechno (za mě pálka, ale když pak budu mít zdravé zuby, ok). Teď mě hlodá otázka, myslíte, že je možné,aby si doktor vymyslel kazy, jen aby si mohl něco účtovat? Protože co si budeme povídat ale najít najednou 11 kazů je mazec, když jsem chodila pravidelně k zubaři. Jsem teď čerstvě po porodu a kojim, to může taky přispět ke kažení zubů? Co si o tom myslíte? Moc děkuji předem za odpovědi.
Nezdá se mi to nereálné 🙂 měla jsem dřív zubaře “stará škola”, a ten mi ještě spoustu zubů sám zničil- bolel zub, něco do něj cpal každý týden, a protože to furt bolelo, tak vytrhl a u toho poškrábal a poničil zuby okolo, které pak nechal jen tak být.. pak jsem přešla k mé nynější zubařce, ta udělala rengen, taky spousta mezizubních kazů, plus ty poničené zuby od něj.. nikdy jsem nezažila, že když jsem tam šla s bolavým zubem, abych s bolavým zubem od ní i odcházela.. což jsem u toho blbečka zažívala často.. sic za bílou plombu platím 1500kč, ale naprostá spokojenost!
@normalnimatka vápník, fosfor, hořčík, křemík... je toho tak nějak více (+ právě se musí omezit ta kyselina fytová, protože ta vstřebávání mnoha minerálů brání - někdy tedy nepomůže, že se člověk těmi minerály "nacpává", pokud se zároveň nacpává i jídlem bohatým na kyselinu fytovou). Prostě je to složitější, komplexnější problematika. Proto se se ani necítím nějak kompetentní se tvářit jako odborník, protože nemám ještě tolik nastudováno. Ale zase mi přijde škoda neukázat na to, že jsou tu další možnosti - zvláště prostě třeba maminky, co mají děti s hodně kazivými zuby a říkají "ale já jí nedávám skoro žádný cukr a stejně se jí ty zuby kazí...". U nás je to tak, že to má kazy naštěstí na mléčných zubech a tehdy jsem se tím začala víc zabývat. Vzhledem k tomu, že jsme platili za ošetření na soukromé klinice, celé ošetření byl i tak ohromný stres pro všechny a stejně mu po měsíci plomba vypadla(!), tak jsme se s naší zubařkou dohodli, že pokud to nebolí, budeme to sledovat a budeme dělat vše pro to, aby se to nešířilo a hlavně aby potom ten stálý chrup byl zdravý. Narkózu nechceme - kaz se týká asi jen dvou zubů a narkóza není jen tak sranda. Takže prostě studujeme, zkoušíme, děláme co můžeme... a doufáme, že se nám to podaří, že časem bude mít stálý zdravý chrup a bude i bez kazů. Každopádně díky.
@ryznicka s tím nesouhlasím, nedává se jen bílá, byla jsem teď u zubaře s dcerou a dal ji normální amalgamovou plombu a ani se na nic neptal
Verila bych tomu, ja jsem behem roku vystridala 3 zubare, z cehoz ta posledni mne nasla kazu 9. A v tehotenske prukazce jsem od druheho zubare mela napsano sanovana, coz prakticky znamena v poradku. Z pojistovny za me shrabli jen penize a na nejake kazy me vubec neupozornili, natoz aby je opravovali. A to byla soukroma klinika. Ted mam sikovnou mladou zubarku a i kdyz to bude neco stat, vim, ze me lecit chce a nejen na tom vydelavat.
@lucifereeek Ano, vypadá to, že zákaz se na všechny dospělé rozšíří až příští rok, teď je jen pro některé https://olomouc.rozhlas.cz/zakaz-amalgamovych-p...
@lucifereeek Každopádně ale pokud jsi byla u zubaře teď, tak amalgám neměla dostat, tak teď nevím. I když píšou "od poloviny roku... " takže možná je zákaz až od 1.7. - pak to sedí.
@verdos mě hlavně udivilo, že to dala dítěti 5let i když se říkalo, že těhotným a dětem už jen bílé plomby
Kdyz jsem presla k nove zubarce, poprve v zivote jsem byla na orofacialnim rentgenu. Zjistila, ze vsechny plomby mam zrale ma vymenu (nekvalitni amalgam od byvale zubarky) plus nasla par dalsich kazu. Takze 11 je sice delsive cislo, ale nerealne neni. Co se ceny tyce, tak v Olomouci platim za bilom plombu 450 Kc, takze 10tis za 11 kusu mi pripada moc. Taky je otazkou, zda je vhodne davat vsude bile plomby. Ma nektera mista se nehodi, protoze jejich odolnost je mnohem nizsi. Jinak jsem zacatkem roku zaslechla, ze pro tehotne a kojici by mela byt zdarma nejaka lepsi plomba. Nicmene netusim, od jakeho data je to aktualni a o jaky typ se jedna - ale urcite to ma byt neco jineho nez klasicky amalgam, ktery je rizikovy.
Tady jsem to dohledala
https://zpravy.idnes.cz/zubari-plomby-ministers...
@lucifereeek ale to se nerikalo,jen ze deti a tehotne bile plomby maji hrazene pojistovnou. Ale moje zubarka mi rik,ze ta hrazena plomba neni zadna hitparada,ani kvalitativne a ani nevypada dobre.
@ryznicka Hele sla bych jeste jinam, stalo se mi totez - sla jsem k zubarce, ktera mi tvrdila, ze mam 4 kazy, pak jsem sla k jine, ktera ma super moderni pristroje, skvely recenze, udelala mi rtg a nasla kaz pouze jeden. To bylo pred 5ti lety, a od te doby nic, chodim porad k te stejne nove. Kdybych zustala u te stare, vyvrtala mi 3 zdrave zuby. Takze bych rozhodne sla jeste jinam.
Ahoj delam a delala jsem u zubařů a videla jsem ledacos ...jak pisi nekteri .. zubař stare skoly ...nedelaji rtg, takze nevidí mezizubní kaz dokud se zub nepropadne a to vubec nemluvim o tom, ze nemaji vůbec přehled co se děje v kosti (zda nejsou zanety pod zuby a tak-nemusi bolet), co se týče 8micek, vetsina lidi je opravdu neucisti at uz maji spatnou techniku cisteni, nedostatek povedomi o pomuckach nebo jsou zuny rostle jinak nez v oblouku. Za me pokud jsou zkazene ven s nimi ... neboli,ale vetsinou zacnou bolet v tu nejméně vhodnou chvili a pak kdyz už boli anestezie zabira mnohem hůř. Doporucuji chodit na pravidelnou dentalni hygienu ..zejmena u deti je to super ..nauci se spravne cistit, a tim pádem odpadne strach ze zubaře a spravovani zubu. Za me jedna z nejlepších investic do zdravi. A 10tis ze 11 mezizubnich kazu je jeste super částka.
A k tem osmickam, taky mi jeden zubar rikal, ze 8 musi vsechny ven, moje zubarka se zas divila, proc by se trhaly, kdyz mi zatim nedelaji problem.. Ve finale co lekar, to nazor, a je to tvoje pusa a tvoje zuby, takze v pripade pochybnosti bych se informovala jinde a pak se nejak rozhodla.
@martiniquest nesouhlasim ze bílé plomby maji mnohem nizsi trvanlivost ..kvalitne udelana vypln z kvalitniho fotokompozitniho materialu ma mnohem vetsi zivotnost nez amalgam který ma dle postupu lege artis velice maly rozsah mozneho pouziti
Já bych mu věřila. Přecházela jsem od staré zubařky do nové moderní ordinace a na rtg se objevily i kazy pod plombami, které mi dříve dávala. Také několik mezizubních kazů, které vůbec neřešila. A to jsem byla také na prevenci půl roku před touto návštěvou.
@lillithie Sama jsem si to vyzkousela - na horni plose sedmicky nevydrzi. Zubarka me na to upozornovala predem.
@martiniquest já teda nevim ale za 3 roky co jsem ted u pani doktorky se nam nikdo nevratil ze by mu nedrzela kvalitni fotokompozotni vypln m..asi zalezi na materialu a preciznosti,ale hadat se nebudu
stalo se mi to same, ale musim priznat, ze v cisteni mezizub. prostoru jsem byla nedusledna. ale pred porodem nic a po take pres 10 kazu. ted jsem pacientka s nejlepe cistenima zubama 🙂
Já bych šla ještě jinam. Mně takhle odešla doktorka a přeřadili mne k jiné a najednou jsem po půl roce měla 8 kazů. Upozorňuji, že to bylo v rámci stejné zubní kliniky. Takže stejné vybavení i rtg. Šla jsem jinam, zubař nehrazený pojišťovnou a velmi dobrý. Ten by měl spíše mít chuť mi vyvrtat zuby a inkasovat. A hle vše v pořádku. Už je to víc jak 5 let a pořád ok. Tohle není sranda, raději prověřit. Jinak cena od vašeho lékaře je dost nízká. Hodně štěstí.
@ryznicka Já si myslím, že to je možné. Mně taky šel můj zubař do důchodu a přešla jsem k nové, která mi dělala důkladnější rentgen (resp. vlastně 3 rentgeny). A měla jsem 7 kazů - z toho 2 mezizubní. Chodila jsem každý měsíc pak jednou a stálo mne to 12 tis. Kč. Vždycky mi i na rentgenu ukázala ty stíny/kazy. Takže bych si je nechala ukázat a pak si je nechala spravit. Vím, že to je pálka, 10 tis. Kč, ale pak budeš mít klid. Vím, že mi můj bývalý zubař třeba říkal: Tohle ještě nezlobí, to si necháme na příště.. a takhle to dopadlo.

@verdos jasně, chápu. a z minerálů je důležitý co? zinek? snad ty zoubky dítka vychytáte, abyste nemuseli řešit ty nepříjemnosti pak s ošetřeníma...:/