Těžká životní situace - panické ataky. Dá se to zvládnout?

ajulinka91
31. srp 2022

Ahoj všem,
Prožívám těžké životní období, manžel mi umírá na ALS. Máme dvě malé děti.
Mám pocit, že to přestávám zvládat. Beru AD- trittico, v dávce 75. I přesto mám šílené stavy- neuvěřitelný vnitřní neklid, tres, pálení po těle, pocit na omdlení, dušnost, brnění končetin, simrani v břise a další příznaky. Někdy to ustojim, někdy si musím vzít Neurol. Je to většinou 1x denně.
Dále mě trápí špatné polykání, to je nonstop. Jak kdyby špatně fungoval polykací reflex, někdy je opožděný, těžko se mi polyká, mám hrůzu z toho, že se udusim a děti tu zůstanou úplně samy...
Stupňuje se to i tím že mě napadají takové věci, že mám ALS taky, když mi hapruje polykání. Chodím k psycholožce, moc to nepomáhá...A to nás nejhorší teprve čeká, smrt manžela, který už je ve vážném stavu.Nevim, jak z toho ven, jestli toto vše zvládnu psychicky, i fyzicky.
Potřebuji poradit, třeba od někoho, kdo si prožil podobnou situaci budu ráda za každou radu od všech...mám pocit, že se každým dnem slozim, přitom musím fungovat jak pro děti,. tak pro manžela..
Dá se vůbec taková situace zvládnout?
Díky všem za přečtení, A.

nelinecka1
31. srp 2022

U nás to bylo něco podobného, cca 10 let měl partner zdravotní problémy. 5 let už to bylo dost naprd, ke konci už jsem byla fakt na dně, aniž bych si to uvědomovala. U nás to naštěstí dopadlo dobře, partner je po transplantaci, řekla bych tak za minutu 12. Byla jsem tak rok předtím u jedné paní, co dělá pulsovou diagnostiku a terapii, neuvěřitelně mi to pomohlo. Říkala, že každá duše jde na svět s tím, že ví, co ji čeká. A další pro mě velmi důležité věci,které neumím interpretovat tak, aby to vyznělo, jak to řekla. Ale vlastně šlo o to,že horší je vlastně ten strach než to,že se to stane. Ty bohužel víš, že se to stane, to musí být neuvěřitelně těžké. S tím polykáním je to psychika, zkus si to opakovat. A zkus si najít nějakou alternativní terapii v okolí.

lenkalubina
31. srp 2022

Já tedy takovou zkušenost nemám, ale to polykání bude spíš psychického rázu. Určitě ne als. Držte se☘

niski
31. srp 2022

Mrzí mne, co doma prožíváte, to polykání je určitě od psychiky, mívám to také. Je tady fajn skupina přímo na panické ataky https://www.modrykonik.cz/group/5505/, kdyby ses chtěla přidat. Určitě v terapii pokračuj, pomůže ti to a řekni si o jakoukoliv myslitelnou pomoc, ať rodině nebo kamarádkám. Držím vám moc palce, ať celou tu situaci jako rodina zvládnete.

sasbu
31. srp 2022

Dobrý den, musí to pro vás být opravdu těžké. Možná by vám pomohlo se dostat do nějaké skupiny podobných lidí, co mají něco společného s ALS. Osobně nevím, ale třeba funguje nějaká facebooková skupina. V pořadu české televize, 168 hodin mluvila manželka od pana Martina Přecechtěla, co spáchal sebevraždu díky užití eutanázie. Držte se

mahev
2. zář 2022

Dobrý den.Trittico se předepisuje na spaní.Chodit k psycholožce je dobré,ale myslím si,že byste si měla nechat předepsat antidepresiva.Vaše problémy jsou od psychiky,brát neurol dlouhodobě je cesta do pekel.Těžko se mu odvyká.Jinak hodně sil v této těžké době.

cattus
2. zář 2022

@mahev trittico jsou AD, a užívají se většinou na noc, protože uvolňují serotonin, který obvykle tělo produkuje v noci. Proto navozují dojem, že jsou to léky na spaní.

orchidis
2. zář 2022

@ajulinka91 Je mi moc líto, čím si procházíte ☹. Zdá se mi to, nebo těch případů ALS rapidně přibývá?

koran2
2. zář 2022

Ahoj, máš zpravu...

miia90
2. zář 2022

Ono se blbě radí. Je potřeba tu situaci příjmout, vnitřně pochopit proč se to děje a tím to všechno překonáš, protože budeš smířená a chápavá. Od této šílené životní situace se máš něco naučit. Je mnoho způsobů, jak si pomoct. Někomu funguje psycholog, setkání s lidmi, kteří zažívají to samé, nebo jít tou duševní cestou. Podle mě je nejlepší kombinace obou, protože obojí ti něco přinese. Tvoje mysl ale musí chtít. Nejhorší je začít brát tento stav jako konečný a nezměnný, to je cesta do pekel. Chtěj to pro sebe, pro děti a pro manžela a budeš mít motivaci hledat jak z toho ven. Držím palce, taky jsem byla na dně s panickou atakou a těžkou depresí. Když jsem pochopila proč se mi to všechno děje, bylo to jako by ze mě spadl balvan a já se zase mohla nadechnout.

hojda
2. zář 2022

@ajulinka91 mate to tezke, kamaradce pomohla kniha Moje mila smrti, od Veroniky Hurdove (Krkavci matka), ktere tragicky zemrel manzel, kdyz cekala treti dite.

blackhole
3. zář 2022

@ajulinka91 dobrý den, 75mg Trittica je málo, to je opravdu jen na spaní. Antidepresivní účinek začíná při 150mg. Existuje jeho verze s prodlouženým uvolňováním (Trittico Prolong), kde se lze dostat na dávku 300mg, aniž by byl člověk přes den výrazněji utlumen. Pokud jsou v popředí úzkosti až charakteru paniky, volila bych spíše lék ze skupiny SSRI (Asentra, Cipralex...), protože na ty Trittico tolik nezabírá. Nevím, kdo vám ho předepisuje, ale dle opatrného dávkování usuzuji, že nejspíše obvoďák. V tom případě by bylo lepší vyhledat psychiatra. Napadá mě ještě - neexistují podpůrné skupiny pro příbuzné pacientů s ALS? Třeba by vám pomohlo mít možnost sdílet své pocity s lidmi se stejnou zkušeností a určitě byste tam našla podporu.

zuzekk
3. zář 2022

Doplň kraniosakralni terapií

ajulinka91
autor
3. zář 2022

@blackhole dobrý den, zkoušela jsem eliceu, měla jsem po ní brutální reakci, i trittico mi dělalo problém, musela jsem hodně opatrně zvyšovat. Předepisuje mi to psychiatr. Jsem zřejmě hodně citlivá na serotonin, myslím že i tato dávka mi dělá problémy, jelikož když si dám vecer trittico, spustí se mi panicka ataka...zvláštní no...
Jinak moc děkuji všem za reakce a povzbuzení ❤️❤️❤️

ajulinka91
autor
3. zář 2022

@hojda děkuji, knihu jsem si už objednala...

ajulinka91
autor
Autor odpověď smazal
Zobraz
hojda
3. zář 2022

@ajulinka91 Snad v ní najdete, to co potřebujete.

atei
4. zář 2022

Musí to být strašně těžké, nedovedu si to představit. Nicméně, řešila bych to antidepresivy, jste v takové životní situaci, kdy potřebujete nějaký záchytný bod.

werik153
4. zář 2022

Zvládnout se dá všechno, máte dvě malé děti, musíš to zvládnout už kvůli nim...
Čekání na jistou smrt je něco strašného, bohužel s tím nic neuděláš...přeji hodně sil 🍀