icon

Nosítko - je to nutné lzo?

terka2018
6. únor 2019

Ahoj maminky,

chtela jsem s Vami prodiskutovat tema noseni deti. V posledni dobe se celkem tohle noseni rozmohlo, hlavne to 'ergonomicke' noseni a vlastne ani nerozumim tomu proc.
Ja osobne mela doma manduku, šátek a ringsling, jakozto prvorodicka vsechny zbytecnosti a nezbytnosti. Vyuzila jsem pouze 2x manduku, ale ze by mi to nejak usnadnilo praci se rici neda. Mnihem efektivnejsi mi prislo maleho uspat a pak si praci udelat. Totez mi prislo pohodlnejsi na prochazkach. V obchode jsem si davala veci do kosiku a divala jsem se na pani ktera mela mimco brecici na dobe a plne ruce zbizi, tak si rikam je to opravdu takovy pomocnik? Neni lepsi najit jiny zpusob? Rikam si, ze kontaktu ma matka s ditetem az az, zejmena pri kojeni.

Ptam se hlavne proto, , abych trichu pochopila smysl tohoto trendu a treba jej i do budoucna dokazala ocenit, ale zatim mi to neni vubec jasne.

ponoskova
7. únor 2019

@irena1111 :D Jde vidět že ale vůbec nerozumíte lidskému tělu, tohle není o odbornících nýbrž o logice. Dítě neumí ležet v rovné poloze, proč? 9 měsíců bylo v klubíčku 😉 další věc, dítě má mnohel těžší hlavu než tělo, proto v šátku musí mít páteř do kulata aby se nebortila. Jinak proč dřív chodili shrbení? S tím si myslím že má problém spíše dnešní generace protože se zkrátka dávala hopsadla do futer, používali se krosny a podobné rádoby super pomůcky 😉

treasurka
7. únor 2019

@ponoskova Jde o to, že je to něco, co tu vždycky bylo. Když dítě brečí, máma ho pochová, to je snad normální i bez kurzů. Ale tzv. kontaktní rodičovství to žene do extrému, jako by nic jiného než nošení, společné spaní, kojení do samoodstavu neexistovalo. Buď takhle, nebo je to špatně. A já si myslím, že to tak není. Já jsem velmi kontaktní rodič, a děti spí samy, nechtějí být přivázaný a kojila jsem je něco přes rok. Neexistuje jiný rodičvství než kontaktní, jinak je to lidská alternativa množíren. ;) Mmch. vaše jízlivost a výsěch, to je úpně zbytečné a svědčí to jen o vaší nejistotě. Já vám jí oplácet nebudu, nemám to za potřebí protože na dětech vidím výsledky svého rodičovství. Přeju moc krásný a klidný den! ;)

irena1111
7. únor 2019

@adelka951 tady ale nejde jen o první 3 měsíce ale třeba o rok nebo déle kdy se děti ještě nosí. A pokud jde o to nošení tak příležitostně třeba na výlet ano ale když je mimi unavené tak ho prostě dám spát do postýlky.

irena1111
7. únor 2019

@ponoskova ne já vůbec nerozumím ledskému tělo, bo jsem asi robot :D. To že je dítě 9 měsíců schoulené do klubíčka v děloze to neznamená že tak má být dalších x měsíců v nějakém nosítku.
Ano nejsem žádný odborník, nečtu žádné odborné články ani se o takových věcech neradím na internetu. Používám při výchově dětí svůj vlastní selský rozum, tzn. jsem out a ničemu nerozumím protože nejsem trendy.
Prostě za mě je nosítko zbytečnost a byznys.

treasurka
7. únor 2019

@bayt Vůbec, je mi jich líto a vzpomínám si na debaty, kde se píše, že děti v nosítku jsou spokojený, zatím co v kočárku chudáci. Taky jsem takhle pogovala, než jsem se vyprdla na to, že se píše, jak je to pro dítě nejlepší a udělala jsem to podle nás ;) Možná že mají potřebu to vysvětlovat nebo omlouvat právě proto, že se tvrdí (zejména firmy prodávající nosící pomůcky, pořádající kurzy a pod.) , jak je nošení lepší a kočárek horší. Možná mají pocit, že jsou horší, když mají dítě v kočárku. Mám osobní zkušenost z rodiny, kdy mi bylo říkáno, že moje děti budou méně vyrovnané, než jiné, nošené. Já se toho neboím, ale příjde mi smutné, že se to takhle hrotí. Není lepší, ani horší.

ponoskova
7. únor 2019

@irena1111 V tom případě rozumím vašim názorům. 😉 My o koze, vy o voze. V tom případě nerozumím vaši potřebu diskuze, napadáte něco o čem nemáte vlastně ani tušení. Přičemž Vás tím nenapadám, jen taky nejsem zastáncem něčeho čemu nerozumím, první zjišťuji fakta 🙂

bayt
7. únor 2019

@treasurka Tak já bych řekla, že v zásadě každý mládě má totiž potřebu fyzickýho kontaktu s rodičem (teda savčí mládě). To je prokázaný. Samozřejmě, forma, jakou mu ten kontakt dáš, už je různá. Někdo třeba zásadně kočárkuje, ale s dětmi spí. Někdo zásadně postýlka a kočárek, ale pak doma pronosí dítě x měsíců na rukách, protože se chce chovat.

Takže potřeba omlouvat to vychází jednak z postoje - nedělám teď maximum pro dítě (což je blbost, protože to tomu dítěti můžu poskytovat jinak) a potom z pocitů viny (protože jak ty sama říkáš, nechce se ti vlát zpocená u tyče, tudíž kočárek používáš (taky) kvůli svýmu pohodlí - no a dnes je trend se dětem maximálně obětovat a zapomínat na své potřeby).

Btw. já třeba musím neustále někomu ze starší generace vysvětlovat, že nošení nebyla moje volba, kterou trápím dítě, ale nutnost, abych syna netrápila...tak ono je to asi vlastně podobný. Pořád se někdo nějak hodnotí a odsuzuje, bohužel.

treasurka
7. únor 2019

@bayt No né že se mi nechce vlát zpocená u tyče, je mi líto toho prcka, jak je v tom nespokojenej. A to, že pro mě má kočár spousu dalších výhod je taky fajn.

irena1111
7. únor 2019

@jenny91 ano odnošených generací je určitě spousta ale jen proto že dřív to prostě jinak nešlo ale dneska už jsou možnosti jiné. Ať si říká kdo chce co chce, dlouhodbé nošení dle mě prostě zdravé není ale každý ať si to dělá po svém.

treasurka
7. únor 2019

@bayt Jojo, já zase vysvětluju, proč nedám půlročnímu dítěti čokoládovýho Mikuláše. Ale myslim, že naše matky dělaly ledacos taky jinak, než by se jejich matkám líbilo. Možná je to přirozený...

irena1111
7. únor 2019

@ponoskova Jistě máte pravdu vy jste odborník a já ničemu nerozumím. Kldině vás při této myšlence nechám ať máte dobrý pocit. Tím že člověk nejde s dnešním módním trendem prostě dělá všechno špatně, tak ok no.
A k mé potřebě diskuze asi tolik, propstě jsem tu napsala svůj názor a je mi úplně jedno jestli se to někomu nelíbí.

sudylichozrout
7. únor 2019

@treasurka ja jsem zas vysvetlovala tchyni, ze pulrocnimu kojenci opravdu nedam svickovou na smetane 🙂 Nemyslela to zle, nebyla kolem toho zadna hadka, ale ona si myslela, ze kdyz uz davam prikrmy, muzu dat i tohle, ze to bylo pry za dob naseho detstvi bezne 🙂) Proste kazda generace ma neco, no 😀

prejeta_zaba
7. únor 2019

Jako jo, nošení je dobrý pomocník, akorát se to s ním nemusí lámat přes koleno no... to už ti tu napsalo x lidí, mě jenom baví jak lidi evidentně neví co s penězma - v nějaké diskuzi o šetření při nákupu výbavičky někdo té mamině psal - "a nezapomeň nosicí výbavu, to máš tak 10 tisíc" 😵 . Na to, aby bylo dítě přitulené a mělas volné ruce seženeš ergo-šátek/nosítko za tisícovku a to ostatní už je zase jenom o reklamě, podobně jako s látkovými plenami - nechápu na co komu je 15 šátků a 10 nosících bund a ještě to doporučuje ostatním. 😅

bayt
7. únor 2019

@treasurka No přesně, konkrétně co se týče mateřství, tak to je neustále střet nějakých doporučení, rad a názorů. Upřímně kolikrát se i těším, až syn začne chodit a přestanu nosit, takže celkem chápu opačnej tábor. Akorát pak zase vyjedem s kočárem a já radši vezmu nosítko, takže ono to je s těma dětma složitý tak i onak :D

@prejeta_zaba Na nošení používám nosítko, nosící bundu (nosící kapsa tolik nezateplí, stejně tak jako vlastně kombinézka - tu bysme ani nepotřebovali), návleky na nožičky, kukličku. Deset tisíc je přehnaných, ale vždy zvažuju, co koupím, a toto mi rozhodně ulehčilo práci....Ale do kočáru je to zase kombinézka, fusak, samotný kočár, taška na kočár...takže si nevybereš.

lusynkova
7. únor 2019

@no_title Díky, myslela jsem, že to budu celé vypisovat... Ušetřila jsi mi čas 🙂

dora13
7. únor 2019

@ah1234 to, ze ty jsi nepotrebovala rehabilitace opravdu neni dukazem toho, ze klokanky jsou zdrave. To je jak tvrdit, ze koureni nezpusobuje rakovinu plic, protoze tvuj dedecek kouril cely zivot a umrel v devadesati, kdyz ho prejel autobus. A tvrzeni, ze cela tvoje generace ma uplne zdrava zada je opravdu hodne odvazne, co ja tak vidim kolem sebe, tak na bolest zad si stezuje skoro kazdy... Ono to jako neni tak, ze krosna ci klokanka zarucene vsem zpusobi dozivotni invaliditu, ale je to jeden z vlivu, ktery k potizim tohoto typu prispiva.

knoflikarka
7. únor 2019

Bože, to se to zase tady rozjelo 🤦.

ttm
Autor odpověď smazal
jajulin
7. únor 2019

@ttm jo, souhlasím úplně🙂. Naše děti jsou klidné, spokojené, i když nebyl nošeny a spaly ve své postýlce. Proto se dokážu docela vytočit, když si přečtu příspěvek děsně kontaktní matky o tom, jak všechny děti nenošené a nespící s rodiči jsou frustrované a vyrostou z nich nevyrovnaní jedinci bez dostatku sebedůvěry. A pokud vypadají spokojeně, tak je to jenom zdání, protože už si našly náhražku jinde 😀.

treasurka
7. únor 2019

@jajulin Přesně =)

treasurka
7. únor 2019

@jajulin Ještě ti někdo řekne, že nejsou klidné a spokojené, jen to tak vypadá, protože "už to vzdaly"

ttm
Autor odpověď smazal
treasurka
7. únor 2019

@ttm Hlavně že některé matky přesně vědí, jak to to které dítě má, zejména na dálku, přes internet ;)

ttm
Autor odpověď smazal
sudylichozrout
7. únor 2019

@ttm tak pokud se dite v nositku vzteka a ma zdrhaci manyry, tak v nem asi moc spokojene neni. To same samozrejme plati o kocarku. Pak je treba zvolit to, v cem je ditku dobre. At je to cokoliv 🙂

treasurka
7. únor 2019

@ttm Nebo ty, co vidí brečet dítě v kočárku a vědí, že je to kočárkem. A však diskuze se už posunula jinam ;)

no_title
7. únor 2019

@ah1234 Nu, zeptejte se kteréhokoli fyzioterapeuta, co si myslí o těchto nosítkách. Myslím, že názor někoho, kdo to studoval a věnuje se tomu, je přeci jen trochu racionálnější než klasika "taky jsme to používali a žijem". Já jsem třeba v chodítku byla (jak jsem psala, z hlediska visení za kyčle, je to totéž) a mám v háji kyčle i páteř. Patrně budu mít endoprotézu do 20 let a to mi není ani 30.

ttm
Autor odpověď smazal
kata267
7. únor 2019

Myslim, ze "nutnost" noseni nastava zejmena u druheho ditete (pokud jsou deti blizko u sebe), teda aspon u nas to tak je...u prvni jsem nosila obcas (zuby, rev, nemoc...), druha je.na uspavani v nositku kazdy den jinak by asi pres den vubec nespala 😀

treasurka
7. únor 2019

@ttm Škoda, že to neumíte bez invektiv, když nekdo nedělá věci stejně jako vy, nemusí vás to přece ohrožovat... Ale stejně přeji vše dobré a mějte se hezky! =)

Strana