icon

Jak překonat odpor dítěte k nočníku?

25. črc 2025

Dobrý den,
syn má 2,5 roku, snažím se ho již přes rok naučit na nočník. V 1,5 roce jsem ho začala učit s tím, že se postupně naučil na nočníku sedět. Neuměl se ptát, nicméně se pokaždé hezky vyčúral nebo vykakal. Měl plíny, ale přebalovala jsem ho málo, protože nebylo potřeba. Párkrát se postupně stalo, že se na nočník i ptal. Jenomže asi půlroku zpátky se stalo, že ze dne na den začal nočník odmítat. Nechce si na něj sednout a to ani oblečený. Pokaždé se vzteká a brečí. Zkoušela jsem všechno možný, odložit nočník na 2 měsíce, pohádky, knížky, písničky o nočníku, hra s plyšáky, máme i zmenšovák na wc se schůdky. Když jsme na dvoře a je teplo, nechávám ho bez plíny, doma občas také. Slyšela jsem, že dítě mohlo třeba bolet na nočníku bříško nebo něco a spojilo si to s nočníkem, proto ho odmítá. Každopádně nevím jak si s tím poradit. Syn ještě moc nemluví, tedy umí nějaká slovní spojení, ale ještě nechápe když mu něco takového vysvětluji. Máte s takovou situaci někdo prosím zkušenost? Jak jste to vyřešili? Děkuji.

miryp
25. črc 2025

Prostě jsem respektovala fakt, že ve 2,5 letech nebyl syn na vyměšování do nočníku/wecka zralý. Nočník syn nepřijal nikdy, na wecko začal chodit ze dne na den ve 2 letech a 9 měsících, kdy plenu odmítl a od té doby byl bez ní, a to i přes noc.

anonym_0697cf
25. črc 2025

Mělo by se začít dříve,aby si na nočník zvykl.Jenže je pohodlnější dát dítěti plýnu a nemít žádné starosti,že?!Tak aspoň u druhého záčít dříve...Ach jo🤔🫣

monny3
25. črc 2025
@anonym_0697cf

Mělo by se začít dříve,aby si na nočník zvykl.Jenže je pohodlnější dát dítěti plýnu a nemít žádné starosti,že?!Tak aspoň u druhého záčít dříve...Ach jo🤔🫣

@anonym_0697cf 🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️ byl by odkaz na nějakou relevantní studii o prospěšnosti posazování dítěte na nočník, když jeho nervová soustava není ještě zralá a vypuzovací pochody neovládá? Nebo jen vlastní zkušenost a pokračování v modelu z dob komunismu, kdy se děti k nočníku klidně i přivázaly o za nimi stojící ohrádku, jen aby tam tedy dostatečně dlouho vydržely sedět, vykonaly potřebu a matka se mohla poplácat po rameni, jak naučila dítě v roce na nočník, aby nemusela prát pleny?

tereza0111
25. črc 2025

dala bych mu pokoj a treba mesic bych to ted vubec neresila. Jakoze vubec, kdyz si nerekne, tak bych nocnik vubec nevytahovala. Asi tam vzniklo nejake traumicko (to muze byt celkem cokoli), at na to zapomene, srovna se, uklidni.

Za ten mesic bych se odhodlala a naopak uz pres den plinu sebrala uplne (nehody budou, ale jeste bude teplo, s tim se poperes), otazka je jestli pak jeste vubec nocnik nebo dat rovnou detske sedatko na wc a usnadnit si zivot uplne - a rano hned po probuzeni posadit na wc, po snidani, pred cestou ven, proste kazdou chvili.... (rozumne, aby zas dite na wc nestravilo cely den).

piggy123
25. črc 2025

Ja jsem ráda, že jsem použila místní systém učení se na WC (bydlím v cizině). Takže žádné české posazováni na nočník malého batolete, které sotva začalo sedět či chodit a nic nechápe… prostě si ušetřit všechno zbytečné trápení a nechat plenky, dokud dítě není schopno samo si dojít na WC a chápe to. Tím jsem si ušetřila všechny možné čůrací a kakací nehody, utíkání rychle rychle na nočník, aby se to stihlo, zbytečné posazování a čekání, jestli teda bude či nebude čůrat…. Štastné dítě bez nehod a bez plenek i na noc.

lidija1234
25. črc 2025

Malému budou v říjnu 2 roky. A teď taky učím na nočník přes den má sundanou plenku a neposazuji ukážu kde je nočník jak začne čůrat tak ho tam dám že čůrat a kakat tady a zatím to funguje skvěle, občas se vyčůra mimo tak připomenu nočník a tím to končí. Plenku dávám pouze na spánek, ven beru náhradní oblečení kdyby náhodou. Za mě je asi důležité jak se sebere plenka tak už nedat pak má dítě v hlavě zmatek. Takhle jsem odnaucovala i prvního syna a během léta jsme byli úplně bez plenky na noc jsem vzala až později

autor
25. črc 2025
@anonym_0697cf

@anonym_0697cf Můžu se zeptat co pro vás znamená dříve? Syn od 1,5 roku uměl na nočníku hezky sedět a i se vyčúrat. To je podle vás pozdě?

lennus
25. črc 2025
@anonym_0697cf

@anonym_0697cf Moje děti obě seděly i chodily pozdě, takže i prosazování bylo až po roce. Oba byly ve dvou letech bez plen, takže tím to úplně nebude.

@anonym_autor Autorko, co zkusit barevné sedátko na WC? Nebo ho prostě nechat být, někdy pomůže přestat tlačit na pilu. Syn se bál chodit na WC, i když na nočník uměl, ale pomohlo sednout si za něj. Ani ve stoje nechtěl čůrat, to jsem nechala na manželovi 😁 Vše si našlo svůj čas. Držím palce!

lenerka1
25. črc 2025

Za mě příliš snahy u zatím nezralého dítěte. V 1,5 roce ještě nemusí být dozrálá centra v mozku a svou snahou o něco, na co dítě nemá, člověk napáchá víc škody než užitku. Děti jsem s nočníkem seznámila, vysvětlila, co se na něm dělá, sem tam zařadila pohádku s touto tématikou, sem tam jsme si hráli a vysazovali na něj panenky, plyšáky, ale žádný tlak a čtení pohádek na nočníku, žádné ovace když se mimoděk zadařilo. Holky si samy řekly cca v jednom a čtvrt roce, syn až ve 2,5 letech, ale jako prvorozený to měl s námi těžší a u něj jsme se snažili a motivovali a někdy i mírně tlačili daleko víc než u holek.

petulam22
25. črc 2025

@anonym_autor ja mela s dcerkou uplne to same, chodila na nocnik v pohode a pak z niceho nic si nechtela ani sednout, delala uplne prkno. Pomohlo dat detske prkynko na zachod a jak byla nadsena a uplne v pohode. Od te doby uz nocnik nebyl potreba. Tak vyzkousejte. 👍 Treba pomuze.

veronicka89
25. črc 2025

Posazovani na nocnik? Taky travis cas na wc?

aedoss
25. črc 2025

Mám tři děti a každé se k tomu postavilo jinak, svým tempem. Rozhodně to nejde nějak normovat, časovat. Ideálně nestresovat, zkoušet, být trpělivý. Nejvíc jsme se natrápili s tím posledním, trvalu mu to dlouho dlouho předlouho. Úplně na začátku jsme udělali chybu s hracím nočníkem. Sedl si, začal čůrat a tak se chudák lekl, že několik měsíců nočník nechtěl ani vidět. Zkusit třeba i to prkýnko na wc s obrázkem by mohlo pomoct. U nas teda nehlo ani to, ani starší sourozenci na wc, ani my rodiče na wc. Prostě měl svůj čas. Ale taky to bylo na budku, ne že ne.

me_druhe_ja
26. črc 2025
@veronicka89

Posazovani na nocnik? Taky travis cas na wc?

@veronicka89 někteří chlapi jo 😆😆😆😆

me_druhe_ja
26. črc 2025
@anonym_0697cf

@anonym_0697cf mě fascinuje, že i v roce 2025 se najdou matky, který si myslí, že se dá naučit ovládnutí vylučování jako třeba naučit se abecedu. 🤦

veronicka89
26. črc 2025
@me_druhe_ja

@veronicka89 někteří chlapi jo 😆😆😆😆

@me_druhe_ja jj nahrala jsem si 😀 ...chlapi...nebo i zenske co chteji chvilku klidu 😀 ..

Ale jako co zam ma delat decko, curat kakat se mu nechce , tlaci to a nudi se a nechape proc by tam mel sedet - a ja taky ne ... takove sedeni v obyvaku na nocniku 🫣😀 co to jako je

ladyjigsaw
26. črc 2025

@anonym_autor když jsem byla aktivní prvomatka, takže jsem dala na rady babiček. Taky posazovat a učit. No kluk dostal blok a nočník nemohl ani vidět.... U dalších už jsem je nechala až na přijdou samy.Každý jinak, v jiný čas. Dítě není cvičení opice, musí k tomu dozrát samo.

marketa11112
27. črc 2025

My jsme nočník zcela vynechali. Na nočník ani jedno dítě nechtělo. A tak jsem na záchod nalepila obrázky. Děti se mnou na toaletu chodili od nepaměti a lákalo je splachovat. Začala jsem je ukecávat na to, že když si na WC sednou, mohou spláchnout. Než jsem dítě na toaletu posadila, pouštěla jsem čůrkem vodu do umyvadla. Když se dítě poprvé vyčůralo, skákala jsem a tleskala jako šílená. Dítě se chechtalo, tleskalo a krásně se toho chytlo..samo to začalo vyžadovat. Doma jsem tedy sebrala plenku úplně a zkoušela dítě vodit na toaletu pravidelně. Přežili jsme pár nehod. Dítě jsem vždy odvedla na WC, posadila a vysvětlovala. Na ven jsem dávala plenku. Jak se ale oteplilo, tuším, že někdy před létem, jsem ji sebrala i na ven a dávala jen na noc. Když začalo být dítě v suchu, přestala jsem dávat úplně. Přes prázdniny se obě děti naučili chodit na WC. Synovi bylo 3-3,5 roku, dceři dva roky. Syn je ale nedonošený, má kombinované vady. Více času bylo prostě potřeba.

vodnarka2013
28. črc 2025

Ja to nehrotila u dalších dvou …. Prvni začal chodit na nočník ve dvou letech ale teda bylo to šílené učení … další dva až po třetím roce - sama jim začala vadit plína a chtěli jako ostatní chodit na záchod - bez stresu a bez nehod 🤷🏻‍♀️

veru181
Autor odpověď smazal
lenivekotatko
30. črc 2025

Malej az ve 2 a 9m,vycural se poprve na plavání do nocniku,kdyz videl chlapecka tam curat,pak v herne,kde meli dětské prkenko..doma ani za boha. Pořídila jsem detsky pisoar,maly zachod,hrali jsme hru s plysakama...asi mesic,dost ho to bavilo, stříkačkou jsem davala vodu do nocniku a pak chválila do nebes plysaka,ze se vycural....jednoho dne nechtel plinu,rikam ok, ale az budes potřebovat curat tak tady na pisoar...a z hodiny na hodinu bez plen. Par nehod bylo a je,ale vetsinou se proste zapomene,nebo nema cas🤣